Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ελλάδα: μετά την οικονομική χρεοκοπία έρχεται και η δημογραφική…

του Αναστάσιου Λαυρέντζου
Την τελευταία πενταετία η ελληνική κοινή γνώμη ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το ζήτημα της οικονομίας, ξεχνώντας
τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό έως έναν βαθμό είναι δικαιολογημένο. 

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το οικονομικό ζήτημα είναι μεν το αμεσότερο, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο ελληνικό πρόβλημα. Το κύριο και μέγα ελληνικό ζήτημα για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι το δημογραφικό. Ας δούμε γιατί.  

Η Ελλάδα και προ της κρίσης που ξέσπασε το 2010 ήταν μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, αφού ήδη από τη δεκαετία του 1980 ο αριθμός των γεννήσεων σημείωσε ραγδαία πτώση, φτάνοντας για πρώτη φορά το 1996 να εξισωθεί με τους θανάτους. Έκτοτε και για μια περίπου δεκαετία οι γεννήσεις ήταν περίπου ίσες με τους θανάτους
Έτσι ο ελληνικός πληθυσμός παρέμεινε στάσιμος, αλλά παράλληλα γερνούσε. Μετά από μια σύντομη αλλά προσωρινή ανάκαμψη των γεννήσεων στην πενταετία 2005-2009 – η οποία εν πολλοίς οφειλόταν και στη γονιμότητα των αλλοδαπών – με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης οι γεννήσεις σημείωσαν απότομη πτώση.

Το αποτέλεσμα ήταν για πρώτη φορά το 2011 οι θάνατοι να ξεπεράσουν τις γεννήσεις και η κατάσταση να χειροτερεύει σε κάθε επόμενη χρονιά. Άρχισε δηλαδή να συμβαίνει αυτό που ήδη προδίκαζαν οι δημογραφικοί δείκτες, αλλά συμβαίνει με μια επιπρόσθετη σφοδρότητα λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από την ΕΛΣΤΑΤ, το 2013 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν 111.794, ενώ οι γεννήσεις ήταν 94.134. Από αυτές οι 13.194 ήταν γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες. Το 2013 λοιπόν, μόνο από τη διαφορά γεννήσεων – θανάτων ο ελλαδικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 17.660 άτομα.

Αν αφαιρέσουμε τις γεννήσεις αλλοδαπών, η μείωση για τον ελληνογενή πληθυσμό φτάνει τα 30.854 άτομα μόνο σε μια χρονιά! (σ.σ. η συνεισφορά των αλλοδαπών στους θανάτους είναι αμελητέα, λόγω της πολύ μικρότερης μέσης ηλικίας τους.) Όσο και αν τα στοιχεία αυτά φαίνονται ανησυχητικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή… 

Η παγίδα της χαμηλής γονιμότητας


Για να καταλάβουμε τί πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, θα αναφέρουμε ότι για να μπορεί ένας πληθυσμός να ανανεώνεται ομαλά, θα πρέπει κάθε γυναίκα να φέρνει στη ζωή κατά μέσο όρο 2,1 παιδιά. Το όριο αυτό τίθεται από τους δημογράφους, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε γυναίκα θα γεννήσει μια κόρη που θα την αντικαταστήσει.

Στην Ελλάδα μετά το 1981 ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα έπεσε κάτω από το όριο αυτό και σήμερα βρίσκεται στη χαμηλή τιμή των 1,3 παιδιών ανά γυναίκα.

Με αυτά τα επίπεδα γονιμότητας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο ελληνικός πληθυσμός εισέρχεται (έχει εισέλθει ήδη!) σε μια διαρκή και ασταμάτητη συρρίκνωση.

 Ο μηχανισμός αυτού του καθοδικού δημογραφικού σπιράλ είναι απλός: κάθε γενιά γυναικών θα είναι μικρότερη από την προηγούμενη, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να μειώνεται συνεχώς. Αυτή είναι η λεγόμενη «παγίδα χαμηλής γονιμότητας».


Η οικονομική κρίση εντείνει το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα


Στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να προσθέσει τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης για να έχει την πλήρη εικόνα. Την ώρα που ο ελληνικός πληθυσμός ξεκινά τη δημογραφική του κάθοδο, δέχεται ένα διπλό πλήγμα: οι Ελληνίδες τα επόμενα χρόνια θα γεννήσουν ακόμη λιγότερα παιδιά λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, ενώ παράλληλα ένα σημαντικό τμήμα του νεανικού πληθυσμού από το οποίο περιμένουμε να παραχθούν αυτές οι γεννήσεις θα διαρρεύσει μέσω της μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Έχουμε λοιπόν έναν εξαιρετικά δυσμενή συνδυασμό γεγόνοτων, ο οποίος θυμίζει πάρα πολύ αυτό που συνέβη μετά το 1990 στη Βουλγαρία. Τί όμως συνέβη στη Βουλγαρία, για να αντιληφθούμε τί επίκειται και στην Ελλάδα;


Βουλγαρία: μια δραματική προειδοποίηση για την Ελλάδα


Η Βουλγαρία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πληθυσμιακής καθίζησης που μπορεί να υποστεί μια χώρα, όταν αδύναμα δημογραφικά δεδομένα συνδυαστούν με τη βύθιση των γεννήσεων και τη μεταναστευτική εκροή που γεννά η οικονομική δυσπραγία: Από τα 9 εκατομμύρια πληθυσμού που είχε το 1989, σήμερα έχει μόλις 7,2 εκατομμύρια.

Συνολικά δηλαδή έχασε το 20% του πληθυσμού της μέσα σε μια εικοσιπενταετία και σήμερα έχει λιγότερους κατοίκους από όσους είχε το 1950!

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο στην περίοδο 2000-2013 η Βουλγαρία έχει χάσει από τη διαφορά γεννήσεων – θανάτων 545 χιλιάδες κατοίκους!

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Βουλγαρία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 συμβάδιζε πληθυσμιακά με την Ελλάδα, αφού οι δύο χώρες έχουν σχεδόν τους ίδιους δημογραφικούς δείκτες (ίδια επίπεδα γονιμότητας).

Η μόνη ίσως διαφορά είναι ότι η Βουλγαρία δεν είχε την μεταναστευτική εισροή από τα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη που γνώρισε η Ελλάδα, και η οποία εν πολλοίς έχει «μασκάρει» έως σήμερα το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα.

