Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

Από τη μισθωτή στην... αμισθί σκλαβιά

misthoti-sklavia.jpg

«Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, ενώ αναγκάζονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τους ίδιους ή και σκληρότερους όρους, δεν απολαμβάνουν το αυτονόητο αντίτιμο της εργασίας τους».
«Η απελπισία δεν διαθέτει φτερά, δεν κάθεται απαραιτήτως σε ένα ξεστρωμένο τραπέζι, σε μια βεράντα, στην ακροθαλασσιά [...] Γνωρίζω σε γενικές γραμμές την απελπισία με μακριές λεπτές εκπλήξεις, την απελπισία της υπερηφάνειας, την απελπισία της οργής [...] Σε γενικές γραμμές η απελπισία δεν έχει καμία σημασία. Είναι μια αγγαρεία από δέντρα που πάνε πάλι να σχηματίσουν ένα δάσος, είναι μια αγγαρεία από αστέρια που πάνε πάλι να δημιουργήσουν μια μέρα λιγότερη, είναι μια αγγαρεία από όλο και λιγότερες μέρες που πάνε πάλι να αποτελέσουν τη ζωή μου».

Τα ποιήματα»

Το χαρακτηρίζουν πανδημία. Είναι το μεγαλύτερο παράδοξο και το πιο δύσκολο να ερμηνευθεί. Η ανεργία, η δουλειά-λάστιχο, η μαύρη εργασία, όλα αυτά είναι απολύτως κατανοητά κι εξηγήσιμα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και με πολιτικές λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού

Τι είναι αυτό που κάνει 1.200.000 εργαζομένους, που δεν πληρώνονται από τα αφεντικά τους, να εξακολουθούν να παρέχουν την εργασία τους κάθε μέρα;
Η απλήρωτη εργασία έχει μετατραπεί σε νέα κανονικότητα κι είναι ίσως η ουσιωδέστερη α-συνέχεια του κόσμου, όπως τον ξέραμε επί δεκαετίες: ο εργαζόμενος παρέχει εργατική δύναμη και σε αντάλλαγμα παίρνει μισθό.
Τώρα πια όμως είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα νέο φαινόμενο, παράδοξο μεν, αλλά μέρος της νέα κανονικότητας εκτάκτου ανάγκης: την άμισθη σκλαβιά.

«Μουγκή» δύναμη

Στην Ελλάδα των Μνημονίων μιλάμε πολύ για την ανάπτυξη, λιγότερο για την ανεργία και καθόλου για την απλήρωτη εργασία.
Εχουμε γίνει η πολιτεία που περιγράφει ο Αζίζ Νεσίν: «Κατάπιαμε τη γλώσσα μας. Στόμα έχουμε και μιλιά δεν έχουμε. Φτιάξαμε τον σύλλογο του “σώπα” και μαζευτήκαμε πολλοί, μια πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη, αλλά μουγκή!».
Οχι μόνο πια δεν εξεγειρόμαστε για την ανεργία, αλλά και θεωρούμε κανονικό το να μην πληρωνόμαστε, όταν εργαζόμαστε.
Το νούμερο είναι εξωπραγματικό: ένα εκατομμύριο (1.000.000) είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στους 1.200.000 τούς ανεβάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Τα 2/3 όσων έχουν ακόμα δουλειά στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση.
Τα αφεντικά έχουν προσχωρήσει μαζικά στο κίνημα «δεν πληρώνω»: περίπου δύο στις τρεις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
Ετσι, ο ένας μήνας χωρίς αμοιβή δεν θεωρείται πια καν καθυστέρηση, ο μέσος χρόνος απληρωσιάς είναι οι πέντε μήνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα αφεντικά μπορεί και να μην πληρώνουν ακόμα και επί δύο χρόνια.
Μια απλή αναζήτηση στο google με τον όρο «απλήρωτοι εργαζόμενοι» δίνει 396.000 αποτελέσματα σε 0,40 δευτερόλεπτα και μια ατελείωτη λίστα: από τον «Αγγελιοφόρο» μέχρι το ΙΓΜΕ, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι μεγάλα ξενοδοχεία, από το Πάρκο Τρίτση μέχρι τους εργαζομένους σε πτηνοτροφεία, από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μέχρι το μπακάλικο της γειτονιάς σου.
Ακόμη και τα κόμματα, που δηλώνουν πως θέλουν να σώσουν τον τόπο από τη μάστιγα της ανεργίας, έχουν καθυστερήσει κατά περιόδους την πληρωμή των εργαζομένων τους –κι αυτό ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία και για το ΠΑΣΟΚ και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι και οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ, βρέθηκαν απλήρωτοι από 3 έως 6 μήνες!
«Πρόκειται για επιδημία τα τελευταία πέντε χρόνια», μας λέει η Μαργετίνα Στεφανάτου, μάχιμη δικηγόρος κι εξαιρετικά έμπειρη στα εργατικά. «Το ‘’φαινόμενο’’ εμφανίστηκε αρχικά με τη μορφή της πολύμηνης καθυστέρησης μισθοδοσίας. Σταδιακά -και δη τα τελευταία 2-3 χρόνια- υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται καθόλου πάνω από 5-6 μήνες, μέχρι και 10-12 μήνες.
»Το ‘’φαινόμενο’’ δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά εμφανίζεται συχνά και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και σε αναπτυξιακές εταιρείες δήμων ή εταιρείες που δουλεύουν με προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ. Το ‘’φαινόμενο’’ πολλές φορές αιτιολογείται και δικαιολογείται λόγω της υστέρησης και εν τέλει της στάσης πληρωμών εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, γεγονός πραγματικό που έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες στη στρατιά των απλήρωτων, όπως μας εξηγεί η νομικός Μαρίλη Ζαλαώρα, που εργάζεται στη ΓΣΕΕ:
«Υπάρχουν εργαζόμενοι, θύματα μιας συχνά προσχηματικής κι ανειλικρινούς εργοδοτικής συμπεριφοράς που έχουν να πληρωθούν κανονικά ακόμα και περισσότερο από τρία χρόνια, ζώντας με τα “έναντι”. Παράλληλα με αυτούς συμπορεύεται μια ακόμα κατηγορία απλήρωτων εργαζομένων, εκείνη των “δοκιμαστικών” υπαλλήλων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα από τον εργοδότη κι αντικαθίστανται αμέσως μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου, χωρίς να λάβουν την παραμικρή αμοιβή.
»Πρόκειται επομένως για κατ’ όνομα εργαζομένους, αλλά στην πραγματικότητα για κατ’ ουσία ανέργους. Καμιά στατιστική δεν ασχολείται μαζί τους ενώ εκείνοι, συνεχώς αυξανόμενοι, εξακολουθούν να ακροβατούν στωικά στο τεντωμένο σκοινί μιας ιδιότυπης ομηρίας».

