Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η Ζωή Είναι Ωραία (Οδηγός Ευδαιμονίας Από Τον Τσέχωφ)

Η ζωή είναι ένα πολύ άνοστο αστείο, μα μπορείς πολύ εύκολα να την κάνεις πιο νόστιμη.

Υπερκείμενο, από το διήγημα του Τσέχωφ «Η ζωή είναι ωραία» -με αφιέρωση: «Σ’ όσους αυτοκτονούν»- και τις παρεμβάσεις του Γελωτοποιού) 
Και δεν είναι ανάγκη να κερδίσεις 200.000 ρούβλια, να πάρεις το παράσημο του Λευκού Αετού, να παντρευτείς ωραία γυναίκα, να θεωρείσαι νομιμόφρων πολίτης: όλα τούτα τα αγαθά είναι φθαρτά και υφίστανται τις συνέπειες της συνήθειας.

Για να αισθάνεσαι ευτυχία αδιάκοπη, ακόμα και σε στιγμές μελαγχολίας, πρέπει: 
α) Να αρκείσαι στο παρόν,
και 
β) να χαίρεσαι στη σκέψη πως «θα μπορούσε να ήταν χειρότερα».
Πράγμα καθόλου δύσκολο.
Όταν τα σπίρτα παίρνουν φωτιά στην τσέπη σου, να χαίρεσαι και να ευχαριστείς το Θεό που δεν είχες εκεί μέσα καμιά μπουρουταποθήκη.

Όταν σου μπει αγκάθι στο δάκτυλο, να χαίρεσαι, και να λες: «Πάλι καλά που δε μου μπήκε στο μάτι!»

Αν σε πονάει ένα δόντι, να είσαι ενθουσιασμένος, που δε σου πονάνε όλα σου.

Να χαίρεσαι που έχεις τη δυνατότητα να μη διαβάζεις τον «Πολίτη» (σημείωση Γελωτοποιού: συντηρητική εφημερίδα της Πετρούπολης, κάτι σαν την Καθημερινή) και που δεν έχεις παντρευτεί τρεις γυναίκες ταυτόχρονα.

Αν σε μαστιγώνουν με βέργα από σημύδα κούνα ψηλά τα πόδια σου και φώναζε: «Πόσο είμαι ευτυχής που δε με χτυπούν με τσουκνίδες.»

Αν μειώσουνε το μισθό σου στα εξακόσια ρούβλια να χαίρεσαι, γιατί θα μπορούσε να έπαιρνες 400. Και αν το μισθό σου τον κάνουν 400 ρούβλια, πάλι να χαίρεσαι, γιατί θα μπορούσε να έπαιρνες 150. Κι αν σου δίνουν 150 ρούβλια, να χαίρεσαι ξανά, γιατί θα μπορούσε να ήσουν άνεργος. Κι αν είσαι άνεργος, τότε να χαίρεσαι πάλι, γιατί φαντάσου να δούλευες εννιά και δέκα ώρες την ημέρα, έξι μέρες τη βδομάδα, με το αφεντικό να σε βρίζει επειδή δεν αποδίδεις… Και να παίρνεις 150 ρούβλια, που δε σου φτάνουν ούτε για το σαμοβάρι σου.

Αν η γυναίκα σου σε απατά με τον καλύτερο σου φίλο, να χαίρεσαι. Γιατί ξέρει να διαλέγει, όπως κι εσύ. Φαντάσου να σε απατούσε με τον εχθρό σου.

Κι αν σε απατά με το μεγαλύτερο εχθρό σου, πάλι να χαίρεσαι, γιατί τουλάχιστον δε δόθηκε σε όποιον βρέθηκε μπροστά της.

Κι αν σε απατά με κάποιον άγνωστο, να ευχαριστείς το Θεό, γιατί δε θα χαλάσεις τη φιλία σου και δε θα μάθει τα μυστικά σου ο εχθρός σου.

Άμα το κράτος θέλει να σου πάρει το σπίτι, να χαίρεσαι. Καλύτερα είναι από το να σ’ το γκρέμιζε ο σεισμός.

Κι αν ο σεισμός σου γκρεμίσει το σπίτι σου, πάλι να χαίρεσαι. Γιατί δε θα ‘χεις πια να πληρώνεις τις δόσεις του δανείου και τους φόρους.