Ενδέχεται λοιπόν στο μέλλον ο συνολικός ελλαδικός πληθυσμός να μην γνωρίσει τόσο ραγδαία μείωση, αυτή τη φορά λόγω των μεταναστευτικών εισροών από την Ασία και την Αφρική που πλέον δέχεται, αλλά τότε θα έχουμε άλλης κλίμακας ζητήματα, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο μιας άλλης ανάλυσης.

Υπαρξιακά ερωτήματα

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με έναν απλό αλλά ξεκάθαρο τρόπο το τεράστιο πρόβλημα με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη στις επόμενες δεκαετίες η ελληνική κοινωνία.

Σε όσους πιστεύουν ότι ακόμη έχουμε χρόνο για να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα, θα πούμε ότι οι δημογραφικές εξελίξεις μπορεί να είναι σχετικά αργές, αλλά τα αποτελέσματά τους είναι μη αναστρέψιμα.

Αν πάλι κάποιοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ζητήματα που δεν τους αφορούν άμεσα, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ήδη αφήνουμε στα παιδιά μας μια πολύ βαριά οικονομική κληρονομιά. Έχουμε άραγε το δικαίωμα να τους δώσουμε μια κοινωνία που δεν θα είναι βιώσιμη;

Μια κοινωνία που δεν θα μπορεί να τους δώσει σύνταξη ή περίθαλψη και που κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να αποδεχτεί εκατομμύρια αλλοδαπών, χωρίς να μπορεί να τους ενσωματώσει λειτουργικά και πολιτισμικά;

Ποιό είναι άραγε το μέλλον αυτής της χώρας, η Βουλγαροποίηση ή η Λιβανοποίηση; Και ποιά θα είναι η τύχη της ελληνικής ταυτότητας; Μήπως λοιπόν εκτός από την οικονομική του χρεοκοπία, ο ελληνισμός βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύπλευρο τέλος;


Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα με τα οποία οφείλουμε να ασχοληθούμε άμεσα. Προτού οδηγηθούμε σε μια άλλη, κολοσσιαίων διαστάσεων και πολύ πιο μόνιμου χαρακτήρα χρεοκοπία…

42 σχόλια :

  1. Ανώνυμος25/3/15 22:14

    Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ευθύνεται για το ότι κάποια Σώματα του Πεζικού, για μια ακόμη φορά στην ιστορία της χώρας, μετατράπηκαν σε σφηκοφωλιές φασιστοειδών, ευθύνεται όμως για το ότι τους έδωσε την «ευκαιρία» να βγουν από αυτές τις φωλιές τους και να μας διασύρουν παγκοσμίως... (και ίσως "όχι μόνον")
    Και φυσικά από αύριο το πρωί κι όλας θα ευθύνεται για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν εντός του στρατεύματος όσοι τους "έμαθαν" αυτά τα τραγουδάκια...
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/3/15 22:15

    Συγνώμη για το άσχετο του θέματος
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/3/15 07:44

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΤΕ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/3/15 10:02

    Απο τα πολλα πηδ.......α θα το λυσει κι αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/3/15 10:56

    Πριν μερικά χρόνια, φώναζαν κάτι συνθήματα για γουρούνια αλβανούς για δέρματα και ότι πιο ανατριχιαστικό μπορείς να φανταστείς.

    Έφτασε η υπόθεση στα δικαστήρια (τόχε αναδείξει ως κεντρικό θέμα η ελευθεροτυπία)

    Ήταν επί κυβέρνησης ΝΔ με υπουργεύοντα την υπουργάρα που τώρα, μικρή μου, αισθάνεσαι υπερηφάνεια.........

    Είναι σκληρή η ζωή και δυστυχώς άρχισες να απαγοητεύεσαι νωρίς.

    Ένα μόνο να σκεφτείς.

    Όλα αυυά τα 40 χρόνια έγιναν άλματα, ναι ναι άλματα!!!!!

    Έφτασες σαν χώρα από εμφυλιοπολεμική πολιτική σε μια διαδοχή αστικών κομμάτων στην εξουσία και τώρα στη διαδοχή, ας την πούμε, αριστερής κυβέρνησης.....

    Κάτι είναι κι αυτό, ας το αναγνωρίσουμε, δεν είμαστε μπίτι για τα μπάζα (σαν χώρα). Τώρα γιατί το συνονθύλευμα δεν σουτάρει από τους κόλπους του τους ακραίους ένθεν κακείθεν (με πιάνεις είσαι έξυπνο τσιουπάκι) να ρωτήσεις να μάθουμε και εμείς.

    Έχω την αίσθηση ότι η ξεφτίλα της έννοιας της αριστεράς συντελείται στις μέρες μας......

    ΦΠΑ στη μύκονο, σαντορίνη, ρόδο γιοκ.

    ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ γιοκ.

    Χαρίσανε τώρα με τις 100 δόσεις και στους μεγαλοοφειλέτες, ΜΜΕ, κατασκευαστικές, στους νταβάδες δηλαδή..

    Κανένας δεν ξέρει (ούτε οι ίδιοι) τι θέλουν τι κάνουν, που πάνε, τι επιδιώκουν.

    Η μαφία της δραχμής είναι η μόνη ομάδα Δοργανωμένη και επιτίθεται, προχωρά στην απόλυτη φτωχοποίησή σου.....(τα πολλά είναι πίσω)

    Δύο μήνες τώρα τι κάνουν???? (α ξέχασα διοργάνωσαν τους χορούς)

    Ξέρω, ξέρω είμαι καυστικός, δηλητηριώδης, είρων, υβριστικός (πολιτικώς), δεικτικός,

    Άνετα θα μπορούσα να γράψω τα ίδια και χειρότερα χωρίς προκλητικό λόγο.....

    Επιλογή μου είναι, μικρή μου, μπας και ξυπνήσω από τη νιρβάνα του ψεκασμού όλους εμάς για τα αυτονόητα.....

    Αυτά που τους έλεγα για ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ πριν 3 χρόνια έπρεπε να έρθει η μελέτη να μάθουμε ότι ξεχαρμάνιασαν στους μισθούς στις συντάξεις και όχι στη φοροδιαφυγή στην φοροαποφυγή στην εισφοροδιαφυγή και στην φοροκλοπή.....Τώρα μάθανε (τάλεγα τσούκια τότε) ότι η πιο αντικοινωνική συμπεριφορά είναι η φοροδιαφυγή και τώρα......μάχη ολάκερη για τον ΦΠΑ στα νησιά τα κοσμοπολίτικα.......

