Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Χρεοκοπία και ευθύνη

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος *

Το ζήτημα δεν είναι να ανακαλύπτεις το 2016 πως πράγματι πτώχευσες το 2009, αλλά η απόδοση ευθυνών σε αυτούς που διαμόρφωσαν τις συνθήκες πτώχευσης, σε αυτούς που μεθόδευσαν τη συντεταγμένη μορφή της με κλιμακούμενη εσωτερική υποτίμηση και σε αυτούς που, εντός της εξαετίας υφέσεως και φτωχοποιήσεως, δεν προέβησαν στην ορθολογική πράξη μιας ριζοσπαστικής αναδιανομής από πάνω προς τα κάτω.
Το ζήτημα είναι πως το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας λειτούργησε και συνεχίζει να συμπεριφέρεται φοβικά και πελατειακά, μέσα και έξω από τη χώρα, για να μην αναλάβει την ευθύνη του Κοινωνικού και Καπιταλιστικού ζητήματος που προέκυψε και συνεχίζει να απειλεί ζωτικά τα δύο τρίτα του ελληνικού λαού, εξαιτίας δύο αλληλένδετων πολιτικών φαινομένων: πτώχευση δημοσίου και τραπεζών από τη μια, και μορφή διαχείρισης της πτωχευτικής κρίσης που κατέληξε σε σοβαρή κρίση ρευστότητας, από την άλλη. Έτσι, η κρίση πέρασε από την οικονομία στη κοινωνία και στους θεσμούς, για να λάβει εκεί καταστατική μορφή

Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται ακριβώς στην μη-παρέμβασή του με ένα ουσιαστικό τρόπο στη καταστατική μορφή της ελληνικής κρίσης, διαμορφώνοντας ένα νέο καθεστώς αναδιανομής και διαπραγματευόμενος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τα κεφάλαια και τους όρους της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα, με άλλα λόγια, δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να μεταβάλουν τον καταστατικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης διαδικασίας  πτώχευσης και φτωχοποίησης που «κληρονόμησαν» από τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες διαχειρίζονταν τη κρίση μέχρι την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβερνητική εξουσία.
Αυτοί που κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του για λαϊκισμό, έχουν δίκιο σήμερα, επειδή ακριβώς οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα δεν τόλμησαν να επιφέρουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στον καταστατικό χαρακτήρα της κρίσης, οι οποίες θα προνοούσαν υπέρ της αναδιανομής και υπέρ του ανοίγματος στη κοινωνία.  Αυτοί που τον κατηγορούν για λαϊκισμό και επικίνδυνο ερασιτεχνισμό, θα είχαν λουφάξει σήμερα στο περιθώριο, αν οι κυβερνήσεις Τσίπρα δοκίμαζαν με γνώση και αποφασιστικότητα, στο πλαίσιο ενός ανένδοτου πολιτικού αγώνα μέσα και έξω, να μεταρρυθμίσουν τη κρίση και όχι να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις της τρόικας, σαν να αποτελούσαν κάποια συνδικαλιστική οργάνωση. 
Τα είχα επισημάνει εγκαίρως, αν θυμάσαι αναγνώστη μου: Η Ελλάδα δεν είναι συνδικάτο, το οποίο εκπροσωπείται από το υπουργικό συμβούλιο, σημείωνα! Δεν διαπραγματεύεσαι με την τρόικα σαν συνδικαλιστής, αλλά ως πολιτικός, τόνιζα, αλλά προφανώς αυτό δεν μπορούσε να πράξει ο κύριος Τσίπρας, σε αντίθεση με τον κύριο Βαρουφάκη και μερικούς άλλους της πρώτης κυβέρνησης της «πρώτης φοράς αριστερά». Μα, αυτοί οι «παλαβοί» φταίνε για την επιδείνωση της κατάστασης και τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε ο πρωθυπουργός, συνεχίζουν να λένε όσοι δεν ζήτησαν από τον λαό να συμφιλιωθεί με το συμβάν της χρεοκοπίας – όπως έπραξα εγώ, για παράδειγμα – αλλά με το γεγονός πως «όλοι μαζί τα φάγαμε»!
Η πτώχευση είναι οικονομικό συμβάν, αγαπητέ αναγνώστη, το «όλοι μαζί τα φάγαμε», ωστόσο, είναι αυτό που κάνει πολιτική, ορίζοντας τις κατηγορίες του καταστατικού χαρακτήρα της φτωχοποιητικής πραγματικότητας. Απλά: Η πτώχευση για να μεταβληθεί σε πολιτικό γεγονός, έχει ανάγκη να ενταχθεί σε ένα διαλογικό σχήμα (discursive schema), το οποίο να ορίζει τις κατηγορίες και τα μέσα προσέγγισης και επίλυσης της κρίσης. Αυτά τα μέσα λαμβάνουν τη μορφή θεσμών και οικονομικών (: υλικών) παρεμβάσεων - θέσπιση μέτρων - του κράτους, υπό την επιτροπεία της τρόικας, για τη μεταρρύθμιση των σχέσεων στη κοινωνία, στην αγορά, του κεφαλαίου και της εργασίας. Αν το «discursive schema» δομείται στη βάση της ιδέας πως «όλοι μαζί τα φάγαμε», τότε η πτώχευση είναι ένα γεγονός για το οποίο έχουμε όλοι οι έλληνες ευθύνη και άρα … δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη, μόνον μέτρα επί μέτρων εσωτερικής υποτίμησης, που, αποσκοπώντας να εξαλείψουν ταυτόχρονα το δημοσιονομικό και το εμπορικό έλλειμμα, κατατείνουν στην μεγέθυνση των ανισοτήτων στην Ελλάδα. Δηλαδή, αντί για αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, έχουμε έμμεση αναδιανομή από κάτω προς τα επάνω.
Το «όλοι μαζί τα φάγαμε», λοιπόν, και όχι η χρεοκοπία αυτή καθ΄εαυτή είναι αυτό που διαμορφώνει το σημερινό καθεστώς φτωχοποίησης, ως συνέχεια του αρχικού, του «ατομικού μηχανισμού διάσωσης». Το «όλοι μαζί τα φάγαμε» είναι που μετατρέπει το συμβάν της πτώχευσης σε γεγονός, ενοχοποιώντας συνολικά την πολιτική κοινότητα των ελλήνων και όχι συγκεκριμένες πολιτικές και πολιτικές, όπως και οικονομικές δυνάμεις και συμπεριφορές.
Γιατί, λοιπόν, καταρρέει καί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς; Διότι απέτυχε να ανατρέψει ή έστω να μεταβάλει το «discursive schema» της συντεταγμένης πτώχευσης της εθνικής μας οικονομίας, το οποίο δομήθηκε πάνω σε μια πολεμικού χαρακτήρα αθλιότητα, σε μια ενοχή μαζικού χαρακτήρα, σε έναν ανορθολογισμό, σε μια τιμωρητική  παράνοια, στο «όλοι μαζί τα φάγαμε»! Μα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχυρίστηκε ποτέ πως «όλοι μαζί τα φάγαμε»! Ναι, αλλά υπό αυτή την ιδέα πολιτεύεται στην πράξη και… αυτό είναι η ιλαροτραγωδία του!

Στην Ελλάδα δεν αποδόθηκαν ευθύνες για τη χρεοκοπία – αντίθετα έγινε τεράστια προσπάθεια να διασκεδαστούν στην πράξη οι ευθύνες με την συνδρομή μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα σε αυτό – και αυτό είναι που διαμορφώνει τέσσερεις καταστάσεις: μεγεθύνει την ανισότητα και τον αποκλεισμό, ενισχύει την πολιτισμική εξαθλίωση, εξευτελίζει το πολιτικό σύστημα, γελοιοποιώντας επικίνδυνα τον κοινοβουλευτισμό και προεκτείνει χρονικά τη κρίση, σε σημείο πρωτοφανές στα ιστορικά χρονικά!...

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
http://www.activistis.gr/

17 σχόλια :

  1. Ανώνυμος4/5/16 07:40



    ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ! «Tο νόμισμα αποκτά νόημα μόνο όταν υπηρετεί τον άνθρωπο?»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/5/16 10:12

    Θέλουνε να φοβήσουνε με τη δραχμή τα άλλα κόμματα να ψηφίσουν τα μέτρα....χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/5/16 11:09

    πολυ μεγαλη φαντασια εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/5/16 13:52

    προετοιμαστείτε για δρχ Αυτό εννοεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/5/16 14:14

    Πανικοs στιs τραπεζεs αυτη πριν απο λιγο...!!! ΧΑΙΔΑΡΙ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ τα ΑΤΜ δεν εχουν χρηματα
    Πριν απο 10 λεπτα επεσε το συστημα και δεν μπορει να γινει καμια συναλλαγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/5/16 15:31

    Το τελευταίο σχόλιο εστάλει στην κα Γεροβασίλη και μάλλον θα κινηθούν διαδικασίες περί "σποράς ψευδών ειδήσεων" και "δημιουργίας πανικού" και "δυσφήμησης του νομίσματος" και προσοχή.....δεν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα τα παραπάνω αδικήματα.....

    Δεν μπορούν να παίζουν με την κοινωνική ειρήνη και την οικονομία θέσεις ακροδεξιών επιδιώξεων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/5/16 16:17

    Τσογλανια ειναι..
    Απλως τους αγγιξανε αφου ο συνταξιουχος δεν εχει πια να σωσει και τωρα διαδιδουν οτι ναναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος4/5/16 22:01

    Αποκάλυψη βόμβα! Τι πραγματικά θα συμβεί αν πάμε στη δραχμή…

    Τον τελευταίο χρόνο τα σενάρια και οι θεωρίες για την δραχμή είναι πολλά, με αποτέλεσμα οι πολίτες να συγχέουν τις πληροφορίες και να μπερδεύονται.
    Είναι φυσιολογικό οι Έλληνες να θεωρούν αδιέξοδο και δύσκολη απόφαση την επιστροφή στη δραχμή, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά.

    Δείτε τα παραδείγματα που ακολουθούν και θα καταλάβετε τι μας «περιμένει», σε περίπτωση επιστροφής στην δραχμή:


    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα έχουμε εκατομμύρια ανέργους και θα κλείσουν οι επιχειρήσεις! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;! Έχουμε κοντά 2.000,000 ανέργους και μεταναστεύουν και στη Βουλγαρία οι επιχειρήσεις!


    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα φύγουν οι νέοι μας μετανάστες! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!


    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα επιβληθούν capital controls! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!

    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα καταποντιστεί αρχικά το ΧΑΑ! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;! Οι μετοχές είναι πιο φθηνές κι από μία τσίχλα;


    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα χάσουμε το ισχυρό νόμισμα που έχουμε στα χέρια μας! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;! Τα χέρια μας είναι άδεια και τα λεφτά στις τράπεζες κατασχεμένα;! (και έξι μήνες δίχως αύξηση του ποσού).


    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα μας αγοράσουν bir para μπρε! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!Υπάρχουν σπίτια που έχασαν το 50%-60% της αξίας τους; Υπάρχουν άλλα πάμφθηνα που κανείς δεν αγοράζει;!


    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή με την υποτίμηση του νομίσματος εκεί που είχαμε πχ 20.000 ευρώ θα είναι αντίστοιχα 13.000,00! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;! Και μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς με το χαράτσι, τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ, την υπερφορολόγηση μέχρι να περάσουμε σε χρέος όσοι δεν έχουμε;! Ακόμη κινδυνεύουμε με κούρεμα;!


    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα μας εγκαταλείψουν οι εταίροι στο προσφυγικό και θα ξεμείνουν εδώ πρόσφυγες και λαθρομετανάστες! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!


    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα είμαστε στο έλεος των τούρκων δίχως συμμάχους και τα σύνορά μας δε θα είναι πια τα σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη εδώ και δεκαετίες;!


    Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή θα βγούμε από το κλαμπ των ισχυρών και δε μας υπολογίζει κανένας! Τι λες τώρα;! Συμβαίνει ήδη;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/5/16 23:33

    Όποιος θέλει τη δραχμή ή στη μαφία της δραχμής είναι ή ηλίθιος.......

    Τώρα γιατί τα νεοναζιστικά πιθήκια θέλουν την δραχμή και ταυτόχρονα τα καφενόβια ακροαριστερά καραγκιοζάκια μόνο ψυχίατροι των μαζών μπορούν να πουν δυο κουβέντες....

    Εσύ ζουδάκι των 800 ευρώ γιατί θέλεις τη δραχμή????

    επειδή σε πείσανε να γίνεις .....ελληνοταλιμπάν από ηλίθια ελλινίαση και προγονοπληξία?????

    Επαναλαμβάνω δια πολλοστήν βολάν!!!

    Όποιος δια πράξεων ή παραλείψεων οδήγήσει τη χώρα σε εθνική περιπέτεια με καταστροφικές συνέπειες, η ιστορία διδάσκει ό,τι οι διαδικασίες είναι....συνοποτικές, ας τόχουν υπόψη τους οι εθνολαϊκιστές και οι λεβεντομαλάκες όταν νομίζουν ότι τα θέματα λύνονται με δημογωγία και καφενόβεια κουβεντούλα του βλέποντας και κάνοντας.........

    Και επειδή βάζουνε και στο παιχνιδάκι και τον φαυλο.....υπουργό του εργασιομανούς της ραφήνας (μη χέσω) και επειδή το πράμα πάνε να το χοντρύνουν.......αναμένουμε τας εξελίξεις.......

    Το ειδικό δικαστήριο θα ωχριά για τους προδότες του λαού και τους μαφιόζουνς της καθολικής φτωχοποίησής του....μην παίζουν και μην ελπίζουν......ας την κάνουν μια ώρα αρχύτερα ως άχρηστοι και επικίνδυνοι.....ΑΡΚΕΤΑ!!!!!