Να χαίρεσαι που δεν είσαι άλογο του τραμ ούτε τριχίνη (σημ.Γελ: αυτό δεν ξέρω τι είναι) ούτε χοίρος ούτε γάιδαρος ούτε αρκούδα που σέρνουν οι ατσίγγανοι ούτε κοριός.

Να χαίρεσαι που αυτή τη στιγμή δεν κάθεσαι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, που δε στέκεται μπροστά σου ένας δανειστής, που δε συζητάς τα εκδοτικά σου δικαιώματα με τον Τούρμπα (σημ. Γελ: εκδότης περιοδικού της Πετρούπολης).

Όταν στο εξοχικό σου καταφθάνουν πτωχοί συγγενείς, μην πρασινίζεις από το κακό σου, αλλά αναφώνησε θριαμβευτικά: «Πάλι καλά που δεν ήταν οι χωροφύλακες!»

Κι άμα σου βγει το ένα μάτι, να χαίρεσαι που δε σου βγήκαν και τα δύο.

Κι αν οι συμπολίτες σου συνεχίζουν να ψηφίζουν για δήμαρχο τον πιο αχρείο άνθρωπο της Πετρούπολης να χαίρεσαι. Γιατί εσύ κατάλαβες ότι είναι αχρείος.

Κι αν το παιδί σου σε φωνάζει μαμά (σημ.Γελ: ο Τσέχωφ απευθύνεται σε άντρα-αναγνώστη) να χαίρεσαι, γιατί θα μπορούσε να σε φώναζε και γιαγιά.

Αν εκεί που ζεις βρέχει συχνά, να χαίρεσαι, γιατί θα μπορούσε να ρίχνει χαλάζι.

Αν η γυναίκα σου είτε η κουνιάδα σου παίζουν γκάμες (σημ.Γελ: ούτε αυτό ξέρω τι είναι) στο πιάνο όλο το βράδυ, μη σε πιάνει νευρική κρίση, μα να χοροπηδάς από χαρά στη σκέψη ότι ακούς μουσική και όχι ουρλιαχτά λύκου.

Αν ο πατέρας σου πεθάνει ξαφνικά, να χαίρεσαι. Γιατί δεν υπόφερε και πρόλαβε να γίνει πατέρας.

Κι αν ο γιατρός σου πει ότι σου μένουν έξι μήνες ζωής, να χαίρεσαι, γιατί θα μπορούσε να προσθέσει ότι οι εξετάσεις σου βγήκαν πριν έξι μήνες κι αμέλησε να σε ενημερώσει.

Κι αν πράγματι πρόκειται να πεθάνεις την επομένη, πάλι να χαίρεσαι, γιατί φαντάσου να μην είχες ζήσει καθόλου, άσε τους λογαριασμούς και τα δάνεια που θα γλιτώσεις.

Κι αν πεθαίνεις, να χαίρεσαι αν πρόλαβες να ζήσεις καλά. Κι αν έζησες μίζερα και φτωχά, και πεθαίνεις, πάλι να χαίρεσαι, γιατί δε χρειάζεται να βασανίζεσαι πια.

Κι αν είσαι υγιής κι έχεις ρούβλια πολλά, αλλά δε βρίσκεις ευχαρίστηση σε τίποτα πια, να χαίρεσαι, γιατί φαντάσου να ήσουν άρρωστος και φτωχός και να πρέπει να ψάχνεις για δουλειά.

Κι αν είσαι άρρωστος και φτωχός και τα παιδιά σου σε λένε μαμά, και η γυναίκα σου σε απατά, και σου βγήκαν και τα δυο μάτια στο σεισμό που γκρέμισε το σπίτι σου, και σε πονάνε όλα τα δόντια σου, και κάθεσαι στο εδώλιο του κατηγορούμενου για κάτι που δεν έκανες και ο πατέρας σου υποφέρει από αρρώστια μακριά, και σου ‘χουν δέσει μια τριχίνη στα λαιμά, κι ο δήμαρχος εκλέχτηκε ξανά και κανείς Τούρμπας μαζί σου δε συζητά, κι όλα σου πηγαίνουνε στραβά, να χαίρεσαι πάλι και να γελάς γιατί χειρότερα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι, αυτό μην το ξεχνάς.

