Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Η επανάσταση του καναπέ

Της Φωτεινή Μαστρογιάννη*

Οι λόγοι της κοινωνικής αδράνειας ποικίλλουν, όπως έχω αναφέρει σε σειρά άρθρων μου, από τη χειραγώγηση, την οικονομική εξάρτηση μέχρι την έλλειψη μιας νέας ιδεολογίας στην οποία θα αναφερθώ στο παρόν άρθρο. 
Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα έχει «τσιμενταριστεί» από τα κόμματα. Οι Έλληνες, πολλές φορές από την εφηβική τους ηλικία, γίνονταν ( και γίνονται) μέλη κομμάτων. Ως μέλη κόμματος μαθαίνουν να πειθαρχούν και να πιστεύουν τυφλά στην όποια ιδεολογία, αρχηγό κτλ. Αυτού του τύπου η πολιτική κοινωνικοποίηση (κοινώς «πλύση εγκεφάλου»)  αντιστέκεται στην αλλαγή και είναι ανεκτική στα λάθη του «αρχηγού» ακόμα και εάν τα άτομα είναι άκρως δυσαρεστημένα από μία κατάσταση, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης.

 Η κομματική πλύση εγκεφάλου διασφαλίζει έτσι τη σταθερότητα του συστήματος, η οποία και ενισχύεται λόγω της επίδρασης των κομμάτων σε όλη τη σφαίρα του επαγγελματικού, ακαδημαϊκού και κοινωνικού βίου στην Ελλάδα.Συνεπώς, όσο η πολιτική κουλτούρα αυτού του τύπου δεν αλλάζει, τόσο το υπάρχον πολιτικό σύστημα παραμένει σταθερό και τόσο θα αποκλείεται η όποια αλλαγή της κατάστασης.

Η κρίση όμως επέτυχε ένα ρήγμα στην υπάρχουσα κομματοκρατία και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα. Οι επαγγελματίες πολιτικοί δεν χαίρουν εκτίμησης γιατί αποδείχθηκαν ανίκανοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας, προβλήματα που εν πολλοίς οι ίδιοι δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν. Το πολιτικό σύστημα έχασε την κυριαρχία που ασκούσε παλαιότερα στην κοινωνία και πλέον αμφισβητείται.

Το ρήγμα όμως μεταξύ των πολιτικών και της κοινωνίας δεν έχει οδηγήσει ακόμα σε χάσμα και για ένα άλλο λόγο που δεν είναι παρά το ότι το μεγαλύτερο μέρος της διανόησης εξακολουθεί να υποστηρίζει την υπάρχουσα αλλά και διεθνή οικονομική ελίτ γι’αυτό και οι αντιδράσεις για την κρίση από πανεπιστημιακούς, επώνυμους διανοητές κοκ είναι υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης (στάση περί μονόδρομου και μη ύπαρξης εναλλακτικής λύσης ή στρέβλωση της παρουσίασης της όποιας εναλλακτικής λύσης ως «γραφικής» και παρουσιάζοντας ως «γραφικούς» όλους όσους την υποστηρίζουν). Όσοι διανοούμενοι δεν εμφανίζονται φανερά υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης τότε τηρούν  μία «περίεργη» σιωπή.

Ένας άλλος λόγος για την αδράνεια του καναπέ  είναι η παντελής έλλειψη μίας διαφορετικής/ εναλλακτικής ιδεολογίας και δράσης η οποία να είναι συγκροτημένη σε ένα συνεκτικό σχέδιο θεωρίας και πράξης. Οι νέες ιδεολογίες συνήθως προκύπτουν μετά από μία περίοδο αποπροσανατολισμού, όπως είναι αυτή που διανύουμε αλλά προϋποθέτουν διανοούμενους που δεν εξυπηρετούν την υπάρχουσα οικονομική ελίτ, διανοούμενους που όχι μόνο θα ασκήσουν κριτική στο υπάρχον σύστημα αλλά θα προτείνουν μία εναλλακτική ιδεολογία που θα εμπεριέχει το μήνυμα της ελπίδας, θα ενισχύσει τη συνεκτικότητα του κόσμου και θα κινητοποιήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Δυστυχώς, αυτό που έχουμε δει προς το παρόν από ένα τμήμα της διανόησης που αντιδρά, είναι κάποια πρωτόλεια σχέδια εξόδου από την κρίση με κάποιες προτάσεις για την οικονομία που σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι ολιστικές και σίγουρα δεν αποτελούν τμήμα καμίας νέας ιδεολογίας.

