Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

 H «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 ΚαλαβρυτινοίH «Ράχη του Καπή», όπου εκτελέστηκαν 800 Καλαβρυτινοί
    
 
Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.
Το τελευταίο ιδίως έτος της Κατοχής είχαν αυξηθεί δραματικά οι ακρότητες των κατακτητών, καθώς η κυριαρχία τους βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την ελληνική αντίσταση και οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν για να ελέγχουν τη χώρα. Η τύχη των Καλαβρύτων φαίνεται να προδιαγράφτηκε μετά την ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 78.

Τότε τέθηκε σε εφαρμογή από το γερμανικό στρατηγείο η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» («Unternehmen Kalavryta»), με αντικειμενικό στόχο την περικύκλωση των ανταρτών στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων και την εξόντωσή τους. Την εκτέλεση της αποστολής ανέλαβαν μονάδες της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών, που έδρευε στην Πελοπόννησο και είχε επικεφαλής τον υποστράτηγο Καρλ φον Λε Ζουίρ (1898-1954).

Ο υποστράτηγος Καρλ φον Λε ΖουίρΟ γερμανός στρατηγός με τις αριστοκρατικές ρίζες, έχοντας πληροφορηθεί την εκτέλεση των 78 γερμανών αιχμαλώτων από τους αντάρτες, διέταξε τους άνδρες του να μην διστάσουν να λάβουν τα πιο σκληρά αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Ήταν, άλλωστε, πρακτική των αρχών κατοχής να εκτελούν για κάθε σκοτωμένο γερμανό στρατιωτικό πολλαπλάσιους έλληνες αμάχους.

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη. Στο διάβα τους έκαιγαν χωριά και μοναστήρια (Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα) και σκότωναν άοπλους πολίτες και μοναχούς.

Στις 9 Δεκεμβρίου έφθασαν στα Καλάβρυτα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη. Καθησύχασαν τους κατοίκους, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος τους ήταν αποκλειστικά η εξόντωση των ανταρτών και μάλιστα ζήτησαν από όσους την είχαν εγκαταλείψει να επιστρέψουν άφοβα πίσω στα Καλάβρυτα. Για να τους πείσουν ακόμη περισσότερο προχώρησαν στην πυρπόληση σπιτιών, που ανήκαν σε αντάρτες, και αναζήτησαν την τύχη των γερμανών τραυματιών της μάχης της Κερπινής.

Έξαφνα, όμως, το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο. Στη ράχη του Καπή εκτυλίχθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο. Με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους συγκεντρωμένους, γύρω στους 800 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί διασώθηκαν και αυτοί επειδή είχαν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους και οι Γερμανοί τους θεώρησαν νεκρούς. Το σήμα για την εκτέλεση έδωσε με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων ο ταγματάρχης Χανς Εμπερσμπέργκερ και επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο υπολοχαγός Βίλιμπαντ Ακαμπχούμπερ.

Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση όλων σχεδόν των σπιτιών των Καλαβρύτων. Όσον αφορά την τύχη των γυναικόπαιδων, αυτά σώθηκαν χάρη στον ανθρωπισμό ενός Αυστριακού στρατιώτη, στον οποίο είχε ανατεθεί η φύλαξή τους. Αυτός άφησε ελεύθερη την είσοδο του σχολείου και διευκόλυνε την απομάκρυνσή τους. Όμως, το πλήρωσε με τη ζωή του, αφού καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές.

Κανείς από τους υπευθύνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη. Ο στρατηγός Λε Ζουίρ πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών το 1954, ο Εμπερσμπέργκερ σκοτώθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο και ο Ακαμπχούμπερ πέθανε στην Αυστρία το 1972, σε ηλικία 67 ετών. Μόνο ο κατοχικός στρατιωτικός διοικητής της Ελλάδας, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι (1885-1965), καταδικάσθηκε το 1948 σε κάθειρξη 15 ετών από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης για όλα τα εγκλήματα πολέμου του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, αλλά μετά από τρία χρόνια αφέθηκε ελεύθερος. Στις 18 Απριλίου του 2000, ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου (1931-2006), επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα και εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την τραγωδία. Εντούτοις, δεν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του γερμανικού κράτους και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων

8 σχόλια :

  1. Ανώνυμος13/12/17 21:56

    1800 προδότες συμμετείχαν στη σφαγή των Καλαβρύτων.

