Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Μαρινόπουλος: Τρέμει η αγορά την ελληνική Lehman Brothers

Του Βασίλη Γεώργα
Στη δυσκολότερη καμπή της, η  ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα πιθανά κανόνια στην Ιστορία του επιχειρείν. Η αγορά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις για την διάσωση ή την οριστική χρεοκοπία της πάλαι ποτέ πανίσχυρης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος καθώς το μέγεθος της διακύβευσης είναι πρωτόγνωρο: αφορά άμεσα πάνω από 11.000 εργαζόμενους της εταιρείας και πολλούς περισσότερους στη βιομηχανία, αφορά χιλιάδες προμηθευτές μεταξύ των οποίων μεγάλες και πολλές μικρότερες επιχειρήσεις, τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και το ίδιο το Δημόσιο

 Μαρινόπουλος δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία η δυνάμει Lehman Brothers της Ελλάδας. Τα χρέη της ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ ή το 1% του ελληνικού ΑΕΠ και από αυτά τα 722 εκατ. ευρώ είναι οφειλές σε προμηθευτές,  μέσω των οποίων για χρόνια η Μαρινόπουλος χρηματοδοτούσε την θέση της στην αγορά καθυστερώντας την εξόφλησή τους. Αν συμβεί το «ατύχημα» οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για την πραγματική οικονομία και το ντόμινο που θα ακολουθήσει για εκατοντάδες προμηθευτές της, αναπόφευκτο. Κυβέρνηση και πιστωτές επιχειρούν να αποτρέψουν την χρεοκοπία. Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη υπό τον Α. Φλαμπουράρη με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της διοίκησης της Σκλαβενίτης, του υφυπουργού Εργασίας Π. Νεφελούδη, και τις πιστώτριες τράπεζες.

Την ερχόμενη Παρασκευή 1 Ιουλίου θα παιχτεί ένα στοίχημα δισεκατομμυρίων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο καθώς θα κριθεί αν το Δικαστήριο θα δώσει το «φιλί της ζωής» στην Μαρινόπουλος ή θα την βγάλει οριστικά την εταιρεία από την πρίζα.  Η εταιρεία επί της ουσίας ζητά  από το δικαστήριο να της παρασχεθεί η απαραίτητη νομική προστασία με την έκδοση διαταγής που θα απαγορεύει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον της μέχρι τις 16 Νοεμβρίου οπότε επιδιώκει να εκδικαστεί η κύρια αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99 προκειμένου να συνεχιστεί η τροφοδοσία των καταστημάτων και να αναζητήσει από κοινού λύσεις με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές. Προσδοκά ότι στο μεσοδιάστημα θα μπορούσε να εμφανιστεί επενδυτής (π.χ Σκλαβενίτης ή άλλος) για να συζητήσει επί συγκεκριμένου  σχεδίου. Αν το δικαστήριο δεν εγκρίνει την προστασία από τους πιστωτές, ο κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου» και χρεοκοπίας είναι παραπάνω από υπαρκτός καθώς πολλοί προμηθευτές συνωστίζονται για να διεκδικήσουν τα λεφτά τους και τα αιτήματα πτώχευσης θα πέσουν βροχή. 

Η ελληνική αγορά βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της. Η Μαρινόπουλος είχε κινδυνεύσει και άλλες φορές στο παρελθόν από τότε που εγκαταλείφθηκε από τη γαλλική Carrefour, ωστόσο είναι η πρώτη που βρίσκεται τόσο κοντά στη χρεοκοπία η οποία ακόμη και αν αποφευχθεί και δώσει στη θέση της σε λύσεις «εξυγίανσης», μπορεί να εξελιχθεί σε αλυσίδα  πτωχεύσεων και οικονομικών προβλημάτων σε βάρος μικρών βιοτεχνιών, μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων και εκατοντάδων εταιρειών που προμηθεύουν τη «Μαρινόπουλος» με προϊόντα και υπηρεσίες. Μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της χώρας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες ανεξόφλητες οφειλές άνω των 10 εκατ. ευρώ από την αλυσίδα, ενώ σε εταιρεία κρεάτων οι οφειλές φτάνουν τα 4-5 εκατ. ευρώ. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι οι χιλιάδες μικροί προμηθευτές.

Ακόμη και αν βρεθεί κάποια λύση για τις τράπεζες και την εταιρεία μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα, οι επιπτώσεις εκτιμάται πως θα είναι καταλυτικές για εκατοντάδες  πάνω από 2.500 προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» καθώς είναι αυτοί που σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα με «κούρεμα» οφειλών που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 40-60%. Και αν οι μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που εξακολουθούν να εφοδιάζουν τη «Μαρινόπουλος» (σ.σ. εκατοντάδες διέκοψαν λόγω χρεών), έχουν την οικονομική δυνατότητα να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το «κούρεμα», είναι εξαιρετικά δύσκολο να πράξουν το ίδιο εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες. Πολλές από αυτές μάλιστα έχουν δανειστεί κεφάλαια από τις τράπεζες για να ξεκινήσουν πάλι να παράγουν για λογαριασμό της «Μαρινόπουλος» και τώρα βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο και να μην πληρωθούν και να χρωστάνε στις τράπεζες.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό το σχέδιο εξυγίανσης