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν προσθέτουν ακόμα ένα κομματάκι στο παζλ της αδράνειας του καναπέ των Ελλήνων. Το παζλ αυτό βασίζεται στην οικονομική εξάρτηση της χώρας ήδη από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, εξάρτηση που,όπως παρατηρούμε, δημιουργεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά υποταγής στο πολιτικό σύστημα και στην κοινωνία.

Η Φωτεινή Μαστρογιάννη είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.


17 σχόλια :

  1. Ανώνυμος12/1/17 23:01

    Κι εγώ που ήθελα να ψηφίσω ΚΙΔΗΣΟ τι θα κάνω τώρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/1/17 23:05

    Ε πηγε στη θεση του λογω ταυτισης αποψεων..να το ψηφισεις..που να ψαχνεις για το ΕΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/1/17 23:09

    Το ΕΑΜ το ψηφιζει ο δασκαλος οταν γραφει με κεφαλαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/1/17 12:04

    Ο Σόιμπλε έδινε και δίνει κάποια δις να φύγουμε από το ευρώ.
    (50 δις λένε)

    Πόσο ηλιθιότητα μπορεί να κουβαλάγανε (και να κουβαλούν) τα πολιτικά νούμερα του τσίρκου που κυβερνίζει τα οποία πήγαιναν να διαπραγματευτούν.........προσέξτε μούρλια.......απειλώντας και εκβιάζοντας την...... αποχώρησή μας από το ευρώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ρε χλεχλέ, αφού σου δίνει και δις να την κοπανήσεις για να "ξεμαγαρίσει" και να γίνει "καθαρή" η ευρωζώνη, εσύ πήγαινες και κορδονώσουν και απειλούσες ότι θα φύγεις?????

    Εδώ σηκώνω τα χέρια και ....παραδίνομαι!!!

    Ακόμα και σήμερα υπάρχουν "σοβαροί" συζητητές που σου λένε....." αν φεύγαμε το 2010..." τάχα μου θα τους εκβιάζαμε τότε, ενώ μετά οργανώθηκαν και μας κατόχεψαν...

    Τι να πεις???? ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο??.....Να γιατί ευδοκιμούν σώρες και ταμτάκοι.....

    Γιατί σε λίγο, πολύ λίγο, θα πουλήσει η μαφία της δραχμής την άλλη ψευδαίσθηση, αυτής της δραχμής......ήδη στα ζυμώματα είναι και το "ψωμί" έχει αρχίσει και φουσκώνει...

    Πως να καταλάβει το κάθε τσούκι ό,τι άλλο η φτώχεια και δυσκολίες και άλλο η πείνα....

    Θα σε φέρουν σε αδιέξοδο, αυτό κάνουν με την τακτική τους σόιμπλε και ταμτάκος, θα σου πάνε στα τάρταρα τη συνταξούλα με κόφτες και αφού θα σε έχουν ταράξει στους φόρους, γιατί τις επενδύσεις τις σαμποτάρουν με οποιονδήποτε τρόπο, θα σου παρουσιάσουν την ΕΛΠΙΔΑ της δραχμούλας...

    Στο έχω χιλιογράψει, στο έχω αναλύσει, στο έχω φτύσει στα μούτρα σου με κάθε τρόπο, εσύ πόπολο το χαβά σου........μαθαίνεις μόνο από τα λάθη σου και μάλιστα με επαναλήψεις λαθών.....

