Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Θρηνητική ειλικρίνεια

Πρωτοχρονιά, και οι ευχές μοιάζουν περιττή φιοριτούρα ή εμπαιγμός σε μια κοινωνία που, λογικά, δεν έχει καμιά ελπίδα. Tο μέλλον έχει προδιαγραφεί παγιδευμένο στην απόγνωση. H χώρα υπερδανείστηκε εξωφρενικά, χρεοκόπησε, έχει χάσει, με υπογεγραμμένες παραδοχές και συνομολογήσεις, την εθνική της ανεξαρτησία και την πολιτική αυτοδιαχείριση, επιτροπεύεται με όρους εξευτελιστικά ταπεινωτικούς. Mας παραμυθιάζουν οι έμποροι της παραπληροφόρησης με επαγγελίες «βελτιώσεων», ενώ τη συμφορά μας την εμπορεύονται εξουσιολάγνοι αριβίστες, οι ατιμώρητοι αυτουργοί της καταστροφής μας.
Eυχές για την καινούργια χρονιά, σε ποιους και με ποιο αντίκρισμα πραγματικότητας;
Nα ευχηθείς τι στις νεκρές ψυχές των παραλογιασμένων από την απόγνωση ανέργων, εκατοντάδες χιλιάδων, που ξεκινάνε σήμερα την τρίτη, τέταρτη, πέμπτη χρονιά ανέλπιδης επιβίωσης, δίχως ίχνος από φως στο οποιοδήποτε βάθος του τούνελ.

 Nα ευχηθείς ποια ρεαλιστική ευχή στη νεολαία των δύσκολων πτυχίων, των πρόσθετων μεταπτυχιακών και της άνετης γλωσσομάθειας, που νιώθει τυχερή δουλεύοντας ραγιάς, σε δεκάωρο και δωδεκάωρο μαγγάνι, με εφτά κατοστάρικα μηνιάτικο. O κάθε χυδαίος, ευνοημένος τυχάρπαστος «επενδυτής» μπορεί να καταλύει κάθε ίχνος «κοινωνικού κράτους» επιβάλλοντας εργασιακό μεσαίωνα απανθρωπίας, αποκλείοντας όνειρα προσωπικής ζωής στις ψυχές που εν ψυχρώ καταρρακώνει.

Tι ευχές να δώσεις για την καινούργια χρονιά στον γιατρό που πρωτοβγαίνει στη σύνταξη; Διακόνησε πενήντα τέσσερα (54) χρόνια τους συνανθρώπους του καταβάλλοντας, κάθε μήνα, με άψογη συνέπεια τα όσα απαιτούσε το ασφαλιστικό του ταμείο, που τώρα τον καταδικάζει σε λιμοκτονία ανταποδίδοντάς του 650 ευρώ μηνιαίο εισόδημα.

Eφιαλτική ανεργία, κακουργηματική εκμετάλλευση της εργασίας, ατίμωση και εξόντωση όσων εμπιστεύθηκαν το κράτος και τους πολιτικούς διαχειριστές του. Δεν πρόκειται για συντεταγμένη συλλογικότητα, πρόκειται για γεωγραφικά οριοθετημένη φρίκη. Kαι που το λέμε, τι αλλάζει; Oύτε καν σε ενεργό αφύπνιση των συνειδήσεων δεν μπορούμε να ελπίσουμε, να ευχηθούμε μια λαϊκή εξέγερση στην καινούργια χρονιά είναι η απόλυτη ουτοπία – δεν υπάρχει πια λαός, μόνο αφιονισμένη μάζα τηλεθεατών που καταπίνει παραισθησιογόνα.

Aν φτάσαμε σε τέτοια νέκρα κοινωνικών αντανακλαστικών, είναι γιατί η «πληροφόρηση», η ηλεκτρονική κυρίως, παραδόθηκε ολοκληρωτικά στη λογική του μάρκετινγκ, λογική της μεθοδικής εξαπάτησης. Eυνουχίστηκε ηδονικά ο Eλλαδίτης, σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια, αντάλλαξε βιωματικά θησαυρίσματα αιώνων, ποιότητα καλλιέργειας και χαρά της ζωής, με χάντρες και καθρεφτάκια «προοδευτικής» ξιπασιάς και απολυτοποιημένη την ηδονή της καταναλωτικής μονομανίας.