Στο 15ετές πλάνο εξυγίανσης που κατέθεσε στο δικαστήριο για να πείσει ότι πρέπει να της δοθεί προστασία και χρόνος, η αλυσίδα μιλά για δραστική μείωση κόστους, δίχως απολύσεις προσωπικού και διατήρηση του μετοχικού ελέγχου από την οικογένεια Μαρινόπουλου, Κάνει λόγο για αναδιάρθρωση διευθύνσεων, και τμημάτων, για περικοπή πολλών διοικητικών δαπανών, για καθιέρωση στόχων αποδοτικότητας ανά στέλεχος και εργαζόμενο, μαζί φυσικά με συνολική βελτίωση της αποτελεσματικότητας και διείσδυση σε νέες αγορές. Θέτει σαν στόχο την εξόφληση των οφειλών ύψους 4,2 εκατ. ευρώ προς το προσωπικό το αργότερο σε 1 έτος από σήμερα, τη δραστική μείωση εξόδων τα πρώτα 6 χρόνια, και τη συνολική αποπληρωμή των χρεών προς τράπεζες και εταιρείες leasing σταδιακά τα επόμενα 15 χρόνια. Διαφορετικά, αν η εταιρεία δεν υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία στο σχέδιο που υπέβαλε χθες στο Πρωτοδικείο, οδηγείται αναπόφευκτα σε παύση λειτουργίας, αφήνοντας απλήρωτους τους πιστωτές της, ενώ ξεκινούν άμεσα αναγκαστικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και παγίων, και δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Είναι ένα σχέδιο-ευχολόγιο που δείχνει πολύ καλό για να είναι αληθινό και ακόμη και αν γίνει δεκτό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο, δεν σημαίνει ότι θα είναι αυτό που θα εφαρμοστεί. Προβλέπει ότι η εταιρεία μπορεί να ικανοποιήσει σε 15 χρόνια από σήμερα πλήρως τους πιστωτές της, στους οποίους οφείλει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ, και να μετεξελιχθεί σε έναν εύρωστο εμπορικό όμιλο με ετήσιο τζίρου 1,8 δισ. ευρώ και ετήσια κερδοφορία άνω των 150 εκατ. ευρώ. 

Στο σχέδιο επισημαίνεται στόχος είναι να εξοφληθούν όλοι οι πιστωτές στο σύνολό τους στα επόμενα 15-17 χρόνια, ωστόσο οι παραδοχές και οι προβολές στο μέλλον που γίνονται κρίνονται ιδιαίτερα επισφαλείς.

Ποιοι θα πληρωθούν οι πιστωτές σε περίπτωση πτώχευσης

Αν η εταιρεία οδηγηθεί σε πτώχευση, η εταιρεία υποστηρίζει πως τα περιουσιακά της στοιχεία δεν φτάνουν παρά για να εξοφληθεί μόνο το 21% των συνολικών χρεών. Το σύνολο των εκποιήσεων δηλαδή δεν θα ξεπερνούσε τα 279,1 εκατ. ευρώ όταν οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ, αν και στην αναφορά της δεν γίνεται λόγος για τις απαιτήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που η Μαρινόπουλος έχει υπό διεκδίκηση από πελάτες της, από το Δημόσιο και από συνδεδεμένες εταιρείες.

Από τα 1,3 δισ. ευρώ των οφειλών, πάνω από 1 δις. ευρώ δεν έχει καμία εγγύηση ή ενέχυρο καθώς τα περισσότερα είναι οφειλές σε προμηθευτές και άλλους δανειστές.

Στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνονται πάγια αξίας 50,4 εκατ. ευρώ, ιδιόκτητα ακίνητα με εμπράγματα βάρη ύψους 11,2 εκατ. ευρώ, εμπορεύματα χωρίς βάρη ύψους 77,172 εκατ. ευρώ, εμπορεύματα με πλασματικό ενέχυρο ύψους 24 εκατ. ευρώ, ακίνητα εγγυητών αξίας 2,947 εκατ. ευρώ, άυλα περιουσιακά στοιχεία 8,318 εκατ. ευρώ και ιδιότητα ακίνητα ελεύθερα βαρών ύψους 4,126 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην αίτηση προληπτικών μέτρων που κατέθεσε η εταιρεία :

Το 70% των περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι προσημειωμένα θα αποπληρώσουν τους γενικούς προνομιούχους πιστωτές και το υπόλοιπο 30% τους μη προνομιούχους.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία υπάρχει ενέχυρο ή υποθήκη, προβλέπεται ότι τα ειδικά προνόμια ικανοποιούνται κατά 65%, τα γενικά προνόμια (εργαζόμενοι, ΦΠΑ, ΙΚΑ) κατά 25% και τέλος, οι μη προνομιούχοι πιστωτές κατά 10%. Το 25% των γενικών προνομιούχων αντιστοιχεί σε 34 εκατ. ευρώ και το 70% σε 98 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι και η Εφορία θα ικανοποιηθούν στο 100% των απαιτήσεών τους.

