Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης

 Η θέρμανση της κατοικίας αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα της εποχής, μετά την υπερβολική αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Όμως τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μην πέσουν θύματα παραπλανητικής διαφήμισης. 

Σύγκριση ετήσιου κόστους θέρμανσης

Για την ευκολότερη κατανόηση θα συγκρίνουμε το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων, για μία τυπική κατοικία, που θερμαίνεται μέχρι σήμερα με πετρέλαιο από κεντρικό σύστημα με βαθμό ενεργειακής απόδοσης (ΒΕΑ) 80%, και ξοδεύει  1.500 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο ή 15.000 Kwh και θα πληρώσει 1500 λίτρα Χ 0,84 €/λίτρο= 1.260€ (τιμή βάσης).
Για τον υπολογισμό λάβαμε υπόψη τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου, την τιμή αγοράς του και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ  Ηλεκτρικός λέβητας, ηλεκτρικά σώματα, πάνελ υπέρυθρων,
σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί.   Τιμή 0,180 €/Kwh
(Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης, ΒΕΑ=1,00 ή 100%)                           2.160 €  (+71%)

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ  Θερμογόνος Δύναμη ΘΔ=10kWh/lt,
Τιμή 0,84 €/lt, Τιμή ενεργείας = 0,84/10 = 0,084 €/kWh
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=80%)                                                                1.260 € (τιμή βάσης)
Σόμπα ή τοπικός λέβητας πετρελαίου (ΒΕΑ=90%)                                1.121 €  (-11%)

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ  Τιμή ενέργειας 0,070  €/kWh                                                
Κεντρικός Λέβητας   (ΒΕΑ=80%)                                                               1.050 €  (-17%)
Ατομικός Λέβητας κοινός     (ΒΕΑ=90%)                                                     933 €  (-26%)
Ατομικός Λέβητας συμπυκνώματος          (ΒΕΑ=97%)                               865 €  (-31%)

ΠΕΛΕΤ (με υγρασία <10 0="" g="" kwh="" p="">
Τιμή ενεργείας 0,3/5 = 0,060 €/kWh
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=80%)                                                                   900 €  (-28%)
Σόμπα (ΒΕΑ=90%)                                                                                          800 €  (-36%)

ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
Τιμή 0,180 €/Kwh  (μέσος ΒΕΑ=3,0 ή 300%)                                              720 €  (-43%)   

ΞΥΛΟ (στεγνό υγρασίας<20 0="" g="" kg="" kwh="" p="">
Τιμή ενεργείας 0,14/4 = 0,035 €/kWh                                                                
Κλασική σόμπα (ΒΕΑ=0,6)                                                                        700 €  (-44%)                                     
Ενεργειακό τζάκι, αερόθερμη σόμπα (ΒΕΑ=70%)                                        600 € (-52%)
Κλασικό τζάκι (ΒΕΑ=25%)                                                                        1.680 € (+34%)
  
