Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Δ.Λιαντίνης – Φως, πέτρες και θάλασσα: τα προικιά της Ελλάδας

Η διώρυγα της Κορίνθου Κ. Βολανάκης
Kαι την Ελλάδα, για να σώζεται από τη δύναμη της φθοράς του χρόνου, οι θεοί την επροίκισαν με το φως, με τις πέτρες, και με τη θάλασσα.
Έχω την ιδέα ότι έτσι θά ’λεγε ο Πρωταγόρας στο γνωστό μύθο της γέννησης των ειδών που αναφέρει ο Πλάτων, εάν μιλούσε για τα θνητά έθνη και για τη δωρεά που φύλαξε το καθένα από τις διαδοχές της πλημμυρίδας του ιστορικού χρόνου.
Το φως, με την έννοια του θάλπους, είναι η άχτιστη εστία του οίκου μας, που γενιά τη γενιά μας την κληροδοτεί μια ακολουθία προπατόρων με πρώτο γενάρχη τον ήλιο. Χαράς λουτρό και γονιμότητας λειώνει το μάργωμα της ύλης, συμπλάθει το πρόπλασμα του γεννημού και της δράσης, και από τα βύθη της ακινησίας λύνει τις πηγές της ζωής..
Το φως, με την έννοια του θάμπους, κρησαρίζει το σωρό της ακοσμίας. Χαρακώνει σύνορα τάξης και ρυθμού μέσα στην απληστία του χάους. Και χωρίζοντας το μικρό από το μεγα δίνει το νόημα και το λόγο στην αυτάρκεια της ποικιλίας και στην πλησμονή της λεπτομέρειας.
Ανάμεσα στο κυκλάμινο από δω και στο γαλαξία της Ανδρομέδας από κει το φως είναι ο διευθέτης και ο κοσμήτορας.

Στης πέτρας τα πολύκωχα κοίλα σκήνωνει ο ποταμός της δροσιάς. Το στερητικό και το λίγο της πέτρας, πολεμώντας την αρρώστια του περιττού, διακονεί τη ρώμη του αναγκαίου. Με τον τρόπο αυτό οργανώνει τη χαλαρή αναζήτηση σε κρουστή σιγαλιά και κατεργάζεται το φανέρωμα της λιτής χάρης.

Το αμετάβλητο σχήμα της πέτρας παιδαγωγεί την αντοχή του έλληνα, και η σκληράδα της αφής της κρυσταλλώνει τα ρευστά ορμήματα της ψυχής του σε στερεούς ιριδισμούς σχεδιασμών και κρίσεων. Στα γκρεμνά και στους βράχους η δυναστεία της σιωπής φυλακίζει τη ροή του καιρού σε δοχεία εμμονής και σε στήλες διάρκειας.

Με την έμπιστη ηρεμία στη δύναμη και στην ανάγκη του φυσικού της λόγου η πέτρα τύπωσε τη μορφή της στα πρόσωπα των ανθρώπων. Από δω αναπήδησε το φαινόμενο των ελληνικών αγαλμάτων.

Η θάλασσα, όντας το καθρέφτισμα της κάθε στιγμής του ουρανού, νανουρίζει το αιώνιο όνειρο της ζωής. Με τους ορίζοντες στα μπλε, κυανίζει. Σαν πληθαίνουν οι ώρες, μπλαβίζει και συνοφρυώνεται.

Τα μεσάνυχτα σβήνει το φως, και συμπαλεύει στην κλίνη της το λικνιστικό βογγητό μιας ανήκουστης παράτασης. Όμως ξυπνά πάντα με τα κρύσταλλα των παιδιών και με τα γέλια των κήπων.

Ανεξάντλητη, βαθυβλέμματη, νερατζένια, γλαφυρόγλουτη, πηδηχτή, θηλαστική και αφίλητη, η θάλασσα χαριεντίζεται με τα λυγίσματα και τους ίσκιους της, όταν πνίγει τους κεραυνούς μέσα της και τους ναύτες.

Όσο και να την κρεουργούν oι άνεμοι, όσο και να τη δαγκώνουν οι λυσσάρικοι σκύλοι του Ιουλίου, ο μικρός πίσω από το μέγα Κύνα την εποχή των κυνικών καυμάτων, στους dies caniculares, τη θάλασσα ποτέ δεν την ξεδίψασε η βροχή. Και ποτέ δε λιποθύμησε μέσα στα αναφιλητά και τον ιδρώτα της.
Αυτά τα τρία στοιχεία στη συνύφανση της φυσικής τους ενότητας έσπειραν πάνω στο ελληνικό τοπίο τα γεννήματα που έθρεψαν το πνεύμα του Έλληνα με την ορισμένη ιδιοσυγκρασία. Ας αφήσουμε κατά μέρος την πρόληψη για το διαλεχτό της φυλής μας και. την υστερία για θεϊκή εύνοια, καθώς ισχυρίζουνται οι Εβραίοι για τον ιδικό τους λαό. Το μυστικό του μοναδικού τρόπου ζωής που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα πρέπει να το ιδούμε κάτω από το πρίσμα αυτής της γεωγραφικής κράσης.

