Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Δεν υπάρχει χιόνι. Μόνο χιονονιφάδες.

 Ένας νέος κι άθεος είχε βρεθεί στην ελληνική ύπαιθρο. Εκεί συνάντησε μια μαυροφορεμένη γριά που μάζευε χόρτα. Ξεκίνησαν να κουβεντιάζουν και κάποια στιγμή η συζήτηση πήγε στον θεό. Ο νέος ήταν νέος, και σ’ αυτή την ηλικία η αλαζονεία της γνώσης περισσεύει.
– Και τι αποδεικνύει ότι υπάρχει θεός; ρώτησε τη γριά.
– Τούτο δω, του απάντησε
Και του έδειξε ένα μεγάλο ραδίκι που μόλις είχε κόψει.
 
Δεν του είπε κάποια σοφία, μόνο του έδειξε το χόρτο. Κι ήταν τόσο όμορφο, τόσο τέλεια ανεπτυγμένο μέσα στη φιμπονατσική του συμμετρία, που ο νέος ξεκίνησε ν’ αμφιβάλλει για τις πεποιθήσεις του. 
Όταν παρατηρείς τη φύση γύρω σου, την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία, την ομορφιά του Κόσμου, το μεγαλείο του έναστρου ουρανού, είναι αδύνατον να μην αισθανθείς δέος.
Αυτή η αίσθηση ήταν που οδήγησε εξ αρχής, όλους τους πολιτισμούς που γνωρίζουμε, ψυχρούς και θερμούς, στην πίστη ότι υπάρχει κάτι άλλο, κάτι ανώτερο, ένα ον ή ένα σχέδιο. 
Η ομορφιά του πλανήτη που μας φιλοξενεί γέννησε την υπερβατικότητα, την πνευματικότητα, τη θρησκευτικότητα.

Έπειτα κάτι που ενυπάρχει στον άνθρωπο, κάτι που κληρονόμησε, ή μπορεί να ήταν μια παράξενη εκδήλωση του πολιτισμού, μια κοινωνική μετάλλαξη, τον έκανε να φοβάται την ποικιλομορφία. Η αυθόρμητη πνευματικότητα έγινε θρησκεία, εξουσία, πόλεμος, εξόντωση.
Εξόντωση του Άλλου.

Κάθε εξουσία επιζητεί την ομοιομορφία.

Είτε είναι η (κακή) εκπαίδευση είτε ο στρατός, η εκκλησία, το κράτος, πάντα καθετι διαφορετικό προκαλεί την απέχθεια, τον φόβο, το μίσος.

Κι αυτό δεν είναι απλώς παράξενο, είναι καταστροφικό, αφού δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς ποικιλομορφία.

~~

Σε κάθε χωράφι, σε κάθε δάσος, σε κάθε οικοσύστημα, αναπτύσσονται εκατοντάδες-χιλιάδες-εκατομμύρια διαφορετικά είδη, φυτών και ζώων. Μα και κάθε φυτό, κάθε ζώο, είναι διαφορετικό απ’ τα άλλα του είδους του.

Βεβαίως δεν ευδοκιμούν παντού τα ραδίκια ούτε μπορούν να επιβιώσουν κοάλα στη Γροιλανδία. Όμως ένα οικοσύστημα που θα είχε μόνο καλαμπόκι και αγελάδες, θα ήταν καταδικασμένο να καταστραφεί.

~~{}~~

Τυχαία βρέθηκα μπρος στη φωτογραφία της χιονονιφάδας. Ήταν τέτοια η εντύπωση που μουwpid-xioni-makrofotgrafies-5 προκάλεσε, που έψαξα λίγο παραπάνω, να μάθω γι’ αυτά τα φυσικά κομψοτεχνήματα.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο απ’ όλα όσα διάβασα ήταν ότι είναι σχεδόν απίθανο να βρεις δύο όμοιες χιονονιφάδες.

