Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Του κόσμου οι Πρωτομαγιές

Η Εργατική Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο το 2016

Στη Γαλλία, το κλίμα ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν τεταμένο έπειτα από δύο μήνες κινητοποιήσεων κατά της σχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια, τα συνδικάτα διοργάνωσαν μια κοινή πορεία που ξεκίνησε γύρω στις 15.30 ώρα Ελλάδας, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας που δεν κατόρθωσαν όμως να αποτρέψουν τα επεισόδια.

Ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να πετούν αντικείμενα- κουτιά αλλά και μπουκάλια που είχαν πάρει από κάδους απορριμμάτων- εναντίον των δυνάμεων καταστολής φωνάζοντας «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία».
Τα επεισόδια δεν πήραν μεγάλη έκταση και χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν κάτοπιν σε κλίμα ηρεμίας.

ΓαλλίαΤεταμένο παραμένει το κλίμα στη Γαλλία
Στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν κατακλείσει τους δρόμους πολλών συνοικιών, ιδίως περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ. Ένας άνδρας σκοτώθηκε.

Στη Μαδρίτη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida) Αλμπέρτο Γκαρθόν βγήκαν στους δρόμους στο πλαίσιο μιας κινητοποίησης που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις CCOO & et UGT.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα: «κατά της μισθολογικής και κοινωνικής φτώχειας, (κατά της φτώχειας) στην απασχόληση και τα δικαιώματα».

Μόλις 8 εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ακούγονταν συνθήματα εναντίον της απερχόμενης κυβέρνησης όπως «κατά των περικοπών στον προϋπολογισμό και υπέρ των συντάξεων» ή επίσης «κανείς δεν είναι παράνομος» και «όχι στο TTIP» με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική στο προσφυγικό που ακολουθεί και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Η Εργατική Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο

    
Στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε μια κοινή διαδήλωση την οποία διοργάνωσαν τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις (CGIL, CISL et UIL) υπό βροχή και χωρίς να υπάρξουν επεισόδια στους δρόμους της Γένοβας και με τη συμμετοχή 5.000 ανθρώπων.

Στην Ελβετία, συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις, ιδίως στη Γενεύη και τη Ζυρίχη με στόχο να καταγγελθούν μεταξύ άλλων η κοινωνική αδικία κι η μείωση των συντάξεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Στη Ρωσία, σχεδόν 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν στη Μόσχα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες και μπαλόνια.


Τέλος, στην Πολωνία, πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία έπειτα από το κάλεσμα του συνδικάτου OPZZ και του αριστερού κόμματος SLD.
https://left.gr/

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τα τελευταία έξι χρόνια για να γίνει η προσαρμογή τους, οι οικονομίες των χωρών αυτών(εν πορτογαλια ισπανια) υποχρεώθηκαν σε περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι το 15%. Οι δαπάνες του κράτους, επίσης, μειώθηκαν κατά 15%. Στην Ελλάδα, αντίθετα, περικόπηκαν κατά 50%! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, απλά και μόνο, η ύφεση στην Ελλάδα να συνεχίζεται χωρίς τέλος και χωρίς προοπτική. Οι περικοπές είναι η αιτία της κρίσης και όχι όσα λένε για τις παθογένειες, τον κρατισμό και το πελατειακό κράτος της ελληνικής οικονομίας κτλ. Δεν είναι ότι είχαμε το υπέρογκο σπάταλο κράτος το οποίο, τελικά, παραμένει το πιο φθηνό στην Ευρώπη. Κοστίζει 11% του ΑΕΠ δαπάνες, έναντι 18% – 19% μέσου όρου της ΕΕ. Επίσης, μόνο στην Ελλάδα φόρτωσαν το χρέος των τραπεζών στο δημόσιο χρέος, που είναι περίπου το μισό του συνολικού. Αντί, δηλαδή, να είναι 180% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, το πραγματικό δημόσιο χρέος θα ήταν 90%.
ΦΟΞ

Ανώνυμος είπε...

Μας χωρίζουν βουνά.
Ψηλά κι άγρια, καημένε της πολιτικής,
της εξουσίας, της συντεχνίας, της λαμογιάς.
Η μυρμηγκοφωλιά που έχτισες με λαγούμια υπόγεια
μοιάζει από εδώ που σε χαζεύουμε σαν λιλιπούτειος τάφος
που αργά ή γρήγορα θα πλημμυρίσει με την πρώτη βροχή. ...

Simple Man...