    Υ/Γ Τώρα γιατί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης οι λαοί προσπαθούν να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε ένα ισχυρό νόμισμα (δολλάριο, ευρώ, λίρες, ελβετικά) και εμείς θέλουμε να κάνουμε τα ευρώ ....κομφετί για τις απόκριες μόνο γελοίοι και άσχετοι μπορούν να αρθρώσουν τέτοιες βλακείες.....είναι εκείνα τα βλακώδη ανθρωπάκια που νομίζουν ότι θα βάλουν μπατάκες στον κήπο και θα την περάσουν ζωή και κότα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/5/16 23:36

    Και επειδή νομίζει ο σχολιαστής, που έμεσα είναι υπέρ της δραχμής, ότι δεν υπάρχουν χειρότερα είναι μακριά νυχτωμένος......δεν έχει δει μάλλον καλόγερο με νάκα και παπά κώλο......νομίζει ότι έχει πάθει καταστροφή τώρα με το ευρώ.....αμ δε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος5/5/16 00:10

    Αυτός ο μπούρδας που παριστάνει το στρατάρχη φορώντας στολή παραλλάγής ασκοφυσώντας από το ξύγκι που είναι χαμένος και δεν το παίζει ελληνάρας με τόσες παραβιάσεις στο αιγαίο από τα μεμέτια?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος5/5/16 00:34

    Και οποιος δια πραξεων η παραλειψεων τα εκανε σκατα εδω και εξι χρονια γιατι δεν επαθε τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος5/5/16 12:47

    και όποιος δια πράξεων η παραλείψεων τα έκανε σκατά 40 χρονια τι συνέπειες θα έχει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος5/5/16 12:59

    Δεν υπαρχει 40 χρονια 15 ειναι τα χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος5/5/16 14:59

    τα φασισταριά (φαιοκόκκινα και μη) που βρίζουν την μεταπολίτευση λες και μέχρι το 1974 (και για κάποιους μέχρι το1981) ήταν όλα τέλεια και καλά (έτσι εξαγνίζουνε τη χούντα και την μετεμφυλιακή δεξιά) αλληχτούν αφρίζοντας εκμεταλευόμενα την κρίση και προσπαθούν να αποκτήσουν "ιδεολογικό" πρόσημο !!!!

    Ο ναζισμός και ο φασισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι ζωώδης συμπεριφορά

    Η ξευτίλα της σημερινής συγκυβέρνησης (ως αριστερή κυβέρνηση) δεν είναι αντιπαράθεση δεξιάς - αριστεράς που θα ήθελαν αδώνηδες φαήληδες και κάθε άτομο ακροδεξιών απόψεων.

    Όνειδος της αριστεράς είναι οι αριστεράντζες της τεμπέλας που αγκαλιά με την μπούρδα υπουργό της στολής παραλλαγής φέρονται σαν γκρουπούσκουλα σε συναθροίσεις μπουρδολόγων συντρόφων και συντροφισσών....(εντάξει κιοφτέ με το μουστάκι????)

    Η εποχή της μεταπολίτευσης και δη μετά το 1981 ήταν η καλύτερη της ιστορικής μας υπόστασης ως κράτος. Ακόμα και με τα πλείστα όσα λάθη και στρεβλώσεις της. Ανάξιοι της δημοκρατίας οδηγηθήκαμε σε ασυδοσία, άσχετοι της ισότητας αναγάγαμε το συμφεροντούλι μας σε επιστήμη δια της κλοπής, ρουσφετιού κλπ

    Και πάλι όλα μπορούσαν να διορθωθούν και να λυθούν πολύ ηπιότερα αν το 2010 ακούγαμε τον χοντρο-μπένυ για ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης και κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.....τώρα γευτείτε τα γελοία ανθρωπάρια με τις παπαρολογίες τους και με τις ρότες στα βράχια......

    Τα βαρεμένα μυαλοκαμένα, ψεκασμένα και στοκαρισμένα της πρώτης φοράς αριστεράς που σε αγαστή συνεργασία στην πάνω και κάτω πλατεία με τα ναζιστικά πιθήκια βρίζανε την μεταπολίτευση, να το βουλώσουν γιατί ο δημοκρατικός λαός όσο ευκολόπιστα (μέχρι ηλιθιότητας) και να φέρθηκε που πίστεψε στους πολιτικούς καραγκιόζηδες, θα τα βάλει στη θέση τους και όποιος τον οδηγήσει σε εθνική καταστροφή τον περιποιείται δεόντως.....ΓΚΕΚΕ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος5/5/16 16:49

    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΠΟΙ ΑΠΕΙΡΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΟΙ.Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1988 ΣΤΑΘΗΚΕ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2004 ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ 1989 ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΣΤΑΘΗΚΕ.ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΧΩΡΑ ΕΠΕΣΕ ΔΕ ΧΕΡΙΑ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΕΠΙΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΔΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ....ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος5/5/16 20:03

    ποσο σανο σας σας ταιζει ακομη ο Μπενι??/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.