Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Αφιέρωμα στον Χρήστο Νικήτα Στρατολάτη απ τα Λαγκάδια


Αφιέρωμα στον Χρήστο Νικήτα Στρατολάτη, εμπνευστή του Διαγωνισμού ΠαραδοσιακούΤραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας με αφορμή τα 40 χρόνια του θεσμού ετοίμασε ο Δήμος Γορτυνίας.
kalimera-arkadia.gr

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος21/7/16 12:23

    ποιο τραγουδι ειναι αυτο που ακουγεται ,ξερει κανεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και κλαρίνο παίζει ο Μπρουκλόγιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/7/16 21:44

    Τραγουδάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το τραπεζίτικο τραγούδι της ιστορικής οικογένειας του Γιάννη Ντεληγιάννη - Μωραγιάννη έπαιξε ,όπως και άλλα συνοδεύοντας τους τραγουδιστές - ερμηνευτές, η δημοτική ορχήστρα του μεγάλου συμπατριώτη μας κλαρινίστα Γιάννη Μπρουκλόγιαννη σε έναν από τους διαγωνισμούς Παραδοσιακού Τραγουδιού και Μουσικής στην εμποροπανήγυρι στα " Λεύκα" ,στην Αγία Παρασκευή των Λαγκαδίων ,στις πηγές του Λούσιου και στη χώρα του τραγοπόδαρου Πάνα . Η υφιστάμενη πρόχειρη εξέδρα για τους μουσικούς και ο φυσικός περιβάλλον χώρος χωρίς τη στοχειώδη υποδομή μας θυμίζουν τα πρώτα χρόνια από το διαγωνισμό Παραδοσιακού Τραγουδιού και Μουσικής ,που εμπνέυστηκε και καθιέρωσε μετά από πολλές και συνεχείς πρασπάθειες πανελλαδικά ο Λαγκαδινός λογοτέχνης Χρίστος Νικήτας - Στρατολάτης.Σας μεταφέρω όλους τους στίχους του τραγουδιού :
    Πάνε οι γερόντοι στον πασά ,πάνε να προσκυνήσουν,
    πάν΄τα Ντεληγιαννόπουλα κι αυτός ο κυρ-Κανέλλος,
    από μακριά τον χαιρετά κι από κοντά του λέει:
    -Πολλά τα έτη σου πασά μ'.
    - Καλώς τον τον Κανέλλο
    -Κανέλλο ,πού 'ναι οι γέροντες, ο γερο- Μωραγιάννης;
    - Αυτός πασά δεν προσκυνάει ,βεζύρη δε φοβάται,
    που 'χειστην Πόλη δυο παιδιά και στα Λαγκάδια πέντε
    έχει και στην Τροπολιτσά αυτόν το Θοδωράκη.
    Για τη στάση του αυτή ο πασάς έστειλε κρυφά τουρκικό απόσπασμα στα Λαγκάδια και εκτέλεσαν τον κατάκοιτο και ανήμπορο γέροντα Ντεληγιάννη. Ο γιος του ο Θοδωράκης ξεψύχησε από τις κακουχίες στα μπουντρούμια της Τρομπολιτσάς μαζί με άλλους προκρίτους του Μοριά,όταν πήγαν για να καθυσηχάσουν τον πασά πως δεν ετοίμαζαν τον ξεσηκωμό του Γένους. Η Επανάσταση όμως ξέσπασε στο Μοριά και οι Ντεληγιανναίοι πρωτοστάτησαν για τη Λευτεριά της Πατρίδας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.