Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Βιβλίο : 1984, του Τζορτζ Όργουελ. Το καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού και η επαλήθευσή του στη σύγρονη εποχή

Παρακολουθώντας συνεχώς τους πάντες και τα πάντα μέσα από αμέτρητες διαδραστικές τηλεοθόνες, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις. 
Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια

αυτή που πρεσβεύει το Κόμμα, ο μόνος αλάθητος μηχανισμός, του οποίου προσωποποίηση είναι ο Μεγάλος Αδελφός.

Το έγκλημα της σκέψης είναι το θανάσιμο αμάρτημα. Γι' αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα. Και όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος: θα πεθάνει αγαπώντας τον Μεγάλο Αδελφό.
 (  Μπορείτε να διαβάσετε όλο το βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ από Εδώ )


Όταν ο Όργουελ έγραφε το βιβλίο του, το 1984 ήταν μέλλον. Σήμερα είναι παρελθόν. Αλλά, μετά από το έργο αυτό, το πραγματικό 1984 θα είναι πάντα μια χρονιά του μέλλοντος, η πρώτη ενός ζοφερού μιλένιουμ που απειλεί την ανθρώπινη ιστορία 


Ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του εικοστού αιώνα, το 1984 διαβάστηκε σαν μανιφέστο και θαυμάστηκε σαν προφητεία. Η εφιαλτική του αλήθεια για το κράτος της θανατερής τρομοκρατίας απέχει μόλις ένα βήμα από το να γίνει πραγματικότητα:

ήδη ο Μεγάλος Αδελφός μας βλέπει.
Το «1984» του Τζωρτζ Όργουελ είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Το «1984» γράφτηκε από τον Όργουελ στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και εκδόθηκε το 1949, ένα χρόνο πριν τον θάνατο του.

Εχει περάσει λοιπόν, πάνω από μισός αιώνας αφότου κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Τζορτζ Οργουελ 1984. Σε αντίθεση με τα έργα επιστημονικής φαντασίας που γερνούν σχετικά γρήγορα, το βιβλίο του Οργουελ εξακολουθεί να λειτουργεί σαν προειδοποίηση για τον κόσμο που ζούμε και για εκείνον που έρχεται. Πολιτικό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού, ελεγεία της χαμένης ελευθερίας, αλληγορία των πολιτικών μύθων του Ψυχρού Πολέμου, όπως και αν το ονομάσει κανείς, παραμένει έργο αιχμής.

Γράφτηκε σε ένα ερημικό νησί στη Σκωτία, μεταφράστηκε σε 65 γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα. Ο «Μεγάλος Αδελφός», η «Νέα Ομιλία» και η «Διπλή Σκέψη» έμειναν στην αιωνιότητα.

Το καθεστώς του μεγάλου αδελφού
Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ουίνστον Σμίθ, ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Είναι κυβερνητικός υπάλληλος και μέλος του εξωτερικού κόμματος της Ωκεανίας, μιας από τις τρεις χώρες που είναι χωρισμένος πλέον ο πλανήτης. Τα γεγονότα διαδραματίζονται το έτος 1984 (από εκεί έχει πάρει και το όνομα του το βιβλίο) μια χρονολογία μελλοντική αυτής που ο Όργουελ το έγραψε. Οι κοινωνικές τάξεις στην Ωκεανία είναι τα μέλη του εσωτερικού κόμματος (που ασκούν την διοίκηση της χώρας), τα μέλη του εξωτερικού κόμματος (οι κρατικοί υπάλληλοι) και οι προλετάριοι (που είναι απλά τα εργατικά χέρια της χώρας).

Το κόμμα ασκεί την εξουσία έχοντας καταλύσει κάθε έννοια ελευθερίας.

Όλοι παρακολουθούνται, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, με την βοήθεια τηλεοθονών. Όλα και όλοι ελέγχονται από τον Μεγάλο Αδερφό. Όλα οφείλονται και πηγάζουν από τον Μεγάλο Αδερφό. Ένα πρόσωπο που χρησιμοποιείται για την προσωποποίηση του κόμματος.
Η ελευθερία έκφρασης αλλά ακόμα και σκέψης έχει ποινικοποιηθεί


Στην προσπάθεια να ελεγχθεί, έχοντας ως στόχο να καταργηθεί, η σκέψη, χρησιμοποιείται η γλώσσα. Η εξουσία ετοιμάζει την «Νέα Ομιλία». Ο Όργουελ με το στόμα του Σάιμ (συναδέλφου του Ουίνστον) αναφέρει στο βιβλίο: «…η Νέα Ομιλία είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που το λεξιλόγιο της λιγοστεύει κάθε χρόνο…» και προσθέτει «…ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης. Στο τέλος θα κάνουμε κυριολεκτικά αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσει κανείς…».