    Υ/Γ1 Οι απίθανοι στρεψοδίκες του συνονθυλεύματος προσπαθούν να φορτώσουν την έλευση της καταστροφής και της δραχμής στο.....σόιμπλε και ότι αυτοί προσπάθησαν........

    "τι να κάνουν τα παιδιά προσπάθησαν" ανακράζει το κατιναριό και τα ξεπλένει συγκούβουρλα είτε αριστεράντζες είτε ψεκασμένα....

    Με τις υγείες σας!!!!!

    Υ/Γ2 Και συ σοβαρέ έλληνα του καναπέ (για να ταιριάξει με το άρθρο) κάτσε και αγνάντευε, μοιρολατρικά περίμενε τον αρμαγεδώνα και παίξτο...."σοβαρός" και "ευγενής"......

    Αύριο κλαίνε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/1/17 12:31

    ΔΗΛ Ο ΜΠΕΝΥ ΜΑΣ ΕΣΩΖΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/1/17 12:32

    ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ -ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
    Διάβασα προ ημερών σε μια μεγαλοφυλλάδα των Αθηνών, που υπηρέτησε δουλικά τόσο τις γερμανικές αρχές Κατοχής όσο και το χουντικό καθεστώς, ότι δεν αξίζει να πεθάνει κανείς για ένα πατριωτικό ιδανικό. Έστειλα μια επιστολή, που φυσικά δεν δημοσιεύτηκε και ο λόγος είναι απλός. Έγραψα: «Το χειρότερο είναι πως τίποτε δεν αξίζει όταν κανείς ζει χωρίς αυτό. Και πως ακόμη πιο αισχρό είναι το να ζει κανείς για το νέο ιδανικό, για την καινούργια μεγάλη ιδέα, την έκτη δόση του δανείου. Εμείς που μέχρι πρόσφατα είμαστε η ψυχή της υφηλίου ζούμε με ξένα ψίχουλα και με δανεική ψυχή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/1/17 13:39

    Ο εθνικισμός είναι κατά τον Στέφαν Τσβάιχ

    Η μεγαλύτερη πανώλη (πανούκλα) όλων των εποχών

    Δηλητηρίασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

    Φοβερή υστερία του μίσους.

    Εμείς κωφεύουμε, ξάπλα στον καναπέ μας, γιατί νομίζουε ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός.

    Εμείς γίναμε έρμαια του κάθε εθνολαϊκιστή και του κάθε τυχάρπαστου λεβεντομαλάκα.

    Εμείς πιστεύουμε σε ποσοστό 72,25% ότι η κρίση είναι προσχεδιασμένη από ξένα εξωθεσμικά κέντρα

    (σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε για τον αντισημιτισμό στη χώρα μας και για άλλα θέματα, το καλοκαίρι του 14 από μεγάλο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο)

    Εμείς πιστεύουμε σε ποσοστό 68,66% ότι έχουν βρει το φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά τα συμφέροντα το κρύβουν

    Εμείς πιστεύουμε ότι μας ψεκάζουν για να μη σηκωθούμε.....από τον καναπέ

    Εμείς πιστεύουμε ότι οι δίδυμοι πύργοι έπεσαν από σχέδιο της ίδιας της αμερικής σε ποσοστό 58,78%

    Εμείς πιστεύουμε ότι ο σώρας έχει 600 δις

    Εμείς πιστεύουμε ότι οι εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο

    Εμείς πιστεύουμε ότι έχει βρεθεί ο τάφος του Μ. Αλέξανδρου, αλλά μας το κρύβουν

    Εμείς πιστεύουμε ότι ο ταμτάκος αγωνίζεται να σκίσει τα μνημόνια και να κάνει τις αγορές να χορεύουν

    Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μας κατατρέχουν και μας κυνηγούν γιατί εδώ είνα ο ομφαλός της γης και όλος ο πλούτος του πλανήτη (όλα τα σπάνια μέταλλα εδώ είναι!!!)

