Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Η Σουηδία «κλέβει» σκουπίδια από τη Νορβηγία και πλουτίζει

 Η Σουηδία ανακυκλώνει ή αξιοποιεί ενεργειακά το 99% των απορριμμάτων που παράγει με αποτέλεσμα ποσοστό μόλις 1% επί του συνολικού όγκου να καταλήγει στις χωματερές. Πλέον, η καύση των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας έχει εξελιχθεί σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο σε βαθμό τέτοιο που οι παραγωγοί έχουν ξεμείνει από εγχώρια σκουπίδια, δηλαδή πρώτη ύλη. Έτσι, η Σουηδία εισάγει δύο εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών ετησίως από γειτονικές χώρες. Κυρίως από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, αλλά και από την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη

              
      Δανία.
Τα κέντρα αποτέφρωσης απορριμμάτων που λειτουργούν στη σκανδιναβική χώρα   Η ηλεκτροδοτούν 250.000 νοικοκυριά και θερμαίνουν ακόμα 950.000 νοικοκυριά ετησίως. nytimes «Πόλεμος» με τη Νορβηγία Η υψηλή ζήτηση για σκουπίδια από τα αποτεφρωτήρια στη Σουηδία έχει μειώσει δραματικά το κόστος αγοράς τους. Έτσι, πολλοί δήμοι και κοινότητες της γειτονικής Νορβηγίας τα πωλούν στα σουηδικά αποτεφρωτήρια που ζητούν λιγότερα χρήματα, ακόμα και αν τους χωρίζουν   εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ενδεικτικά, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο  
 "Βρωμάει όλο το χωριό   λέει ο Πρόεδρος των Τροπαίων 
   Ειδήσεων (AFP) ο δήμος του Βος στη δυτική Νορβηγία στέλνει τα απορρίμματα στο Γιόνκοπινγκ της Σουηδίας, 800 χιλιόμετρα μακριά, και όχι στην τοπική μονάδα του Μπέργκεν που απέχει μόνο 100 χιλιόμετρα. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από νορβηγούς επιχειρηματίες που βλέπουν τη Σουηδία να «κανιβαλίζει» τις τιμές των απορριμμάτων και να εμποδίζει την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα τους. «Τα νορβηγικά κέντρα πρέπει να εισάγουν απορρίμματα από τη Βρετανία» παραπονιέται ο Οντ Τέργιε Ντόβικ, επικεφαλής του κέντρου αποτέφρωσης Returkraft στη νότια Νορβηγία. «Έχει γίνει πλέον τόσο συμφέρον να καίει κανείς τα σκουπίδια του στη Σουηδία ώστε διαβρώνεται το κίνητρο για τη διαλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων στη Νορβηγία» προσθέτει. loopcevre Η αλήθεια είναι ότι η διασυνοριακή μεταφορά σκουπιδιών απαιτεί καύσιμα και επομένως επιβαρύνει το περιβάλλον. Οι Σουηδοί, όμως, επιμένουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα: «Έχουν γίνει πολλοί υπολογισμοί και έρευνες για το θέμα. Αυτό που βρήκαν είναι ότι η ίδια η μεταφορά [δηλαδή το περιβαλλοντικό κόστος] είναι αμελητέα» διαβεβαιώνει ο Βάινε Βίκβιστ, εκπρόσωπος του Σουηδικού Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων. Όπως εξηγεί, η εξοικονόμηση πετρελαίου και άλλων καυσίμων χάρη στην αποτέφρωση προσφέρει μεγάλο όφελος και δικαιολογεί την εισαγωγή σκουπιδιών, πολλά από τα οποία θα κατέληγαν σε χωματερές. «Θύμα» η ανακύκλωση Το πρόβλημα είναι όμως ότι η έλλειψη οικονομικού κινήτρου στη Νορβηγία έχει επιδεινώσει τα στατιστικά στοιχεία της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης των οικιακών αποβλήτων με το ποσοστό να πέφτει στο 37% το 2014 έναντι 44% το 2009. «Το περιβάλλον θα κέρδιζε πολλά αν τα σουηδικά κέντρα ανακύκλωσης μάζευαν σκουπίδια από την Ανατολική Ευρώπη, όπου η μόνη εναλλακτική είναι οι χωματερές» λέει ο Ντόβικ. Παρά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τόνοι απορρίπτονται εκεί κάθε χρόνο.



3 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/4/17 09:04

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΤΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    «Α. Προ της 28 Οκτωβρίου 1940. Κατηχήθη εις τον κομμουνισμόν από μαθητής γυμνασίου υπό του Γυμνασιάρχου Παπαθεοδώρου Ανδρέου, και ως μαθητής γυμνασίου και εν συνεχεία ως φοιτητής Νομικής ανέπτυξεν σοβαράν κομ/στικήν δράσιν εν Αμαλιάδι και Αθήνας. Συνελήφθη και εξετοπίσθη κατ’ επανάληψιν διά την δράσιν του ταύτην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/4/17 09:06

    Ο ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    http://www.presspublica.gr/a-ntokoumenta-aporrita/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/4/17 14:04

    Ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου ήταν συγχωριανός μας,γιος του Παπακώτσιου και αδερφός του Γιωργίλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.