Από το φως που γυμνώνει το αθέατο και αλαφραίνει την ύλη. Που αναιρεί και διαλύει τα τιτανωμένα πήγματα των όγκων. Που κουφίζει το βάρος των στοιχείων από τη στερεοποιημένη κατήφεια. Που συντρίβει τα νερά και τα χρώματα σε χιλιάδες γυαλιά και χοχλίδια.

Από την πέτρα που καθώς τη χρυσώνει το φως γίνεται ψωμί στα χέρια του Μίδα και δε φτάνει να χορτάσει την πείνα μας. Φτάνει όμως να μας ξυπνήσει το πείσμα για την παιχνιδιάρα απάτη, και τη λαχτάρα για την ευγένεια των μετάλλων.

Από τη θάλασσα, που καθώς χορεύει, ανοίγει τα πέπλα της στην εμορφιά και τη μαγεία του απρόσιτου κόρυμβου. Για να μαυλίζει την τόλμη μας ως τις παραλίες των ουρανών και της αβύσσου. Αυτή έπλασε τον ελληνικό Οδυσσέα από αρμύρα και παθήματα. Με τη δική του μοίρα και τους συντρόφους για θύματα
πηγη

15 σχόλια :

  1. Ανώνυμος31/5/16 10:34

    τα πηραν ολα...μονο για την πολιτικη ολιγαρχια ειναι αυτα.....οι θαλασσες πουληθηκαν οι πετρες πουληθηκαν..το φως μας το στερησαν...ζουμε δουλεια κι αποκτησαν δικαιωμα στο κρυψιμο με το νομο για τις οφ σορ.....κατα τ αλλα ο παγκος του λαικιτζη μας πειραζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος31/5/16 10:55

    Μετα απο 99 χρονια παλι δικα μας θαναι ,μην στενοχωριεσαι Περνανε γρηγορα τα χρονια Εδω περασανε τα 400 ...Ας ειμαστε καλα μεχρι τοτε να το γιορτασουμε στην Παναγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος31/5/16 12:49

    δηλαδη εσενα δεν σε πειραζει που δεν κοβει κανενας αποδειξη???

    ελα μωρε καταντησες κομπλεξικος τελικα ενω ξερεις οτι ο δασκαλος στο θεμα της φοροκλοπης εχει απολυτο δικιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος31/5/16 13:56

    Κανένας δεν κόβει απόδειξη και απ ότι διαβάζω τα πρόστιμα είναι να γελάς........λες και το κάνουν επίτηδες να καταρρεύσει το σύμπαν και μάλλον έχουν κάποιο σκοπό οι κυβερνώντες....

    Μεγάλη αλυσίδα πίτσας, παραγγελίες στο σπίτι από φαγάδικα αλλά και κεντρικές καφετέριες δεν κόβουν αποδείξεις......

    Τα έσοδα του κράτους θα χειροτερεύσουν περισσότερο απ ότι είναι και ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί και πάλι τα γνωστά υποζύγια που είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα την πληρώσουν....

    Και έχω ακούσει ότι κυκλοφορούν αποδείξεις από μαιμού μηχανές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/5/16 14:00

    Με πειραζδι η αποδδιξη αλλα απο το ψαρι βρωμαει το κεφαλι...και μη μου πεις οτι δε θα ψηφισεις σαμαροβενιζελοσυριζανελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/5/16 18:31

    Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.

    Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.
    Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.
    Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.
    Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.

    Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.
    Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.
    Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

    Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.

    Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.

    Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

    Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

    Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

    Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

    Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
    Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.

    Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος31/5/16 19:05

    Δεν υπάρχει κυβερνηση ,δεν υπάρχει κράτος ,δεν υπάρχει και λαός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος31/5/16 20:57

    και δεν υπάρχει και μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1/6/16 10:55