Για τους ενέγγυους πιστωτές προβλέπεται ότι ικανοποιούνται σε ποσοστό 65% συν ό,τι απομένει από το 25% των γενικώς προνομιούχων πιστωτών. Στην προκειμένη περίπτωση το 65% αντιστοιχεί σε 91,4 εκατ. ευρώ και το υπολειπόμενο σε 29,930 εκατ. ευρώ, οπότε οι ενέγγυοι πιστωτές θα ικανοποιηθούν κατά 93,46% λαμβάνοντας 118,39 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα προκύπτει με τους πιστωτές που δεν έχουν προσημειώσεις και είναι οι περισσότεροι (πάνω από 1 δισ. ευρώ). Αυτοί σε περίπτωση πτώχευσης θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 10% επί του πλειστηριάσματος, ήτοι θα λάβουν 13,6 εκατ. ευρώ και άλλα 42 εκατ. ευρώ από το 30% των μη προσημειωμένων στοιχείων. Στην πράξη θα αποζημιωθούν με μόλις το 5,09% των συνολικών τους απαιτήσεων.

Τα χρέη της Μαρινόπουλος

Με συσσωρευμένα χρέη 1,324 δισ. ευρώ η Μαρινόπουλος αποτελεί «συστημικό» κίνδυνο για τράπεζες, προμηθευτές και Δημόσιο, αλλά κυρίως για την υπόλοιπη αγορά που απειλείται με ντόμινο.

Ο μεγαλύτερος όγκος των χρεών της Μαρινόπουλος βαραίνει κυρίως τους περίπου 2.500 προμηθευτές και το Δημόσιο στους οποίους οφείλει 828 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες και στους υπόλοιπους δανειστές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται με μεγάλα ποσά και εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου, οι οφειλές συμποσούνται σε 496 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο των οφειλών:
- 722 εκατ. ευρώ είναι προς τους προμηθευτές του ομίλου

-125,6 εκατ. ευρώ είναι προς την εταιρεία Helens Real Estate

- 99,376 εκατ. ευρώ είναι προς την εταιρεία Πανγαία (ακίνητα)

-51,7 εκατ. ευρώ είναι προς ασφαλιστικά ταμεία

-78 εκατ. ευρώ είναι δάνεια της Alpha Bank η οποία έχει προσημειώσεις για 106,7 εκατ. ευρώ. Στην Alpha Leasing άλλα 3 εκατ. ευρώ

-62,3 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς την Αφοί Μαρινόπουλοι, στην Marinopoulos Bros Cyprous άλλα 3.297 εκατ. ευρώ, στην Marinopoulos Holding άλλα 1,598 εκατ. ευρώ

-49 εκατ. ευρώ είναι προς το ελληνικό Δημόσιο

-37,1 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές στην Εθνική τράπεζα και άλλα 11,7 εκατ. ευρώ στην Εθνική Leasing

-32,405 εκατ. ευρώ είναι προς την Hermes

-17,91 εκατ. ευρώ είναι στη Eurobank

-15,5 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές στην Πειραιώς Leasing


-4,289 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη προς τους εργαζόμενους μέχρι 31/12/2015

51 σχόλια :

  1. Ανώνυμος29/6/16 10:37

    Ο Μαρινόπουλος γιατί πτώχευσε, βγήκε απ΄την Ευρώπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/6/16 11:11


    Πάντως περίεργο αυτό που συνέβη με τον Μαρινοπουλο !! Αφού έκοβε όλες τις αποδείξεις
    Γιατί έγινε αυτό ρε χψ θα μας το εξηγήσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/6/16 11:15

    για τον ίδιο λόγο που η ελλάδα ανθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις .
    είδατε τίποτα να ανθεί ή να αναπτύσεται από την ιδιωτικοποίηση του οτε της δεη των τραπεζών των πετρελαίων κλπ σημερα διάβαζα ότι τα στρατά τα εφοδιάζει με καύσιμα ο λάτσης !!!) αυτός που δεν το είχε σε τίποτα να συνεργάζεται με τους εισβολείς στη χώρα μας
    (Άλλο ένα όνομα που αθωώθηκε στις δίκες των δοσιλόγων ήταν ο περιβόητος Ιωάννης Λάτσης. Κατά την περίοδο της Κατοχής φέρεται να συνεργάστηκε με τους Ιταλούς με αποτέλεσμα να αποκτήσει μεγάλη περιουσία την οποία και επένδυσε σε επιβατικά και φορτηγά πλοία. Λάτσης μεσουρανεί και σήμερα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/6/16 11:18

    Την εξηγηση την εδωσε η Σβιγγου του συριζα εκει ειναι ολα τα λεφτα.....και ειδικα με αυτο το ψευδη αξανς...