    Ας βάλουν, μικρή μου, την βραδιά 340 ευρώ από 350 για να πάει το φπα από 6,5 στο 13%...δε χάθηκε το υπερέρδος τους.....που και αυτό είναι έξω κατατιθεμένο....

    Και επειδή η περσόνα μίλησε για ρήξη....(κοιτάξτε μην τον χάσετε, και συγνώμη που σε ταυτίζω αλλά εσύ καμαρώνεις και ταυτίζεσαι μ' αυτούς και μας μαλώνεις και μάλιστα με λεξούλες που δεν συνάδουν με την ηλικία σου και τη μόρφωσή σου....)

    Την ρήξη θα την κάνεις εσύ, σα λαός, και θα ξέρεις τι ρήξη θα κάνεις και δεν θα σε οδηγήσουν αλλοπρόσαλλα, αλλοπαρμένα, βαρεμένα, μυαλοκαμένα, στοκαρισμένα, ναρκισιστικά, βερμπαλιστικά, πολιτικά νούμερα που κανένας δεν τα εξουσιοδότησε για κάτι τέτοιο.....

    Και πάλι μην ταυτίζεσαι, γιατί θα γίνεις σύντομα έξαλλη μαζί τους......δυστυχώς και για σένα και για όλους μας....

    Τα φασιστοειδή που έβαναν και βάνουν τα παιδιά μας να βηματίζουν με μιλιταριστικά, εθνικιστικά, σοβινιστικά, ρατσιστικά, υβριστικά και φασιστικά συνθήματα σίγουρα από κάπου πατρονάρονται.......από ποιόν????? τι κάνει νιάου νιάου, μικρή μου.......δεν είναι πρόσωπα μόνο, είναι βλέπεις και οι ρημάδες οι νοοτροπίες που δεν εξαγνίζονται και δεν σβήνονται με ταμπελίτσες σαν αυτές του "ΠΑΤΡΙΩΤΗ" του "ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ" του "ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ", παρά μόνο με έργα.....

    Γι' αυτό λοιπόν, δρόμο στους έξαλλους και ψεκασμένους, ξουτ στους στοκαρισμένους με ιδέες του προ-προ περασμένου αιώνα και όλοι μαζί να συνέλθουμε και να προσγειωθούμε στον κόσμο από την .....καρακοσμάρα μας.

    (βλέπεις εγώ θα συνεχίσω να μην σε περιφρονώ....)

    Καλημέρα και μην ακους τις έξαλλες σειρήνες του λαϊκισμού και της λεβεντοηλιθιότητας.

    Αποστασιοποιήσου (ως μελετητής μιας άλλης χώρας, όσο μπορείς βέβαια) και τότε θάρχεται πάντα στο νου σου, ακούγοντάς τους, το άσμα του μηλιόκα νομίζω, "να δεις πως κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες".....κάπως έτσι αισθάνθηκα σήμερα ακούγοντας τον φίλη να δικαιολογεί ότι ρήξη εννοούσε ο βαρουφάκης τις θέσεις του τσίπρα στο βερολίνο......

    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/3/15 11:04

    μη σκιάζεστε ,είμαστε στο ευρώ,το πάση θυσία δεν ισχύει εδώ,ίσα ίσα το αντίθετο ,η μεγάλη δημογραφική αύξηση υπάρχει εκεί όπου υπάρχει και η απόλυτη φτώχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/3/15 12:07

    ρε τι σουνε το ευρώ
    δεξιοί και "αριστεροί" το προσκυνάνε.
    άκουγα το τραγούδι τησ Μαρινέλας και το αφιερώνω στους ευρωλιγούρηδες

    Για σένανε μπορώ να βγω να ζητιανέψω,
    κάθε ντροπή ν’ αντέξω για σένανε μπορώ
    Για σένανε μπορώ να βγω γυμνή στους δρόμους,
    αντίθετα στους νόμους και κάθε ιερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/3/15 13:32

    Άκου λογική βασιβουζούκου.

    Αν είναι να διαλέξεις μετά ΔΝΤ και συυντάξεις, θα προτιμήσουν, οι πατριωτάρες, τις συντάξεις για τον ερχόμενο μήνα......τσ τσ τσ ανατριχίλα!!!!!!!

    Δε σου λένε τα "τσούκια" τον άλλο μήνα τι θα πληρώσουν και με τι?????

    Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ....χαζούς, γιατί μ@@@@@@ες μας περνούν ήδη, μην έχεις καμία αμφιβολία.......

    Δε λέν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/3/15 13:53

    Πιστεύαμε πως δεν υπάρχει πιο εξώφθαλμο σκάνδαλο από αυτό του Παπακωνσταντίνου μέχρι που ήρθε εκείνο της αθώωσής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος26/3/15 13:54

    Τι λες ρε που θα φορολογήσουν τα κότερα του μπαμπά, τις βίλες στην μύκονο που κάνω τα πάρτυ και την.....βρίσκω!!!!!!

    Τι λες ρε που θα φέρω νομοσχέδιο για τις συχνότητες, αυτά τα έλεγα για τους ......(άστο μην το γράψω καλύτερα)

    Τι λες ρε που θα φέρω ασφαλιστικό για να μην βγαίνουν στη σύνταξη οι καραβανάδες στα 45, οι δεητζήδες-ευδαπ-οτε-τράπεζες στα 50......

    Τι λες ρε που θα ιδιωτικοποιήσω το ελληνικό και να γίνει επένδυση. Και με το λαϊκό λαχανόκηπο τι θα γίνει.....

    Τι λες ρε που θα φορολογήσω τους κλέφτες και τα λαμόγια......είναι σα να βγάνω τα μάτια μου, σα να κλέβω τα.....παιδιά μου.....

    Τι λες ρε που θα εφαρμόσω τους κανονισμούς της ευρώπης, εγώ θέλω να είμαι ανεξάρτητος και να ορίζω τον εαυτό μου, δε βλέπεις την βορειο-κορέα.....

    Τι λες ρε που θα κάνω τα ίδια με τον σα(χλα)μάρα, εγώ ξέσκισα τον μπαμπινιώτη να βρω άλλες λέξεις και θα πάει στράφι τόσος κόπος...

