Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Η παιδεία ενός ανθρώπου φαίνεται στη συμπεριφορά

Πολλές φορές ταυτίζουμε την παιδεία και την μόρφωση με την εκπαίδευση και την απόκτηση γνώσεων και πτυχίων. Η κοινωνία μας θεωρεί αμόρφωτο έναν άνθρωπο που δεν έχει τελειώσει το σχολείο, ή δεν έχει πάει πανεπιστήμιο. Οι τίτλοι, όμως, δεν φτιάχνουν χαρακτήρες και συμπεριφορές. Τα πτυχία είναι πολύ καλά για την προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική σταδιοδρομία, όμως δεν εξασφαλίζουν αρετές όπως η υπομονή, η καλοσύνη, η τιμιότητα.

Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας σας παρουσιάζουμε το παρακάτω εξαιρετικό κείμενο, το οποίο διαβάσαμε στο mindthetrap.gr από την Κατερίνα Χήναρη, όπου τονίζεται ακριβώς αυτό. Πως, δηλαδή, η αληθινή παιδεία δεν φαίνεται από τις γνώσεις αλλά από την συμπεριφορά.

Μεγάλωσε, λένε, όλα τα αδέλφια του. Τέσσερα στον αριθμό κι ένας εκείνος, πέντε παρακαλώ. Έζησε πόλεμο, κακουχίες, πείνασε, αγάπησε, παντρεύτηκε κι έκανε τέσσερα παιδιά. Οι μεγαλύτερες αγάπες της ζωής του. Αν τον έβλεπες, ποτέ σου δε θα φανταζόσουν τι είχε περάσει. Ευθυτενής, καμαρωτό περπάτημα, ψάθινο καπελάκι, χαμόγελο στα μάτια και καραμέλες στην τσέπη.
Ποτέ δεν τον άκουσα να υψώνει τον τόνο της φωνής του. Όταν τον έπνιγε το δίκιο, γούρλωνε τα μάτια για να καταλάβεις πως έχει νεύρα. Μέχρι εκεί. Ακόμη κι αν δεν είχε λόγους να ξεσπάσει, πάντα του έδινε η γυναίκα του αρκετούς. Εκείνος, όμως, βράχος ακλόνητος, ο ορισμός της ηρεμίας και της καλοσύνης. Τη δικαιολογούσε ακόμη και τις φορές που είχε ολοφάνερο άδικο. «Άστη. Έχει περάσει πολλά», έλεγε ο άνθρωπος που είχε περάσει περισσότερα.

Μια μέρα, θέλοντας να δείξω πόσο με είχε εντυπωσιάσει γύρισα και είπα πόσο υπέροχος άνθρωπος είναι, παρόλο που είναι αμόρφωτος. Ακόμη, θυμάμαι το βλέμμα της μάνας μου. «Ο παππούς σου μπορεί να μην ξέρει πολλά γράμματα αλλά είναι ο πιο μορφωμένος άνθρωπος που ξέρω». Ήταν αυτή της η πρόταση που έσκασε σαν χαστούκι στο πρόσωπό μου και με έκανε να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ του αγράμματου και του αμόρφωτου.

Βλέπεις, συνηθίσαμε να τα ταυτίζουμε. Αγράμματος κι αμόρφωτος το ίδιο και το αυτό. Βάλαμε σε ένα τσουβάλι όσους δεν μπόρεσαν να μάθουν γράμματα, να γίνουν πρώτοι μαθητές, να σπουδάσουν, και σε ένα άλλο όσους φόρτωσαν τους τοίχους με πτυχία κι ακαδημαϊκές γνώσεις. Τους κατηγοριοποιήσαμε τους μεν, χαμηλά στην κοινωνική μας βαθμίδα και τους δε, ψηλά. Έτσι, μάθαμε να ορίζουμε την αξία των ανθρώπων. Από τα χαρτιά που συνέλλεξαν στη διαδρομή τους.

Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις και βραβεία που δε συναντήθηκαν ποτέ με την κοινωνική μόρφωση. Δεν ξέρουν να φερθούν, δεν ξέρουν να μιλήσουν, μήτε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που ήρθαν στο διάβα τους. Δεν ήταν στη διδακτική τους ύλη αυτά. Είναι εκείνοι που συχνά, σνομπάρουν τους «αμόρφωτους» στον περίγυρό τους γιατί τους χαλάνε το image. Η αλήθεια είναι πως δεν τους φτάνουν ούτε στο μικρό τους δακτυλάκι γιατί ποτέ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πως καμία σχέση δεν έχει η ουσιαστική μόρφωση με τις ξερές γνώσεις που έμαθαν στα θρανία. Είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι πλάσιμο προσωπικότητας και πλήθος ηθικών αξιών που δε γράφονται σε κανένα βιβλίο.

Ο αγράμματος μπορεί να δυσκολεύτηκε να μάθει γράψιμο αλλά ποτέ δε ζήλεψε τον κόπο άλλων ανθρώπων. Ήξερε πως όλα γίνονται με μόχθο και σκληρή δουλειά.

Ο αγράμματος σιχαίνεται την αδικία και το συμφέρον στους ανθρώπους. Προστατεύει πάντα τους πιο αδύναμους, όσους δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Ο αγράμματος μπορεί να υπογράφει με σταυρό αλλά τιμάει την υπογραφή του γιατί γνωρίζει τη σημασία της. Μπορεί να μην αρίστευσε σε μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά πήρε από νωρίς εφόδια που τον βοήθησαν να επιβιώσει.

Ο αγράμματος ξέρει να αγαπά δίχως να περιμένει ανταπόδοση. Αγαπά αληθινά κι αυτό είναι αρκετό. Βλέπει το καλό στους άλλους ακόμη κι όταν εκείνοι δεν το βλέπουν γιατί γνωρίζει πως οι δυσκολίες φέρνουν χαρές και οι χαρές δυσκολίες.

Ο αγράμματος είναι διακριτικός κι ευγενής. Δε ρωτά, δε φέρνει σε δύσκολη θέση. Ξέρει να διαβάζει τα μάτια. Από εκεί αντλεί πληροφορίες χωρίς να χρειαστεί να του μιλήσεις.

Μοιράζει τις συμβουλές του για να βοηθήσει πραγματικά κι όχι για να κάνει τον καμπόσο. Δε σου τρίβει στην μούρη την εμπειρία του. Σε αφήνει να κάνεις τα δικά σου λάθη γνωρίζοντας πώς θα είναι πάντα εκεί.

Ο αγράμματος είναι άξιος. Πιάνουν τα χέρια του. Κάνει δουλειές χωρίς να βαρυγκωμά, προσφέρει έργο όπου χρειάζεται, χαμογελά δυνατά και κλαίει βουβά. Δε θέλει να γίνεται βάρος στους δικούς του αλλά βρίσκεται κοντά ακόμη κι όταν είναι μακριά.

Ο αγράμματος άνθρωπος μπορεί να μην έμαθε μαθηματικά αλλά είναι δίκαιος στις συναλλαγές του. Μπορεί να μην ξέρει καλούς τρόπους αλλά το σπίτι του είναι πάντα ανοιχτό. Μπορεί να μην έγινε δάσκαλος αλλά ποτέ δε σήκωσε χέρι στα παιδιά του. Μπορεί να μη γύρισε όλο τον κόσμο αλλά μάζεψε σοφία από τις πιο μικρές στιγμές της ζωής του.

Ο δικός μου αγράμματος άνθρωπος ήταν πολύ πιο μορφωμένος από πολλούς γραμματιζούμενους εκεί έξω. Είχε παιδεία. Όχι πτυχία



12 σχόλια :

  1. Ανώνυμος3/1/17 21:34

    τι αλλο θα διαβασουμε τελικα..οτι θελει ο καθενας λεει..και εκεινο το ανθρωπος αγραμματος ξυλο απελεκητο φαινεται το ειπε καποιος χαζος που δεν εμαθε οτι ο αγραμματος ειναι ο τελειος ανθρωπος..που εχει ολες τις χαρες...