    Δεν απαντω για τον δασκαλο αυτος θα κρινει ποτε αλλα σου λεει τιποτα το καπιταλ κοντρολς....βαρουφακης με τσιπρα και καμενο που κλεισανε τις τραπεζες....κατι για δανειοδοτηση επιχειρησεων που δεν γινεται λογω καπιταλ....εεεεε μικρεεεε....αιντε να δεις αν ερχομαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/6/16 11:21

    οσο δανειζαν υπηρχαν οι επειχηρησεις με το που σταματουν βαρανε κανονι, γα...ει η επειχειρηματικοτητα στην ελλαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/6/16 11:22

    ρεντεζελα ειδα οτι σε πηρανε στο ψητο...εξαφανισου για λιγο καιρο να σε ξεχασουν και να επανελθεις....κατι σαν αυτο το κρητικο βουρλο βουλευτη του συριζα το γιατρο...κατι σαν τον κωστακη τον καραμανλη....κατι σαν τον καρατζαφερη....κατι σαν τα παλια λαμογια του πασοκ που εχουν εξαφανιστει κατι υπουργαρες νααααα.......και πατριωτες μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/6/16 13:37

      ΦΑΡΔΕΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος29/6/16 11:27

    πως βρε , τοση απασχοληση της νεολαίας στις εισόδους του ησαπ μετρο να στέκονται προσοχή και να σε παρακαλάνε να σε προμηθεύουν vodafon και watch up, τα είχες και με τον οτε;
    άσε που μπορούν και βγάζουν μόνοι τους το καφεδάκι τους!
    δε θα βγάζουν και 200 ευρώ το μηνα;
    θα τους τα έδινε όλα αυτα ο κρατικός οτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/6/16 11:31

    ναι η κρατικοδιαιτη επιχειρηματικοτητα και ο κρατισμος σκιζουν ....γεια σου ρε συριζα με την καπιταλιστικη σου αναπτυξη....που την θες και νεοφιλελευθερη κιολας.......

    εγω θελω αναλυση ρεντεζελα και οτι και να λετε δεν αξιζει το σαιτ χωρις αυτον και μην το γελιοποιειτε αλλο γιατι μου λειπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/6/16 11:32

    Ισολογισμό δημοσίευσε πέρυσι η Αρέσμω η θα προσφύγει κι αυτή στο άρθρο 99?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/6/16 11:35

    εγω προτεινω να κρατικοποιηθει και να υλοποιηθει το σοσιαλιστικο οραμα του οχι που ψηφισαμε περσι.....η δε αρεσμω να γινει επιτιμη δημοσια υπαλληλος....εδω γινατε τοσοι και τοσοι αχρηστοι που δε μπορουσατε να μοιρασετε δυων γαιδουριων αχερα....η αρεσμω δεν θαγινοταν που πιανει και πουλια στον αερα.....αιντε χαιβανια παμε να γιορτασουμε την κρατικοποιηση των τραπεζων που εγινε περσι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος29/6/16 11:45

    Είχαμε την πτώχευση του Βασιλικού στο χωριό ,θέλετε κι άλλη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος29/6/16 11:46

    Έτσι πρόχειρα και στα γρήγορα...


    Στην πράξη, τα νούμερα μεταφράζονται σε χιλιάδες "λουκέτα" επιχειρήσεων (προχθές η ΕΣΕΕ, αναφερόμενη στη "θηλιά" που έβαλαν τα capital controls στην επιχειρηματικότητα, έκανε λόγο για 15.409 "λουκέτα" από την αρχή του 2016 και συνολικά 25.990 από την επιβολή των capital controls) και σε ένα τραπεζικό σύστημα που απλά υφίσταται χωρίς να μπορεί να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη της Οικονομίας. Υπ΄ αυτές τις συνθήκες, λόγος για ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται.


    Αντιθέτως, μόνο αρνητικές επιπτώσεις και παρενέργειες μπορούν να υπάρξουν για την ελληνική Οικονομία, ειδικά εφόσον αυτή παραμείνει επί μακρόν να κρατά την "ασπίδα κρίσης" των capital controls. Και αυτό διότι τα capital controls:


    - Τροφοδοτούν την ύφεση,

    - Αποτρέπουν την επιστροφή καταθέσεων και το άνοιγμα των διεθνών αγορών,

    - Δημιουργούν ανταγωνιστικές ανισότητες σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων,

    - Αυξάνουν σημαντικά τη γραφειοκρατία, το κόστος της εισαγωγικής και παραγωγικής διαδικασίας,

    - Ευνοούν την ανάπτυξη του παραεµπορίου, της παραοικονοµίας και της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα συντείνουν στην ανάπτυξη καναλιών και μεθόδων συναλλαγών που δεν καταγράφονται, ούτε φορολογούνται,

    - Υπονοµεύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές,

    - Αποκόπτουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και στα δικά τους ρευστά διαθέσιμα στις τράπεζες,

    - Οδηγούν πελάτες των τραπεζών να διατηρούν τα έσοδα από εξαγωγικές δραστηριότητες στο εξωτερικό,

    - Δημιουργούν απαιτήσεις για 100% προπληρωµής εισαγωγών, λόγω άρνησης των ξένων ασφαλιστικών εταιριών να ασφαλίσουν τον ελληνικό κίνδυνο,

    - Αυξάνουν τις επισφαλείς υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και προς τρίτους, λόγω δυσκολιών αποπληρωµής.