    Τι λες ρε που θα αφήκω τις βαρουφίτσες χωρίς ανατριχίλα και υπερηφάνεις. Τόση........(άστο καλύτερα) θα εξαφανιστεί.....

    κλπ κλπ


    Πρέπει να κάνει την κωλοτούμπα,

    πρέπει να συνεργαστεί με τους ρεαλιστές και τους ευρωπαϊστές,

    πρέπει να μην υποκύψει σε εθνολαϊκιστές και λεβεντομαλάκες,

    πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος σκιάζεται και τρέμει για το ατύχημα,

    πρέπει να καταλάβει ότι είναι μια ευκαιριακή μειοψηφία ετερόκλητων και αλλοπρόσαλλων δυνάμεων και δεν έχει καμία εντολή να το κάνει κούγκι,

    πρέπει να πετάξει έξω τους έξαλλους, τους ψεκασμένους, τους στοκαρισμένους και να καλέσει τις πατριωτικές δυνάμεις σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και σε ανάγκη με άλλον πρωθυπουργό,

    πρέπει να καταλάβει ότι η ρήξη έχει πόνο, δάκρυ, αίμα, δελτίο και ....."μαγκούρα" (οι ίδιοι το λένε και σε προετοιμάζουν, η μαφία της δραχμής αυτό σχεδιάζει..)

    πρέπει να καταλάβει ότι αν πάει σε εκλογές πάλι και να πάρει απόλυτη πλειοψηφία, πάλι θάχει το αγγούρι της επιλογής.....ή στο ρεαλισμό ή στην άβυσσο...

    πρέπει εμείς πρώτα και κύρια να καταλάβουμε ότι αν δεν τους πιέσουμε να ενωθούν σε εθνική προσπάθεια και να πάρουν ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ, χαϊρι δε θα δούμε και μπορεί να περάσαμε κάποιες εποχές καλά, αλλά θα το πληρώσουμε ακριβά.....και μην νομίζεις ότι είδες τον πάτο του βαρελιού, μην περιμένεις ΕΛΕΟΣ από τα ακρονεοφιλελεύθερα μονεταριστικά καθίκια της ακροδεξιάς και δεξιάς ευρώπης...

    πρέπει να τολμήσει να ενώσει τους έλληνες, γιατί το "χαϊβανάκι" (χαϊδευτικά το γράφω) νομίζει ότι κάνει το κομμάτι του και καφενειάζεται και μιλάει διχαστικά...

    πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίζει με τις τύχες μας και εμείς,

    πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να τους αφήσουμε......

    Δυστυχώς η ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήρωσε ακριβά τον δεξιό λαϊκισμό του σαμαρά τα δύο πρώτα χρόνια και τον "αριστερό" εθνολαϊκισμό του συνονυθυλεύατος, ελπίζω να σταματήσουν εδώ για να μην δούμε σκηνές ...ροκ!!!!!!

    Τέτοια ελπίδα πρέπει νάχεις, να σταματήσουν τους ερασιτεχνισμούς και τις μαγκιές της πλάκας......

    Ήδη γίνεται καταστροφή, ήδη είναι αργά......ο νοών νοείτο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος26/3/15 14:10

    Αφιερωμένο!!!!!! σε σένα, μικρή μου για να διαμορφώσεις άποψη και γνώμη που θα στηρίζονται σε λόγο και αντίλογο......

    Από τον πρωθυπουργό μέχρι κάθε μικρομεγάλο στέλεχος, οι ΣΥΡΙΖΑίοι «βομβαρδίζουν» καθημερινά τον δημόσιο διάλογο πώς, πλέον, ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος, γιατί η κυβέρνησή του επιτέλους διαπραγματεύεται.
    Ακούστε λοιπόν, θλιβεροί επαίτες.
    Δεν διαπραγματευόσαστε. Απλά ζητάτε με θράσος δανεικά χωρίς όρους και χωρίς ελέγχους.
    Κοντολογίς, πλιάτσικο. Αυτό μάθατε σαν τρόπο ζωής και καλοπέρασης τριάντα πέντε χρόνια και άλλη πραγματικότητα δεν γνωρίζετε. Από αυτό εσείς και οι ακόλουθοί σας οικονομικά ευδοκίμησαν και κοινωνικά αναρριχήθηκαν. Από πακτωλό αλλοδαπών χρημάτων που εισέρρεαν στη χώρα ανεξέλεγκτα και μοιραζόντουσαν αφειδώς στις συμμορίες της κομματικής σας πελατείας.

    Υπερηφάνεια είναι η ελευθερία της οικονομικής ανεξαρτησίας, όχι η δουλεία της επιβίωσης με δανεικά.

    Υπερηφάνεια δεν είναι η επίκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι η διαχρονική πρόληψη για την αποφυγή της.

    Υπερήφανος δεν είναι εκείνος που επισείει όψιμα ένα επικίνδυνο λάβαρο γεωπολιτικής σημαντικότητας, αλλά αυτός που γενόμενος καθημερινά αμυντικά και οικονομικά ισχυρότερος επεκτείνει σταδιακά χωρίς κραυγές την γεωπολιτική του ισχύ.

    Υπερήφανος είναι ο, ίσως με τριμμένα αλλά καθαρά ρούχα, όρθιος, όχι ο σκυφτός ζητιάνος που αποστέλλει επιστολές απόγνωσης «μού τελειώνουν τα λεφτά!».

    Υπερήφανος δεν είναι όποιος πρώτα, καφενειακός νταής, δήθεν απειλεί τη Μέρκελ και μετά, γατούλης Καστράτο, σπεύδει στον καναπέ της πλούσιας θείας.

    Υπερήφανος δεν λογίζεται όποιος παρακαλεί να μην του κόψουν τη ρευστότητα επειδή πηγαίνει στο παρακάλι σαν νεόκοπος δανδής με κομψό κοστούμι, σοφιστικέ ριγέ πουκάμισο και μωβ μαντηλάκι.

    Υπερήφανος είναι όποιος παράγει ο ίδιος προστιθέμενη αξία σε υλικά και άϋλα αγαθά, όχι όποιος ζει από αυτή που παράγουν άλλοι. Κι επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε διαρκώς για την μεταπολεμική επίδειξη αλληλεγγύης στη Γερμανία, μάθετε επιτέλους την ιστορική αλήθεια γιατί η Γερμανία είναι σήμερα δανειστής ενώ η Ελλάδα δανειζόμενος.