Μια κατηγορία μόνοι τους

«Σύγχρονη δουλεία» χαρακτηρίζει την απλήρωτη εργασία η νομικός Σοφία Παπαοικονόμου στη μελέτη της «Η απλήρωτη εργασία στα χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης»:
«Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι αποτελούν “sui generis” κατηγορία: ενώ αναγκάζονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τους ίδιους ή και σκληρότερους όρους, δεν απολαμβάνουν το αυτονόητο αντίτιμο της εργασίας τους. Ενώ δεν είναι τυπικώς άνεργοι, βρίσκονται όμηροι σε επιχειρήσεις και διαβιούν χειρότερα από τους ανέργους, αφού δεν δικαιούνται ούτε κι αυτό το γλίσχρο επίδομα ανεργίας.
»Είναι οι σύγχρονοι δούλοι, που υπομένουν στωικά ως αναγκαία κατάσταση τα έναντι-ψίχουλα, που “βάζουν πλάτη” για τη “διάσωση” της επιχείρησης, για να μη χαθούν ολότελα οι θέσεις εργασίας. Κι έτσι “επιχορηγούν” τις επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονται, με τους “βερεσέ” μισθούς τους.
»Με τη συνέργεια του κράτους, μέσω των συνεχών μειώσεων του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού κόστους, των κοινωνικών παροχών και της συστηματικής καθιέρωσης της απλήρωτης εργασίας, πραγματοποιείται μια γιγαντιαία μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζομένους και τα ασφαλιστικά ταμεία προς τις επιχειρήσεις, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου».

Εργασιακές γαλέρες στα ΜΜΕ

Ο κλάδος των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τι έχει συμβεί στον κόσμο της εργασίας τα τελευταία χρόνια.
Σε... κρίση πολύ πριν από την κρίση, οι εργαζόμενοι του Τύπου ήταν τα πρώτα θύματα της «ευελιξίας» που έφερε ο Κώστας Σημίτης, όταν έχτιζε τον μύθο της ισχυρής Ελλάδας και κατεδάφιζε, ακολουθώντας τα βήματα Σρέντερ, τα εργασιακά δικαιώματα.
Αργότερα, όταν η χώρα μπήκε (και επισήμως) σε κρίση, οι βαρονίες του Τύπου άρχισαν να κλυδωνίζονται: η αρχή έγινε με το λουκέτο που έβαλε εν μιά νυκτί η Γιάννα Αγγελοπούλου στον «Ελεύθερο Τύπο».
Στη συνέχεια βυθίστηκε αύτανδρο το «Αλτερ» κι ακολούθησε το ναυάγιο της «Ελευθεροτυπίας». Ακολούθησαν μαζικές απολύσεις, ατομικές συμβάσεις και ο χώρος του Τύπου γέμισε γαλέρες.
Ο μισθός στον μαγικό κόσμο των ΜΜΕ κατάντησε μαγική εικόνα ή -αλλιώς- «μια πονεμένη ιστορία», όπως μας λέει συνάδελφος που εργάζεται στον «Ελεύθερο Τύπο», απλήρωτος εδώ κι 9 μήνες: «Από το 2012 μέχρι σήμερα οι εκδότες έχουν κάνει τρεις... εθελούσιες και δύο μειώσεις μισθών.
Ηδη ετοιμάζονται για την τρίτη. Κάθε φορά μάς έλεγαν τα ίδια πράγματα: “Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. Ετσι κατοχυρώνετε τις θέσεις εργασίας και δεν θα κάνουμε απολύσεις. Θα πληρώνεστε κανονικά”. Το 2013 είχαμε μπει ήδη δυόμισι μήνες μέσα. Το 2014 νέα μείωση μισθών με τα ίδια επιχειρήματα. Τη μια φταίει η πολιτική κατάσταση, την άλλη η διαπραγμάτευση, την τρίτη τα capital controls. Φτάσαμε να πληρωνόμαστε, όποτε οι εργοδότες θυμούνται.
»Κι όταν γίνεται αυτό το... θαύμα, ο μισθός δεν ξεπερνάει τα 400 ευρώ. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν στο πορτοφόλι τους ούτε ένα ευρώ για βενζίνη. Οι περισσότεροι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες, στις ΔΕΚΟ, σε όσους τέλος πάντων χρωστάνε. Τώρα οι εκδότες ετοιμάζουν... καινούργιες μειώσεις μισθών, φαντάζομαι με τα ίδια επιχειρήματα. Πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από τότε που πήραμε για τελευταία φορά ολόκληρο μισθό. Μάλλον θα περιμένουμε πολύ. Εκτός αν τα 400 ευρώ τα λες ολόκληρο μισθό»...

