Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Νεκροταφείο «αξιόλογων » ελληνικών κυβερνήσεων…

Κάποιες φορές οι λέξεις, αντί να προσδιορίζουν και να ξεκαθαρίζουν νοήματα χρησιμοποιούνται ακριβώς για το αντίθετο: για να δημιουργήσουν σύγχυση και να καλύψουν απώτερους στόχους. Για παράδειγμα η λέξη  «αξιολόγηση» σύμφωνα με το λεξικό σημαίνει «την ενέργεια ή το αποτέλεσμα του «αξιολογώ», δηλαδή τον προσδιορισμό της αξίας , της σημασίας και της ποιότητας ενός πράγματος με καθορισμένα κριτήρια». Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο η αξιολόγηση από τους θεσμούς σημαίνει την καθοδήγηση της εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών

Από το γεγονός αυτό ωστόσο, προκύπτει ένα βασικό πρόβλημα: στις δυτικές δημοκρατίες την αξιολόγηση των κυβερνήσεων δεν την κάνουν  τεχνοκράτες-επόπτες (ξένων) συμφερόντων. Η αξιολόγηση προκύπτει ως αποτέλεσμα των εκλογών και έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Με πιο απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση – αυτή και οι προηγούμενες—έχοντας υπογράψει το (τρίτο) μνημόνιο έχει εκχωρήσει το δικαίωμα ελέγχου των πράξεων της στους υπαλλήλους των δανειστών. Δεν είναι, όμως οι δανειστές αυτοί που εκλέγουν τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ή μήπως, τελικά, είναι…;

Παρακολουθώντας  κανείς την πορεία των ελληνικών κυβερνήσεων  που εκφυλίστηκαν από το 2010 προσπαθώντας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν μέσω των μνημονίων αντιλαμβάνεται πως η μόνη σταθερή παράμετρος των 6 τελευταίων χρόνων είναι οι απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες εύκολα μπορούν να συνοψιστούν:

Δημοσιονομικός έλεγχος
Πολιτικός έλεγχος
ξεπούλημα
 Οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι μόνιμες φοροεπιδρομές, οι περικοπές δαπανών στην υγεία, την παιδεία και γενικότερα στις παροχές που διασφαλίζουν έναν ελάχιστο κοινωνικό ιστό και πάνω απ όλα ο έλεγχος του μηχανισμού εσόδων του ελληνικού κράτους, είναι σταθερή επιδίωξη των δανειστών και όρος απαράβατος για να αξιολογήσουν θετικά την όποια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση έχουν απέναντί τους. Μέσα απ αυτές τις διαδικασίες, άλλωστε, εξασφαλίζουν την επιστροφή των τοκοχρεολυσίων και την ανακύκλωση επ άπειρον του ελληνικού χρέους.

Βασικό συμπληρωματικό μέλημα των δανειστών προκειμένου να εισπράξουν τα πανοτόκια των δανείων τους είναι το απρόσκοπτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται ως εκσυγχρονιστική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτού του ξεπουλήματος, «δωρίστηκαν» στο γερμανικό δημόσιο  (FRAPORT) τα κερδοφόρα και με μεγάλες μελλοντικές προσδοκίες κέρδους  ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ εκχωρήθηκε με αντίτιμο όσο κοστίζει ένα καράβι το υπόλοιπο του λιμανιού του Πειραιά. Για τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας, η οποία προβλέπει το ξεπούλημα των νερών (ύδρευσης και υδροηλεκτρικών) σιδηροδρόμων, δρόμων, και υπόλοιπων μεγάλων λιμανιών, οι δανειστές, προκειμένου να αξιολογήσουν θετικά την ελληνική κυβέρνηση, ζητούν νέο θεσμικό πλαίσιο απόλυτου ελέγχου (από αυτούς) του μηχανισμού (ταμείου) ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι προφανές ότι για να ολοκληρωθεί μια τέτοιου τύπου αξιολόγηση και για να λάβει η κυβέρνηση ικανοποιητικό βαθμό από τους αξιολογητές της προϋποθέτει την απώλεια της εμπιστοσύνης του λαού που με τις εκλογές της έδωσε την εξουσία.

Κάπως έτσι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις επιχείρησαν μάταια να αξιολογηθούν θετικά διατηρώντας  ταυτόχρονα και την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Το μάταιο αυτής της προσπάθειας, μάλλον δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη η σημερινή κυβέρνηση της χώρας καθώς εμφανίζεται αποφασισμένη να χαρακτηριστεί «αξιόλογη» από τους δανειστές, ικανοποιώντας κάθε απαίτησή τους.

Πιθανότατα, αν καταφέρει να αξιολογηθεί θετικά από τους επόπτες, η κυβέρνηση θα κερδίζει κάποιους μήνες ζωής, μέχρι οι επόπτες να  προλάβουν να «χτίσουν» το επόμενο «αξιόλογο» για αυτούς κυβερνητικό σχήμα

9 σχόλια :

  1. Ανώνυμος2/2/16 12:41

    5 χρόνια είχανε βρει πρόθυμους για τη βρώμικη δουλειά τους
    1 χρονο βρήκανε πούστηδες για τη συνέχεια του ολικού ξεπουλήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/2/16 12:49

    μεχρι στιγμη τη συνταξη μετραω..οι προηγουμενοι κοψανε τη μιση..αυτος 10 ευρω..οσοι εχετε αλλες ανησυχιες στα @@@@@@@@@@@ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/2/16 12:50

    Ο Ηλίας Ψινάκης προσέφερε ψυχαγωγία στους αγρότες στα μπλόκα,

    πούστηδες και παληκάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/2/16 13:21

    2/2/16 12:49
    Κοιμού εν ειρήνη, δεν θα ‘ρθω την ησυχία σου να ταράξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/2/16 13:54

    ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

    α) Ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, β) Άμεση επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και γ) Σεισάχθεια. Οι ενέργειες αυτές όμως, πρέπει να γίνουν αυστηρά με τη σειρά που είναι εδώ. Διαφορετικά, θα έχουμε χειρότερα από τα σημερινά αποτελέσματα.

