Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ύπαρξη παροδική

Η ζωή ξεκινάει με την γέννα και τελειώνει με τον θάνατο. Γεννιέσαι, μεγαλώνεις, ωριμάζεις, αποκτάς εμπειρίες, αγαπάς, μισείς, παθιάζεσαι, ονειρεύεσαι, οραματίζεται και πεθαίνεις. Ο θάνατος είναι το τέλος, το μόνο τέλος.

Η παροδικότητα της ύπαρξης σηματοδοτείται από τον στιγμιαίο θάνατο. Η μητέρα, έζησε, αγάπησε, ωρίμασε, έπλασε ζωή, την διαμόρφωσε όπως ο γλύπτης γλύφει ένα κομμάτι πυλό και ύστερα πέθανε. Ο κήπος του Ρίλκε ήταν τόσο όμορφος, περιποιημένος, με λουλούδια, δέντρα, θάμνους και όμως όλα αυτά κάποτε πέθαναν. Μια ιδέα σε πάθιασε, σε ανέθρεψε, σε καθοδήγησε κι εσύ την πίστεψες και έμεινες πιστός σε αυτήν όταν οι άλλοι την πρόδωδαν. Μετά όμως κι εσύ την πρόδωσες και πέθανε.
Η διαρκής ζωή τελειώνει με έναν στιγμιαίο θάνατο.
Ή μήπως όχι;
Ο Norman Cousins δεν θεωρούσε ότι το χειρότερο πράγμα στη ζωή είναι ο θάνατος. Το χειρότερο πίστευε ότι είναι αυτό που πεθαίνει μέσα σου όσο είσαι ακόμα ζωντανός.
Κι όμως, τίποτα από τα δύο δεν είναι τα χειρότερα από την ζωή. Γιατί ο ίδιος ο θάνατος δεν είναι θάνατος.

Στην ζωή αγαπάς. Αγαπάς φίλους, αγαπάς μία γυναίκα, αγαπάς την οικογένεια σου, το σκυλί σου, τον κήπο σου, το ποδήλατο. Οι φίλοι όμως φεύγουν, χάνονται μια μέρα. Οι γυναίκες φεύγουν, η οικογένεια εξαφανίζεται κάποια στιγμή και μένεις μόνος να κοιτάς χαμένος τα φύλλα που κάθε χειμώνα πέφτουν. Ο σκύλος σου γέρασε και εσύ είσαι ακόμα 25 χρονών, ο κήπος σου μαράθηκε γιατί δεν ήθελες να τον ποτίσεις και το ποδήλατο σκούριασε σαν τα πόδια σου από τα γηρατειά.

Όλα αυτά ήταν περισσότερο από κομμάτια της ζωής σου. Ήταν μέρη του εαυτού σου. Ήταν κομμάτια της ψυχής σου. Κομμάτια από ένα ψυχικό παζλ που ποτέ δεν ήταν ολοκληρωμένο και ποτέ δεν θα είναι. Σαν τη ζωή. Ποτέ δεν είχες όλα τα κομμάτια. Τα κομμάτια δεν μένουν, ποτέ.

Η κάθε στιγμή είναι παροδική και η κάθε ζωή επίσης. Έτσι, όταν κάτι φεύγει από την ζωή σου φεύγει ένα κομμάτι του εαυτού σου. Πεθαίνεις σιγά-σιγά, λίγο-λίγο, ώσπου να μείνει μόνο το κομμάτι το δικό σου.

Κάποτε πεθαίνει και αυτό.

Και ο στιγμιαίος θάνατος γίνεται σταδιακός. Πεθαίνεις σταδιακά, ώσπου να μην μείνει τίποτα.

Γιατί αγάπησες και όταν είπες το αντίο εκείνο το βράδυ στο λιμάνι λιγάκι πέθανες. Γιατί όταν πλακώθηκες με τον κολλητό σου και δεν του ξαναμίλησες λιγάκι πέθανες. Γιατί όταν τραυμάτησες το γόνατο σου και δεν μπόρεσες να ξαναπαίξεις μπάλα λιγάκι πέθανες.

Γι’ αυτό, ο πιο γεμάτος θάνατος είναι αυτός που τον έζησες σε όλη σου τη ζωή.

Έσπερος

17 σχόλια :

  1. Ανώνυμος13/5/16 14:48

    Ρε τι γίνανε κείνοι οι αγανα(χτ)ισμένοι?????

    Ρε τι έγινε ΄κείνο το κίνημα "δεν πληρώνω δεν πληρώνω"????

    Ρε τι γίνανε 'κείνες οι καταλήψεις στα σκολιά και τα πανεπιστήμια ???

    Ρε τι γίνανε ΄κείνες οι καταδρομικές επελάσεις 300-400 κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας????

    Ρε τι γίνανε 'κείνες οι γιούχες και τα γιαουρτώματα σε πολιτικά προσώπατα του πασόκ κυρίως????