Ακολούθησε, ω αναγνώστη, τη συμβουλή μου και η ζωή σου δε θα είναι παρά μια μακριά αλυσίδα ευδαιμονίας και χαράς.

(Από τη συλλογή διηγημάτων του Τσέχωφ: Η κυρία με το σκυλάκι -και άλλα διηγήματα.
Μετάφραση: Μέλπω Αξιώτη

Εκδόσεις Κέδρος, 1963)
πηγη

26 σχόλια :

  1. Ανώνυμος27/5/15 07:31

    Εμάς πάντως μας φάνηκαν αρκετά «πιασάρικα» και τα όσα είπε (πιο σωστά: κατήγγειλε) σήμερα ο Σ. Βαλυράκης. Με τη διευκρίνηση ότι δεν χρειάστηκε να πάρουμε τηλέφωνα ή να προβούμε σε κάποια βαριά δημοσιογραφική έρευνα, παραθέτουμε την τοποθέτηση του προέδρου της προηγούμενης εξεταστικής για τη Siemens, όπως την παρακολουθήσαμε σε απευθείας σύνδεση στο Κανάλι της Βουλής: «Είχαμε τεκμηριώσει ως επιτροπή ότι ένα κομμάτι της Siemens λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση (ναι, καλά διαβάζετε, είπε «εγκληματική οργάνωση») και μάλιστα είχαμε τεκμηριώσει ότι το 10% του χρήματος από τις δουλειές της στην Ελλάδα, πήγαιναν σε μαύρο χρήμα και συγκεκριμένα σε πολιτικό προσωπικό. Είχαμε επίσης τεκμηριώσει ότι το 8% πήγαινε σε φυσικά πρόσωπα και το 2% σε πολιτικά κόμματα. Είχαμε κάποιες θετικές ψήφους για να κάνουμε παραπομπές, αλλά δυστυχώς όχι αρκετές». Αξίζει να καταγραφεί ότι η ζημιά που δημοσίου, από την Siemens στην ελληνική αγορά, υπολογίστηκε σε 2 δις ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/5/15 09:07

    ποιος δημοσιογραφος ειστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/5/15 12:01

    Βαλυράκης!....Βαλυράκης!....προ αμνημονεύτων χρόνων
    πολιτικός!
    Κορακοζώητος κι ακόμη.... σώζει την πατρίδα;
    Θα μου ειπείς: νέο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, δε χρειάζεται και νέους ανθρώπους!

    Πάρτο κι έτσι, αν το θες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/5/15 12:31

    Βλέπω ρήξη μέχρι της 5 Ιούνη Πάρε τα ηρεμιστικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/5/15 12:46

    Πριν από λίγο ο κ. baroufakis μίλησε ότι η τρόικα θέλει να επιβάλει μέτρα.....η τρόικα!!!!!! (όχι οι θεσμοί, είναι σα να λέμε θέλει η π......α να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει)

    Αλλά ας αναλύσουμε με απλά λογάκια, αλλά σταράτα κάποια πραματάκια.

    Από τον Αύγουστο του 14 (τότε που άρχισε να εδραιώνεται η κατάσταση ότι το συνονθύλευμα έχει μεγάλες πιθανότητες να βγει) αφαιρέθηκαν από τις τράπεζες 15 δις για να πληρωθούν δόσεις, 40 δις από καταθέσεις και καμιά 20αριά δις απομείωση του χρηματιστηρίου. Η παγωμάρα της αγοράς και των αγορών, η εξαφάνιση της "πίστης" στην οικονομία είναι ανυπολόγιστη και πολύ μεγαλύτερου ποσού.

    Αυτή τη ζημιά την έχει κάνει ήδη ο τσαρλατανισμός, τα είπα-ξείπα, οι ερασιτεχνισμοί, οι εθνολαϊκισμοί, οι λεβεντοηλιθιότητες, οι ιδεοεμονές, απόψεις τους τύπου "δεν ξεπουλάμε" (το λαϊκό λαχανόκηπο του ελληνικού, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και ταυτόχρονα τα προχωράμε!!!!), η κεντρική πολιτική θέση του "έλα μωρέ, θα μας τα δόκουν, θα δούμε"

    Αυτά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά υπάρχει και κάτι χειρότερο και επικινδυνέστερο κατά την ταπεινή μου άποψη.

    Οι "οργισμένοι επαναστάτες" με εκδικητική "καχυποψία" τρομοκρατούν το λαό με φόβο και ανασφάλεια, τον απλό υπάλληλο με ύφος ανακριτή στρατοκράτη και δεν έχουν καν το σθένος να αναφερθούν έστω και απειλητικά στο ΣΥΣΤΗΜΑ, γιατί το σύστημα τους έφτασε εδώ. Το σύστημα που για χρόνια και χρόνια εναλλάσσει "υπηρέτες του" στο αέανο παιχνίδι των οβιδιακών μεταμορφώσεών του και διαφοροποιήσεων.

    Ήξερε πολύ καλά, το σύστημα, ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με μνημόνια (μέτρα) και ότι μέσα από την πολιτική αναταραχή θα αναδειχθούν πολιτικές δυνάμεις "αγανακτισμένων" που θα νομιμοποιηθούν πολιτικά και ακραίοι!!!!

    Ήξερε, το σύστημα, ότι η οργή θα πλασαριστεί ως πολιτικός λόγος και "επαναστάτες" του γλυκού νερού, γαλουχημένοι με το σύνδρομο της εκδίκησης και της "αντεπίθεσης", θα επαναφέρουν εμφυλιοπολεμική ρητορική τύπου "εσείς οι προδότες, οι γερμανοτσολιάδες, οι εθελόδουλοι, οι τσολάκογλου, οι μερκελιστές, οι ανθέλληνες και εμείς οι αγωνιστές πατριώτες, οι αξιοπρεπείς και υπερήφανοι έλληνες"

    Ήξερε το σύστημα ότι το πόπολο θα συνεχίσει να πιστεύει στους "μεσσίες" γιατί έχει θωρακιστεί στο διάβα των χρόνων με συνταγματικές παραγράφους και ασυλία προσώπων που κατά καιρούς το έχουν πιστά υπηρετήσει και εξυπηρετήσει.

    Ήξερε, το σύστημα, ότι το συνονθύλευμα σκιαμαχεί, δημιουργεί εχθρούς, ζωγραφίζει τσάρους και ανάκτορα και νιώθουν "μπολσεβίκοι" που θα επελαύσουν για να σφαγιάσουν τους τσάρους και να κατεδαφίσουν τα ανάκτορα, αλλά το σύστημα θα το υπηρετήσουν πιστά, γιατί??????

    αν δεν το εξυπηρετήσουν και πάνε να του την "φέρουν" ξέρει πολύ καλά το σύστημα ότι η ρήξη οδηγεί σε εθνική τραγωδία και το πόπολο δε θα στραφεί εναντίον του συστήματος, αλλά εναντίον των αλλαζόνων που στις ονειρώξεις τους βλέπουν τον εαυτό τους ανατροπείς του παγκόσμιου καπιταλισμού........

    Να τον γκρεμίζουμε τον καπιταλισμό, όχι όμως με απειλές τύπου απατημένου συζύγου..."θα κόψω τα α.........μου γιατί με απάτησες" Το σύστημα ξέρει τη δύναμή του και ξέρει τους υπηρέτες του, γι' αυτό και τους άφησε να κάνουν παιχνίδι.....

    τόσο απλά, τόσο κυνικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/5/15 12:49

    Χαχαχα έτσι πρέπει να του απαντάμε.
    Ένας απ τους λόγους (ο αστείος) που γουστάρω ρήξη είναι για την αντίδραση του.
    Γέρος άνθρωπος πρέπει ναχουμε το νου μας,μη μας μείνει και χάσουμε τέτοιο κοντυλοφορο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/5/15 14:00

    Έχει επιδοθει σε ατερμονες αναλύσεις του κ.λου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/5/15 14:23

    ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΤΟΧΕΙ ΑΥΤΟ...ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΙΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΤΣΕΣ ΚΑΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/5/15 14:26

    ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΛΟΓΚ ΝΑ ΠΛΑΚΩΘΕΙ ΜΕ ΚΑΝΑ ΧΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος27/5/15 18:05

    Τελικά τους πιστεύετε??????

    Εγώ θέλω, αλλά δε μ' αφήνουν οι ίδιοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος27/5/15 18:08

    τελικά τώρα δίνουν τις προτάσεις που τους ζήτησε η τρόικα στις 20 φλεβάρη?????

    Θα περιέχουν κάποιες διευκρινήσεις στη δημιουργική ασάφεια?????

    Να αισθανθώ υπερήφανος και αξιοπρεπής και τώρα και ψύχραιμος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος27/5/15 18:11

    Οι πιέσεις θα ενταθούν......κι άλλο????

    Ποιός οδήγησε τα πράματα σ' αδιέξοδο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος27/5/15 18:13

    Σε ποιόν απευθύνονται τα επικίνδυνα μηνύματα Ντράγκι, Σόιμπλε, Λιού, Γιουνκέρ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/5/15 18:19

    Ποιός λέει ψέματα????

    Δε μπορεί εδώ να είναι αισιόδοξοι και να συγγράφουν τη συμφωνία και οι απέξω να μιλάνε για μη συμφωνία και απόσταση και μη συγγραφή.

    Κάποιος λέει ψέματα, δε μπορεί κάποιος μας δουλεύει.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος27/5/15 18:31

    Μακάρι να συμφωνήσουν και να αρθεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, ο φόβος και ο κίνδυνος χρεωκοπίας. Η κυβέρνηση θα έχει προσγειωθεί από το ροζ συννεφάκι, οι έξαλλοι θα λουμώσουν γιατί δε θέλουν να χάσουν την εξουσία, οι αριστεράντζες της τεμπέλας το ίδιο, γιατί που θα ξαναβρούν τέτοια μεγαλεία και η κατάσταση θα σούρνεται μέχρι την άλλη γυροβολιά.

    Αν γίνει ρήξη δε θάχουμε την πολυτέλεια να ξεχαρμανιάζουμε αρλουμπολογώντας με σχόλια, γιατί ούτε στον εφιάλτη σου τσούκιον να μη "δεις" τις συνέπειές της....

    Κάνε ρε τσίπρα το περιουσιολόγιο και πιάσε τη φοροδιαφυγή και ας χάσεις τα πιθήκια και τους έξαλλους της δεξιάς και της σοβιετίας, άλλωστε μειοψηφία της μειοψηφίας είναι και τα μνημόνια θα τελειώσουν με μιας αν κάνεις περιουσιολόγιο και φοροεισπράξεις με ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ!!!!!! Το ξέρω στο τέλος την πολιτική που έχω γράψει τόσες φορές θα κάνεις, γιατί τόσες επισημάνσεις μου θα πάνε χαμένες...........τι διάολο δεν είσαι δα και του 10 και 2/10.....εδώ μπόρεσες και έζεψες στο στιγερό ένα συφερτό, ένα τσούρμο, ένα συνονθύλευμα και πλάκα πλάκα σ' αυτό το θέμα σου βγάζω το καπέλο και γι' αυτό τόσον καιρό σου έλεγα και ματάλεγα...."πέτα τους έξαλλους όξω" και ακολούθα φιλοευρωπαϊκή γραμμή και κάλεσε τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, που είναι πατριωτικά (ξέρω τα έλεγες εθελόδουλα για να καλμάρεις τα βαρεμένα και μυαλοκαμένα) να σε στηρίξουν και τότενες.....τσεκούρι σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος27/5/15 18:38

    Παίζει και το άλλο.

    Να κάνουν δήθεν μου τάχα μου κάποιες σελίδες και ν' απορριφθούν από την τρόικα (και ίσως ξέρουν ότι θ'απορριφθούν ) για να τα φορτώσουν μετά στους θεσμούς και τους κακούς εταίρους και νομίζουν έτσι ότι ο λαός θα τους πιστέψει......

    Δεν υπάρχει δικιολογία να υπερασπίζεις το ΦΟΥ ΠΟΥ ΑΑΑ της Μυκόνου.