Ο Ουίνστον προσπάθησε να εναντιωθεί σε όλη αυτήν την κατάσταση και αποφασίζει να αντιδράσει. Δεν μπορεί να δεχθεί μια κοινωνία που το διαστροφικό της τρίπτυχο συντίθεται από τα συνθήματα: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη», «Η ελευθερία είναι σκλαβιά», «Η άγνοια είναι δύναμη».

Παρά το γεγονός ότι παντού υπάρχει αναρτημένη η επιγραφή
«Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί»

ο Σμιθ βρίσκει τον τρόπο να ξεγελάσει για μικρό διάστημα το σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης, ακόμη και να ζήσει τον έρωτα. Δεν ξέρει και δεν θα μάθει ποτέ αν ο Μεγάλος Αδελφός υπάρχει ή αν είναι απλώς η εικόνα η οποία παρακολουθεί τους πολίτες μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες που βρίσκονται παντού. Οταν ο Σμιθ συλλαμβάνεται, ρωτάει την ώρα που τον ανακρίνουν: «Υπάρχει ο Μεγάλος Αδελφός;». «Φυσικά και υπάρχει. Το Κόμμα υπάρχει. Ο Μεγάλος Αδελφός είναι η ενσάρκωση του Κόμματος» απαντά ο ανακριτής του. «Υπάρχει όπως υπάρχω εγώ;» ξαναρωτά ο Σμιθ, για να κατακεραυνωθεί από τον ανακριτή: «Εσύ δεν υπάρχεις».

Ο ήρωας του βιβλίου λοιπόν, έκρινε την εξουσία όταν αυτό ήταν αδιανόητο. Ερωτεύθηκε όταν ο έρωτας είχε γίνει κολάσιμη πράξη. Σκεφτόταν όταν η σκέψη έτεινε να καταργηθεί. Τα κατάφερε τελικά; Άλλαξε κάτι στην ζωή του και στην ζωή των συνανθρώπων του; Αυτό είναι κάτι που θα το μάθετε όταν διαβάσετε το αριστούργημα του Τζωρτζ Όργουελ.

Το βιβλίο μισό αιώνα μετά την συγγραφή του, δυστυχώς, τείνει να γίνει προφητικό.
Με αφορμή την παγκόσμια τρομοκρατία και την ασφάλεια, καταργούνται καθημερινά ατομικές ελευθερίες.

Υπάρχουν κάμερες στους δρόμους, παρακολουθούνται οι επικοινωνίες και ο άνθρωπος όλο και λιγότερο νιώθει ελεύθερος. Φυσικά δεν ζούμε στην «Ωκεανία», τουλάχιστον όχι ακόμα.
Μπορούμε να αλλάξουμε αυτήν την πορεία;

Σίγουρα μπορούμε να προσπαθήσουμε.
Το να κρίνουμε τις ενέργειες της εξουσίας και να σκεπτόμαστε είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Το να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία έκφρασης και δράσης είναι ένα επόμενο. Τέλος το να μην αφήσουμε την γλώσσα μας, που είναι μια από τις πλουσιότερες γλώσσες του ανθρώπινου γένους, να συρρικνωθεί. Είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να μην κληρονομήσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια «Ωκεανία».

Εκείνο όμως που καθιστά ανατριχιαστικά προφητικό το 1984 είναι η διαπίστωση ότι σήμερα όχι μόνο ο Μεγάλος Αδελφός βρίσκεται παντού, αλλά και ότι δεν είναι λίγοι όσοι συνεπαίρνονται από τη «χαρά» της σκλαβιάς. Χιλιάδες άνθρωποι στη Δύση θα το θεωρούσαν μεγάλη τύχη να τους κλείσουν στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού. Περνώντας από την ανάκριση, που είναι η καθεστωτική μορφή της πλύσης εγκεφάλου, ο ήρωας του Οργουελ καταλήγει στο τέλος με δάκρυα χαράς στα μάτια να «συνειδητοποιήσει» ότι ανέκαθεν αγαπούσε τον Μεγάλο Αδελφό. Τώρα όμως έχουμε προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Ο Μεγάλος Αδελφός δε χρειάζεται καν να προβάλλει την εικόνα του στην οθόνη. Τον έχει αντικαταστήσει η κάμερα, το βιομηχανικό «ξόανο» που έχει πάρει το όνομά του. Η ελευθερία εκχωρείται πλέον «ελεύθερα».