    νις μου φαινεται καλοπιανεις το ρεντεζελα γιατι αραγε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/1/17 22:19

    αποκλινουσα συμπεριφορα ειναι να μη βαζεις ζαχαρη στον καφε ενω δεν εχεις ζαχαρο

    pigouinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/1/17 22:23

    ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/1/17 23:17

    Τι λέει επ' αυτού η απολιτίκ τσιγαρίδα????

    Τελικά είναι αποκλίνουσα συμπεριφορά τσιγαρίδα χωρίς....αυγά, που ήδη έχουν σπάσει και τα φίδια.....έρχονται.....να μας ζώσουν, αλλά εμείς κρατάμε υψηλά το επίπεδο του....πολιτισμού!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/1/17 04:41

    Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου, δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων.

    «Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς... Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους
    1. Πρώτα απ'όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται
    3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές...

    4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα...

    5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους...

    6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες και τις αποτυχίες τους...
    7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους...

    Τελικά, μήπως η μόρφωση δεν είναι τόσο θέμα πανεπιστημίων όσο.. παιδείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/1/17 09:05

    Δηλαδή σα να λέμε "ο έχων αγωγή και καταγωγή"

    Η παιδεία όμως συνδιαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό και από τη μόρφωση.

    Ο μακαρίτης ο Παπανούτσος (στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του γερο-παπανδρέου) έλεγε ότι σκοπός του σχολείου ήταν να πλάσει σωστούς και χρηστούς πολίτες.

    Η μόρφωση είτε το θέλουμε είτε όχι βοηθά, λειαίνει, καλύπτει την αμορφοσιά, πάσης φύσεως αμορφωσιά, κοινωνικής, επαγγελματικής, πολιτισμικής, εκπαιδευτικής κλπ

    Δε χρειάζεται λοιπόν καμία απαξίωση σ' αυτούς που δεν μπόρεσαν για τον άλφα ή βήτα λόγο να μορφωθούν, όπως και δεν χρειάζεται να ισοπεδώνουμε και να επαναπαυόμαστε ότι ο αμόρφωτος δεν υστερεί.

    Υστερεί και παραυστερεί και γι' αυτό πρέπει ο σημερινός άνθρωπος να έχει διαρκεί μόρφωση, εφ όρου ζωής μάθηση.

    Όλα χρειάζονται και όλα μαζί συνδιαμορφώνουν την προσωπικότητα του καθενός μας, αλλά πιο πολύ το σκολιό, γι' αυτό επενδύστε στα παιδιά σας με μόρφωση, με δεξιότητες, με όνειρα.

    Η απαγοήτευση, ειδικά των νέων σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη.

    Χιλιάδες παιδιά με διδακτορικά, μεταπτυχιακά, πτυχία και ικανότητες, χάνουν την αξιοπρέπειά τους, άνεργα και υποαπασχολούμενα έναντι ασήμου ποσού.

    Μόνο και μόνο για χάρη αυτών των παιδιών, των παιδιών μας, αξίζει να το βουλώσουμε όλοι, να κυνηγήσουμε τους εθνολαϊκιστές και λεβεντομαλάκες, να απαιτήσουμε εθνική εγρήγορση και άμεση συνεννόηση και να επιβάλουμε δίκαια μέτρα, γιατί φοβάμαι ότι είναι ήδη αργά........

    Κατά τη γνώμη μου ο μεγαλύτερος εχθρός μιας κοινωνίας σε κρίση είναι ο δημαγωγός και αυτός έχει πέραση σε αμόρφωτους, γιατί απλά ο αμόρφωτος, όσο κουτοπόνηρος και νάναι, δεν θα μπορέσει να κάνει μια δυο δρασκελιές λογικής σκέψης και να αναρρωτηθεί πχ που θα τα βρεις ρε καραγκιοζάκο όλα αυτά που μου έταξες, αφού οι άλλοι το τερματίσανε το πολιτικό αλισιβερίσι, τα δώσαν αφειδώς και άκαιρα, δανειστήκανε να δώσουν, φτάσαμε στο αμήν και συ ευαγγελίζεσαι λαγούς με πετραχείλια......

