Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Δεν λείπει η γνώση, λείπει η κρίση

Αν πας κόντρα στο σύστημα θα σου επιτεθεί χρησιμοποιώντας άπειρα επιχειρήματα για να φανείς εσύ ο φταίχτης, για να σταματήσεις να αντιδράς, για να κερδίσουν (φυσικά). Αν σε πείσουν, σταματάς τη διαδικασία της σκέψης. Αν δεν σε πείσουν, αναγκαστικά, θα πρέπει να βρεις ισάριθμα αντεπιχειρήματα για να συνεχίσεις να τους παλεύεις, για να τους κερδίσεις (φυσικά). Ψάχνοντας για επιχειρήματα σκέφτεσαι. Διαμέσου της σκέψη αποκτάται η κρίση.
Η κρίση είναι άσχετη με την γνώση. Η διαφορά τους βρίσκεται στο «μαθαίνω» και το «σκέπτομαι».
Η κρίση έχει να κάνει με το να μπορείς να διακρίνεις το σωστό από το λάθος, να αντιληφθείς αν κάτι ουσιαστικά σε ωφελεί, να προκαταβολικά δεις τα σε βάθος χρόνου αποτελέσματα κλπ.

Αυτός που δεν αντιδράει δεν έχει εκπαιδευτεί στο να σκέφτεται. Το «τρως αμάσητο ό,τι σου δώσουν» έχει ως αποτέλεσμα το «όλοι έχουν δίκιο από την πλευρά τους» που έχει ως αναγκαστικό αποτέλεσμα να αδικείς και εσύ ο ίδιος «επειδή το κάνουν οι άλλοι» (και αφού κανείς δεν κατηγορείται σημαίνει ότι κάνουν το σωστό).

Αυτός που αδικεί είναι αυτός που έχει ΥΠΟΜΕΙΝΕΙ την αδικία (όχι αυτός που την έχει υποστεί, μόνο αυτός που την έχει υπομείνει, αναντίρρητα).

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα που ολόκληρη η κοινωνία δείχνει τόσο σαθρή όσο και το πολιτικό σύστημα.


Κι όλο αυτό επειδή λείπει η αντίδραση που θα προκαλούσε την σκέψη που θα δημιουργούσε την κρίση.

6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος4/12/15 14:50

    ρε ντε μην παιδευοστε τζιαπα..εχουμε κριση εμεις οι γλανιτσιωτες....απο που προερχεται δεν ξερουμε....zioypakas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4/12/15 17:55

    μην αλησμονικουμε να την δηλωσουμε στο περιουσιολογιο...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/12/15 19:23

    Την μουρλια πρεπει να την δηλωσουμε gerolyke

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/12/15 20:45

    ειναι πατενταρισμενη,μη σκιαζεσαι δεν μας την παιρνει κανεις. gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/12/15 20:50

    ξεχασα,,,, οσια μουρλια και αν εχουμε πρεπει να δηλωθει,μη γεραντισουμε σαν καμποσους που εχουν πολλα μιλιονια και αλησμονανε και κανενα..... gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/12/15 00:17

    Εάν βέβαια έβγαιναν 2.000.000 άνθρωποι στους δρόμους ή εάν απείχαν όλοι από τους χώρους εργασίας τους για μερικές ημέρες, θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πάντα.

    Δεν πρόκειται όμως να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά, αντίθετα, οι Έλληνες θα στηρίζουν την κυβέρνηση – προσποιούμενοι ότι πείθονται από τις συνεχείς της υποσχέσεις, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν έχει περάσει ποτέ από τη χώρα τους τίποτα πιο καταστροφικό.

    Παράδοξο; Απίστευτο; Παράλογο; Τίποτα από όλα αυτά. Πρόκειται απλά για τη δειλία ανθρώπων που προτιμούν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους, αντί να αγωνισθούν – που δεν ενδιαφέρονται ούτε για την πατρίδα τους, ούτε για τα παιδιά τους, έχοντας δυστυχώς «αλλοτριωθεί» τις τελευταίες δεκαετίες.

    Υποθέτουμε άλλωστε πως δεν θα αντιδράσουν ούτε στη διχοτόμηση του Αιγαίου, ούτε στην ανεξαρτητοποίηση της Θράκης, ούτε σε τίποτα – αποδεχόμενοι μοιρολατρικά τα πάντα, με σκυμμένο το κεφάλι, ακόμη και την αλλαγή της θρησκείας τους εάν απαιτηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.