Από το 2012!

Mαργαρίτα ΣυγγενιώτουMαργαρίτα Συγγενιώτου | 
Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου είναι μέτζο σοπράνο και συνεργάζεται με το Μέγαρο, που έχει να πληρώσει τους εργαζομένους από το 2012.
Η Μαργαρίτα είναι γραμματέας της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος –εξ ου και τολμά να μιλήσει επωνύμως:
«Στην αρχή της κρίσης (η οποία φαίνεται τελικά να παίρνει διαστάσεις Νέας Τάξης Πραγμάτων) νόμιζα ότι εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πολιτισμού θα τη βιώναμε πιο εύκολα από τους άλλους: η οικονομική αστάθεια είναι μέρος της δουλειάς.
»Μετά γνωρίστηκα με τον νεοφιλελευθερισμό. Χωρίς ΣΣΕ, τι να διεκδικήσεις; Η αγορά καθορίζει την τιμή. Με τόση ανεργία, λοιπόν, οι τιμές έπεσαν στο επίπεδο ενός καλού φιλοδωρήματος. Και δεν είναι μόνο η ανεργία, ο καλλιτέχνης θέλει να πατήσει στη σκηνή, ποια αγορά δεν θα εκμεταλλευόταν αυτή την ανάγκη; Εβλεπες παντού αγγελίες για εθελοντές. Και πάντα έβρισκαν.
»Ταυτόχρονα μας επέβαλλαν έναν άλλον, ακούσιο εθελοντισμό: το Μέγαρο μας χρωστάει από το 2012. Η Λυρική χρωστάει έως κι έναν χρόνο στους εξωτερικούς της συνεργάτες (εξαιρούνται οι ξένοι κι ελάχιστοι Ελληνες...), για τους δήμους να μη μιλήσω καλύτερα.
»Οταν είμαι στις καλές μου, το παίρνω χαλαρά: η μποέμικη ζωή του καλλιτέχνη δικαιώνεται μέσα από την αφραγκία. Μετά, όμως, γυρίζω σπίτι και βλέπω έναν λογαριασμό, η μικρή θέλει λεφτά για την εκδρομή του σχολείου και η μποέμικη ελευθερία εξαερώνεται μέσα στον καταναγκασμό της αναγκαιότητας. Αδιέξοδο».
Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας πλήττει κυρίως τον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, της καθαριότητας, των εταιρειών φύλαξης, τον χώρο των ΜΜΕ (εφημερίδες-ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί), τις ιδιωτικές κλινικές, τη ναυτιλία, τις κατασκευές, το λιανεμπόριο.
Πρόκειται για τους ίδιους κλάδους που εμφανίζουν θλιβερή πρωτιά στην παραβατικότητα της εργατικής νομοθεσίας, ενώ ταυτόχρονα υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις κατώτατες συμβατικές πραγματικές αποδοχές τους.
2/3 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών.
550.000 εταιρείες (μικρομεσαίες και μεγάλες) πληρώνουν με έναντι, καταγράφοντας καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους από έναν έως και... 24 μήνες!
200% αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που πληρώνουν με έναντι από το 2012 μέχρι σήμερα!
2014 χρονιά-ορόσημο, καθώς διπλασιάστηκαν τόσο ο αριθμός των εργαζομένων όσο και οι μήνες στην καθυστέρηση πληρωμής.
1.000.000 εργαζόμενοι δεν πληρώνονται επίδομα άδειας, χιλιάδες εργαζόμενοι πληρώνονται το δώρο Χριστουγέννων ή Πάσχα σε είδος (κουπόνια για τρόφιμα ή καύσιμα).
1.000.000 είναι οι «αόρατοι»: εργάζονται ανασφάλιστοι ή εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία ή εργάζονται με πλήρες ωράριο, δηλώνονται όμως ως μερικώς απασχολούμενοι.
•Στοιχεία από τη μελέτη «Η απλήρωτη εργασία στα χρόνια των Μνημονίων και της Κρίσης» της νομικού και επιστημονικής συνεργάτιδας της κ. Κούνεβα, Σοφίας Παπαοικονόμου

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Απλήρωτη εργασία ή ένας «μικρός θάνατος»;

Τι είναι αυτό που οδηγεί τους εργαζομένους να αποδέχονται μια τέτοια ταπεινωτική κι αβίωτη συνθήκη; «Οι μακροχρόνια απλήρωτοι εργαζόμενοι είναι πολύ επιφυλακτικοί, ακόμη και να ασκήσουν τα ελάχιστα δικαιώματα που τους δίνει η εργατική νομοθεσία», μας λέει η Μαργετίνα Στεφανάτου.
Μαργετίνα ΣτεφανάτουΜαργετίνα Στεφανάτου | 
«Προτιμούν να διατηρούν μια “δουλειά”, όπου δεν εισπράττουν τίποτα, παρά να πέσουν στη χοάνη της μακροχρόνιας ανεργίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις τελικά πτωχεύουν, οπότε και άνεργοι και απλήρωτοι παραμένουν».
Αλεξάνδρα ΒασιλείουΑλεξάνδρα Βασιλείου | 
Υπάρχουν κι άλλοι, βαθύτεροι λόγοι που εξηγούν την απλήρωτη εργασία, όπως μας εξηγεί η δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας, Αλεξάνδρα Βασιλείου:
«Η εργασία υπηρετεί διαφορετικές ανθρώπινες ανάγκες ταυτόχρονα. Πρώτη μπορεί να μοιάζει η ανάγκη για επιβίωση, αλλά εξίσου σημαντική και η ανάγκη του ανθρώπου να νιώθει χρήσιμος και συνδεδεμένος με την κοινωνία. Αν χάσει τη δουλειά του, χάνει κι αυτή την αίσθηση αξίας και σύνδεσης. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στον χώρο εργασίας τους απλήρωτοι, ακόμη κι όταν ξέρουν ότι οι πιθανότητες να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους είναι απειροελάχιστες έως μηδενικές.
»Αυτό συνδέεται άμεσα με την ανεργία, άρα και με την απώλεια ελπίδας ότι θα βρουν κάτι καλύτερο. Καλύτερα εν ενεργεία και απλήρωτος, παρά αφημένος στην απελπισία της ανεργίας. Καλύτερα “έξω στον κόσμο” κι ενεργός, παρά στο σπίτι μόνος κι απελπισμένος. Από τη μια, ο φόβος για την απελπισία της ανεργίας, από την άλλη η ματαίωση γύρω από κοινωνικούς αγώνες, ότι μπορεί να είναι έστω και ελάχιστα αποτελεσματικοί. Αυτά δημιουργούν ψυχολογική παράλυση.
»Μένοντας απλήρωτος, ο εργαζόμενος αποδέχεται εργασιακές συνθήκες που δεν φανταζόμασταν πριν από λίγα χρόνια, αλλά κι ελπίζει για κάτι που δεν υπάρχει πια. Αν εγκαταλείψει την απλήρωτη εργασία, έχει να αντιμετωπίσει έναν μικρό θάνατο. Εχει να αποδεχτεί την ήττα στον αγώνα για εργασιακή αξιοπρέπεια και να αναθεωρήσει την πραγματικότητα, μέσα στην οποία ζει.
»Χρειάζεται να αναρωτηθεί: Τι μου δίνει αξία, πώς εξασφαλίζω την επιβίωσή μου, πώς συνδέομαι με τον κόσμο γύρω μου. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνονται προσωπικά και συλλογικά, όταν αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και τον τρόπο με τον οποίο η ζωή, εμείς και οι άλλοι αποκτούμε αξία».

Οι δύο (αδιέξοδοι) δρόμοι για τη διεκδίκηση του αυτονόητου

Αοπλοι οι εργαζόμενοι στον εργοδοτικό παράδεισο

Απλήρωτη εργασία
Τι γίνεται, όταν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να διεκδικήσουν το αυτονόητο; Οι δρόμοι που έχουν, για να αντιδράσουν, είναι δύο: ο συνδικαλιστικός και ο νομικός. Αλλοτε επιλέγουν μόνο τον έναν, άλλοτε και τους δύο μαζί ταυτόχρονα. Δυστυχώς, με δεδομένο τον εργοδοτικό παράδεισο που δημιούργησαν τα μνημόνια, σε ελάχιστες περιπτώσεις οι μάχες είναι νικηφόρες.
Το πρώτο βήμα που κάνει ένας απλήρωτος εργαζόμενος είναι ή να καταφύγει στο σωματείο του ή να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Το πώς θα αντιδράσει το σωματείο του εξαρτάται από το πόσο μαχητικό κι αποτελεσματικό είναι (τα παραδείγματα ποικίλλουν όσο και τα σωματεία, αν και ο μαχόμενος κι αποτελεσματικός συνδικαλισμός είναι μάλλον είδος σπάνιο και εν ανεπαρκεία).
Οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για καθυστέρηση ή μη καταβολή δεδουλευμένων από το 2008 έως το τέλος του 2013 αυξήθηκαν κατά 56%.
Σήμερα έξι στις δέκα καταγγελίες είναι από απλήρωτους. Το 2014 ερευνήθηκαν από το ΣΕΠΕ συνολικά 13.840 υποθέσεις μπαταχτσήδων εργοδοτών: 6.700 επιλύθηκαν, χωρίς να καταλήξουν στα δικαστήρια, κι οι εργοδότες πλήρωσαν συνολικά 15 εκατ. ευρώ.
Μαρίλη ΖαλαώραΜαρίλη Ζαλαώρα | 
Τα νούμερα αποδίδουν την πραγματική εικόνα; Μάλλον όχι, όπως μας εξηγεί η Μαρίλη Ζαλαώρα:
«Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αδυνατούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τον εργαζόμενο, όπου τις περισσότερες φορές το μόνο κέρδος που αποκομίζει από την καταγγελία του είναι μια ανώφελη και αδιέξοδη στοχοποίηση. Ετσι, οι περισσότεροι απλήρωτοι αρνούνται πεισματικά να απευθυνθούν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας ή τη Δικαιοσύνη, αντίθετα αποδέχονται με ακατανόητη (;) μοιρολατρία να ζουν με την ελπίδα ότι κάποτε η κατάσταση θα διορθωθεί.
»Η καθημερινή επαφή μας στο Κέντρο Πληροφόρησης της ΓΣΕΕ με τους απλήρωτους εργαζομένους δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Προσπαθώντας να βοηθήσουμε κυρίως στην ψυχολογική υποστήριξή τους κι αμήχανοι απέναντι στο μέγεθος του προβλήματος, αναρωτιόμαστε πόσο ουτοπικό είναι πλέον να επιμένουμε στο στερεοτυπικά χιλιοειπωμένο ευχολόγιο ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει επιτέλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».
Ευαγγελία ΚουβέληΕυαγγελία Κουβέλη | 
Η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας αντανακλάται και στις δικαστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όπως μας εξηγεί η νομικός Ευαγγελία Κουβέλη:
«Σήμερα κύρια διεκδίκηση αποτελεί το άλλοτε αυτονόητο: η καταβολή του μισθού για την προσφερόμενη εργασία. Το πλέγμα διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας προστατεύει θεωρητικά τους αναρίθμητους πλέον απλήρωτους εργαζομένους, οι οποίοι -εγκλωβισμένοι- εξακολουθούν να εργάζονται με την προσδοκία πληρωμής και την ελπίδα της μη απώλειας των κεκτημένων.
»Στην πράξη η θετική δικαστική έκβαση της “προσωπικής υπόθεσης” του εργαζομένου δεν συνιστά λύση του προβλήματος, καθώς αυτή συνοδεύεται από πολυδάπανη και μακρόχρονη μάχη για την είσπραξη των μισθών, αναζήτηση τρόπου εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης σε βάρος του πρώην εργοδότη και, συνήθως, αδυναμία είσπραξης.
»Πώς άλλωστε να καταφέρει να εισπράξει από έναν πρώην εργοδότη, ο οποίος είτε δεν δύναται να καταβάλει είτε οχυρώνεται πίσω από το “δικό του προστατευτικό νομικό πλέγμα”; Οταν οι εργοδότες είχαν κέρδη, ξεχνούσαν τους εργαζομένους. Σήμερα τους ζητούν να μοιραστούν τη ζημιά».

«Αυτονόητη συνέπεια»

Αποστόλης ΚαψάληςΑποστόλης Καψάλης | 
Ο Αποστόλης Καψάλης είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς ανέλαβε ειδικός γραμματέας στο τιμόνι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και παραιτήθηκε αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.
Η εμπειρία του κάνει τη μαρτυρία του εξαιρετικά σημαντική:
«Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές εκφάνσεις της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα μια αυτονόητη συνέπεια της καταστροφικής επίδρασης της ύφεσης και των μνημονιακών πολιτικών στην ελληνική οικονομία.
»Η διαπίστωση και ο κολασμός τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορούν, εν τέλει, να αποβούν προς όφελος του αδύναμου πόλου της εργασιακής σχέσης. Οι διαστάσεις και η διακλαδικότητα του φαινομένου απαιτούν τη συμπερίληψη της αντιμετώπισής του στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην προστασία/εξακολούθηση της απασχόλησης μέσα από σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, εργατικής-συνεργατικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και πολιτικής αμφισβήτησης, τόσο του διευθυντικού δικαιώματος όσο και της απόλυτης προστασίας της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής».
/www.efsyn.gr/

20 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

"Οι εκπρόσωπι της Ε.Ε. και της ΕΚΤ στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς ανακάλυψαν «μαύρη τρύπα» ύψους 13 δισ. ευρώ τουλάχιστον στην αναθεώρηση του ελλείμματος (2001-2006) που πραγματοποιήθηκε πριν από επτά χρόνια και ζήτησαν την κάλυψη του ποσού είτε από τη διοργανώτρια Αρχή της κ. Αγγελοπούλου είτε από τα δημόσια ταμεία". Ποια Αγγελοπούλου και ποιος Σημίτης βρε κουτά, εμείς είμαστε εδώ για να πληρώσουμε το πάρτι τους.

Ανώνυμος είπε...

εχετε ακουσει τον ακατονομαστο να μιλησει για ανεργια..ε δεν ξερει τι ειναι..και δεν τον ενδιαφερει

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΥΡΑΓΙΟ αδέρφια! η κωλοπετεινίτσα αύριο αποκτάει? πρόεδρο.
Το "μέλλον" επιστρέφει !
όλοι έχετε αναμνήσεις από το "μέλλον"
το παρόν είναι εδώ για να τις θυμίζει για όσους έχουν ασθενή μνήμη

Ανώνυμος είπε...

αυτοί είναι οι αγωνιστές ηγέτες που θα σε βγάλουν από την κρίση......

χτύπα ΕΔΩ για να νιώσεις αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια και να τους καμαρώσεις σήμερα.....


Τέτοιο χοντρό δούλεμα μόνο εσύ μπορούσες και μπορείς να αντέξεις!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ΦΩΦΗ ΡΕ ΚΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;...ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

και μην τολμήσετε να σηκώσετε κεφάλι (σκυφτοί στα 4 σας θέλω) γιατί θα αναρτήσω δηλώσεις της θεανώ(ου)ς για τα γιομιστά και τα ζεϊμπέκικα του τζουμέρκου και θα σαλτάρετε χρονιάρες μέρες......γι' αυτό κάτσετε καλά γιατί δε σας λυπάμαι μπήτι που να σας ιδώ να "κρεμιώστε" από τον πλάτανο της παναγιάς.....