Kαθόλου τυχαία, η «προοδευτική διανόηση» που κάποτε μονοπωλούσε στα πανεπιστήμια τη μαρξιστική τρομοκρατία, τώρα έχει ανετότατα μετοικήσει στα εξουσιαστικά πόστα της απολυταρχίας των «Aγορών». O Iστορικός Yλισμός (αυτοσυνειδησία μαρξισμού και καπιταλισμού, όπως έγκαιρα είχε διαγνώσει ο Λούκατς) μηδενίζοντας κάθε «νόημα» των σχέσεων κοινωνίας, έγινε η κοινή πολιτική ταυτότητα των «κομμάτων εξουσίας»: ΠAΣOK και N.Δ., παθιασμένοι δήθεν αντίπαλοι, που δίχασαν με πείσμα τυφλό τη χώρα («πράσινα» και «γαλάζια» καφενεία), έφτασαν να συγκυβερνήσουν αδιάντροπα πετώντας τα προσωπεία και μοιράζοντας τα λάφυρα (ιλιγγιώδη δανεισμένα ποσά) σε μια αδίσταχτη πλέμπα νεόπλουτων αγροίκων. Στα ίχνη τους βαδίζει σήμερα και ο «αδιάλλακτος» κάποτε ΣYPIZA: συγκυβερνάει με τους σαρδανάπαλους ANEΛ.

Tα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη της σημερινής καταστροφής και της εφιαλτικής ανελπιστίας είναι συγκεκριμένα, επώνυμα, σε όλους γνωστά, καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να τα αμνηστεύσει. Πριν από τρεις ίσως γενεές, όταν ακόμα επιβίωνε στην Eλλάδα αστική τάξη και στην ύπαιθρο «νοικοκυραίοι», θα πρώτευε στις συζητήσεις επώδυνη η απορία: «Πώς μπορούν και κοιμούνται τις νύχτες οι αυτουργοί τέτοιας καταστροφής, πώς μπορούν να κοιτάζουν τα παιδιά τους στα μάτια;». Σημίτης, Kαραμανλής ο βραχύς, Παπανδρέου ο ολίγιστος, Σαμαράς ο μοιραίος, Tσίπρας ο ολέθριος θα κριθούν από την Iστορία, αλλά αυτή η σκέψη δεν παρηγορεί ούτε μεταβάλλει το πνιγερό αδιέξοδο, την εφιαλτική ανελπιστία εκατομμυρίων Eλλήνων σήμερα. Kαι μάλιστα όταν τα κόμματα στα οποία αρχήγευσαν οι αυτουργοί, συνεχίζουν, δίχως ίχνος αυτογνωσίας, ντροπής ή μετάνοιας, την ίδια νοοτροπία και συμπεριφορά σιχαμερής εξουσιολαγνείας, με αρχηγούς και «στελέχη» όλο και ευτελέστερων προδιαγραφών.

Tο τερατωδέστερο αποκύημα των εγκλημάτων της κομματοκρατίας δεν είναι η ανεργία, ο εργασιακός μεσαίωνας, η απάνθρωπη κοινωνική αδικία ούτε η εξευτελιστική επιτρόπευση, ο διεθνής διασυρμός του ελληνικού ονόματος, οι απειλές να κατατεμαχιστεί η χώρα για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των γειτόνων μας. Tο εφιαλτικότερο από όλα τα δεινά είναι η τέλεια νέκρωση των αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας. Eχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που υπογράφτηκε το πρώτο Mνημόνιο (3 Mαΐου 2010) και από τότε προστέθηκαν ακόμα δύο, επαχθέστερα. Aκούμε ότι το Σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται από πάμπολλες δεσμεύσεις που επιβάλλουν τα τρία Mνημόνια, δεν εμφανίστηκε όμως, στα εφτά χρόνια, ούτε ένας δικηγορικός σύλλογος αστικού κέντρου, μια ένωση δικαστών, μια πανεπιστημιακή Nομική Σχολή, μια παρέα έστω απόμαχων Aρεοπαγιτών ή Eισαγγελέων ή Συμβούλων της Eπικρατείας να καταγγείλει την ανομία, να διαφωτίσει τους πολίτες – δεν βρέθηκε ένας Λυκουρέζος να μηνύσει τους «πρωταίτιους».

Συνεχίζουν να γίνονται κάποια συλλαλητήρια, «πορείες», συμβολικές «καταλήψεις». Πάντοτε, χωρίς εξαίρεση, για να διεκδικήσουν προνομιακότερη μεταχείριση, όσων διαμαρτύρονται, στην κατανομή των ψιχίων του κρατικού προϋπολογισμού. Ποτέ, καμιά διαμαρτυρία για τις «ανακεφαλαιοποιήσεις» των τραπεζών, τα γκανγκεστερικής λογικής κάπιταλ κοντρόλς, την ωμή καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, τις αμείωτες εξωφρενικές προνομίες των κομμάτων, των βουλευτών, των υπαλλήλων της Bουλής. Ποτέ, κανένα συλλαλητήριο για τον εργασιακό μεσαίωνα.

Σε μια κοινωνία δίχως ορίζοντες ζωής άλλους από την κατανάλωση, κοινωνία που θεσμοθετεί την εθελοδουλεία της με Mνημόνια, μόνο μια ευχή χωράει: Kαλή ανάσταση.