Σκεφτείτε το: Απ’ τα τρισεκατομμύρια εκατομμυρίων των χιονονιφάδων που πέφτουν κάθε χρόνο, σχεδόν όλες είναι διαφορετικές. Και στο διάστημα των δισεκατομμυρίων χρόνων που πέφτουν δισεκατομμύρια χιονονιφάδες στον πλανήτη μας, πόσες θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ίδιες;

Κι όμως, όλες μαζί, καθεμία ξεχωριστή, φτιάχνουν το χιόνι.

~~

«There is not such thing as society», έλεγε η Μάργκαρετ Θάτσερ.
«Δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο άτομα».

Αυτό είναι σαν να λέμε: «Δεν υπάρχει χιόνι. Υπάρχουν μόνο χιονονιφάδες.»

Ή «Δεν υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν μόνο κύτταρα.»

«Δεν υπάρχει δάσος. Υπάρχουν μόνο δέντρα.»

(Ή, αν θέλετε να πάμε πιο «βαθιά», σαν να λέει: «Δεν υπάρχει ύλη. Υπάρχουν μόνο άτομα».)

Μια χιονονιφάδα μόνη της δεν θα μπορέσει καν να φτάσει ως το έδαφος. Κι αν φτάσει εκεί, δεν θα έχει καμιά αξία, καμιά σημασία. Θα λιώσει πριν προλάβει να ξοδέψει τα χρήματα που έκρυψε στην offshore.

~~

Οι χιονονιφάδες είναι διαφορετικές. Δεν υπάρχουν ούτε δύο όμοιες χιονονιφάδες. Αλλά όλες μαζί, χάρη στην ποικιλομορφία τους, δημιουργούν το χιόνι.

Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Δεν υπάρχουν ούτε δύο όμοιοι άνθρωποι. Αλλά όλοι μαζί, χάρη στην ποικιλομορφία τους, φτιάχνουν την κοινωνία.

Ένας άνθρωπος μόνος, ένα δέντρο μόνο, μια χιονονιφάδα μόνη, ένα άτομο μόνο.
Το ένα είναι μηδέν. Το δεύτερο είναι που το κάνει να υπάρχει.

Η ύλη αποτελείται από άτομα, το χιόνι από χιονονιφάδες, το δάσος από δέντρα κι η κοινωνία από ανθρώπους, αγαπητή Θάτσερ.

~~{}~~

Κι ύστερα, σαν να ήθελε ένας καταχθόνιος διαδικτυακός νους να παίξει με τις σκέψεις μου, έπεσα  upl56f6711dc2029πάνω σ’ αυτή τη φωτογραφία, σ’ αυτό το κρανίο.
Προέρχεται από μια αρχαιολογική ανασκαφή στο Φάληρο, όπου βρήκαν χιλιάδες σκελετούς πισθάγκωνα δεμένους.

Αυτό το κρανίο κάποτε είχε μέσα του εγκέφαλο, είχε ζωή. Ήταν ένας άνθρωπος που σκεφτόταν, ονειρευόταν, φοβόταν, ήλπιζε.

Ήταν ξεχωριστός, διαφορετικός από κάθε άλλον. Ήταν ένα «άτομο», σαν αυτά της Θάτσερ.

Όμως η κοινωνία που υπήρχε πριν 2.700 χρόνια τον σκότωσε και τον έθαψε πισθάγκωνα δεμένο, μαζί με άλλους χίλιους ανθρώπους.

~~

Τι είναι η κοινωνία; Είναι ο ζωντανός οργανισμός που δημιουργούν οι άνθρωποι, τα individual άτομα.

Η κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από κύτταρα. Η ύλη από άτομα.

Το χιόνι από χιονονιφάδες.

~~

Οι άνθρωποι είναι σαν τις χιονονιφάδες.

Αν δεις τον καθένα από κοντά, με μικροσκόπιο, αν τον παρατηρήσεις, θα καταλάβεις ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, ότι δεν υπάρχουν ούτε δύο ίδιοι, απόλυτα ίδιοι, άνθρωποι.

Κι όμως, όλοι είμαστε εξάγωνοι.
Κι όλοι μαζί φτιάχνουμε το χιόνι.