    Δεν υπάρχει δικιολογία να υπερασπίζεις 45άρηδες και ΔΕΚΟ 50άρηδες στη σύνταξη

    Δεν υπάρχει δικιολογία να πληρώνεις επικουρικά απ
    ό τη φορολογία και μάλιστα σε άτομα που πήραν καταχρηστικά και ψεύτικα (όπως λένε πολλοί) επικουρικές που δεν είχαν τις ανάλογες εισφορές.

    Δεν υπάρχει δικιολογία να συνεχίσεις να υπερασπίζεσαι τον συνδικαλιστικό νόμο όπου για χρόνια και χρόνια ολάκερα δεν πατάγανε στη δουλειά τους τυχάρπαστες αριστεράτζες της τεμπέλας έχοντας κεκαλυμένα στην ουσία διαζύγια......

    Τέτοιες δικαιολογίες ούτε το τούγκιον δεν τις χαύτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος27/5/15 19:37

    Το καλό πράμα αργεί να γίνει! Όσο αφορά τη συμφωνία αυτό.
    Εσύ πότε τη πήρες γλυκιε μου τη σύνταξη σου ?
    Μάλλον τζοβενο στη δώσανε και έτσι διατηρεις τον οιστρο σου δεκαετίες ξεχαρμανιαζοντας με τις κλισέ αρλουμπολογιες σου που μας έχεις φλομωσει δω μέσα?
    Θυμήθηκες τώρα όλες τις παθογενειες των δικών σου κυβερνήσεων να τις φορτώσεις σε τούτη
    Άσε μας...κουκλίτσα μου, που λέει κι ο Ψινακης!(αυτό είναι το σωστό, λόγω ηλικίας το θυμάσαι αλλιώς)
    Φιλουθσκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος27/5/15 21:11

    Τελικά πόσα ψέματα μπορεί να αντέξει ένας λαός;;;;;

    ποιός λέει αλήθεια;;;;

    θα τους γράψουμε μέτρα και θα τους τα πάμε και θα τους πούμε....."τα παίρνετε ή τ' αφήνετε"......τέτοια υπερηφάνεια σου λέω.....τέτοια λεβεντιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος27/5/15 21:23

    Με την ανακοίνωση των μέτρων-τρίτου μνημονίου η υπουργάρα θα την κάνει.

    Θα κηρύξει τον νέο αντιμνημονιακό ανένδοτο και θα ηγηθεί ενός ευρύτερου εθνολαϊκού δεξιού μορφώματος (ίνα εκπληρωθεί το ρηθέν υπό του προφήτου περί 10 % κομματιδίου της λαϊκοδεξιάς).

    Ίσως και κάποιες αριστεράντζες ιδεοεμονικές τύπου στάλιν να πιστέψουν ότι θα αρχηγέψουν στην ....επερχόμενη επανάσταση.

    Εκεί τότε θα γίνουν πολλά, θα χάσει η μάνα το παιδί και το σκυλί τον αφέντη του.

    Δε θα ξέρει κανένας με ποιον είναι και ποιος είναι......μπάχαλοοοοοςςςςς

    ήγγικεν η ώρα.....ο ευκλείδης ευθέως μιλά για τρίτο μνημόνιο.....ήδη άρχισε ο αποχαρακτηρισμός....ο baroufakis στα ίσια μίλησε για τρόικα και ο ευκλείδης στα ίσια για μνημόνιο.....πήρανε τα ίσια τους......επιτέλους ακολουθούν τας συμβουλάς μου, εμέ του γέροντος μυαλομένου και ουχί μυαλοκαμένου....

    τούγκιον να διαβάζεις και να μη μιλάς, ζούμε ιστορικές στιγμές, στην τρούπα σου και να λουμώνεις, τώρα μιλάνε τα βαριά χαρτιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος27/5/15 21:27

    Βγάλτε όξω τους μεγάλους "επαναστάτες" που ζητάνε λαϊκή εξέγερση και έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες γιατί είμαι περίεργος να δω που φτάνει η φαντασία τους και τι λόγους θα επικαλεστούν να μη βγουν, όπως ο ξηρός......λόγω γκουαντάναμο.....