Σκέφτουμαι ν' αρχίσω να σας κουτουπώνω πάλε, να σας κάνω, από αντίδραση, να ξανασυμπαθήσετε τα βαρεμένα, μυαλοκαμένα, στοκαρισμένα, αριστεράντζες και λινάτσες, με τις μπαρούφες τους και τους εθνολαϊκισμούς τους, αλλά δε θα σας κάνω τη χάρη....θα σας παρατήκω να βράσετε στο ζουμί σας και να πιείτε το ποτήρι μέχρι τον πάτο....θα φάτε τις πολιτικές λινάτσες στη μουράκλα σας και θάναι ούλια δικιά σας.....

Υ/Γ Μην ψάχνεις πατριώτη ποιος ψήφισε σύριζα και ανέλ......Αυτοί που τώρανες το παίζουνε θιγμένοι και αγριεμένοι με το 3ο μνημόνιο και με τον ταμτάκο .....ηγέτη.....μην χ.....ω !!!!!!! τσου ρε λάκη διασκεδαστή....

Υ/Γ τουλάχιστον πριν 3 και χρόνια εδώ μέσα σας είχα ενημερώσει για τους υπόγειους διαδρόμους της αριστεράντζας με τον εργασιομανή κόπρο της ραφήνας και τότε γελάγατε......τώρα που το άλλο τσίρκο ξεβρακώθηκε τα μάθατε τα νέα......

6η φορά πασόκ ψήφισες ....αγαναΧτισμένε...ανθρωπίσκο....6η και καλή!!!!

Υ/Γ Τόλμα αν έχεις τα ούμπαλα να αναρτήσεις όποιο σχόλιό μου γουστάρεις πριν 3-4 χρόνια για να δεις πόσο δίκιο είχα.....τόλμα ζουδάκι!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ατάκα πρώτη:

«Καλώς ή κακώς, τρεις είναι οι Εθνάρχες στην Ελλάδα: Του κέντρου είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, της Δεξιάς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τώρα ήρθε η ώρα της Αριστεράς να αποκτήσει τον Εθνάρχη της -εάν δεν τον απέκτησε ήδη- τον Αλέξη Τσίπρα. Το πόσο μεγάλος είναι το απέδειξε το τελευταίο διάστημα, κόντρα σε όλο το σύστημα».

Ατάκα δεύτερη:

« Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι τρία πρόσωπα που είναι εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας σε εποχή κρίσης και για την ασφάλεια της χώρας. Ο Κώστας Καραμανλής είναι «πρόεδρος της καρδιάς όλων των Νεοδημοκρατών αλλά και χρυσή εφεδρεία της χώρας».

Ποιος τα λέει όλα αυτά τα σπουδαία που θα γραφτούν στις πιο χρυσές σελίδες της πολιτικής ιστορίας; Ο μέγιστος δικαστής και τώρα υπουργός του Τσίπρα Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Πλέον οι μάσκες πέφτουν, η συνωμοσία αποκαλύπτεται. Οι καραμανλικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να διαλύσουν τη Νέα Δημοκρατία, για να τελειώσουν την αντιπολίτευση και να κάνουν πρώτο μάγκα για πολλά χρόνια τον ανίκανο πρωθυπουργό.

Μα είναι δυνατόν; Εθνάρχης ο Τσίπρας; Ισότιμος ιστορικά με τον Βενιζέλο και τον Καραμανλή; Είναι δυνατόν ο Πάκης, Ο Αλέξης και ο μόνιμος κάτοικος Ραφήνας να είναι η εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας;

Είναι δυνατόν να είναι χρυσή εφεδρεία και πρόεδρος της καρδιάς των νεοδημοκρατών ένας άνθρωπος που έχει να μιλήσει έξι χρόνια, μια ολόκληρη εποχή όπου η Ελλάδα διαλύεται και με δική του ευθύνη;

Είναι δυνατόν να ξεχνάμε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή για την οικονομική καταστροφή της χώρας αλλά και για το γεγονός ότι απαξίωσε τόσο πολύ τη ΝΔ που κατάφερε να κάνει πρωθυπουργό τον Παπανδρέου;

Θα ξεχάσουμε το μεγαλειώδες σύνθημα: «ΠΑΝΑΘΕΜΑ ΣΕ ΡΕ ΧΟΝΤΡΕ ΤΗΣ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΤΤΑΣ ΠΟΥ ΦΟΡΤΩΣΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ;»

Έρχεται λοιπόν ο Παπαγγελόπουλος, ένας ακόμη Καραμανλικός αδέσποτος που βρήκε στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ να «αγιοποιήσει» τον Τσίπρα; Να τον κάνει Εθνάρχη; Μα λίγη ντροπή δεν υπάρχει στο καραμανλικό στρατόπεδο να επιτρέπουν να γίνονται τέτοια εγκλήματα και να θέλουν να «ανακαταλάβουν» το κόμμα;

Έτσι για να θυμίσουμε ποιος είναι ο υπουργός που θα καταπολεμήσει τη διαφθορά να σας πούμε ότι ο Παπαγγελόπουλος θεωρείται ο δικαστικός που έβαλε τις πιο πολλές σοβαρές υποθέσεις… στο αρχείο. Ερεύνησε την υπόθεση της ΜΑΥΟ με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις στον Κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση πήγε στο αρχείο.