    Και για να μην ξεχναμε τον τιτλο του αρθρου

    Την 1η Ιουνίου 1998 το πρωί ο καθηγητής φιλολογίας, Δημήτρης Λιαντίνης φεύγει από το σπίτι του στη Ν.Κηφισιά. Στο γραφείο του έχει αφήσει ένα γράμμα για την κόρη του Διοτίμα στο οποίο γράφει: «Διοτίμα μου, Φεύγω αυτοθέλητα. Αφανίζομαι όρθιος, στιβαρός και περήφανος. Ετοίμασα τούτη την ώρα βήμα- βήμα ολόκληρη τη ζωή μου, που υπήρξε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εστάθηκε μια προσεκτική μελέτη θανάτου. Τώρα που ανοίγω τα χέρια μου και μέσα τους συντρίβω τον κόσμο, είμαι κατάφορτος με αισθήματα επιδοκιμασίας και κατάφασης. Πεθαίνω υγιής στο σώμα και στο μυαλό, όσο καθαρό είναι το νωπό χιόνι στα όρη και το επεξεργασμένο γαλάζιο διαμάντι. Να ζήσεις απλά, σεμνόπρεπα, και τίμια, όπως σε δίδαξα. Να θυμάσαι ότι έρχουνται χαλεποί καιροί για τις νέες γενεές. Και είναι άδικο και μεγάλο παράξενο να χαρίζεται τέτοιο το δώρο της ζωής στους ανθρώπους, και οι πλείστοι να ζούνε μέσα στη ζάλη αυτού του αστείου παραλογισμού. Η τελευταία μου πράξη έχει το νόημα της διαμαρτύρησης για το κακό που ετοιμάζουμε εμείς οι ενήλικοι στις αθώες νέες γενεές που έρχουνται. Ζούμε τη ζωή μας τρώγοντας τις σάρκες τους. Ένα κακό αβυσσαλέο στη φρίκη του. Η λύπη μου γι” αυτό το έγκλημα με σκοτώνει…. Έζησα έρημος και ισχυρός. Λιαντίνης Τη μέρα που θα πέσω έδωσα εντολή να στεφανωθούν οι μορφές** Σολωμού στη Ζάκυνθο κ” Λυκούργου στη Σπάρτη.»...

    Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-exafanisi-tou-kathigiti-liantini-to-1998-fevgo-aftothelita-afanizome-orthios-stivaros-ke-perifanos-vrethike-nekros-epta-chronia-argotera-ston-taigeto-iche-krifti-se-mia-kilotita-tou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/6/16 12:22

    ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΤΕ ΜΙΑ ΦΗΜΗ ,ΟΤΙ ΣΥΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ.ΛΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος1/6/16 15:16

    ΜΗ ΡΙΧΝΕΙΣ ΜΑΥΡΙΛΑ.ΗΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΠΡΟΦΤΑΣΕ ΝΑ ΜΗ ΓΕΡΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος1/6/16 16:06


    Δεν ψηφίζει η ΝΔ την καθολική απαγόρευση των offshore - Αποχώρησε από τη συζήτηση
    Δημοσίευση: 11:48 | 1/6/16
    Share it:
    AddThis Sharing Buttons
    Share to Facebook148Share to TwitterShare to Google+Share to LinkedInShare to E-mailShare to Περισσότερα...2
    den-pshfizei-h-nd-thn-katholikh-apagoreysh-twn-offshore-apoxwrhse-apo-th-syzhthsh
    Διαφώνησε και με την καινούργια ρύθμιση χαρακτηρίζοντας την υπερβολικά αυστηρή και αντισυνταγματική - Κατήγγειλε ότι η παλαιά διάταξη αμνήστευσε ήδη τους ιδιοκτήτες offshore
    Τη διαφωνία της και με την τροπολογία που επιβάλλει γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore και ξένες εταιρείες εξέφρασε η ΝΔ και αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή.

    «Η κυβέρνηση εμπαίζει τη Βουλή» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας τη διαφωνία του τόσο με την αρχική «σκανδαλώδη» όπως τη χαρακτήρισε ρύθμιση αλλά και με την νέα τροπολογία που καθιστά πολύ αυστηρό το πλαίσιο. Μίλησε μάλιστα για αντισυνταγματική ρύθμιση που δεν μπορεί να την ψηφίσει η ΝΔ. «Εισάγεται μια διάταξη η οποία είναι τόσο αυστηρή, όσο και αντισυνταγματική και κατά συνέπεια απολύτως ανεφάρμοστη» είπε ο κ. Δένδιας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παριστάνει τον «κήνσορα» φέρνοντας μια παντελώς αντισυνταγματική και παντελώς ανεφάρμοστη διάταξη.

    Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι με την ψήφιση και δημοσίευση της ρύθμισης που καταργείται σήμερα η ΝΔ πέτυχε το ποινικά ακαταδιώκτο των ιδιοκτητών offshore. «Οι οποιοσδήποτε τυχόν παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους» είπε και ανέφερε ότι «επετεύχθη ο κρύφιος στόχος της κυβέρνησης».

    Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

    Πηγή: http://www.greek-inews.gr/2016/06/den-pshfizei-h-nd-thn-katholikh-apagoreysh-twn-offshore-apoxwrhse-apo-th-syzhthsh.html#ixzz4AKgdWYvE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος1/6/16 16:08

    θειο δωσε ερμηνεια....εδω σε θελω....και για τους δυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος1/6/16 16:50

    Σκοπος αυτης της πονηρης διαταξης ηταν να αμνηστευσει καποιους και το πετυχε αφου ισχησε σαν νομος εστω και για μια ωρα
    Το ιδιο εκανε και ο Αθανασιου της ΝΔ με μια αλλη τροπλογια που την πεσυρε αμεσως μετα αλλα ειχε ηδη αθωωσει καπιους απατεωνες
    Ολα τ αλλα ειναι βλακειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος1/6/16 17:34

    16.50 εισαι ακριβεστατος αλλα γιατι ο κουλης δεν ψηφισε σημερα την απολυτη απαγορευση μιας και η παραγραφη εχει επελθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.