    και όμως όπως κάποιοι πιστεύουν ότι ένας σώρας έχει 600 δις και θα μας σώσει, το ίδιο πίστευψε και ο λαός ότι υπάρχει ένας πολιτικός συνασπισμός που έχει λύσεις εξωγήινες.....θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν...θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν....θα σκίσουμε τα μνημόνια μια και καλή.....θα πάρουμε ευρώ με τη σέσουλα.....

    Και αναρωτιέμαι.

    Μήπως αυτοί ήταν και είναι χειρότεροι από τον σώρα?????

    Σίγουρα πάντως η πλειονότητα των μορφωμένων δεν τους πίστεψε, άλλωστε σε τέτοια βάρβαρη κατάσταση το 35% έπρεπε νάναι 85%, δεν ήταν όμως γιατί ο λαϊκισμός δύσκολα περνάει στο μορφωμένο, που αν είναι μορφωμένος έχει γερές βάσεις παιδείας και κοινωνικότητας...


    Υ/Γ τα πάντα είναι πολιτική και ειδικά η παιδεία και όταν λες παιδεία κυρίως εννοείς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που δυστυχώς και αυτή προσπάθησαν να την χεριάσουν κάτι εμμονικά απολιφάδια με αντιλήψεις του προπερασμένου αιώνα.....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/1/17 09:54

    Ακούω προτάσεις Αβαδαίε για όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος4/1/17 10:48

    Δεν προκύπτει σε κανένα των άνωθεν σχολίων η υπογραφή Αβαδαιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/1/17 12:35

    Και ποιός είπε για τα ανωτέρω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/1/17 12:43


    74χρονος αυτοπυροβολήθηκε γιατί δεν έφτανε η σύνταξη ούτε για τα φάρμακα –

    Ένας 74χρονος άνδρας από τη Νέα Αγχίαλο έδωσε σήμερα τέλος στη ζωή του όταν αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγητικό όπλο, στο στήθος. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού. Προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Αλμυρού.

    Γείτονες του άτυχου άντρα δηλώνουν ότι είχε μεγάλα οικονομικά θέματα και τα λεφτά της σύνταξής τους δεν έφταναν ούτε για τα φάρμακα με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τον 74χρονο σε μία πράξη απόγνωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος4/1/17 13:05

    Να μην έχεις πατρίδα, σημαία, ιερά και όσια... Να τα δέχεσαι όλα. Να τα καταπίνεις αμάσητα. Να βλέπεις το ανώμαλο φυσιολογικό και το φυσιολογικό... ντεμοντέ!

    Γι'αυτό πατριώτες. Το 2017 ας σταματήσουμε να ευχόμαστε! Ας καταλάβουν πως τώρα είναι η ώρα του Έλληνα. Ας δουν πως ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω!

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για να δώσουμε ξανά στα παιδιά μας ελπίδα για το σήμερα και το αύριο!

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για να τιμήσουμε τους προγόνους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τον πατέρα και τη μάνα μας!

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για να διώξουμε τα «κοράκια»!

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για να τιμωρήσουμε τους προδότες όπως τους αξίζει!

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για να κρατήσουμε τη σημαία μας ψηλά!

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για να δείξουμε σε «φίλους» και εχθρούς ότι δεν θα πάρουν ούτε σπιθαμή Ελλάδας!

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για να διατηρήσουμε τη φαμίλια μας ενωμένη, όπως παλιά, όπως πάντα!

    ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ για να καταλάβουν ότι δεν θα κάνουν την Ελλάδα αποθήκη ψυχών με το έτσι θέλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος4/1/17 13:16

    Ελάτε σας περιμένουμε ,θα σας εχουμε κι ενα πιάτο τσιγαρισμένο τραχανό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.