Οι τιμές αφορούν θέρμανση ολόκληρης της κατοικίας και όχι μεμονωμένων χώρων. Επιλέγουμε σύστημα θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης, το κόστος του καυσίμου, τη πιθανότητα αύξησης του, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ποιοτική σύγκριση διάφορων πηγών θέρμανσης
Ηλεκτρισμός
Ο ηλεκτρισμός είναι  μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή. 
Τα πάνελ υπέρυθρων, οι θερμοπομποί κλπ. παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία. Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς όπως ο ήλιος το χειμώνα. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.
Αν χρησιμοποιηθούν για θέρμανση του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. 
Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη όλης της κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς, τριφασική παροχή και μεγάλο κόστος.
Πετρέλαιο. Για να λειτουργεί αποδοτικά και οικονομικά και να μη ρυπαίνει, ο λέβητας πετρελαίου χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή ενέργειας. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο. Στην αγορά έχει επιβληθεί πλέον η νέα γενιά λεβήτων συμπύκνωσης που επιδεικνύουν εξαιρετική θερμική απόδοση και οικονομία αφού εκμεταλλεύονται πλήρως τη θερμότητα της καύσης και δεν απαιτούν πρακτικά συντήρηση.
Πέλετ. Το πέλετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.  Το μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.
Ξύλα. Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά, (υγρασία μέχρι 20%), δηλ. να έχουν κοπεί πριν από 12 -18 μήνες. Απαγορεύεται η καύση επεξεργασμένων ξύλων (παλιά κουφώματα, έπιπλα κλπ.).  Η θέρμανση με χρήση απλού τζακιού  στα αστικά κέντρα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση γιατί δημιουργεί αιθαλομίχλη με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία μας. Ένα απλό τζάκι εκπέμπει 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ένα λέβητα πετρελαίου πολυκατοικίας.
Αντλία θερμότητας – κλιματιστικό                     
Το κλιματιστικό αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά 3 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Τα τύπου «inverter» κλιματιστικά  διαθέτουν αυτορρυθμιζόμενη παροχή ψυχρού-θερμού αέρα και προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την τεθείσα τιμή του θερμοστάτη. Όταν ελέγχουμε εμείς τη λειτουργία (on-off), τότε αυτός ο τύπος δεν μας προσφέρει κάτι επιπλέον και μπορούμε να επιλέξουμε τα φθηνότερα κλασικά μοντέλα.
Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές
Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές που υπόσχονται βαθμό απόδοσης 300%,  ή και παραπάνω. Υπόσχονται μικρό κόστος ανά ώρα χωρίς καμιά τεκμηρίωση.
Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Επομένως δεν μπορούν να έχουν απόδοση πάνω από 100%, δηλαδή όσο και ένα απλό ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια λεγόμενη «θερμομαγνητική τεχνολογία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύει η βασική αρχή ότι αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία όμως δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον.
Μόνωση
Η κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος της κατοικίας, αλλά και από τη μόνωση της κατοικίας.  Η θέρμανση δεν λειτουργεί μόνο για να ζεστάνει το σπίτι, αλλά για να αναπληρώνει τη θερμότητα που χάνεται. Μια συνηθισμένη κατοικία είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που πρέπει συνεχώς να τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος!  Αν ήταν δυνατό να μηδενίσουμε τις απώλειες, με τέλειες μονώσεις, τότε αυτό το σπίτι δεν θα χρειαζόταν καν θέρμανση! 
 Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

Το θέμα επιμελήθηκε ο συνεργάτης της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Γιάννης Μανόπουλος Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

8 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

τα ξυλα στην αρκαδια εχουν 150 εuro ο τονος μες τα ποδια μας και στην αθηνα απο 55-80 0 τονος...ρε μπαρμπα βαλε και το σκρουτζ του κουγκλ προτου αγορασεις....zioypakas

Ανώνυμος είπε...

ρε zioypakas που τα βρεs τα ξυλα σε τετοια τιμη ...να πα να φορτωσω......gerolykos

Ανώνυμος είπε...

gerolykos ΕΔΩ που λεει κι ο νις
http://www.xyla.gr/ zioypakas

Ανώνυμος είπε...

ασε τι διαφημιζουν αγορασε πρωτα και αν ειναι ετσι,στρωνω το μουλαρι και παω...gerolykos

Ανώνυμος είπε...

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, τα αγροτεμάχια ανήκουν στην σύζυγό του και βρίσκονται στην ορεινή Κορινθία και Αρκαδία. Αυτά τα αγροτεμάχια που είναι στα δικαστήρια από το 2004 έγιναν ακίνητα και σπίτια κατά το μέγκα ψέμα

Ποια χωράφια εχει στην Γλανιτσιά η γυναίκα του ??? Ξέρει κανείς??

Ανώνυμος είπε...

ειναι απο τη γλανιτσια η γυναικα του???gerolykos

Ανώνυμος είπε...

να μας πουν οι παπαδεοι-μπαζαιοι zioypakas

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ-Έκοψε τον λαιμό περαστικού φωνάζοντας: Αυτό για την Συρία.ΒΙΝΤΕΟ
Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ-Έκοψε τον λαιμό περαστικού φωνάζοντας: Αυτό για την Συρία.
Ένας άνδρας εισέβαλε στο σταθμό του Λεϊτονστόουν στο
Μετρό του Λονδίνου, κόβοντας με μαχαίρι το λαιμό ενός περαστικού και φωνάζοντας "αυτό είναι για τη Συρία" ενώ ακούστηκε και η φράση "Θα χύσουμε όλο το αίμα σας".
Στη συνέχεια πέρασε από τις μπάρες ελέγχου και κουνώντας το μαχαίρι απειλούσε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ οι άνδρες της ασφάλειας τον σημάδευαν με τα πιστόλια τους.
Τελικά συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο.