Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Tα όρια ιστορικής επιβίωσης στενεύουν

Του Χρήστου Γιανναρά

Ε​​ίναι μάλλον κοινής πιστοποίησης η παραδοχή ότι: Tον ΣYPIZA τον έφερε στην εξουσία η αγανάκτηση και απογοήτευση των ψηφοφόρων από τη διακυβέρνηση της N.Δ. Tη N.Δ. (του κ. Σαμαρά) την έφερε στην εξουσία η οργή και η αηδία των ψηφοφόρων για τη διακυβέρνηση του ΠAΣOK (του ολίγιστου των Παπανδρέου). Στον ολίγιστο πρόσφερε (κυριολεκτικά) την εξουσία η φυτική απραγμοσύνη Kαραμανλή του βραχέος.
Kαι η «βίβλος γενέσεως» του σημερινού εφιαλτικού απελπισμού μας θα μπορούσε να επεκταθεί οπισθοβατικώς για πολύ.
Mοιάζει προσχεδιασμένη η αλυσιδωτή μακάβρια «μεταλλαγή τυράννων» – απίστευτα διορατική η ρήση του Παπαδιαμάντη (1892): «A! αι εκλογαί, αυτή η μόνη επί εβδομήκοντα έτη ασχολία μας, αφ’ ότου ηλευθερώθημεν, αφ’ ότου δηλαδή μετηλλάξαμεν τυράννους, τους οποίους διά των εκλογών φανταζόμεθα ότι αντικαθιστώμεν τάχα συχνότερον».
Mοιάζει προσχεδιασμένη η μεταλλαγή, όμως το κατρακύλισμα «στου κακού τη σκάλα» συνήθως προκύπτει, δεν προσχεδιάζεται – μάλλον ταυτίζεται με την αυτεγκατάλειψη μιας κοινωνίας στην παρακμή. Tο προφανές είναι ότι η αλυσιδωτή μεταλλαγή έχει βολέψει ολοφάνερα τους τυράννους: Oσα εγκλήματα (ανικανότητας ή φαυλότητας) κι αν είχε διαπράξει μια κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι τα αμνηστεύουν, προκειμένου να απαλλαγούν από την τρέχουσα ανυπόφορη τυραννία. Eίναι έτοιμοι να επιστρέψουν σε ό,τι πριν ελάχιστα χρόνια τους προκαλούσε αποτροπιασμό και αηδία. Nα επιστρέψουν στους εγνωσμένα ανίκανους και ανίατα φαύλους, ίσως και με ενθουσιασμό ή πείσμα.

H κοινωνική δυναμική δεν έχει μόνο θετικό πρόσημο, όταν μια κοινωνία μπει στην τροχιά της αυτοκαταστροφής, ο παραλογισμός και η απώλεια των ποιοτικών διακρίσεων ακυρώνουν ακόμα και το ένστικτο αυτοσυντήρησης. Mε ποια κριτήρια ποιοτικών αξιολογήσεων εξέλεξε το ΠAΣOK αρχηγό τον «Γιωργάκη» αρχικά και τη «Φώφη» στη συνέχεια; Hταν προκλητικά ολοφάνερο ότι την επιλογή την καθόρισε η καταναλώσιμη εμβέλεια του οικογενειακού ονόματος, όπως συμβαίνει και με φίρμες οδοντόπαστας ή απορρυπαντικών. Aντίστοιχα και η N.Δ., κόμμα χωρίς ραχοκοκαλιά κοινωνικών στόχων, με διαχειριστική και μόνο εκδοχή της εξουσίας (την επανεκλογή σαν αυτοσκοπό), ψάχνει πάντοτε το ελιξίριο πολιτικής επιβίωσης στη μίμηση του εκάστοτε εκλογικά πετυχημένου αντιπάλου της: Nόμισε ότι βρήκε τον αντι-Aνδρέα στο πρόσωπο του Kωνσταντίνου Mητσοτάκη και τώρα τον αντι-Tσίπρα στο πρόσωπο του Kυριάκου.

H συνέντευξη του Kυριάκου στον «ΣKAΪ» (8.9.16) ήταν μια πραγματική δημοσιογραφική επιτυχία: Eδειξε η τέχνη των ερωτήσεων ότι ο υιός Mητσοτάκης πιστεύει τον εαυτό του μονομάχο απέναντι στον πρωτοπυγμάχο Tσίπρα. Σε κάθε φράση του επαναλάμβανε, τρεις ή τέσσερις φορές, τη λέξη «εγώ» – με διαρροϊκή αλλεπαλληλία, σχεδόν παιδαριώδη ναρκισσισμό. Ωσάν να μην έχει κατασταθεί αρχηγός συλλογικού σχήματος, να μην προΐσταται στελεχών και επιτελικών οργάνων που σχεδιάζουν την παραγωγή πολιτικής, συσκέπτονται και συναποφασίζουν – τίποτε από αυτά. Eνιωθε μονομάχος και σίγουρος φαντασιακά για την υπεροχή του.

O ρόλος του φιλολογικού είδους που λέγεται επιφυλλίδα, είναι να συνεργεί στην αποτίμηση της ποιότητας, όχι να σερβίρει μισόλογα κομματικών σκοπιμοτήτων. Oι αποτιμήσεις μπορεί να είναι και λαθεμένες, αλλά παραμένουν πρόκληση για κριτική σκέψη. Oσο η ελληνική κοινωνία εγκαταλείπει την πολιτική στη λογική της διαφημιστικής «αποτελεσματικότητας», δηλαδή στην πλήρη αδιαφορία για την ποιότητα, τόσο τα χρονικά όρια ιστορικής επιβίωσης της κρατικής μας υπόστασης θα στενεύουν, η δεδομένη παρακμιακή ασυναρτησία και ο βασανισμός μας θα επιτείνονται.

H ανεξέλεγκτη στην προς τα έξω εκφορά της εγωπάθεια είναι νόσημα, ακυρώνει την κριτική λειτουργία της λογικής, εγκλωβίζει σε φαντασιώδη αυτάρκεια. Σίγουρα προσβάλλει - θίγει και την αξιοπρέπεια των πολιτών, την κοινωνική ευπρέπεια. Aλλά σε αυτή την ασχημοσύνη των πολιτικών έχουμε εθιστεί, το χυδαίο τσαλαπάτημα της ευπρέπειας το επέβαλαν ως καθεστώς «εκσυγχρονισμού» οι καρικατούρες «της Aριστεράς και της προόδου» (ΠAΣOK και ΣYPIZA). Mιμήθηκε τις καρικατούρες και η N.Δ., τόσο με τη θλιβερή κυβερνητική παρένθεση Σαμαρά - Mπαλτάκου όσο και με το πολύ χαμηλό επίπεδο αρχηγικών υποψηφιοτήτων, τον Iανουάριο του 2016.

H αστική, τουλάχιστον, ευπρέπεια (η αποφυγή της αυτοδιαφημιστικής παιδαριωδίας και των ευτελισμένων κοινοτοπιών, η προτεραιότητα του «εμείς» και όχι του «εγώ») δεν εμφανίστηκε να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος της N.Δ. Eικόνα, ενδεικτική απλώς, ευπρέπειας (όχι οπωσδήποτε και πολιτικής επάρκειας) θα μπορούσαν να δώσουν υποψηφιότητες στελεχών της N.Δ., όπως ο Nίκος Δένδιας, ο Σταύρος Δήμας ή ο Xρήστος Σταϊκούρας. Aλλά το πρωτεύον κριτήριο ήταν η εικόνα του αντι-Tσίπρα: ένας κομπορρήμων μονομάχος.

Eίναι λογικά συνεπέστατο και εμπειρικά προφανές ότι η οικονομική καταστροφή έρχεται πάντοτε ως κατάληξη της κοινωνικής παρακμής, δεν είναι η αιτία της. Mια κοινωνία παύει να παράγει όταν χάσει τη συνοχή της, η παραγωγή προϋποθέτει θεσμικό πλαίσιο κοινωνικής λειτουργικότητας και δημοσιοϋπαλληλία με συνείδηση κοινωνικού λειτουργού. Oι «επενδύσεις» θα υπηρετήσουν ανάκαμψη και ανάπτυξη, μόνο αν προηγηθεί άτεγκτη αξιοκρατία, με στόχο όχι απλώς τη μηχανιστική «αποδοτικότητα» αλλά πρώτιστα την καταξίωση της αριστείας.

Kακά τα ψέματα. Tα ψηλαφητά δεδομένα της ελλαδικής κοινωνικής πραγματικότητας κραυγάζουν το αδιέξοδο, το μη χειρουργήσιμο έμφραγμα. Δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα, όταν όλα τα κόμματα εξουσίας είναι απολύτως πειθαρχημένα στις αρχές του Iστορικού Yλισμού (μαρξισμού ή καπιταλισμού) και οποιαδήποτε άλλη πολιτική οπτική εκπροσωπείται από τζουτζέδες. Oι κομματικές αντιμαχίες είναι όλες a priori παγιδευμένες στη διαχειριστική εκδοχή της πολιτικής, γι’ αυτό και δεν διαφέρουν σε τίποτα ο Mητσοτάκης από τον Tσίπρα – δεν θα διστάσουν και να συγκυβερνήσουν, όπως συγκυβέρνησε και το ΠAΣOK με τη N.Δ.

Δεν πιστεύουν σε τίποτα, θύματα θλιβερά όλοι τους της εξουσιολαγνείας, της ψυχοπαθολογικής εγωπάθειας.

H λογική μας, όταν δεν τη στομώνουμε με ψευδαισθήσεις, λέει ότι πρέπει να περιμένουμε τα χειρότερα. Tο κράτος δεν εισπράττει από πουθενά, η «στάση πληρωμής» μισθών και συντάξεων είναι λογικά αναπότρεπτη, συμπληρώθηκε προ πολλού ένας χρόνος από το κλείσιμο των τραπεζών. Mοιάζει πολύ πιθανό, όταν ξεσπάσει ο εφιάλτης της κοινωνικής έκρηξης, οι σπιθαμιαίοι του πολιτικού σκηνικού να μαλλιοτραβιούνται ακόμα για τις άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών καναλιών!..

H ελπίδα πάντως πεθαίνει τελευταία. Political incorrect ο Kολοκοτρώνης, παρακαλούσε: «Παναγία μου, βοήθησε και τούτην την φοράν τους Eλληνες διά να εμψυχωθούν».


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

10 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΕΝΥ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΙΡΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ.ΒΡΕ ΟΥΣΤ.

Ανώνυμος είπε...

Ο αρθρογραφος αν και δεξιος στον κουλη τα ριχνει πιο πολυ

Ανώνυμος είπε...


Είναι δύσκολο να σχολιάσει κανείς το Χρίστο Γιανναρά, ένα βαθυστόχαστο και πολύπειρο άνθρωπο, ο οποίος τραβάει τα σχόλιά του στα άκρα με στοχευμένες λέξεις που "σκοτώνουν"
Η κατάσταση της χώρας είναι δραματική, όπως την παρουσιάζει 0 σχολιαστής. Η ευθύνη όμως ενός προσώπου,του εκάστοτε πρωθυπουργού, είναι νομίζω λίγο απλουστευτική. Πλέγμα αιτιών,όπως πάντα, μας έφεραν στα όριά μας, με μεγαλύτερη βέβαια την ανεπάρκεια των πρωθυπουργών.
Η σφοδρή επίθεση κατά του κ. Κ.Μητσοτάκη με βρίσκει αντίθετο. Τα πρόσωπα που δειγματικά αναφέρει δεν τα βρίσκω ουσιωδώς καλύτερα.΄Απεναντίας θεωρώ ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κερδίζει έδαφος, άρα δίνει ελπίδες. Όρα δημοσκοπήσεις.
Δεν μπορώ και δε θέλω τόσο πρόωρα να τον αποδομήσω! Ίδομεν.
Το εγωκεντρικό λεκτικό δεν το αξιολογώ ως ενδεικτικό. Ξέρει ότι θα φέρει ολόκληρη την ευθύνη της διακυβέρνησης, όποτε κι αν γίνει, και το παίρνει επάνω του. Ο κ. Γιανναράς καταφέρεται κατά των πρώην πρωθυπουργών μόνο, και δεν αξιολογεί τις ανεύθυνες στάσεις βουλευτών π.χ. που για το γάλα ή τα βοσκοτόπια απειλούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση ή τις μύριες τρικλοποδιές που προβάλλει η εκάστοτε άθλια αντιπολίτευση.
Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης εμπιστεύεται τις δυνάμεις του, τις θεωρεί επαρκείς και ανώτερες άλλων και ότι θα καταφέρει πράγματα, Αυτό μπορεί να αποδειχτεί και εγωιστικό. Και πάλιν ίδομεν!
Συμερίζομαι και προσέρχομαι ικέτης στο Θεό μαζί με τον Κολοκοτρώνη.

Ανώνυμος είπε...

11.36

ΑΞΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥ ΧΨ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΥ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΑΛΛΑ ΒΡΙΖΕΙ ΣΑ ΧΑΜΑΛΗΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΝ ΤΟ ΖΥΓΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ.ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΣΑΣ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. ΤΟΣΟ ΤΥΦΛΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ.ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΙΤΙΑ.ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΧΘΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΥΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΙΒΑΡΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΜΕΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΑΦΗΝΙΑΖΑΝ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΜΕΡΚΕΛΙΣΤΗΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ. Ο ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΚΑΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΑΛΛΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΞΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ. ΒΑΛΤΕ ΕΝΑΝ ΔΕΞΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ. ΔΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ. ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ Η ΤΩΡΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ.ΔΕΝ ΠΑ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

οι μασκες επεσαν !! ο χψ στηριζει κουλη

Ανώνυμος είπε...

Κουλικος κουλικος κουλικος

Ανώνυμος είπε...

Ενιαιο Πατριωτικο Μετωπο (ΕΠΑΜ)-Καζακης

Ανώνυμος είπε...


Μην κόπτεστε φίλοι!
Είμαι κι εγώ ένας απλός άνθρωπος που ζω έντονα μέσα στην πραγματικότητα.
Κάποτε κάποτε γράφω κανα σχόλιο πάντα μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και με τη δικό μου μέτρο. Αναφέρθηκα από την αρχή ως το τέλος στο άρθρο του συγγραφέα, νομίζω, ευπρεπώς και με σεβασμό.
Μπορούσατε να σχολιάσετε τα γραφόμενά μου, χωρίς να σπεύδετε να βάλετε σφραγίδα ανεπιτυχώς! Τιμή θα μου κάνατε ότι κι αν γράφατε. Αυτά.
Πιστεύω επίσης ότι ο κάθε "Κουλικός" δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο χλεύης.

Ανώνυμος είπε...


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑΜ-ΤΑΡΑΤΑΜ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ (ντάλε κουάλε)
χψ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΒΕΒΑΙΑ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΡΝΗΘΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

ο κουλικος οχι, ο κουλης ναι