(Κι όλοι θα λιώσουμε την άνοιξη, για να γίνουμε νερό, να φτιάξουμε ρυάκια, να ενωθούμε με το ποτάμι, και να φτάσουμε ως τη θάλασσα. Για να ξαναγίνουμε ατμός, το καλοκαίρι, και σύννεφο, το φθινόπωρο, κι ύστερα πάλι χιόνι.)


25 σχόλια :

  1. Ανώνυμος10/1/17 20:46

    δεν υπαρχει γαμος υπαρχει νυφαδια..ε ρε πλακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/1/17 21:47

    Και η χιονισμένη Πλατεία του χωριού αποτελείται από έρμα κτίρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/1/17 22:59

    το χωριο μαγκες τελειωσε..με μισοκλειστα μαγαζια...με λιγους γερους ενα δεκαπενταυγουστο δε φτανει..καντε κατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/1/17 08:17

    είναι ό,τι πρέπει να πάει ο Παπαγεωργόπουλος για να παίξει καβούλες!

    «Και οι καρδιοπαθείς μπορούν να κάνουν σκι», θα μπορούσε να ήταν η λεζάντα στη φωτογραφία που θ’ απαθανάτιζε τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να κάνει σκι στο... Καϊκματσαλάν.

    καταδικασθείς (σε πρώτο βαθμό) σε ισόβια για υπεξαίρεση, κατάφερε (με νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου) να αποφυλακιστεί λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την καρδιά του.

    Η ΕΛΠΊΔΑ ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΑ ΜΠΛΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/1/17 12:10

    κατι τα συμφεροντα κατι οι ηλιθιοι που εχουν αμνησια θα μας μοστραρουνε τον Κουλη για ακομα χειροτερα μνημονια ανευ αντιδρασεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/1/17 14:00

    Κι επειδή το λεφτόδεντρο ξεράθηκε- εκτός κι αν συνεργαστούν με τον Σώρρα!- το μόνο που μένει είναι οι απειλές.

    Και αργότερα, ο φανατισμός και η έξαψη των παθών στο εκλογικό σώμα που μπορεί να φτάσει και μέχρι το δίλημμα της δραχμής.

    Μπορεί να σκεφτούν τα πάντα εκτός από το να κάνουν πολιτική με αποφάσεις.

    Χωρίς ευθύνη, χωρίς ενσυναίσθηση και χωρίς καμία ντροπή για τον ρόλο και την αποστολή τους.....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/1/17 14:40

    μαραίνονται βρε οι ζήμενς και οι νοβάρτις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος11/1/17 16:17

    Δεν γινόμαστε άνθρωποι ρέέεεεεεεε ο καθένας νιώθει χωροφύλακας του άλλου.... αν μας ξυπνήσουν οι δανειστές έχει καλώς... και δούμε το συμφέρον μας .. και φύγουμε από τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας. .. αλλιώς μας βλέπω να κυνηγάμε σβουρνους στα αρδουνια.... ο άλλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος11/1/17 19:59

    ΑΙ ΧΑΣΟΥ ΡΕ ΦΙΛΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ.ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΔΙΣ.ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ.ΔΡΑΧΜΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΣΟΝ ΔΡΑΧΜΗ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΡΕ Μ......ΚΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ 600 ΔΙΣ ΤΟΥ ΣΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΞΕΛΑΣΠΩΣΟΥΜΕ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/1/17 21:28

    ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΝΕΟΤΑΞΙΤΩΝ.Ο ΤΡΑΜΠ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ.ΖΗΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ.ΡΟΥΦΑ ΜΕΡΚΕΛΙΣΤΗ ΤΟ ΑΥΓΟ ΣΟΥ.ΕΑΜ ΜΥΓΔΑΛΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/1/17 21:37

    Όχι καλέ μου άνθρωπε και το σουργελο σωτήρας
    Όχι ότι και ο προηγούμενος ήταν καλύτερος...
    Ένα παρωχημένο σύνθημα "φονιάδες των λαών Αμερικανοι", μήπως το θυμάται κανείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/1/17 21:58