    Υ/Γ και αυτά βέβαια, αν είσαι σε θέση να τα καταλάβεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/6/16 13:46

      Μηπως εσυ που τα αντεγραψες τα καταλαβες;

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος29/6/16 11:51

    Την απάντηση την πήρες από τον 11.21 σ αυτό το κατεβατό Τι δεν καταλαβαίνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος29/6/16 12:25


    Για τον λόγο που χρεοκόπησε η Ελλάδα ,τα κόμματα ,τα ΜΜΕ χρεοκοπούν και οι επιχειρήσεις Στην λέξη θαλασσο(δάνεια) είναι η απάντηση τα οποία θα πληρώνουμε εμείς Το θέμα είναι με τι υποθήκες έδιναν οι τράπεζες αυτά τα δάνεια και γιατί δεν ζητάει κανείς ευθύνες απο αυτές Για διαβάστε προσεκτικά το άρθρο και κοιτάξτε σε ποιούς είναι οι οφειλές Μεταξύ αυτών θα δείτε οτι χρωστάει και 51,7 εκατ. προς ασφαλιστικά ταμεία και 49 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο
    Άντε γειά τώρα .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος29/6/16 13:07

    σωστός ο 11.59

    τα έχει όλα σε προγραμματάκια ή από την συγγρού ή από τη τρικούπη

    προσέχτε πως ξεκινάει!

    Έτσι πρόχειρα και στα γρήγορα...

    μόνο αυτό έγραψε ό ίδιος

    όλα τάλλα ( τα πρόχειρα και τα γρήγορα ) του τάχουνε δώσει σε φλασάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος29/6/16 13:19


    Υ/Γ και αυτά βέβαια, αν είσαι σε θέση να τα καταλάβεις......

    29/6/16 11:46

    και επειδή μας θεωρεί μειωμένης αντίληψης,
    ας μας πει τι απ΄όλα αυτά τα κακά των καπιταλς κοντρολς που αραδιάζει στο φλασάκι του δεν ίσχυαν την περίοδο σαμαροβενιζέλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος29/6/16 13:52

    Μην ασχολιοσαστε...ζηλευει που δεν εχει δικο του μπλογκ και μισει γιατι δεν αισθανεται ελληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος29/6/16 14:30

    σσσστττ....μην του αντιμιλάτε έχει πάθει αμόκ ο ρεντεζέλας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος29/6/16 16:16

    Μαλλον εσυ τοχεις παθει απο χρονια το αμοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος29/6/16 17:23

    εμενα η συνταξη μου σημερα ηταν αυξημενη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος29/6/16 17:58

    Εμενα ιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος29/6/16 18:02

    αυτο να το βλεπουν οι μερκελοφασιστες που βριζανε τον κατρουγκαλο τον πρωτο αριστερο/κουμουνιστη υπουργο ο οποιος εσωσε την παρτιδα διαπραγματευσης και δεν κοπηκαν οι συνταξεις...

    Σημερα τα καναλια της διαπλοκης λυσαξανε απο το πρωι να λενε για το ΕΚΑΣ.....βρεστε μου εναν συνταξιουχο που να του κοψανε το εκας και μετα τα λεμε....ειδατε μονο αυξησεις και τα ιδια μεινανε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος29/6/16 19:40

    πάλιν τον καύκον έπιες, πάλιν τον νουν απώλεσας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος29/6/16 19:49

    τέτοιους ψεύτες δε ματάδε ο τόπος....και οι κινέζοι τους μάθανε........επειδή πιάσανε εσένα βούρλο νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο ούλο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος29/6/16 20:10

    για σενα μετρανε τα μπαζωμενα για τους αλλους η συνταξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος29/6/16 22:29

    Eκει στο μεγκα ειναι παντογνωστες...οτι δεν ξερουν οι Αγγλοι το ξερουν αυτοι..το ιδιο κι ο "δασκαλος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος30/6/16 00:44

    Άστο διάολο ρε Αλέξη Τσίπρα μαζί με το παρεάκι σου. Με όλη την οργή και την απέχθεια που έχει για το συνάφι σου η κόρη ενός ανάπηρου, κατακεκλημένου, αφασικού πατέρα που παλεύει μαζί του, κάθε μέρα κάθε στιγμή τα ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, μέσα στο σαθρό ως τα μπούνια σύστημα υγείας που του "διαθέτεις". Δούλεψε 60 χρόνια και του έδωσες σύνταξη 400 ευρώ. Σου ζήτησε νοσηλεία και περίλθαψη και την πλήρωσε χρυσάφι στις τράπεζες, αυτός πριν, εγώ τώρα. Στο άγχος του για την εξόφληση των υποχρεώσεων στάθηκε ανυπεράσπιστος μπροστά στο εγκεφαλικό που τον έφερε στην κατάσταση που βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια. Του αρνήθηκες οποιαδήποτε παροχή θα έκανε τη διαβίωσή του λιγότερο βασανιστική, με το έτσι θέλω, καταπατώντας ακόμα και το σχετικό ΦΕΚ του ΕΟΠΠΥ. Επί πόσους μήνες παρακρατούσες από τη σύνταξη αυτή, που δε φτάνει ούτε για τις πάνες ακράτειας, το ποσό των 40 ευρώ μηνιαίως για ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα το ποσό της σύνταξης χτύπησε το τζακ ποτ κατάντιας των 340 ευρώ.
    Ξέρεις κάτι Αλέξη Τσίπρα? πάρε τα 340 ευρώ και δώστα αλλυλεγγύη στον Μαρινόπουλο και στις γούτσου γούτσου τραπεζές σου. Αν περισσέψει κάτι κάντο αποταμίευση εκεί που ξέρεις.
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος30/6/16 01:06

    ξερω οτι ασφαλισε με ιατροφαρμακευτικη και νοσοκομειακη περιθαλψη παλι ο συριζα 3000000 ελληνες που ειχε αφησει ακαλυπτους κι επιτηδες ο λοβερδος κι ο αδωνις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος30/6/16 09:22

    01.16 μα ποσο γελοιος εισαι??? 340 ευρω την πηγε τη συνταξη και συ μιλας για ανυπαρκτα μετρα....παλι ψεματα λετε ρε λαμογια???

    χρεωνονται μεσω εφοριας τα ποσα....ενω πρωτα εβγαζες βιβλιαριο από τη νομαρχια και ηταν εντελως δωρεαν χωρις χρεωσεις τωρα σου ζηταν αφμ και στελνουν το λογαριασμο στην εφορια που θα το βρουμε μπροστα....παλι ψεματα????



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος30/6/16 11:54


    ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους -Ποιοι δικαιούνται, πώς παρέχεται

    29|06|2016 15:28


    Οδηγίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δίνει το υπουργείο Υγείας. Οι απαντήσεις στα έξι πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι οι εξής:

    Τι δικαιούμαι ως ανασφάλιστος

    Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας. Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση. Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση. Πρόληψη και προαγωγή υγείας χωρίς καμία χρέωση. Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη. Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμό τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία. Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία. Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής. Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών.

    Πώς δικαιούμαι τις παροχές

    Αν είσαι Έλληνας πολίτης ή διαμένεις νόμιμα στην Ελλάδα, απευθύνεσαι σε όλες τις δημόσιες δομές με το ΑΜΚΑ σου.

    Αν δε μένεις νόμιμα στην Ελλάδα αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα που χρήζει άμεσης υγειονομικής κάλυψης (έγκυες, παιδιά, χρόνιοι, ανάπηροι, ψυχικά ασθενείς κ.τ.λ.) δικαιούσαι την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού με την οποία θα έχεις πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.

    Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος, εξακολουθούν να δικαιούνται πρόσβασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Κανένας άνθρωπος δεν εξετάζεται από καμία επιτροπή νοσοκομείου προκειμένου να εγκριθεί η πρόσβασή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

    Πού να απευθυνθώ

    Αν έχεις ΑΜΚΑ σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας που οφείλουν να σου διασφαλίσουν άμεσα πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.

    Αν δεν έχεις ΑΜΚΑ ή νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά ανήκεις σε κάποια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού (α.33 του 4368/2016), στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων ή στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων όπου θα σε ενημερώσουν πώς μπορείς να βγάλεις την Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος30/6/16 11:56

    Ποιους αφορά η ρύθμιση

    Δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Όσους λόγω κρίσης έχασαν την ασφάλισή τους, ακόμα και αν έχουν χρέη στους ασφαλιστικούς τους φορείς. Όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής, αλλά χρήζουν άμεσης υγειονομικής περίθαλψης ως μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. ανήλικοι, έγκυες, άτομα με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι κ.λπ.).

    Τι χρειάζεται να πληρώσω

    Δεν χρειάζεται να πληρώσεις απολύτως τίποτα για το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων που προβλέπονται στη ρύθμιση. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα αν εξαιρείσαι των συμμετοχών λόγω ειδικότερων διατάξεων. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα για εξωνοσοκομειακές θεραπείες, εμβολιασμούς και πρόληψη.

    Υποχρεούσαι στις ίδιες συμμετοχές που έχουν και οι ασφαλισμένοι στη φαρμακευτική δαπάνη, εκτός αν εμπίπτεις στις εισοδηματικές, κλινικές και κοινωνικές εξαιρέσεις της ΚΥΑ, οπότε και πάλι έχεις μηδενική συμμετοχή.

    Πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες;

    Μπορείς να απευθυνθείς στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων και των Μονάδων ΠΦΥ, στις Υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων, σε όλες τις Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στην ΗΔΙΚΑ.

    Ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του διευκρινίζει τον τρόπο της φαρμακευτικής κάλυψης. Συγκεκριμένα, οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή νοµιµοποιητικά έγγραφα διαµονής ή Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Ασφαλισμένου, δικαιούνται παροχή φαρµάκων, µε τις προϋποθέσεις συµµετοχής που έχουν και οι ασφαλισμένοι.

    Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή όσοι έχουν ατομικό εισόδημα, έως 2.400 ευρώ ή 3.600 ευρώ ετήσιο εισόδημα για ζευγάρι, συν 600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος καθώς και άτομα που φιλοξενούνται σε δομές Πρόνοιας.

    Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης «είναι λογικό ότι πρέπει να µεσολαβήσει ένα χρονικό διάστηµα προκειµένου οι αρµόδιες υπηρεσίες αλλά και τα πληροφοριακά συστήµατα να προσαρµοσθούν στα νέα δεδοµένα». Για το λόγο αυτό, µέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων απαλλαγής από τη συµµετοχή και µέχρι τις 15 Ιουλίου 2016 (αντί για την 1η Ιουνίου που είχε αρχικώς ορισθεί), για τους ανωτέρω ασφαλισµένους ισχύουν, αναφορικά µε τις δαπάνες για φαρµακευτική αγωγή, οι όροι και οι προϋποθέσεις ελέγχων και συµµετοχών που ισχύουν κατά τη συνταγογράφηση των φαρµάκων αυτών σε ασφαλισµένους.

    Αυτό σηµαίνει ότι η συµµετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά µε βάση την αναγραφόµενη διάγνωση.

    Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος30/6/16 11:57

    δες πασιγνωστε γελοιε 9.22 γιατι κοιμασαι ορθιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος30/6/16 12:07

    την απλή αναλογική θα την ψηφίσουνε?
    ιδού το μεγάλο δήλημα !
    όλα τα άλλα είναι μπουλ σιτ που λενε οι αμερικάνοι

    τι μας λενε τώρα και τα ημερολογια των ανέργων!

    Πολύ νέα για σύνταξη, γριά για δουλειά...
    ελενη, 53 χρ., Κεφαλονιά (Νομός Κεφαλληνίας)

    Αλλά νομίζω ότι πουθενά δεν έγραφε στο βιογραφικό μου ότι «είμαι απελπισμένο κορόιδο που με 200 ευρώ μισθό θα σας πλένει και τα πόδια».


    Όλη μέρα σκέφτομαι κλεισμένη σε μένα. Έχω μια σχεση 10 χρονια. Να παντρευτώ; Να κάνω παιδιά; Πώς με τα 200 ευρώ του ΟΑΕΔ;

    Η Παναγία μας ας μας φυλάει από τον όλεθρο.

    Ευχαριστώ που με διαβάσατε.
    ανεργη... , 33 χρ. , Φωκίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος30/6/16 13:42

    Κάποιο ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό ρετάλι που επικαλείται την αριστερά έχει τίποτα να πει για τα 340 ευρώ της σύνταξης που γράφει η χριστίνα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος30/6/16 13:55

    Κιοφτές με το μουστάκι

    "δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες ή μη ψήφοι".........



    Σταύρος Δήμας όταν προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρτατίας

    "αρνούμαι να εκλεγώ πρόεδρος με τις ψήφους της χρυσής αυγής"



    Βλέπετε καμία διαφορά???????

    Πόσο λίγος φαντάζεις ρε αριστεράντζα ακόμα και μπροστά σε ένα συντηρητικό της ΕΡΕ????

    Πόσο λίγος, ένα πολιτικό ΤΙΠΟΤΑ ήσουν πάντα για μένα και σ' ευχαριστώ που με επιβεβαίωσες.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος30/6/16 15:15

    ρε γελαδι ηλιθιο 9.22 και 13.42 ποιος μιλησε για συνταξη..ο αρρωστος θελει πρωτα γιατρο...τα χοντροπετσα τον κοψανε σε 3000000 ελληνες κι ο συριζα τους ασφαλισε../.ακροδεξιο εθνικολαικιστικο και φασισταριο ειναι η μουρη σου που κανεις το ασπρο μαυρο..απο συνταξεις εκοψε ο τιτανοτεραστιος με το γαπ τον τραπεζιτη καοι το σαμαρα αφθονες...και τη δικη σου μεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος30/6/16 15:29

    30 Ιουν 2016
    Άνοδος της Αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου.Είπατε τίποτα ;
    Αναρωτιόμαστε που κρύφτηκαν όλοι αυτοί οι οικονομολογούντες-τηλεπερσόνες που με βαρύγδουπο και πολύξερο στόμφο, προφήτευαν την καταστροφή της Βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit, αναδεικνύοντας μια μικρή και προσωρινή, όπως αποδεικνύεται, πτώση της Αγγλικής λίρας έναντι των άλλων νομισμάτων όπως και του Βρετανικού Χρηματιστήριου. Λίγες μέρες μετά το Brexit, στην αγορά συναλλάγματος η στερλίνα σημειώνει άνοδο 0,28% έναντι του ευρώ και άνοδο 0,17 έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,3458 δολάρια. Το ευρώ
    έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,12% και διαμορφώνεται στα 1,1113 δολάρια.Το ευρώ βρίσκεται στα 114,171 γεν, στο 0,8256 με τη στερλίνα και στο 1,0895 με το ελβετικό φράγκο.Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,17% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 102,739 γεν.Και επιπλέον το Βρεατνικό Χρηματιστήριο, ύστερα από μια προσωρινή πτώση, ανέκτησε τις απώλειες και σήμερα είναι το μόνο Χρηματιστήριο διεθνώς με ανοδική πορεία.Όλα αυτά βέβαια τα κάνουν γαργάρα οι Μπάμπηδε ςκαι οι λοιποί Γερμανοτσολιάδες των κεντρικών ελληνικών κατοχικών ΜΜΕ.Είπατε τίποτα οι υπόλοιποι οπαδοί και τηλεθεατές τους ;
    Αναρτήθηκε από Theodore Katsanevas στις 2:07 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος30/6/16 15:40

    «Έρευνα των Πανεπιστημίων Στάνφορντ των ΗΠΑ και της Παβίας της Ιταλίας απαντά ευθέως στον Φαλμεράγερ. Γράφει η εφημερίδα: «Εντυπωσιακό! Το DNA των Ελλήνων (γενετική σύσταση) των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό 99,5% πρόκειται για καθαρά καυκάσια φυλή! (λευκή φυλή)

    Γεγονός που σημαίνει πως η συνεισφορά στη γενετική σύσταση των Ελλήνων, άλλων πληθυσμιακών ομάδων εκτός της λευκής, αποτελεί ελάχιστο ποσοστό, μικρότερο του 0,5%!