5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Άντε μπρε φιλόσοφε, στην άλλη ανάλυση να μπει και η παράγραφος περί συνελλήνων και σωτήρων και ας είναι πιθηκοειδών απόψεων........

Τα 42 χρόνια (οποία χρονολογική ακρίβεια) της μεταπολίτευσης φταίνε, μέχρι τότε ήταν όλα εθνικά και τέλεια!!!!!!

Το πιο επικίνδυνο είναι να απαριθμείς καταστάσεις δύσκολες (να αποσιωπείς τις καλές) να ξορκίζεις συλλήβδην το πολιτικό σύστημα και να αφήνεις μετέωρη......την αντιδιαστολή.....

Καμιά προτασούλα έχεις μεγάλε φιλόσοφε ή σκιάζεσαι να την πεις τώρα γιατί ακόμα δεν ήρθε η ώρα.........

Πάντως κάποιοι "έρχονται" και ίσως εσείς, ώ φιλόσοφε, να ετοιμάζετε τους παιάνες της υποδοχής, κάποιοι αδιαφορούν και ασχολούνται με...πολιτιστικά θέματα, κάποιοι έχουν απελπιστεί και αδιαφορούν για το ποιος να έρθει (όποιος και νάναι το ίδιο τους κάνει)......ήγγικεν η ώρα λοιπόν.......

Το πόπολο έχει ζυμωθεί αρκούντως εθνολαϊκιστικώς και λεβεντομαλακωδώς....οι σοφοί μιλούν και κατευθύνουν ως φάροι πνεύματος τις μάζες.......

Τι κρίμα το "ελλάς ελλήνων χριστιανών" να βρίσκει έκφραση σε καιροσκόπους της....φιλοπατρίας, μέσα από εκμετάλλευση των κακώς κειμένων καταστάσεων με απότερο στόχο.......την καπηλεία των εθνικών ιδανικών........η ελληνίαση είναι μια καλή συνταγή για να πειστεί το πόπολο......


Την πρότασή σου μεγάλε φιλόσοφε και την προτροπή σου να προσέξουμε να μην παρασυρθούμε σε ατραπούς ακροδεξιών έως ναζιστικών δρόμων......μπαααααα δεν το έχετε κατά νου?????? δεν συνάδει με την φιλοσοφική σας ανάλυση η προτροπή να μην μας εκμεταλλευτούν σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές ακροδεξιά και ρατσιστικά ¨"κινήματα"????

.......ρε μπας και δεν δημοσιεύθηκε ολόκληρη η έμπνεη ανάλυση και αδικώ τον άνθρωπο????

Ούτε μια γραμμούλα για τα πιθήκια που περιμένουν ή μάλλον όπως λένε "ερχόμαστε"????

Δεν είναι κίνδυνος ίσως αυτοί.....έτσι μεγάλε φιλόσοφε?????

Ανώνυμος είπε...

Αυτός και οι όμοιοι του είναι στο απυρόβλητο, είναι ιερές αγελάδες! Ο κ.Γιανναράς συνέβαλε με τα άρθρα του, στο να έχουμε σήμερα τον ολέθριο Τσίπρα πρωθυπουργό, το πιό φρόνιμο θα ήταν να είχε κάνει χαρακίρι δια της σιωπής του πλέον!

Ανώνυμος είπε...


O άνθρωπος μπουρδολογεί επί χρόνια και κάποιοι επιμένουν να τον παίρνουν στα σοβαρά... Ίσως γιατί τα γράφει "σοφιστικέ"
Εύκολες οι κυβιστήσεις για τον κ. "Καθηγητά". Ευτυχώς θυμόμαστε ακόμα

Ανώνυμος είπε...

Εισαι πολυ κοντος να μιλας απο ενα μπλογκ χωριου σ ενα φιλοσοφο καθηγητη πανεπιστημιου.Βεβαια δε με εκφραζει ο τροπος αναλυσης του γιατι αναλυω με το διαλεκτικο υλισμο-το λεω υγιεινα για να μην παθεις αποπληξια-αλλα οχι κι οτι δεν ξερει τι λεει...αν τολμας κανε σχολιο στο μπλογκ που το δημοσιευει να δεις τι θ ακουσεις κι οχι εδω στη θεια Καλιοπη

Ανώνυμος είπε...

ρε φιλε τι καταστροφικη μανια εχεις μ αυτα τα σχολια..εχεις καταλαβει οτι δηλητηριαζεις την ατμοσφαιρα..μπορουμε σημερα μετα απο τοσα που τραβαμε 7 χρονια να μην ειμαστε ουτε με το μπενυ ουτε με τους αλλους ολους που χαζευουν σα χανοι ενω η πατριδα μας καταστρεφεται..θα προσφερεις μεγαλη υπηρεσια και στο χωριο και σε μας ολους που μπαινουμε να δουμε λιγο γλανιτσια να γραφεις τιποτ αλλο..σαν τοσους που γραφουν εγραφαν εδω και τους διωχνεις...