    Τι κρίμα να νομοθετεί η για πρώτη φορά αριστερά και να μην τυγχάνει εφαρμογής ο νόμος της οικεία βουλήσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος27/5/15 21:59

    ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΣΑΝΑΚΟΓΛΥΦΤΗΣ.ΤΩΡΑ ΓΛΥΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ....ΝΤΟΥΒΑΡΙ Ε ΝΤΟΥΒΑΡΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος27/5/15 23:16

    ΠΑΡΕ ΒΛΑΚΑ ΕΥΡΩΠΗ
    H βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για Brexit Μέχρι τα τέλη του 2017, οι Βρετανοί θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας στην ΕΕ ΣΧΟΛΙΑ (8) 931 H βασίλισσα Ελισάβετ διαβάζει την καθιερωμένη της ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο. Στο πλευρό της ο σύζυγός της Φίλιππος H βασίλισσα Ελισάβετ διαβάζει την καθιερωμένη της ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο. Στο πλευρό της ο σύζυγός της Φίλιππος Δια στόματος της Βασίλισσας Ελισάβετ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το "Brexit" η κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σήμερα. Επισήμως έτσι προωθείται πια το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέχρι τα τέλη του 2017, με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ανακοίνωση έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ στην καθιερωμένη ομιλία της στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, όπου διαβάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Παρόντες στο κοινοβούλιο ήταν επίσης ο σύζυγός της Φίλιππος, ο διάδοχος του θρόνου Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα. "Η κυβέρνησή μου θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των χωρών-μελών", είπε η βασίλισσα ενώπιον των βουλευτών και των υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον. H βασίλισσα Ελισάβετ στην άμαξα που την μετέφερε στο Παλάτι Oυεστμίνστερ, H βασίλισσα Ελισάβετ στην άμαξα που την μετέφερε στο Παλάτι Oυεστμίνστερ, H βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για Brexit Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου αυτού θα παρουσιαστούν αύριο Πέμπτη και κατόπιν θα συζητηθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων υπό τους οποίους μετέχει η Βρετανία στην ΕΕ. Ο Κάμερον, που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας σε μια "μεταρρυθμισμένη" ΕΕ, συναντήθηκε την Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του παρουσίασε τους στόχους του. Αύριο θα δειπνήσει στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Πηγή: www.lifo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος28/5/15 01:34

    Αυτός γουστάρει Ευρώπη της Γερμανίας με τους υπόλοιπους να κάνουν τουμπεκι και να βαρανε προσοχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος28/5/15 12:04

    Θέμα συνόρων θέτει η Αλβανία - Ελληνικό ΥΠΕΞ "Η πολιτική ηγεσία της γείτονος διολισθαίνει, καθημερινά"
    Share

    1.jpg

    27 Μαΐου
    19:392015
    Εκτύπωση του άρθρουΜοιράσου αυτό το άρθρο
    6 Σχόλια

    «Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά. Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω». Αυτό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα που έθεσε και πάλι θέμα συνόρων...

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα δήλωσε πως «Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς».

    Σχολιάζοντας δε, την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι, από το κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, τόνισε: «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς»

    Ειναι χαρακτηριστικό πάντως πως οι σχέσεις με την Αλβανία δεν περνούν και την καλύτερη φάση τους. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση υψηλά ιστάμενης πηγής στο υπουργείο Εξωτερικών που δήλωσε στο koutipandoras.gr σε σχέση με την Διαβαλκανική Συνεργασία: "Αλλάζει η προεδρεία και στη θέση της Αλβανίας αναλαμβάνει η Βουλγαρία με την οποία μπορούμε να συννενοηθούμε καλύτερα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος28/5/15 12:11

    Είναι απίθανοι!!!!!!!

    τσακώνονται με όλη την ευρώπη αν υπάρχει συμφωνία ή όχι!!!!!!!

    Όλη η υφήλιος τα κράζει και αυτοί γυρίζουν τα κανάλια και συνεχίζουν τις αερολογίες και τις .....απειλές!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος28/5/15 12:27

    και σένα σε κράζουμε εδω μέσα άλλα εσυ συνεχίζεις να λες τα δικά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.