Το σημαντικότερο όλων βέβαια που μας διδάσκει το βιβλίο είναι πως σε ό,τι αποφασίζουν οι παγκοσμιοποιητές, οφείλουμε να είμαστε αντίθετοι που μας θυμίζει αυτό που τέσσερις δεκαετίες πριν, έλεγε και ο Ελύτης :


                   "Να είσαι η άμμος και όχι το λάδι στα γρανάζια του κόσμου"..

21 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/4/16 09:57

    χρονια πολλα αλεξη.....μη χανεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/4/16 11:18

    Την κακή σας την ημέρα ψευταράδες πολιτικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/4/16 11:33

    Αυτό είναι το σκίτσο του Αρκά που έδειξε προχθές ο κούλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν φαντάζομαι να είχες την απαίτηση να στο άφηνα το σχόλιο ανώνυμε
    Αν το επαναλάβεις επώνυμα θα στο αφήσω και θα σου απαντήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/4/16 14:07

    ερμε νις

    δεν ξερεις ποτε καλαμπουριζουν και ποτε λενε αληθεια....σε παλαβωσανε τελικα.....

    Ο 11.33 με τον τροπο του σε κρεμαει στο τσιγκελι και συνδεει το θεμα κουλη με τη γελιογραφια....κανει ταχα μου οτι δεν καταλαβαινει και αναρωτιεται ενω το ξερει οτι αυτο ειναι το σκιτσο.......ζουδακι δηλαδη ο 11.33..χαχαχαχαχα

    και το σχολιο που εσβησες κατα καποιο τροπο σε υπερασπιζοτανε λεγοντας σαν απαντηση ειρωνικα στον 11.33 οτι δηλαδη ο νις αβανταρει τον κουλη .....και ηταν ειρωνικο για την συσχετιση που εκανε ο 11.33

    ερμε νις.....

    και για να μην το διαγραψεις

    υπογραφη

    μαυρουλα γω


    αλλα και να το διαγραφεις θα το διαβασεις πρωτα.....

    ερμε νις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/4/16 14:13

    ας ασχοληθουμε τωρα με τα σοβαρα και ειδικα με την αριστερα της ....τσουτσουνας.......ειναι να μην αισθανεσαι υπερηφανια και......ακσιοπρεπεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/4/16 15:48

    και με τους αλλους την ιδια αισθηση ειχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/4/16 15:57

    ΕΛΑ ΡΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΗΓΕΤΑΡΟΣ.ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΟΨΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σου ειπώ…αν έδινα και πολύ σημασία στα σχόλια θα είχα παλαβωθεί ,ευτυχώς για μένα που τις περισσότερες φορές κάνω τον ίδιο χαβαλέ που κάνουν αυτοί που σχολιάζουν
    Για το σκίτσο του Αρκά λοιπόν ο λόγος, το οποίο έβαλα για τρεις λόγους και καθόλου τυχαία
    Ο πρώτος είναι ότι συνδέεται έμμεσα με το βιβλίο του Όργουελ
    Ο δεύτερος ότι σατιρίζει πολύ εύστοχα την πραγματικότητα
    Και ο τρίτος λόγω επικαιρότητας (μικρότερης σημασίας βέβαια) ότι πολλοί τηλεθεατές δεν είδαν το σκίτσο την ώρα που εμφάνισε ο Κυριάκος στην βουλή .
    Ο καθένας για δικούς του λόγους μπορεί να επικαλεστεί τον σκίτσο του Αρκά , δεν μπορεί όμως να ισχυριστεί σε καμία των περιπτώσεων ότι το έφτιαξε κατά παραγγελία του Κυριάκου ,γιατί αυτό θα ήταν πιο αστείο και από το ίδιο το σκίτσο . Αν λοιπόν ο 11.33 το ανέφερε για το λόγο που είπες δεν γνωρίζει ούτε από πολιτική ,ούτε κι από σάτιρα . Έκανα την διαγραφή του σχολίου για τυχόν ανύποπτους η και ευκολόπιστους αναγνώστες ,που πιθανόν να τους ήταν και πιστευτό, γιατί ο καθένας διαβάζει και αντιλαμβάνεται αυτό που διαβάζει από την δική του οπτική γωνία
    Να συνεχίζεις όμως να σχολιάζεις μ αυτό το ψευδώνυμο γιατί μας θυμίζεις την μακαρίτισσα την θειά μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/4/16 20:09

    εεερμε αρκα...σε λιγουλι θα φταις εσυ για ουλα τα κακα......gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος1/4/16 21:37

    Γιατί, μάτι μου, να δόκεις σημασία στα σχόλια και να μπανταβιάνεις μπίτι??? τίνος γραμμάτια χρωστάς να πλερώσεις???