    (συνεχίζεται)




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος26/3/15 14:14

    (από συνέχεια/2)

    Το καλοκαίρι του 1945 ήταν σχεδόν σίγουρο ότι οι Αμερικανοί θα επέβαλαν στην κατεχόμενη Γερμανία το «Σχέδιο Μοργκεντάου», που προέβλεπε ότι η χώρα θα μετατρεπόταν σε μια κοινωνία στην οποία θα επιτρεπόταν να ασχολείται μόνο με την αγροτική παραγωγή, με απαγορευμένη κάθε βιομηχανική δραστηριότητα και εννοείται στρατό, επιστροφή στον Μεσαίωνα δηλαδή. Αυτό και σαν τιμωρία αλλά και σαν πρόληψη, για να μην ξαναγίνει το επιθετικό έθνος που θα προκαλέσει πάλι πόλεμο.

    Οι εξελίξεις καρκινοβατούσαν μέχρι το 1947, όταν, εκτός από τη κήρυξη του Ψυχρού Πολέμου και την ανάδειξη της Δυτικής Γερμανίας σε πολύτιμο για τη Δύση ανασχετικό παράγοντα, αναδείχθηκε και μια σκληρή για τους Συμμάχους αλήθεια : ότι η ερειπωμένη Ευρώπη δεν μπορούσε να ανοικοδομηθεί και ανασυγκροτηθεί με την απουσία του ικανότερου παραγωγικού παράγοντα, του Γερμανού τεχνικού και εργάτη.
    Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι αναθεώρησαν τα σχέδια τους και επέτρεψαν την βιομηχανική ανοικοδόμηση της Γερμανίας, έτσι αργότερα η μεταπολεμική Ευρώπη πλημμύρισε από καταναλωτικά αγαθά, αυτοκίνητα, ψυγεία, κουζίνες, γερμανικής κατασκευής και πανευρωπαϊκής χρήσης. Γι’ αυτό και το 1953, με πολιτική βούληση, της χαρίστηκαν χρέη και της δόθηκε ευκαιρία περαιτέρω αναπτυξιακής πορείας.

    Αλλά εκείνοι την εκμεταλλεύτηκαν.
    Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής με αστραφτερό Audi. Όταν η εφαρμογή της ιδεολογίας του στην Ελλάδα απέκλεισε ακόμα και την παραγωγή του εγχώριου τζιπ Pony. Οι Γερμανοί με τη «Ατζέντα Σρέντερ» επέβαλαν στασιμότητα μισθών για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, η οποία σαφώς παρήγαγε κοινωνικά νεόπτωχους.

    Στην Ελλάδα, η Αριστερά απαγόρευσε με την ιδεολογικοπολιτική της ισχύ κάθε έλεγχο ή περιορισμό εργασιακών απολαβών και δικαιωμάτων.

    Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι ευχάριστη σύγκριση, αλλά δεδομένου ότι σε κάθε οικονομικοκοινωνικό σύστημα θα υπάρχουν χαμένοι, και ο υπαρκτός σοσιαλισμός παρήγαγε τέτοιους, ποιος βρίσκεται σε δυσμενέστερη μοίρα, ένας νεόπτωχος σε μια πλούσια χώρα ή ένας άνεργος σε μια χρεοκοπημένη;

    Κι αφού εδώ που έφτασαν τη χώρα «τίποτα δεν έχουν στα χέρια τους να δώσουν στο φτωχό λαό», ούτε «ένα κόκκινο μήλο, τη καρδιά μου», όπως έγραφε ο Ναζίμ Χικμέτ, δίνουν στον ελληνικό λαό αυτό που έδιναν ανέκαθεν στη μάζα τα απολυταρχικά καθεστώτα για εκτόνωση του θυμικού: θεάματα.
    Νταούλια, ζουρνάδες, χορούς και πανηγύρια. Μεταθανάτια, ο Παπαδόπουλος δικαιώνεται. Γιατί η κυβέρνηση και οι παράγοντές της μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, αλλά η γενική ιδέα, το concept είναι το ίδιο με την «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων» και η υποκρισία απύθμενη.

    Φυσικά δεν διαφωνεί κανείς με τη σύμπλευση στρατού – λαού ή με τους δημοτικούς χορούς και τα τραγούδια. Αλλά, όταν χρησιμοποιούν τα δημοτικά αυτοί που τα περιγελούν και τα έχουν εξοβελίσει από την πολιτισμική τους ταυτότητα, έχετε ακούσει δημοτικά στα Φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ;…
    Όταν επικαλούνται παρελάσεις αυτοί που είχαν φλάμπουρο την κατάργηση τους…

    Τότε ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει εμπράκτως ότι ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων.


    (ότι δεν καταλαβαίνεις στη διάθεσή σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος26/3/15 14:57

    ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ,ΠΑΕΙ ΧΑΘΗΚΑΜΕ ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος26/3/15 17:42

    ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΤΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΥΤΣΕΚΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗ ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΒΟΡΙΔΗΔΕΣ ΚΑΙΤΖΟΥΤΖΟΥΚΟΥΣ.ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΕΝΙΑΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ.---

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος26/3/15 20:44

    ΠΑΣΟΚτζης γεννιέσαι δε γινεσαι ποτε το αίμα σου θα πιούμε γουρούνι αριστερέ
    ΟΥΚ ΟΥΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος26/3/15 22:04

    ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΕΛΟΙΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος27/3/15 10:03

    κράξτε τα και κυνηγάτε τα πριν είναι αργά.......καφενείο είναι και μην περιμένετε χαϊρι και προκοπή.

    Τάχουν χαμένα, δεν ξέρουν τι τους γίνεται, νομίζουν ότι με τις συζητήσεις αραδιάζοντας αρλούμπες λύνονται τα προβλήματα.

    Είναι πολιτικά νούμερα οι άνθρωποι.......και δεν είμαι σκληρός, απλή διαπίστωση κάνω και μα τω θεώ, είναι πλέον η κοινή πεποίθηση όλων όσους ακούω γύρω μου.......