    Δυστυχώς στη σφαγή των Καλαβρύτων συμμετείχαν και Έλληνες προδότες.

    Σύμφωνα με τις ιστορικές πληροφορίες Έλληνες ταγματασφαλίτες με γερμανικές στολές

    Αυτοί οι προδότες προέρχονταν από τα τάγματα «Λεωνίδας» από τη Λακωνία, ομάδες από την Ηλεία και την Κόρινθο, ενώ μεταφέρθηκαν και ομάδες ταγματασφαλιτών από τη Θήβα και τα Μέγαρα.

    Ακόμη 300 ταγματασφαλίτες είχαν ακολουθήσει τη μονάδα AA 116 των ποδηλατιστών από τη Μεγαλόπολη.

    Στους Έλληνες ταγματασφαλίτες δόθηκε ρουχισμός και οπλισμός από τις αποθήκες της Βέρμαχτ στο Αίγιο και την Πάτρα.

    Δεν τους δόθηκαν όμως κράνη, παρά μόνο τζόκεϊ, ώστε να ξεχωρίζουν από τους Γερμανούς στρατιώτες.

    Αυτά για να μην ξεχνάμε τα φίδια που πάντα κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας…


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/12/17 00:19

    τωρα μας βγηκες κι απ αριστερα...δε λεω εχεις δικαιωμα..αλλα οι γερμανοι ξαναρθαν αν καταλαβες..και πολλοι συνεργαζονται αδιαφορωντας για τη γενοκτονια.αλλοι παλι τους θαυμαζουν ακομα..διστυχως ενας λαος με τις αντιφασεις της αγνοιας και των μικροσυμφεροντων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/12/17 09:21

    αν αληθευουν τα γκαλοπ χρειαζοσαστε αιληνες αλλα διακοσια μνημονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/12/17 10:29

    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΩΤΟΚΟΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/12/17 13:34

    Άκου κιοφτέ με το μουστάκι,

    δεν είναι οι θεσμοί που σας στηρίζουν,

    αλλά είναι το γλύψιμο που κάνετε εκεί που φτύνατε!!!!


    Υ/Γ τελικά η ξευτίλα των όποιων θεσμών έρχεται από τα πρόσωπα που κλήθηκαν να τους υπηρετήσουν.....ας μη συνεχίσω...."θου κύριε φυλακείν τω στόματί μου"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/12/17 19:10

    για πες εισαι ακομα πασοκ..γιατι τους θεσμους δενν τους ανακαλυψε ο τσυριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/12/17 20:11

    εδώ μέσα Εμείς μιλάμε για τη γενοκτονία των Γερμανών και των ταγματασφαλιτών Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει περίγελος της Ευρώπης με αυτά που λέει και αυτά που κάνει.......... Όσο για τον εμφύλιο υπάρχουν ευθύνες και από τις δύο πλευρές αλλού περισσότερες αλου λιγότερες.. οι κεφαλές της εποχής εκείνης έχουνε. τη μεγαλύτερη ευθύνη...... πέσανε στην παγίδα της Πολεμικής αντιπαράθεσης που στήσανε οι ξένοι για τα δικά τους συμφέροντα .....η για τους δικούς τους λόγους που λέει ο Πρόεδρος της Βουλής κρατάνε τον ΣΥΡΙΖΑ και ρίξανε τον Σαμαρά.... ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλη μορφή.. αλλά η ουσία παραμένει ίδια......... και αφήστε τα μαχαιρώματα ευτού μέσα ότι είναι πιο πατριώτης ο ένας από τον άλλον και δηλητηριάζεται το χωριό..... καλά πόνεσε το χωριό από σκοτωμους... μην ξύνετε πληγές... Συζητήστε με επιχειρήματα και σε χαμηλους. τόνους..... καλές Οικογενειακές στιγμές Καλά Χριστούγεννα. Τ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/12/17 22:05

    Μοινε στις ευχες,γιατι για τα υπολειπα που γραφης απλα δεν ....................τοχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.