    Για τον Αρκά θυμάσαι, παιδάκο, το μαλλιοτράβηγμα που έριξα η μαυρούλα γω, πριν κανα χρόνο και βάλε με κάτι ταρκάσια εδώ μέσα που αλλιώς τα ερμηνεύανε και αλλιώς τα βρίσκανε?? Φτάσανε μέχρι και να τον απαξιώσουνε....θυμάσαι που τους φώναζα η μαυροκουρούνα "και τον Αρκά ρεεεεε????" τέλος πάντων ας έναι..

    Ο Αρκάς, μάτι, είναι χρόνια μπροστά και γλέπει πίσω από την κουκούλα. Δεν το λέω η δόλια γιατί είναι συγγενής μου, αλλά είναι απλά.....Ο ΑΡΚΑΣ!!!!!!

    Τώρα άμα διαγράφεις μπας και νομίσουν οι ανύποπτοι και οι ευκολόπιστοι τότε δε θα κάνεις άλλη δουλειά ούλια την ημέρα παρά να διαγράφεις συνέχεια, γιατί, γιώρη μας, πολλοί ευκολόπιστοι μαζωχτήκατε και καλλιάσατε και "φέρατε" αυτές τις λάμιες και αυτά τα πετρέλαια που σιουραδεύουν κορδωμένα στον πλάτανο με τη γκλίτσα στον ώμο και μούρχεταιαιαιαιαι να τα αχουγιάξω αλλά δεν το θέλω και γι' αυτό τραβάω τα μαγουλά μου και σκούζω .......μαυρούλα γω....


    Έτσι πρόχειρα και με τη μία (γραφή)

    Και άμα σ' αρέσει το ψευδώνυμο της θειας να το υιοθετήσω γιατί άμα σου γράψω το άλλο θα βγάλεις καντήλες, σαν γνήσιος "αιμοβόρος" γιανναίος.......(και να σου πω ένα μυστικό???? της θειας είναι ο χαρακτηρισμός για τους γιανναίους σε στιγμές που φώναζε στο μπάρμπα το αμίμητο....."βούλωστο ρε" και κείνος ο μακαρίτης, δεν τον θυμάμαι ποτέ να της αντιμίλησε!!!! παρά μούμεινε το ξεκαρδιστικό γέλιο του Γιωργίλα (γεια σου παπούλη) και του Παπαφούλα όταν τον κουτούπωνε στα νεύρα της....

    Θος συγχωρές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος1/4/16 21:58

    Ego katalava poios eisaiesto kian h prokomada you gap m eksorise sth Madagaskarh..sory Gia ta grinklis alla Edo mono auto to plhktrologio exoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και για να μην τα πολλαπλασιάζουμε απάντησα μ ενα νέο σκίτσο του Αρκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και ποιον δεν κοτούπωνε!!!? Είτε μ ενα θανατηφόρο "μμ' την στιγμή ακριβώς που γύριζε να φτιάξει τον καφέ , είτε με δυο-τρεις κουβέντες (όχι παραπάνω ) τους στόλιζε όλους. Καφέ χωρίς σχόλιο πάντως η χωρίς "μμ" δεν θυμάμαι να σέρβιρε ποτέ.
    Θος συγχωρές τους όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος1/4/16 23:31

    εσυ συμπατριωτη που εισαι στην μαδαγασκαρη απο την Γλανιτσια εισαι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος2/4/16 16:23

    οχι ρε συ ,απ την μαδαγασκαρη της γλανιτσιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος2/4/16 20:19

    telika monoi sas milate gia ton allon..ayto
    da elipe na sas po poios eimai.eseis lete? mono ayton poy leei mayroyla gnorisa giati to thymamai....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος2/4/16 20:30

    ποιος ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος3/4/16 01:05

    κιχ μη βγαλεις μαγαδασκαρινε γιατι κολυμπωντας θαρθω και θα σε .....πινιξω αμα με μαρτυρησεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος3/4/16 02:45

    xa xa xa exei karxaries edo h thalassa.....tha se klapsoyn pragmatikes mayroyles an ertheis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος3/4/16 19:09

    moora moora θα ερθω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.