Ανέλαβε το 2003 την πιο σημαντική υπόθεση στη μεταπολίτευση, τις τηλεφωνικές υποκλοπές, μαζί και την αυτοκτονία του Τσαλικίδη. Για πάνω από ένα χρόνο αυτός ως υπεύθυνος των ερευνών τι έκανε; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Γιατί η υπόθεση πήγε στο αρχείο και δεν μάθαμε ποτέ κάτι; Γιατί είχε αποσυνδέσει την υπόθεση Τσαλικίδη από το όλο θέμα αν και όλοι ξέρουν πλέον ότι «αυτοκτονία» και υποκλοπές σχετίζονται;

Στην πιάτσα των δικαστηρίων λένε επίσης ότι το 2005 πέρασε η τότε κυβέρνηση φωτογραφική διάταξη για να παραμείνει προϊστάμενος της εισαγγελίας. Αν έφευγε τότε ο Παπαγγελόπουλος θα έπαιρνε την υπόθεση των υποκλοπών άλλος εισαγγελέας και θα ήταν πιθανότατα κι άλλη η εξέλιξη.

Ο καραμανλικός εισαγγελέας όταν έληξε η θητεία του επιβραβεύτηκε αφού πήρε τη νέα τότε θέση του εισαγγελέα, αρμόδιου για το οργανωμένο έγκλημα. Όταν πλησίαζε να λήξει και εκεί η θητεία του, επελέγη ως αντικαταστάτης του Δημ. Ασπρογέρακα, στη θέση του εποπτεύοντος την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Και το 2009 ανέλαβε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και τώρα, επί ΣΥΡΙΖΑ τι θέλει ένας ακραιφνής καραμανλικός με τους… αριστερούς; Ποιος τον έχει επιβάλει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και γιατί;

Οι λόγοι προφανείς. Αν διαβάσει ξανά κανείς τις δηλώσεις του για τον Τσίπρα τον εθνάρχη, τον Καραμανλή τον εγγυητή της Δημοκρατίας και τον Παυλόπουλο που εγγυάται κι αυτός την ομαλότητα, καταλαβαίνει τι συμβαίνει σ’ αυτόν τον τόπο.

Διευκρίνηση αντιγραφέα

Από καραδεξιό μπλογκ είναι τα παραπάνω που σας γράφω ότι στο δεξιό τσίρκο ξεβρακώνονται....(πάντα τεκμηριωμένα και αναμφισβήτητα!!!)

Ανώνυμος είπε...

Το μεγαλύτερο κακό μέχρι σήμερα το έχουν κάνει οι λαϊκιστές και δημαγωγοί των ζαπείων και των σκισμένων μνημονίων και δε θα γλυτώσετε εύκολα γιατί μάλλον υπάρχει υπόγειος ροή συγκοινωνούντων δοχείων......

Έτσι εξηγείται πως τα Μέσα Μαζικής Επιβολής (που είσαι ρε μεγάλη....κουκούλα!!!! χάθηκες σα ζουγρίμι στο ρουμάνι...) σβήσανε το χοντρό Βαγγέλη από το χάρτη για να μην τα εμποδίζει στο μακάβριο έργο τους........τον εξαφάνισαν στην κυριολεξία και στη θέση του φιγουράρει η ντουλάπα υπουργάρα (στα 4 στα 4....)να σε σώσει....άτυχε αριστερέ επαναστάτη της πάνω ή κάτω πλατείας (το ίδιο είσαστε εγώ δεν σας ξεχωρίζω).....πάντως τώρα τελευταία μετά τις κωλοτούμπες της λινάτσας όλο και πιο πολλοί αποζητούν τον Βαγγέλα και όλο και πιο πολλοί λένε ότι ίσως ήταν ο μόνος πατριώτης που θυσίασε και το κόμμα του και την πολιτική του καριέρα για την πατρίδα....


Εσείς συνεχίστε να αρουλιώστε με τις γελοίες παρλαπίπες του ψεκασμένου περί υποβρυχίων λαγκάρντ κλπ....(μα τέτοιο χοντρό δούλεμα???? μα τέτοιο χοντρό????.....γιατί όχι!!!!!! τέτοια κουτάβια που είστε....γιατί Όχι!!!!!!)


Έχει να γίνει της μουρλής σε κανα δυο μήνες και το τζουμέρκο δεν θα ξέρει κατά που να σιάξει.......από εσάς τους ίδιους!!!!! (δεν υπάρχει πιο αιμοβόρο πλάσμα στη γη από την απατημένη ....γυναίκα!!!!!!) κάπως έτσι σας βλέπω....

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΘΑΡΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΕΙΣ ΒΛΑΚΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕΣ ΜΕ ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Καλα κι εσυ ....Τι νομιζεις οτι ειναι αυτο το παραλληλο προγμαμμα??120 εκατ ευρω Ποιος θα πρωτο ωφελειθει απο αυτο??