    Εμείς πιστεύουμε σε εμπόρους ελπίδας, όταν οι ίδιοι σου πασάρουν την άθλια λογική να ζει κάποιος με κάρτα σίτισης και δωράκια ελεημοσύνης και να κομπορημονεί ότι είναι αριστερός μη χέσω...

    Εμείς πιστεύουμε ακόμα σ' αυτό το συνονθύλευμα που κατέρριψε το μύθο της σοσιαλιστικής η ηθικότητας, της ειλικρίνειας, της εντιμότητας, της αξιοπρέπειας, καθώς και του πατριωτισμού.

    Εμείς πιστέψαμε ότι αυτό το πολιτικό τσούρμο είναι ο φάρος της ελπίδας που θα άλλαζε την ευρώπη.

    Εμείς πιστεύουμε σε άτομα ιδεοληπτικά απροσάρμοστα, πολιτικά ανεπαρκή, σε διάφορα ρεμάλια (των πσαικαζμένω αιλλυναραδων παισμενων στα 4 για τη εξουσεια και τη στολη...)

    Εμείς πιστεύουμε ότι θα σωθούμε με τις "μπατάκες" που θα φυτέψουμε στον κηπάκο στη γλανιτσιά

    Εμείς πιστεύουμε ακόμα ότι ο μεγάλος θεός της ελλάδας, σαν από μηχανής, θα μας σώσει......

    Εγώ, απλά και κυνικά λέω, με εμάς δεν υπάρχει....ΕΛΕΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/1/17 14:01

    Και επειδή δεν θα απαντήσω σε ύβρεις και ηλιθιότητες θα συνεχίσω να λέω τις σκέψεις μου (για όποιον μου κάνει την τιμή και διαβάζει) και θα διαβάσω και εγώ με προσοχή την όποια σκέψη του άλλου, μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας (πολιτικοί σχολιασμοί σκληροί και απαξιωτικοί έως αισχροί δεκτοί)

    ΕΛΕΟΣ μπορεί να υπάρξει αν:

    Η ευθύνη, η ενσυναίσθηση, η εθνική εγρήγορση, η ντροπή και η τσίπα κυριαρχήσει στο πολιτικό σύστημα και στον καθένα μας

    τα ψέματα τελειώσουν.

    οι απειλές εξαφανιστούν

    ο βρωμερός φανατισμός εξαφανιστεί που είναι ίδιον του κάθε ακοινώνητου ανθρωπαρίου

    σταματήσουμε να αναδεικνύουμε ανίκανους στη θέση των ηλιθίων, γιατί είναι το ίδιο επικίνδυνοι

    το συνονθύλευμα που κυβερνίζει αφήσει τα μεγαλεία και τις αστυνομικές φρουρές, τα μισθά και να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και της προσπάθειας για το καλό της πατρίδας.

    κυριαρχήσει η παιδεία, η κριτική σκέψη, η ορθολογική αντίληψη των μεγεθώνκαι ορίων, τότε θα υπάρξει δημοκρατία και μέλλον

    Γι' αυτό τόσον καιρό, ώ γίδιον, πασκίζω γράφοντας και κουτουπώνοντάς σε, μπας και γίνεις νοήμων πολίτης και όχι ενεργούμενο του κάθε εθνολαϊκιστή και του κάθε γελοίου λεβεντομαλάκα.

    (θα μου πεις εδώ εκατομμύρια στον κόσμο γίνονται έρμαια του κάθε "δισεκατομμυριούχου" πολιτικάντη, εσένα θ' αφήσουν που νομίζεις από πάνω ότι ψήφισαν.....αντισυστημικά!!!)

    Εμείς εδώ, κύριε Καργάκο, παράγαμε αφειδώς εμφυλίους, πτωχεύσεις, ηλίθιους ελληνάρες και κατά την ταπεινή μου άποψη

    (εμένα του ανώνυμου αγράμματου και ημιμαθή μπροστά στη....δεινότητά σας)

    γιατί ποτέ δε γίναμε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου......δυστυχώς...