    Ρε τι γίνανε ΄κείνες οι κορώνες περί γερμανοτσολιάδων, δοσίλογων και προσκυνημένων???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/5/16 16:24

    τους διελυσε η γσσε η αδεδυ το παμε ,τους γονατισαν οι ασυλογιστοι κουκουλοφοροι πρακτορες κλπ τους κουρασαν οι κυβερνησεις,η πεινα οι στερησεις.. ..μιλαμε για λαο γονατισμενο...αλλα που δε θα ειναι για πολυ...βεβαια εσυ τσιπρακιας εγινες και τα βρισκεις ολα αυτα θαυμασια και μπενυστικα...αλλα αυτο δεν πειραζει κανενα..ο λαος οργανωνεται και δε θα σου παρει την αδεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/5/16 16:56

    Το πρώτο σχόλιο με έπεισε ότι ο σχολιαστής έχει αποθηκευμένα στον υπολογιστή του τα sos και κάθε φορά μας σερβίρει κι από ένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/5/16 17:07

    ελα ρε κουτουλι που στενοχωριοσουνα...παλι πασοκ θα κυβερνηση...ο ογκολιθος την αλλη βολα
    Aνασχηματισμός εν όψη: Ποια ονόματα... του ΠΑΣΟΚ ακούγονται για την κυβέρνηση


    Η ατάκα της Όλγας Γεροβασίλη για ανασχηματισμό και ανάληψη καθηκόντων από παλιούς Πασόκους πυροδότησε νέο κύκλο ονοματολογίας για τον επικείμενο ανασχηματισμό.

    Όπως είναι αναμενόμενο στο επίκεντρο βρίσκονται πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικοί είναι η περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλάκη (πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Σημίτη, ενω είχε διατελέσει και υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση της κ. Θάνου), ο οποίος (όπως λέγεται) έχει -κατά καιρούς- επαφές με το Μέγαρο Μαξίμου.

    Θέση στην κυβέρνηση αναμένεται να λάβει και η Λούκα Κατσέλη (σημερινή πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας) η οποία μιλάει επίσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Ισχυρή υποψηφιότητα φαίνεται πως θέτει η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ΜαριλίζαΞενογιαννακοπούλου, η οποία ενδέχεται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Υγείας ή το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κατσέλη διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την κ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ θεωρεί ότι η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει να δώσει ακόμα στην πολιτική.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να μπει ο Χάρης Καστανίδης αλλά και ο Παντελής Οικονόμου.

    Τέλος, ρόλο στο νέο σχήμα της κυβέρνησης αναμένεται να αναλάβει και ο Φώτης Κουβέληςαναλαμβάνοντας πιθανότατα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/5/16 17:23

    Μ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΙΑΒΡΩΣΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος13/5/16 19:16

    περσι λεγανε οτι τα λαμογια του ΠΑΣΟΚ πηγανε στο Συριζα Οταν θα μπει ολο το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και του Σημιτη να δουμε τι θα λενε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος13/5/16 20:11

    Αμερικανός αναλυτής: «Είναι τρελό να νομίζει κανείς πως οι ΗΠΑ μπορούν να νικήσουν τη Ρωσία»


    «Βρισκόμαστε λίγο πριν ένα πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο»...

    «Η Ρωσία διαθέτει υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να ξεπεράσουν οποιαδήποτε αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ανατολικής Ασίας του ενημερωτικού περιοδικού «Executive Intelligence Review (EIR)», Mike Billington.
    Μιλώντας στο ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι «Press TV» ο Billington, δήλωσε πως η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Ρουμανία μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο.
    «Ο πλανήτης βρίσκεται αυτή την στιγμή στο χείλος μια υπαρξιακής κρίσης. Βρισκόμαστε λίγο πριν έναν θερμό πυρηνικό πόλεμο, για τον οποίο ο Ομπάμα τοποθέτησε ανοιχτά όλους τους αναγκαίες δυνάμεις. Μέσα στην τρέλα του ο Ομπάμα υποθέτει πως θα μπορέσει να εμποδίσει ένα προληπτικό χτύπημα από την Ρωσία ή την Κίνα και έπειτα θα μπορέσει να ανταποδώσει το πυρηνικό χτύπημα. Αυτό είναι τρελό και θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε παγκόσμιο πόλεμο», δήλωσε ο Billington και πρόσθεσε:
    «Η ιδέα, ότι ΗΠΑ μπορούν να νικήσουν την Ρωσία, είναι τρελό. Ο Πούτιν έχει επί του παρόντος την καλύτερη στρατηγική σκέψη στον κόσμο. Δεν τον φτάνει ο Ομπάμα. Οι Ρώσοι έχουν υπερηχητικά όπλα που μπορούν να ξεπεράσουν οποιαδήποτε αντιπυραυλική ασπίδα».

    prisonplanet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος13/5/16 20:52

    Ο κορύτος με το πλύμα που λέγαμε παλιά........είδατε πόσο δίκιο είχα?????

