Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Οι Ηρωίδες μάνες των χωριών μας!

Κυριακή 10 Μαΐου, Γιορτή της μητέρας.
Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες! Ας μην ξεχνάμε όμως και τις Hρωίδες μάνες της επαρχίας μας, είτε είναι σήμερα στη ζωή, είτε όχι (χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες στις παρακάτω φωτογραφίες). Είναι κάθε υπερήλικη αγρότισσα μάνα, που δούλευε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αγόγγυστα όλο το 24ωρο. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 12 μήνες το χρόνο, χωρίς άδειες ή ωράριο, με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης. 
Οι δουλειές της παντού: στο σπίτι, 

στον κήπο, στο χωράφι, στο όργωμα, στη σπορά, στο θέρο, στο λιομάζεμα, στον αργαλειό κ.α. Δούλευε όλη την ημέρα και πολλές φορές ακόμη και τη νύχτα, για να τα προλάβει όλα. Δεν άφηνε δε ανεκμετάλλευτο κανένα χρονικό διάστημα. Αυτή είναι που κουβάλαγε το νερό με τη βαρέλα στον ώμο από τη βρύση ή τα ξύλα ζαλιά στην πλάτη για το τζάκι του σπιτιού ή τα πουρνάρια για το φούρνο. Ακόμα και στην επιστροφή από τα χωράφι στο σπίτι πάνω στο άλογο ή το γαϊδούρι, έπλεκε νήμα με την ρόκα της για τον αργαλειό!
Μαζί της και ένα τσούρμο παιδιά, φροντίζοντάς τα σε όλα! Όταν ήταν μικρά τα έπαιρνε μαζί της και στα χωράφια, είτε στην αγκαλιά της, είτε στη νάκα. Παρά τις δυσκολίες και τις στερήσεις της, τους  έδινε ό,τι μπορούσε καλύτερο. Και πάνω από όλα τους μάθαινε την σκληραγωγία, την εργασία, την πειθαρχία, αλλά πρωτίστως τον σεβασμό και την αγάπη. Αν και συνήθως δεν ήξερε γραφή ή ανάγνωση, καμάρωνε να βλέπει τα παιδιά της να προκόβουν στο σχολείο, στις επιστήμες και μετέπειτα στη ζωή τους.

Σε όλες αυτές τις γυναίκες, μάνες ή γιαγιάδες μας, είτε είναι σήμερα ανάμεσά μας, είτε όχι, τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μαζί με την απέραντη ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας.


Π.Κ
e-gortynia.gr/

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος10/5/15 10:34

    ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΙΠΩΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ,ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΜΑΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/5/15 12:17


    Δημοσκόπηση Marc: Το 56,7% ζητά να μείνουν απαράβατες οι “κόκκινες γραμμές” έστω και αν οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε ρήξη – Μεγάλο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ
    09/05/2015 Κανένα σχόλιο ακόμα

    Ρεαλισμό, προβληματισμό αλλά και εμπιστοσύνη στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που δείχνει η Πανελλαδική Πολιτική Έρευνα Μαΐου της Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Mε 15,2 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Δημοκρατίας. Ο ένας στους δύο βλέπει θετικά την κυβέρνηση και θεωρεί ότι διαπραγματεύεται σωστά. Απαραβίαστες θεωρεί το 56,7% τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε» το 36,2% των ερωτηθέντων απάντησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν Ν.Δ. με 21%, το Ποτάμι με 6,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,1% και τελευταίο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 12,9%.

    Στο ερώτημα «πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης» το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τον Φεβρουάριο το 83,6% είχε απαντήσει «θετικά» και το 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» ενώ τον Μάρτιο το 64% είχε απαντήσει «θετικά» και το 31,4% είχε απαντήσει «αρνητικά». Η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες εμφανίζει μία κάμψη που έχει να κάνει με την καθυστέρηση στη συμφωνία, σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών.

    Η κάμψη αυτή καταγράφεται κυρίως όμως σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς το 47,6% εκτιμά ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει χειρότερα απ’ ό,τι προσδοκούσε, ποσοστό που ένα μήνα μετά τις εκλογές βρισκόταν μόλις στο 6,8%. Την ίδια στιγμή το ο 30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% απαντά «όπως τα περίμενα».

    Παρόλ’αυτά το 54,2% απαντά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο και το 43,3% απαντά «λάθος/μάλλον λάθος».

    Στο ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη, στην περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων» τον Μάιο το 65,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά «συμβιβασμός», το 30,7% τάσσεται υπέρ της «ρήξης» και ένα 3,4% είναι στο «δεν απαντώ».

    Σε κάθε περίπτωση το 56,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες ακόμη και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη. Το 39,3% απαντά «όχι» ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.

    tvxs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/5/15 13:38

    Στο ερώτημα «πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης» το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τον Φεβρουάριο το 83,6% είχε απαντήσει «θετικά» και το 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» ενώ τον Μάρτιο το 64% είχε απαντήσει «θετικά» και το 31,4% είχε απαντήσει «αρνητικά». Η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες εμφανίζει μία κάμψη που έχει να κάνει με την καθυστέρηση στη συμφωνία, σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών.


    Είναι βλέπεις από αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια για τη σκληρή διαπραγμάτευση που κάνουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/5/15 19:45

    ΤΟ «ΣΎΜΦΩΝΟ για το ευρώ», το ευαγγέλιο της Ε.Ε., απαιτεί:

    α) «Το κόστος εργασίας θα συγκρίνεται με τα άλλα κράτη της ευρωζώνης και των κύριων εμπορικών εταίρων της Ε.Ε. (...) Οι μισθοί θα πρέπει να βρίσκονται σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα». Τουτέστιν: Η καλή μας Ε.Ε. έχει αποφασίσει οι μισθοί στα μέλη της να καθορίζονται σε συνάρτηση με τους μισθούς που επικρατούν στους κύριους εμπορικούς εταίρους-ανταγωνιστές της. Τέτοιοι, θυμίζουμε, είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία.

    η εταιρία του μπόμπολα στη βουλή
    με το διακριτικό τίτλο ΠΟΤΑΜΙ:θέλει
    ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ για φτηνούς εργάτες για το αφεντικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/5/15 20:12

    κι ελατε τωρα ν απαντηστε για το φτηνο μεροκοματα...εκατομμυρια ξενοι..anemos.gl

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.