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ. ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΛΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ. ΞΕΧΑΣΕ ΠΟΥ ΚΟΒΑΝΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ. ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΤΡΑ ΑΣΧΗΜΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΣΑΜΑΡΟΒΑΝΙΖΕΛΟΙ. ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΨΗΦΙΖΑΝ ΜΕ ΧΑΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

απαγοητευμενο το 86% του λαου απο τη μεχρι τωρα κατασταση.....αχαριστε που εμαθες με τους προδοτες και δεν αντεχεις με τους αριστερους....κανε λιγακι υπομονη ....ειδες η ζωη ξανα αρχισε σημερα στη δραπετσωνα με τον ΗΓΕΤΗ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι θέλω....να μην μπορείς να τα υπερασπίσεις.....να μην μπορείς να υιοθετήσεις ούτε την ύπαρξή τους......να βγάζεις το σκασμό σε όποιο τρολάρισμα σου κάνουν και σε γελιοποιούν (οι βλακώδεις απόψεις σου είναι αναρτημένες με κεφαλαία μάλιστα για τα πολιτικά νούμερα και οι προτροπές σου για το σύριζα και ανέλ) και να μην τολμάς να απαντήσεις......τέτοια καζούρα έχεις πάθει και δε σε λυπάμαι!!!!! Θα σε καταντήσω να τα ξαναψηφίσεις!!!!!!!!και αυτό θα σε αποτελειώσει.....

Τουλάχιστον κάτι ζαγαράκια έχουν λουφάξει και το καταπίνουν αμάσητο το ρημάδι το κάζο που πάθατε με τον ταμτάκο και το τσίρκο βαβέλ και συνονθύλευμα.....χάσανε την υπερηφάνεια τους και την αξιοπρεπειά τους.......κάπου κάπου αναμασούν κάτι ξενέρωτα τσιτάτα ευφυολογημάτων ακατανόητων απόψεων έτσι μόνο και μόνο να αισθανθούν ότι υπάρχουν........Διακρίνω την πίκρα τους και χαίρομαι για το πικρό μάθημα που πήραν και θα συνεχίσουν να παίρνουν...

Ο ταμτάκος πέταξε κάποιους ιδεοεμονικούς όπως του έλεγα, αλλά προτίμησε να προχωρήσει με απόψεις ψεκασμένες και .....τζουμέρκου!!!! Θα εισπράξει τα επίχειρα της επιλογής του και πολύ σύντομα.....

Σας είχα χιλιογράψει ότι θα με πάρει και μένα ο διάολος και θα με σηκώσει μαζί σας, αλλά εγώ δεν θα πονάω τόσο όσο εσείς που χάσατε την υπερηφάνεια της πρώτης φοράς αριστεράς.......(αριστεράντζες τα ανέβαζα γιατί αριστεροί ουδέποτε ήσαν και νααααααα ο στόμας σας βόθρος εναντίον μου.....βλέπετε σας έθιγα το τζουμέρκο και τις λινάτσες της πολιτικής "βλέποντας και κάνοντας"....

ΣΚΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ!!!! (τις ηλίθιες επιλογές σας εννοώ, γιατί το να πληρώσετε την αναλογία σας καλό της χώρας είναι.....μην αρχινήσω τώρα και κάνω αντιγραφή για τη φοροδιαφυγή των εκατοντάδων χιλιάδων ψιλολαμογιών που άρχισαν να μιμούνται τα χοντρολαμόγια νταβατζήδες κλπ κλπ...)

Χιλιάδες οι καταθέτες στη γερμανία, ελβετία, λουξεμβούργο κλπ.......για να δούμε...

Και κάτι για το περιουσιολόγιο!!!!! Αν το κάνουν σωστό και όπως πρέπει, αυτό μου αρκεί να γίνω τσεκούρι τους, αλλά όχι με τις σαχλαμάρες του χάχα γελαστού πασόκου συνδικαλιστή και νυν υπουργίσκου.....όχι με σαχλαμάρες και καραγκιοζιλίκια......

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΕΓΩ .ΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΠΑΓΑΠΟΝΤΙΕΣΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΛΑΣΤΟΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΝΑ ΜΗ ΛΕΣ ΚΟΥΤΑΜΑΡΕΣ.ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΙ ΕΙΣΑΙ ΞΕΡΟΛΑΣ ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΑΨΑΝΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΙΘΗΚΟΛΟΓΙΑ ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ..ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Μ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΣΥΝΗΘΙΣΕΙΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΣΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά το μπουλντογκ τον Βενιζέλο.
Τι αγάπη κ αυτή!!!!!

Ανώνυμος είπε...Βρες την εξώπορτα και φύγε
σκυφτέ, ανάξιε και λίγε.

Ανώνυμος είπε...

Ψήφισαν 1 δις για διαφυγόντα κέρδη στους εργολάβους!

ιδιωτική πρωτοβουλία!


ψήφισαν σήμερα 400 χιλ. , ΟΙ ΜΙΣΟΊ ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΙ, την απωθέωσαν!

είμαστε άξιοι τελικά?

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ ΣΑΝ ΤΡΙΤΟ @@@@@@.ΤΗΡΑ ΜΗΝ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΕΣ

Ανώνυμος είπε...

πουστηδες και "παληκάρια" γίναμαι μαλλιά κουβάρια
9 μέρες για τα τέλη κυκλοφορίας τη δόση του ενφια.
στις φιλιππίνες τα λιμάνια
σις γαλλίες τα ύδατα
στις γερμανίες οι ουρανοί

πόσο αλάνι αποδείχτηκε ο τσιπ
πραγατικά φτηνός

Ανώνυμος είπε...

Χιλιάδες οι καταθέτες στη γερμανία, ελβετία, λουξεμβούργο κλπ.......για να δούμε...
....... .....
θα βάλουν τον κουρουμπλή να τις ανοίξει.

όπως βάλανε την Ντόρα να φυλάει το Χριστοφοράκο.

αλήθεια ,πόσο είναι το ακατάσχετο της Ν.Δ?

κάτι τσιμπήσανε από τις 400 χιλ αυνάνες προχτές