Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Η τέχνη της συμβίωσης, από τον Χόρχε Μπουκάι

 Ένας Ινδιάνικος μύθος ανάμεσα στον Άγριο Ταύρο και στο Ψηλό Σύννεφο 
Ένας πανάρχαιος μύθος των ινδιάνων Σιου, λέει πως ήρθαν κάποτε στη σκηνή του γέρου μάγου της φυλής, πιασμένοι χέρι χέρι, ο Άγριος Ταύρος, ο πιο γενναίος και τιμημένος νέος πολεμιστής, και το Ψηλό Σύννεφο, η κόρη του αρχηγού, μια από τις ωραιότερες γυναίκες της φυλής. 
"Αγαπιόμαστε" αρχίζει ο νέος. 
"Και θα παντρευτούμε" λέει εκείνη. 
"Και αγαπιόμαστε τόσο που φοβόμαστε..." 
"Θα θέλαμε κάποιο μαγικό, ένα χαϊμαλί, ένα φυλαχτό..." 
"Κάτι που θα μας εγγυάται ότι θα είμαστε για πάντα μαζί." 
"Που θα μας εξασφαλίσει ότι θα είμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου, ώσπου να συναντήσουμε τον Μανιτού, την ημέρα του θανάτου". 

"Σε παρακαλούμε" ικετεύουν, "πες μας τί μπορούμε να κάνουμε..."

Ο μάγος τους κοιτάζει και συγκινείται που τους βλέπει τόσο νέους, τόσο ερωτευμένους, να λαχταρούν τόσο μια του λέξη.

"Υπάρχει κάτι ..." λέει τελικά ο σοφός μάγος μετά από αρκετή ώρα. "Αλλά δεν ξέρω...είναι ένα έργο πολύ δύσκολο και απαιτεί θυσίες."

"Δεν μας πειράζει" λένε και οι δύο.

"Ό,τι και να' ναι" επιβεβαιώνει ο Άγριος Ταύρος.

"Ωραία" λέει ο μάγος. "Ψηλό Σύννεφο, βλέπεις το βουνό που είναι βόρεια από το χωριό μας; Πρέπει να το ανέβεις μόνη σου, χωρίς τίποτα άλλο εκτός από ένα δίχτυ και τα χέρια σου, και να κυνηγήσεις το πιο όμορφο και δυνατό γεράκι του βουνού. Αν το πιάσεις, πρέπει να το φέρεις εδώ ζωντανό την τρίτη μέρα μετά την πανσέληνο. Κατάλαβες;"

Η νεαρή κοπέλα συγκατανεύει σιωπηλά.

"Κι εσύ Άγριε Ταύρε" συνεχίζει ο μάγος, "πρέπει να ανέβεις το βουνό του κεραυνού, κι όταν φτάσεις στην κορυφή, τον πιο άγριο απ' όλους τους αετούς, και με τα χέρια σου μόνο κι ένα δίχτυ να τον πιάσεις χωρίς να τον τραυματίσεις και να τον φέρεις μπροστά μου, ζωντανό, την ίδια μέρα που θα έρθει και το Ψηλό Σύννεφο.... Πηγαίνετε τώρα."

Οι δυο νέοι κοιτάζονται με τρυφερότητα, κι ύστερα από ένα φευγαλέο χαμόγελο φεύγουν για να εκπληρώσουν την αποστολή που τους ανατέθηκε. Εκείνη πάει προς το βορρά, εκείνος προς το νότο...

Την καθορισμένη ημέρα, μπροστά στη σκηνή του μάγου, περιμένουν οι δυο νέοι, ο καθένας με μια πάνινη τσάντα, που περιέχει το πουλί που του ζητήθηκε.

Ο μάγος τους λέει να βγάλουν τα πουλιά από τις τσάντες με μεγάλη προσοχή. Οι νέοι κάνουν αυτό που τους λέει, και παρουσιάζουν στο γέρο για να τα εγκρίνει τα πουλιά που έπιασαν Είναι πανέμορφα, χωρίς αμφιβολία, τα καλύτερα του είδους τους.

"Πετούσαν ψηλά;" ρωτάει ο μάγος.

"Ναι, βέβαια. Κι εμείς, όπως μας ζητήσατε.... Και τώρα;" ρωτάει ο νέος. "Θα τα σκοτώσουμε και θα πιούμε την τιμή από το αίμα τους;"

"Όχι" λέει ο γέρος.

"Να τα μαγειρέψουμε και να φάμε τη γενναιότητα από το κρέας τους;" προτείνει η νεαρή.