    Ή με σχέδιο και μέθοδο οδηγούν τα πράματα σε έξοδο από το ευρώ και την ευρώπη (δεν εξηγείται αλλιώς ο αντιγερμανισμός και αντιευρωπαϊσμός που καλλιεργούν κάποιοι τυχάρπαστοι πολιτικοί της πλάκας) ή έχουν πάθει βέρτικο και η μαφία της δραχμής το ξέρει, τα αβαντάρει και τα κατευθύνει, ή κάνουν σαν πεισμωμένα σχολιαρόπαιδα και δεν θέλουν να κάνουν την κωλοτούμπα (είναι και νάρκισοι και κρετίνοι κάμποσα από δαύτα), ή πάνε με το βλέποντας και κάνοντας κλπ

    Ένα είναι σίγουρο. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ και αυτό είναι το επικίνδυνο!!!!!!

    Θα τα αφήσεις να παίξουν στην πλάτη σου με τις εμμονές τους και τις ιδεοληψίες του και τους ερασιτεχνισμούς τους.......

    Δεν το νομίζω να περιμένεις να σου ρίξουν όλη την μπόχα στη μούρη για να καταλάβεις ότι κάτι μυρίζει.......

    Εδώ κάτι πολιτικά νούμερα φτάσανε στο σημείο να το παίζουν αριστεροί και να υπερασπίζουν εθνικιστικές απόψεις κορδωμένων φασιανών της ακροδεξιάς λαϊκοεθνικοφροσύνης........τέτοια τύφλα έχουν!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος27/3/15 10:13

    Β ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΣΟΚ 2,5%,ΝΔ 9,5% ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ,ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ,ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΛΕΒΕΝΤΟΜΑΛΑΚΕΣ,ΚΑΙ ΠΑΨΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΑΥΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.ΞΥΠΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος27/3/15 10:19

    Περάσανε νόμο (στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση...) να πάρουν τα αποθεματικά των ταμείων, απαλλάσσοντας της ευθύνης τα διοικητικά συμβούλια, για να πληρώσουν το ΔΝΤ.......


    Ρε ούτε ο σαμαράς δεν τόλμησε αυτό......τουλάχιστον αυτός δανειζόταν και ξεπλήρωνε τα δανεικά......

    τούτοι δίνουν ρευστό ζεστό!!!!!!!!

    Αυτό με ξεπερνάει.......

    Και η επόμενη δόση?????

    Εκεί ή θα υπογράψουν τα πάντα και θα γίνουν σαν του λαγού τα παιδιά

    ή θα πάνε σε ρήξη και θα τα κυνηγάς να τα......συγχαρείς γιατί βρήκες άδεια τα ράφια και άδεια τα ΑΤΜ......

    Σας είπα τη λύση.

    Πετάει έξω τους έξαλλους και εμμονικούς εθνικολαϊκιστές,

    καλεί όλες τις πατριωτικές δυνάμεις σε συνεννόηση για ΜΕΤΡΑ ΔΙΚΑΙΑ,

    Παραχωρεί τη θέση της πρωθυπουργίας σε πρόσωπο κοινής αποδοχής, σχηματίζοντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας,

    Πάνε στους ευρωπαίους με εθνικό πρόγραμμα,

    Θάχουν τη στήριξη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας που φτάνει το 85%

    Και μετά τα κεφάλια μέσα και δουλειά.......

    Τέρμα τα προνόμια, τέρμα οι συντάξεις στα 45 και 50, τέρμα το πλιάτσικο, τέρμα οι φοροκλεψιές και όλα όσα είδαμε και βλέπουμε,

    ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΑΙΝΕΤΟΙ!!!!!!

    Εσύ με τη συνταξούλα και το μισθάκο δεν μου έχεις απαντήσει γιατί θες τη δραχμούλ????

    Εδώ θα μου πεις λικνιζόταν στο ρυθμό εμβατηρίου στρατιωτικού, ναι ναι ναι στρατιωτικού εμβατηρίου ο Λαφαζάνης........

    Καλά αυτό και αν με ξεπέρασε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος27/3/15 10:23

    ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΞΑΕΡΩΣΑΝ ΜΕ ΤΟ PSI ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος27/3/15 10:38


    Η συνεχιζόμενη διαπάλη στο site μου φέρνει στο μυαλό μια βρισιά που λεγόταν συχνά στο Χωριό:
    "Άει να βρεις πρόπαντη, να πέσεις μέσα"
    Λεγόταν συνήθως για τις παράξενες και τις υπερβολικές συμπεριφορές.

    Λέω λοιπόν, να ρίξουμε στην πρόπαντη όσα υπερβολικά και περιττά λέγονται και να κρατηθούμε σε μια κόσμια αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την εκτόνωσή μας, γιατί , κακά ειν' τα ψέματα, περί αυτού πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος27/3/15 10:44

    Την προπαντη τη λεγαμε για οποιον δεν εχει μουτρα να βγει στην κοινωνια......να παει να κρυφτει δηλαδη......

    Η αληθεια δεν κρυβεται ομως.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος27/3/15 11:47

    Κοίτα που άμα καυτηριάζεις τα κακώς κείμενα το κάνεις για εκτόνωσή σου.......

    Τήρα ρε πατριώτη που έχουμε διαπάλη μεταξύ μας (κατ' εσέ) άμα σχολιάζουμε την περσόνα των οικονομικών και τον εθνολαϊκισμό κάποιων με μυαλοκαμένες απόψεις...

    Γιάτρα ρε (για τήρα/κοίτα ρε, μικρή μου σημαίνει αυτό) που η επισήμανση (καυστικώ τω τρόπω είναι η αλήθεια) των τοις πάσι σχολιαζόντων είναι υπερβολικά και περιτά.....

    Θα δεχόουν το σχόλιό σου καλοπροαίρετο, αλλά......σε γλανιτσιώτες κυρίως απευθύνεσαι, μη μας περνάς βλάκες να μην καταλαβαίνουμε το θυμικό του γράφοντος......και το πετάρισμα του βλέφαρου έχει τη έννοιά του, όχι χοντροκομένες προσβολές στους γράφοντες........

    Κρίνε λοιπόν τα γραφτά τους, ξεσκισέ τα αν μπορείς με επιχειρήματα και άσε τις πρόπαντες εκεί που είναι, γιατί πλέον αδερφέ απευθύνεσαι σε πρόσωπα (έστω άγνωστα, αλλά πατριώτες) πλέον..


    Γράψτε ότι θέλετε, μην διαβάζετε τις αρλούμπες, ειδικά τις δικές μου, αντιπαρατεθείτε για όποιο θέμα και όπως νομίζετε, αλλά να το παίζετε "καμπόσοι" (γλανιτσιώτικη η έκφραση αυτή μικρή μου) πάει πολύ.......

    Ακόμα και τώρα που απευθύνομαι προσωπικά σε σένα άγνωστε πατριώτη, βλέπεις δεν είμαι προσβλητικός όπως εσύ, εκτός και αν προσβάλλεσαι με το κουτούπωμα στους κρατούντες και στις καταστάσεις και δεν είναι δικό μου θέμα αν ταυτίζεσαι......(με αναγκάζεις να κάνω υποθέσεις με την άδικη και αναίτια τάχα μου δήθεν μου παρέμβασή σου ....αφ υψηλού!!!!!! ρε ντεεεεεε.....)

    Η πραγματικότητα όπως και να λεχθεί είναι κόσμια.....κακές λέξεις δεν υπάρχουν, αλλά κακές σκέψεις, πράξεις και ενέργειες.

    Άκομψο είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη το σχόλιό σου πατριώτη και να με συμπαθάς που το χαρακτηρίζω έτσι, γιατί πλέον απευθύνεσαι σε πρόσωπα και όχι σε πράξεις ή ενέργειες που έχουν επίδραση πάνω σου (όπως στους πολιτικούς μας που απευθυνόμαστε πχ). Τώρα αν η αισθητική σου προσβάλλεται και πάλι να με συμπαθάς που κριτικάρω τα κατά τη γνώμη μου κακώς κείμενα.....

    Πάντως η εκτόνωσή μου μπορεί να συντελεστεί με πολλούς και ποικίλους τρόπους...απευθυνόμενος στους πατριώτες μου (με τις όποιες βλακείες μου) τιμή περιποιώ και σεβασμό εκπέμπω και ουχί....προσβολές.....

    (για τους αδαείς θάναι παράξενο εγώ με τα τόσα κοσμιτικά και δεικτικά σχόλια να μην δέχομαι μύγα στο σπαθί μου, αλλά για τους γλανιτσιώτες πέρα για πέρα ρεαλιστικό και λογικό, γιατί ποτέ μα ποτέ από δω μέσα δεν πρόσβαλα ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΑΣ, σας κριτίκαρα θέσεις και αντιλήψεις και τίποτα παρα πέρα......καταλάβετε επιτέλους τη διαφορά .......Δε σημαίνει αν διαφωνώ μαζί σας ότι και δεν σας αγαπάω κιόλας......αίμα μου είστε, παιδιά μου, εγγόνια μου, αδέρφια μου.....τι διάολο τόσο πολύ μπολιαστήκατε από την για πρώτη φορά.......

    Αλλά το θέμα δεν είμαι εγώ, όπως εκτενώς αναφέρθηκα (τήρα ρε που ο baroufakis πέρασε άποψη)



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος27/3/15 12:03

    Το πιο εύστοχο που διάβασα σε σχόλια είναι αυτό το .....κυβέρνηση ΚΑΜΕΝΟΥ-τσίπρα.

    Τελικά όλα δείχνουν ότι ο κ. Καμένος κυβερνά στην κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος27/3/15 12:31

    η ιστοσελίδα μετεβλήθη σε υποκαταστατο αντικαταθλιπτικής θεραπείας του ενός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος27/3/15 12:31

    Τελικά και πολύ λες για το ΠΑΣΟΚ 2,5%,

    Ρουμπάτης, Ρουμελιώτης, Καραμούζης. Κατσέλη, Χριστοδουλάκης, Βαρουφάκης, Μάρδας, Κοντζιάς, Σπρίντζης, Μητρόπουλος, Κατρούγκαλος, Κουρουπλής,Τσουκαλάς, Φωτόπουλος, Κοτσακάς, και ων ουκ έστιν αριθμός .........

    τι δεν καταλαβαίνεις????

    Για πρώτη φορά αριστερά!!!!!!!

    Και ΠτΔ Παυλόπουλος και συγκυβερνήτης Καμένος........

    τώρα το κατάλαβες???????

    Τράβα παίξε τις γουρουνίτσες τώρανες......

    Η ρήξη θέλει μίζεα (όχι μέζεα), το λαό ενωμένο, σαφή στόχο, εμνευσμένους ανθρώπους,

    Τώρα ρήξη από μπουλουκιστάν/σουργελιστάν/σουρεαλιστάν ιστορικά δε διάβασα πουθενά.....(Ο Θανάσης ή ο Μαρίνης ας με βοηθήσουν εδωπά)

    Η φτώχεια, πατριώτες, αντιμετωπίζεται από ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ και όχι με "φιλανθρωπία" των 120 εκατομ. της ανθρωπιστικής κρισης μην ξεράσω.....

    Τώρα το να καλύπτεις τον καιροσκοπισμό με "επαναστατικές" αναλύσεις, θεωρητικές φλυαρίες και γελοίες δικιολογίες, ορίζεις έτσι την έννοια του οπορτουνισμού.....παλιά τέχνη των επωνομαζόμενων αριστερών....

    εντάξει, μικρή μου?????

    Και πάντα οι χαρακτηρισμοί είναι πολιτικοί και η κριτική αφορά γνώμη μου σε πράξεις, απόψεις των κρατούντων και ποτέ μα ποτέ την προσωπικότητά τους. Για να μη με ξαναμαλώσει ο πατριώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος27/3/15 12:37

    Αρχίνα ντε να γράφεις, να ανέβει το επίπεδο και εγώ θα σε καλημερίζω...

    Βγες λοιπόν από την τρούπα σου....

    Σε περιμένω με αγωνία.....

    Δεν σε εμποδίζει κανείς.....

    Ψέλλισε δυο κουβεντούλες και θα σε σιγοντάρω να πας παρακατούλια..

    Επειδή ξέρεις ότι δεν ασχολήθηκα μαζί σου τον τελευταίο καιρό, μην πάρεις θάρρος ότι τώρα ασχολούμαι, απλά με ευκαιρία απαντώ σε κάποιους που κατά καιρούς εξέφρασαν ενστάσεις κάνοντας τον "καμπόσο"

    ΤΕΛΟΣ, του χρόνου πάλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος27/3/15 12:40

    αν έχεις δει βελτίωση συνέχισε,δε πειραζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος27/3/15 13:48

    Κι ενώ περνούσε από μπροστά μας το πανόραμα των εθνικών μας μύθων, κάτι τσίφτηδες αριστεροί μοιράσανε στα μαθητούδια προφυλακτικά, κι εκείνα τα φούσκωσαν και τα άφησαν να ανεβούνε περήφανα στον αττικό ουρανό. Προφανώς, και με τον νόμο των πιθανοτήτων, πρέπει να φούσκωσα κι εγώ ένα από δαύτα.