    Είμαστε demi saison μισο ευρώπη, μισο ανατολίτες, ελληνίαστες έως ελληνάρες.

    Είμαστε κάτι σαν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα των σουλτάνων (Imaret) και βγαίνει η κάθε κατίνα έχοντας εξουσία και καυχιέται που δίνει την κάρτα ....σίτισης!!!!!

    Είμαστε αυτοί που.....φτύνουμε, αλλά δεν έχουμε τα άντερα να φτύσουμε την κατάντια μας και μας φταίνε πάντα......οι άλλοι, κάτι τέτοιο μας λες και συ κύριε ιστορικέ.......η κατοχή φταίει και όχι τα τόσα απίθανα που πράττουμε και σκεφτόμαστε.......

    Χορτάσαμε από ελληνίαση, φτάνει πιά!!!!

    Και θα υπογράψω με υπερηφάνεια

    Ένας παγκόσμιος πολίτης, φανατικός έλληνας, γι' αυτούς που μπορούν να καταλάβουν, γιατί το γιδοξούρι απαλλάσσεται λόγω βλακείας και συγχωρείτε για τις ύβρεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος13/1/17 14:13

    οκ συγχωρείται με αι....

    Δηλώνω σκληρός ευρωπαϊστής, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με την αριστερή μου υποόσταση και όχι με αριστεράντζες και απολιθώματα του προ προ προ περασμένου αιώνα....

    Μόνο μέσα στην ενωμένη ευρώπη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα τον κόσμο των πολυεθνικών, τις ΗΠΑ, την Κίνα...

    Και επειδή είναι σήμερα επίκαιρο θα γίνω λίγο αιρετικός ......

    Το ΠΑΣΟΚ του 2010 έκανε ίσως το πιο σπουδαίο πράγμα για τη χώρα!!!!!

    Μας έβαλε στο μνημόνιο, γιατί χωρίς αυτό θα γινόμαστε υποσαχάρια περιοχή για δεκάδες χρόνια και θα πασκίζαμε χρόνια και χρόνια να ξαναγίνουμε......βαλκάνια.....

    Έκανε μόνο το λάθος να μην το εφαρμόσει σωστά.....

    Το 2009 η χώρα είχε 36 δις έλλειμα και αυτό το άφησε ο εργασιομανής της ραφήνας......σημερινό πολιτικό κεφάλαιο της χώρας.....μην ξεράσω....



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος13/1/17 14:17

    Και η χώρα έπεσε σε πολιτικό που λέει ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα!!!!!!

    και ξέρεις γιατί, ώ ανθρωπίσκο????

    επειδή δεν μπορούν να μπούνε......παλούκια και να στερεωθούν στο νερό!!!!

    Δεν πειράζει αν υπονόμευσε όλες τις διαχρονικές θέσεις της χώρας στο Αιγαίο, αρκεί που ένας μπούρδας φοράει τη στολή......

    Υ/Γ Είχα όρεξη σήμερα και ρέντα, σόρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος13/1/17 16:11

    Δασκαλε στρωνεις οσονουπω...εχεις κατι ακρες ακομα ππου θελουν λιμαρισμα αλλα σιγα σιγα θα διορθωθεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος13/1/17 16:15

    ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΜΑΣΤΕ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ.ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος13/1/17 19:25

    Ο μπενυ τι θα κανει τωρα ,δεν μας ειπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος13/1/17 19:37

    τωρα που τρωνε οι αλλοι παστο λουκανικο ο μπενυ τρωει γορτσα κακοξυρισμενη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος13/1/17 21:15

    εχει φλεβα ξερει τι λεει και γιατι το λεει....αξιζει να τα ξαναδιαβασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος13/1/17 22:03

    Εγώ πάντως με 50 δις φεύγω...
    Βαριέμαι πολύ να διαβάσω τα κατεβατά του τύπου του γνωστού , αλλά οι δύο τελευταίες ατάκες απαιχτες.
    Κάποιον μου θυμίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος13/1/17 22:16

    Τον ρεντεζελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.