Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Πάμπλο Πικάσο 1881 – 1973

Ο Πάμπλο (Ρούιθ) Πικάσο (Pablo Picasso) γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας στις 25 Οκτωβρίου του 1881. Πατέρας του ήταν ο Χοσέ Ρούιθ Μπλάσκο, καθηγητής του σχεδίου, και μητέρα του η Μαρία Πικάσο. Άρχισε να ζωγραφίζει από παιδί και σε ηλικία 14 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης.

Το 1897 πήρε χρυσό βραβείο με τον πρώτο πίνακά του που παρουσίασε στην Ακαδημία. Έχοντας κιόλας κατακτήσει μια τεχνική σταθερή κι αξιόλογη, άρχισε να πλησιάζει τους πρωτοποριακούς καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής, που επέδρασαν βαθιά στη διαμόρφωσή του

Το 1904 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου γνωρίστηκε με άλλους μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Ματίζ και ο Χουάν Μιρό. Από το 1912 έως το 1914 τα έργα του Πικάσο γίνονταν όλο και πιο γνωστά. Στις διεθνείς εκθέσεις του Μονάχου, της Κολωνίας και του Βερολίνου, οι κυβιστικοί του πίνακες βρίσκονταν στην πρώτη σειρά, δημοσιεύονταν στα πρωτοποριακά περιοδικά και οι ανανεωτικές αντιλήψεις του γίνονταν αντικείμενο συζήτησης στα πιο προωθημένα καλλιτεχνικά κέντρα. Σύντομα, το όνομα του έγινε συνώνυμο με το καινούργιο και το τολμηρό.

Ο Πικάσο ως ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και δραματουργός ήταν ιδιαίτερα πολύπλευρος. Η εφευρετικότητα και η ευχέρειά του για πειραματισμούς δυσχεραίνουν την κατάταξή του σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική κατηγορία. Αν και οι συνεχείς μεταλλαγές του παρεξηγήθηκαν ως έλλειψη συνέπειας, ο Πικάσο θεωρείται ο πρόδρομος κι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της ζωγραφικής του 20ου αιώνα.

Ως παρακαταθήκη άφησε περίπου 20.000 αυτοτελή έργα του, κάθε μορφής. Κορυφαία στιγμή της καλλιτεχνικής του δημιουργίας αποτελεί η «Γκουέρνικα», ένας πίνακας καταγγελίας για τα εγκλήματα κατά του λαού του στον ισπανικό εμφύλιο.

Ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε στις 8 Απριλίου του 1973.

ΠΗΓΗ: .sansimera.gr

6 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ρώτησαν τον Πικάσο γιατί δεν έκλεισε στην επάνω πλευρά το κάδρο του Μπελογιάννη και αυτός απάντησε (όπως βλέπετε το κάδρο είναι ανοιχτό στην επάνω πλευρά)
"Ένας τοσο μεγάλος άνδρας δεν χωράει μέσα σ ένα κάδρο!"

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΩ..ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΔΕ ΒΑΖΟΥΝ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ

Ανώνυμος είπε...

Αυτοκτονία υπαλλήλου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας
Αρθρογράφος: Χριστίνα Αλεξίου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:15
Αυτοκτονία

Τέλος στην ζωή του έβαλε χθες το απόγευμα, ένας 55χρονος υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Ο αυτόχειρας Χρήστος Λαδιάς, που όπλισε την κυνηγετική του καραμπίνα και αυτοπυροβολήθηκε, διατηρούσε οικογενειακό οινοποιείο και όλα δείχνουν ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που πιθανότατα τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Ανώνυμος είπε...

ούτε τα "συλλυπητήρια" γράφουν λάθος

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ.ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΛΑΘΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Συγκρινε τα δυο λαθη..Καλα σου λεει φιλε...