    Τουλάχιστον τώρα πέρασα την άποψη ότι ο ταμτάκος ψήφισε ΔΙΑΡΚΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και όλοι το λένε πια...

    Κείνο που δεν καταλαβαίνεις ακόμα, ώ τούγκιον, είναι ότι ο κόφτης θα πέσει αμείληκτος επί μισθών και συντάξεων και τούτο γιατί δεν θα πιάσουν τον ΦΠΑ..........(είδες η αποδειξούλα??? με τις υγείες σου ανθρωπίσκο)


    Μια απλή επισήμανση για αυτούς που του κόβει λίγο...
    (το άκουσα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο από σοβαρό επιστήμονα)

    Κάπου το 2009 η δαπάνη η οδοντιατρική έφτασε περί τα 2 δις.

    Απ αυτά το 55% και ήταν αμοιβή των οδοντιάτρων δηλαδή κοντά 1,2 δις.

    Πόσα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις για εκείνη τη χρονιά???? κάπου 170 εκατομμύρια!!!!! (αν άκουσα καλά που μάλλον άκουσα)

    Δεν πληρώνουν οι ελευθεροεπαγγελματίες???

    ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ.....καραγκιοζάκο που αβάνταρες τους φοροφυγάδες τους φοροκλέφτες και εισφοροδιαφεύγοντες και ως στόκος σου φταίγανε οι σαμαροβενιζέλοι....

    Ξέρεις και ΄γω αγαναχτισμένος είμαι, αλλά με την αντουβιανοσύνη σου, με την ηλιθιότητα που μας δέρνει σα λαό και με την ελαφρύτητα που αντιμετωπίζεις την κατάσταση.....

    Οι αυταπάτες σου ήταν ότι ο κορύτος που πήγες θα ήταν γιομάτος πλύμα (μαχτό κιόλας), αλλά βρήκες μπαρούφες, βαρεμένα, ψεκασμένα, μυαλοκαμένα και στοκαρισμένα πολιτικά νούμερα που όπως πάνε την πείνα στην έχουν .....εξασφαλισμένη!!!!!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος13/5/16 21:02

    ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ..ΚΟΡΥΤΟΣ ΗΤΑΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΓΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος13/5/16 21:05

    Μεγαλομέτοχοι τραπεζών, κατασκευαστές μεγαλοεργολάβοι, καναλάρχες-μιντιάρχες, πλειοκτήτες κλπ

    Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές,

    ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, λαϊκατζήδες, ψιλικατζήδες, φαναρτζήδες, πρατήρια

    μανάβηδες, μπακάληδες, συνεργεία αυτοκινήτων, φουρναραίοι, περιπτεράδες, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα, ξενοδοχεία, κλπ

    νυχούδες, κομμωτήρια, μαγαζιά πάσης φύσεως, φροντιστήρια

    και ων ουκ έστιν αριθμός.......

    Όλοι αυτοί καταβάλουν τους φόρους τους, αποδίδουν το ΦΠΑ και δεν κάνουν εισφοροδιαφυγή!!!!!!!

    Εκείνοι που πρέπει να καταβάλουν επι πλέον φόρους και να υποστούν περικοπές είναι οι μισθωτοί (του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και οι συνταξιούχοι...........

    Για πρώτη φορά αριστερά λένε αυτή την πολιτική....τι δεν καταλαβαίνεις, ώ γίδιον????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος13/5/16 21:14

    Αλησμόνηκα να σας πω ότι το κύκλωμα φαρμάκου και υγείας

    (φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακοποιοί, γιατροί και διαγνωστικά)

    σεβάστηκε και σέβεται απόλυτα τις εισφορές των ταμείων μας, δεν υπήρχει υπερσυνταγογράφηση, πολυφαρμακεία, υπερβολικές τιμές φαρμάκων, πανάκριβες θεραπείες και εξετάσεις και όποιοι το λένε είναι .......νεοφιλελε και θέλουν να αμαυρώσουν την μεγάλη προσπάθεια που γίνετε τώρα από τις ....υπουργάρες που προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη και τη δικαιοσύνη που διασαλεύτηκε στον ευαίσθητο χώρο της υγείας από τους σαμαροβενιζέλους.......


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος13/5/16 21:17

    Τι να περιμένεις όμως από μια κοινωνία που

    ο ντιλιβεράς έχει δύο μεταπτυχιακά και

    ο υπουργός παιδείας είναι του γυμνασίου.........


    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος13/5/16 21:21

    αντί σαμαροβενιζέλους προτιμάς σκουρλετοκουίκ......

    με τις υγείες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος13/5/16 21:28

    θειο βριζεις η μου φαινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος13/5/16 22:46

    Στο 11.40 δειχνει τον Ροζη και λεει οτι θα παιζει τζιαπα στα πανηγυρια χιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος13/5/16 22:49

    στο 4.30 ειναι εκανα λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.