    Η τρίτη ελληνική δημοκρατία, δηλαδή
    το πολιτικό σύστημα της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας, χρεοκόπησε την Ελλάδα. Επομένως, αυτό το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανατραπεί και να αλλάξει. Εκτός φυσικά και αν έμεινε έστω και ένας πολιτικά αφελής σ’ αυτόν τον τόπο που εξακολουθεί να εμπιστεύεται το μέλλον του σ’ αυτό το πολιτικό σύστημα. Που εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ίδιο πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα και που την διατηρεί στη μεγαλύτερη χρονικά κρίση της ιστορίας της, μπορεί και να την βγάλει από αυτή. Εξαιρούνται φυσικά τα κρατικοδίαιτα παράσιτα, οι κομματικοί στρατοί και προφανώς η κρατικοδίαιτη παρασιτική ολιγαρχία που ελέγχει απόλυτα αυτό το πολιτικό σύστημα.

    Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, είναι περισσότερο ψυχολογικό και όχι οικονομικό πρόβλημα και αυτό θα πρέπει να το ξεπεράσουμε. Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι μπήκαμε στο ευρώ χωρίς να έχουμε πραγματικές οικονομικές δυνατότητες και προοπτικές για να μπούμε. Όλοι πλέον ξέρουμε ότι οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών πολλαπλασιάστηκαν επί ευρώ. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι χρεοκοπήσαμε μέσα στο ευρώ και δεν έχουμε καμία απολύτως δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής. Όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι η μόνη λύση που μας έχει απομείνει είναι η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα. Όχι όμως με το ίδιο πολιτικό σύστημα.

    Είμαστε σε μια μακρόχρονη κατοχή. Οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων εξαντλούνται. Ήδη αρχίσαμε να πουλάμε ακίνητα, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά αντικείμενα σε εξευτελιστικές τιμές. Τα χρέη προς την εφορία και τις τράπεζες πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ελπίζουμε ποτέ ότι θα σηκώσουμε ξανά κεφάλι, αν δεν υπάρξει γενναία διαγραφή χρεών και ταυτόχρονα δικαστικός επανέλεγχος όλων των κατοχικών δικαιοπραξιών που γίνονται στη σημερινή οικονομική κατοχή, προκειμένου να υπάρξουν διορθωτικές επεμβάσεις στα εξευτελιστικά τιμήματα, με τα οποία στην ουσία χάνονται περιουσίες. Περιουσίες που αποκτήθηκαν τίμια, με ιδρώτα και εργασία.
    ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/2/16 16:26

    ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ

    "Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν ούτε σεντ για την Ελλάδα"

    Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ για τα προγράμματα βοήθειας της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Ο ESM, είπε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας σε συνέδριο στη Βουδαπέστη, δεν χρησιμοποιεί το κατατεθειμένο κεφάλαιό του, ύψους 80 δισ. ευρώ, για να δίνει δάνεια, αλλά ως εγγύηση για να δανείζεται από τις αγορές με πολύ ευνοϊκούς όρους.

    Αυτό, πρόσθεσε, καθιστά τον ESM πολύ διαφορετικό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναχρηματοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες. «Περνάμε το χαμηλό κόστος χρηματοδότησής μας στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δημιουργώντας μεγάλες οικονομίες για αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός, για παράδειγμα, εξοικονόμησε 8 δισ. ευρώ από δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους μόνο για το 2014», τόνισε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4,4% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
    Click4more: Ρέγκλινγκ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις για να συζητήσουμε για το χρέος

    «Εάν συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μπορέσει έτσι να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της», είπε ο Ρέγκλινγκ.

    Οι εκταμιεύσεις από τον ESM και το EFSF (που ήταν ο προσωρινός μηχανισμός χρηματοδότησης από το 2010 έως τη δημιουργία του ESM το 2012) για τα προγράμματα βοήθειας των πέντε χωρών ανέρχονται σε 254,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, ενώ η συνολική ικανότητα δανεισμού τους φθάνει τα 700 δισ. ευρώ.

    Οι δύο αυτοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί, σημείωσε, ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρωζώνης. Οι τρεις από τις πέντε χώρες έχουν τελειώσει με τα προγράμματά τους και η Κύπρος θα βγει τον Μάρτιο, είπε ο Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ιστορία επιτυχίας εάν εφαρμόσει πλήρως το πακέτο των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος2/2/16 19:44


    Νάτο το παπαγαλάκι του Ρέγκλινγκ,που μας ενημερώνει πόσα πλήρωσαν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι ,αλλα αποσιωπά πόσα πλήρωσαν μέχρι τώρα οι Ελληνες φορολογούμενοι και πόσα έχουν να πληρώσουν ακόμη για να σώσουν τις (κάποτε ) ελληνικές τράπεζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/2/16 12:05

    διαβασε αν ξερεις να διαβαζεις αντι να χαρακτηριζεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/2/16 12:06

    και σχολιασε επι της ουσιας αν μπορεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.