"Όχι" ξαναλέει ο γέρος. "Κάντε ότι σας λέω. Πάρτε τα πουλιά και δέστε τα μεταξύ τους από τα πόδια μ' αυτές τις δερμάτινες λωρίδες... Αφού τα δέσετε, αφήστε τα να φύγουν, να πετάξουν ελεύθερα."

Ο πολεμιστής και η νεαρή κοπέλα κάνουν ό,τι ακριβώς τους έχει πει ο μάγος, και στο τέλος ελευθερώνουν τα πουλιά.

Ο αετός και το γεράκι προσπαθούν να πετάξουν, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να στριφογυρίζουν και να ξαναπέφτουν κάτω. Σε λίγα λεπτά, εκνευρισμένα που δεν καταφέρνουν να πετάξουν, τα πουλιά επιτίθενται με τσιμπήματα το ένα εναντίον του άλλου, μέχρι που πληγώνονται.

"Αυτό είναι το μαγικό. Μην ξεχάσετε ποτέ αυτό που είδατε σήμερα. Τώρα, είστε κι εσείς ένας αετός κι ένα γεράκι. Αν δεθείτε ο ένας με τον άλλον, ακόμα κι αν το κάνετε από αγάπη, όχι μόνο θα σέρνεστε στη ζωή σας, αλλά επιπλέον, αργά ή γρήγορα, θα αρχίσετε να πληγώνετε ο ένας τον άλλον. Αν θέλετε η αγάπη σας να κρατήσει για πάντα, να πετάτε μαζί, αλλά ποτέ δεμένοι."


(Είναι από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι "Ο δρόμος της συνάντησης".)

9 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Παραπέμπεται για κακούργημα ο Ψυχάρης, παραπέμπονται για κακουργήματα ο Μαυρίκος και η παρέα του, παραπέμπονται μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση της πώλησης του ΟΠΑΠ... Έχει να πέσει "κάθαρση", μέχρι να περάσουν και το 4ο Μνημόνιο και τα νέα - πιο βαριά - μέτρα, που θα πάει "σύννεφο"... Παρεμπιπτόντως, μόνο σε κάτι περιπτώσεις τύπου Ρουπακιά έχουμε μια μικρή "δυστοκία", αλλά... "λεπτομέρειες", μωρέ!.Νομική λεπτομέρεια που ο Σακκάς ηταν 30 μήνες προφυλακισμένος Οι νόμοι δεν είναι για όλους το ίδιο....
Αυτά δεν ήθελες ν ακούσεις ?? Έχει σημασια ότι μετα από κάποια χρονια θ απαλλαχτούν όλοι δια βουλεύματος?
οκ καπιοι περίμεναν την προφυλάκιση του Ψυχάρη Δεν πειράζει όμως...κάτι είναι κι αυτό γι αυτούς

Ανώνυμος είπε...

http://diadoseto.blogspot.gr/2016/02/blog-post_84.html

Ανώνυμος είπε...

Ο Σύριζας φαίνεται να παίζει το μοναδικό χαρτί που του απέμεινε ... "πάταξη δήθεν της διαφθοράς" ...θα δούμε τι πουλιά θα πιάσει και μ' αυτo

Ανώνυμος είπε...

Στο ίδιο κελί θα τον βάλουν τον Ψυχαρη με τον Κοντομηνα και τον Φιλιππιδη η θα τον πανε σε αλλο ???

Ανώνυμος είπε...

Σας θυμίζω οτι η δίωξη Κοντομηνά ,Λαυρεντιάδη. Κοκαλη .Φιλιππιδη,Ρέστη Ακη και πολλών άλλων έγιναν απο μη "αριστερές" κυβερνήσεις Ας μην βγουν λοιπόν τα συριζάκια να πανηγυρίσουν οτι χτυπάνε την διαπλοκή Μια μέρα αν μπει στην φυλακή ο Ψυχάρης εγώ θα ψηφίζω σύριζα μια ζωή.

Ανώνυμος είπε...

μεγαλοπιανοσαστε ρε..με γλανιτσια ασχοληθειτε zioypakas

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥ ΡΕ ZIOYPAKAS? ΣΙΓΑ ΜΗ Σ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

χαθηκε ο χψ κι ανηχυχω

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα έχει μπει στον δρόμο της (αναγκαστικής) επιστροφής της σε εθνικό νόμισμα. Εν μέσω ερειπίων. Εθελοτυφλεί όποιος δεν το βλέπει αυτό.