    Γνώρισα καμιά εικοσαριά χρόνια αργότερα 2-3 από κείνους τους "κακοήθεις" φαρσέρ, με κάποιους έγινα φίλος. Τους χρωστάω μέχρι σήμερα τη διαπίστωση πως οι παρελάσεις είναι η καπότα του εθνικισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος27/3/15 14:29


    Ο φίλτατος πατριώτης έχει πάρει συνέπαγα, χωρίς σταματιμό,και θερίζει ξερά και χλωρά.
    Δεν πρόσεξε λοιπόν ότι χαρακτήρισα ακραίες λεκτικές, κυρίως, πρακτικές και όχι πρόσωπα και μάλιστα ένα πρόσωπο.
    Κι εγώ πιστεύω στη Γλανιτσιώτικη ευφυϊα, αλλά να ατιλαμβάνεται και όλα τα δήθεν υπονοούμενα είναι
    πάλι υπερβολή. Το υπερέξυπνο, όταν πλάθεται αυθέραιτα με ενοχλεί πολύ.
    Υπάρχει μια παράγραφος στο λόγο σου πατριώτη, που την αντιπαρέρχομαι ως πλήρη απαράδεχτη.Με εντυπωσίασαν πολύ οι...υποθέσεις σου και το ποιος από τους δύο είναι προσβλητικός!
    Επί προσωπικού, πατριώτη, δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο να συνεχίσω. Γιατί είναι πολλές οι αιχμές σου και δεν μου ταιριάζει να το παιδεύω το πράμα.
    Πρόθεσή μου ήταν, όπως και αλλού το έχω επισημάνει, να διατυπώνονται τα σχόλια κοσμιότερα
    ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.
    Το περίργο είναι ότι στις θέσεις και απόψεις σου δεν έχω αντιλέξει
    ούτε μια φορά! (Γλανιτσιώτικη μπέσα. Ούτε αφ'υψηλού, ούτε δήθεν).
    Γκέγκε; Που θάλεγες και συ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος27/3/15 16:15

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: ΔΩΣΤΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος27/3/15 16:16

    Ετσι μιλανε αυτοι που φορανε παντελονια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος27/3/15 21:19

    επειδή εκτονώθηκα

    ".... γιατί , κακά ειν' τα ψέματα, περί αυτού πρόκειται."

    με ολάκερο κατεβατό, ας μείνει εδώ.....

    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος27/3/15 21:34

    Λέτε προχθές τα ελικόπτερα πάνω από τη βουλή να κάνανε ....άσκηση?????

    Το πιο πιθανό, κύριε Τσακαλώτε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος27/3/15 21:41

    Πέτα τους ακραίους και ψεκασμένους έξω,,,,,

    απευθύνσου στους πατριώτες του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού....

    Σχημάτισε ομάδα διαπραγάτευσης και ζήτα ψήφο εμπιστοσύνης με άλλη κυβέρνηση και πάρτε ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ.

    Διαφορετικά η ρήξη (που δεν έχετε εντολή από κανένα) η επάνοδος στη δραχμή και η περιπέτεια όχι θα εκληφθεί σαν εθνική προδοσία, ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ να φτωχαίνεις ακαριαία το λαό σου από εμμονές και ιδεοληψίες, αλλά και άστοχες αποφάσεις.....

    Είστε μια οικτήρ μειοψηφία στο θέμα της πορείας της χώρας μακριά από την ευρώπη, ελπίζω να μη γίνεται και μοιραία.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος27/3/15 21:49

    οικτρή μειοψηφία και ας αφήσουν οι νταβάδες των ΜΜΕ τη σπέκουλα των δήθεν δημοσκοπήσεων.

    Άτομα του περιβάλλοντός μου που ψήφισαν σύριζα, όχι μόνο είναι προβληματισμένα, αλλά αρχίζουν φανερά και αγανακτούν με όλο αυτό τα βλαχομπαρόκ μπουλουκιστάν σουργελιστάν σουρεαλιστάν

    Ο Λαφαζάνης αρχίζει να το παίζει άγριος και "στρατηλάτης"

    Εγώ σας φωνάζω απλά...

    "τι τα τηράτε ρεεεεεε, κυνηγάτε τα, παίζουν με τη ζωή μας....."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος27/3/15 21:53

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ? ΛΙΓΩΘΗΚΕΣ ,ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΛΑΙΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος27/3/15 22:07

    Μιλας για εθνικη προδοσια εσυ ? Εισαι στα καλα σου? Εθνικη προδοτες ειναι αυτοι που εφεραν την χωρα σ αυτη την κατασταση και εγχωρισαν κυριαρχικα της δικαιώματα Ολοι αυτοι πρεπει να πανε για εσχατη προδοσια !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος27/3/15 22:22

    ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος27/3/15 22:36

    ΑΚΟΥ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΧΑΧΧΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΣΑ,ΧΑΑΧΑΧΧΑΧΑΧΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος27/3/15 23:11

    Αγωγή κατά της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» κατέθεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως είχε προαναγγείλει, στην περίπτωση που η εφημερίδα δεν ζητούσε συγγνώμη, για όσα δημοσίευσε περί προμήθειας 12% από απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνονταν.

    Ο Γ. Κατρούγκαλος, με την αγωγή του, ζητά από τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη, το διευθυντή Αντώνη Καρακούση και το συντάκτη του άρθρου Βασίλη Χιώτη, συνολικά 500.000 ευρώ, τα οποία και θα προσφέρει στο ΚΕΘΕΑ.

    Επίσης, όσον αφορά την αγωγή κατά της γερμανικής εφημερίδας «Bild», σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν έχει κατατεθεί ακόμη, καθώς η εφημερίδα έχει δηλώσει την πρόθεση να επανορθώσει το δημοσίευμά
    απο την εφ ποντικι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος28/3/15 20:01

    ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΑΖΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ...ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΞΥΠΝΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ..ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.