    Αυτές με τα κεφάλια περιμένει ο τραμ να τον σώσει και ο σωρας για ρωτήστε των που πάνε οι άλλοι..... γιατί έχασε το δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος11/1/17 21:59

    Αυτές με τα κεφάλια περιμένει ο τραμ να τον σώσει και ο σωρας για ρωτήστε των που πάνε οι άλλοι..... γιατί έχασε το δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος11/1/17 22:12

    ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ ΡΕ Ο 19.59 ΚΑΙ 21.28 ΤΡΟΛΑΡΕΙ ..ΔΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ .ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΣΧΕΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος12/1/17 09:00

    Ο 22.12 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΚΟΡΠΙΣΕΙ ΣΥΓΧΙΣΗ.ΤΟ ΕΑΜ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΑ ΤΟΥ ΡΕΝΤΣΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΑΥΤΑ.ΚΑΙ ΕΑΜ ΚΑΙ ΕΠΑΜ ΜΥΓΔΑΛΙΑΣ.ΑΜΑ ΠΑΤΕ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΑ.Ο ΒΛΑΚΑΣ 22.12 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΡΕΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος12/1/17 10:50

    ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΒΛΑΚΑΣ 0900 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.... ΤΟ ΕΑΜ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΗ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑ .ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ ΕΑΜ ΕΔΩΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣςΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΔΩΡΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ..ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΝΤΗ ΜΕ ΤΑ ΨΟΦΙΜΙΑ.ΑΠΛΩΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙΣ ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΥΤΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑΕΥΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος12/1/17 10:55

    Ο900 είναι κατάντια αυτό που κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος12/1/17 11:36

    ΕΣΥ 10.50 ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ? ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΡΕΝΤΕΖΕΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΛΕΠΕΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΝΤΣΙ. ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕ ΣΑΝ ΕΠΑΜ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΜ ΚΑΙ ΕΑΜ ΕΓΡΑΦΕ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΨΕΣ? ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΣΥΧΟ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΙΣΙΕΣ ΣΟΥ.Ο ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑΤΙ? ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος12/1/17 11:43

    Μπράβο στον 11.36!!! είναι κατάντια επαναλαμβάνω αυτό που κάνει ο 09.00. Οι έλληνες πολεμάμε να ελευθερωθούμε από την οικονομική κατοχή και από τους εγκάθετους που βρίζουν κάθε έλληνα που αγωνίζεται για τη σωτηρία της χώρας και το πολιτικό σύστημα δε δέχεται τη βοήθεια να γλυτώσουμε από το χρέος!!!!Η ελλάδα ανήκει στους έλληνες και ποτέ δεν πεθαίνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος12/1/17 12:10

    22.12 Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΣΧΕΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ? ΜΗ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΜΑΛΑΚΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΒΓΗΚΑΝ ΠΟΛΛΟΙ.ΑΚΟΥ Ο ΣΧΕΤΟΣ.ΟΣΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΣΟ ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΙ.Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος12/1/17 12:16

    Ο ΣΧΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙ....ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ.ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΡΕΜΜΑΤΑ.Ο ΕΠΙΛΗΣΜΟΝΑΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.ΚΙ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΥΓΓΕΝΗ ΕΛΕΓΕ ΠΑΛΙΑ.ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος12/1/17 13:05

    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 22.12 ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΣΧΕΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΑΛΛΑ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΝΕΚΡΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΟΣ.ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ.Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΦΤΥΝΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ.ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΒΛΑΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΣΧΕΤΟΣ ΤΟΥ 22.12. ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΧΕΤΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος13/1/17 04:22

    ΕΣΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος13/1/17 08:58

    τον παλαβωσες τον κεφαλαια μπιτι.....αστο καημενε δε βλεπεις οτι χανει λαδια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος13/1/17 10:26

    ο ρουφιανος κεφαλαιας χανει δηλ εσυ..ο αλλος γιατι να χανει επειδη δε γουσταρει την κατοχη των γερμανων..ρε δεν πας καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.