    Το DNA των Ελλήνων, όπως έδειξε πρόσφατη διεθνής επιστημονική έρευνα, δεν έχει επηρεαστεί από Σλάβους, -όπως ισχυρίζονται ορισμένοι- ούτε από τους Τούρκους παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος30/6/16 18:11

    Πάντως το δικό σου τρέμεις να το εξετάσεις γιατί θα βγει σίγουρα πολυεθνικό......τόλμα και θα δεις....μαυριδερίζεις ....λίγο πλατυποδίζεις.....και χοντροχειλιάζεις....άμα κοιτάξεις και τα δάχτυλα το τρανό καβαλάει το μεσαίο....όσο αφορά τη μύτη άστα να πάνε.....κάτι από σαρακινούς μου φαίνεται.....

    φαντασιώνεσαι αρία φυλή και καυκάσια κιόλας.....ούτε ο χίτλερ δεν τόλμησε τέτοια καθαρότητα.......

    Υ/Γ Μόνο για γέλια είναι ο τυπάκος.....

    Υ/Γ όσο αφορά αντιπαράθεση πολιτική με πιθήκια εγώ δεν κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος30/6/16 18:17

    Το όνειδος της οικογένειας οικονομολόγος......μην ξεράσω και προπαγανδίζει τη δραχμή.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος30/6/16 18:37

    Και δεν υπάρχει καμία τέτοια μελέτη!!!!!

    Κάτι ακροδεξιά - νασζιστικά -φασιστικά σάιτς γράφουν αυτές τις ηλιθιότητες και βρίσκουν μεγαλύτερους ηλίθιους που τις πιστεύουν και ηλίθιους ολκής που τις αναδημοσιεύουν για να ικανοποιήσουν την ελληνίαση, την προγονοπληξία, τη σοβινιστική τους διάθεση, την ακροδεξιά τους αντίληψη κλπ κλπ


    Υ/Γ Μάλιστα για να προσδόσουν μεγαλύτερο κύρος δήθεν μου τάχα μου γράφουν ότι η μελέτη είναι από το στάνφορντ ή το εμ αι τι (ΜΙΤ)....σαν κάτι αστρολόγους που μιλάνε λες και μιλάει ο Νταλτόν ή ο Ράδερφορντ ή ο Αϊστάνιν ....

    Τώρα έχετε βεβαιωθεί πατριώτες ότι ο κεφαλαίας είναι ακροδεξιός και χουντίζον θαυμαστής των πιθήκων?????

    Επιτέλους ξεσκεπάστηκε και δε χρειάζεται να τον ξεσκεπάσω άλλο....ίδρωσα αλλά τα κατάφερα....πάντα τα καταφέρνω εγώ το καθίκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος30/6/16 19:26

    Ευτυχως εισαι καθαροαιμος ελληνας 18.37 και δυο προηγουμενα και τον αποκαλυψες..
    Ετσι εσωσες την τιμη των νοθευμενων ελληνων που πηγε να μας βγαλει καθαροαιμους..ντροπη του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος30/6/16 19:34

    Αναρωτιεμαι μ αυτα που λετε πως ειναι αυτος που λεγεται ελληνας...μηπως χρειαζεται αλλο ονομα;.για πες μεγαλε...ως νεοταξιτης ναζομαθημενος θα ξερεις...αφου τους βριζεις εδω μεσα δωστους και το σχετικο ονομα....τους εχουν πει διεφθαρμενους μαζιταφαγαμε...θαχεις καταληξει ....δε μπορει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος30/6/16 22:12

    φτηνολαμόγια....έτσι απλά αν δε σε χαλάει, αλλά που νάχες τα άντερα να κάνεις αυτοκριτική.......θέλει ούμπαλα η αυτοκριτική και μάλλον ελλείπουν.....τα πάτησες και κάνανε....κλάάάτςτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος30/6/16 22:14

    Και το κάθε πιθηκοειδές χρυσαύγουλο είναι ανθέλληνας και με βούλα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος30/6/16 22:23

    Μα δε διαφωνω οτι ειναι...ειναι πολυ δυσκολο να εισαι κανονικος ελληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος1/7/16 08:17

    εδώ πουλιέται η Ελλάδα, αέρας γη θάλασσα, εργαζόμενοι μαζί με τις επιχειρήσεις ως έπιπλα και σκεύη, και σεις ψαχνετε για Ελληνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος1/7/16 15:43

    Χαχαχα χωρις ελληνες νοιωθεις καλυτερα ξενε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.