Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ο Αρτοποιός και η εμπιστοσύνη...


Στο Τέλος Μιας Ημέρας Ένα Μικρό Αρτοποιείο Κάνει Ταμείο Και Μετρά 300 Ευρώ. Την Επόμενη Ημέρα Με Τα Χρήματα Αυτά Πληρώνει Τον Ηλεκτρολόγο Για Μια Εργασία Που Πραγματοποίησε Στο Σπίτι Του Λίγες Ημέρες Πριν.
Ο Ηλεκτρολόγος Με Την Αμοιβή Των 300 Ευρώ Εξοφλεί Ένα Υπόλοιπο Που Έχει Στον Προμηθευτή Του, Από Τον Οποίο Αγοράζει Ηλεκτρολογικό Υλικό. Ο Προμηθευτής Παίρνει Τα 300 Ευρώ
Και Πληρώνει Το Δεκαπενθήμερο Του Υπαλλήλου Του.
Με τα χρήματα ο υπάλληλος πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού όπου μένει.
Ο ιδιοκτήτης με τη σειρά του εξοφλεί τη δόση δανείου προς την τράπεζα. Την κατάθεση των 300 ευρώ η τράπεζα μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να δώσει δάνειο σε όποιον έχει ανάγκη χρήματα. Η παραπάνω αλυσίδα μπορεί να έχει πολύ περισσότερους κρίκους. Δηλαδή το αρχικό ποσό των 300 ευρώ να περάσει από δεκάδες χέρια.

Τι γίνεται όμως αν η αλυσίδα αυτή σπάσει; Ας υποθέσουμε ότι την ώρα που ο αρτοποιός της ιστορίας κάνει ταμείο, ακούει στην τηλεόραση ότι η Τρόικα δεν επιστρέφει, ότι η κυβέρνηση είναι σε απόγνωση και δεν αργεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα πολιτικοί, οικονομολόγοι, καθηγητές και άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι το φάσμα ενός GrExit δεν αποκλείεται να επανέλθει. Η εμπιστοσύνη του αρτοποιού κλονίζεται και ο φόβος και η αβεβαιότητα τον καταλαμβάνει.

Έτσι αποφασίζει να μην εξοφλήσει την επόμενη ημέρα τον ηλεκτρολόγο, να το αναβάλει για αργότερα, και να κρύψει τα 300 ευρώ στο σπίτι του για καλό και για κακό. Μέχρι να δει τι θα γίνει.

Τα 300 ευρώ δεν εξαφανίστηκαν. Υπάρχουν και βρίσκονται στο σπίτι του αρτοποιού. Ωστόσο, «χάθηκαν» από το οικονομικό κύκλωμα, την πραγματική οικονομία.

Ο ηλεκτρολόγος δεν θα πληρωθεί και έτσι δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τον προμηθευτή. Ο προμηθευτής δεν μπορεί να εξοφλήσει τον υπάλληλο, ο υπάλληλος αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα συνεχίσει να καθυστερεί για την εξόφληση τη δόση του δανείου του.

Η παραπάνω ιστορία αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο ακριβώς σαν αυτόν που ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Δίχως την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν σε μια οικονομία. Και στην κατεύθυνση αυτή έχουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Του Γιάννη Παπαδογιάννη

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος7/5/18 08:47

    o χψ εγινε Συριζαιος!! Δεν γραφει τιποτα τωρα για τον Συριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/5/18 20:54

    Μοααααα με το ΕΠΑΜ φλερτάρεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/5/18 08:46

    λες να ψηφισει ΕΠΑΜ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/5/18 21:20

    Δαγκωτό θα το ρίξει !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/5/18 23:47

    δηλ χψ = ΕΠΑΜ..αυτο να δω και να μην το πιστευω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.