Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη θερινή ώρα

Γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης πρέπει να προχωρήσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, αν και στην Αμερική θα περιμένουν μία ακόμη εβδομάδα αφού εκεί η Θερινή Ώρα αρχίζει την πρώτη Κυριακή του Απριλίου. 
Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας.

Σύμφωνα δηλαδή με τον θεσμό αυτόν την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. 
Μ’ αυτόν τον τρόπο όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας) οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στην δύση του Ήλιου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ’ ότι αν αφήναμε την ώρα όπως έχει

Το ίδιο συμβαίνει και το πρωί, σε μικρότερη όμως κλίμακα, αφού ακόμη και με την προσθήκη της μίας ώρας η ανατολή του Ήλιου συμβαίνει τους θερινούς μήνες όλο και πιο ενωρίς οπότε και το πρωινό εγερτήριο έρχεται, έτσι κι αλλιώς, μετά την ανατολή του Ήλιου.

Τους χειμερινούς όμως μήνες δεν υπάρχει καμία διαφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού γιατί απλούστατα ο Ήλιος δύει πολύ νωρίτερα και ανατέλλει πολύ αργότερα οπότε δεν έχουμε καμία εξοικονόμηση ενέργειας με την πλασματική προσθήκη της μίας ώρας στα ρολόγια μας.


Μελέτες που έχουν γίνει απέδειξαν ότι στη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της Θερινής Ώρας οι θάνατοι των πεζών από τροχοφόρα δυστυχήματα ελαττώνονται κατά τέσσερις φορές! Έτσι η ιδέα αυτή της Θερινής Ώρας, που για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, έχει πολλαπλά οφέλη και πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Την πρώτη πάντως σοβαρή εισήγηση για την θεσμοθέτηση της Θερινής Ώρας έκανε ένας Λονδρέζος κατασκευαστής, ο Γουϊλιαμ Γουϊλετ, το 1907 που οδήγησε το Αγγλικό Κοινοβούλιο να συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης του το 1909. Τελικά η Θερινή Ώρα εφαρμόστηκε στην Αγγλία το 1916, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Γουϊλετ.

Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε με την προσθήκη δύο ωρών το καλοκαίρι και μίας ώρας τον χειμώνα με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας.

Όλα αυτά όμως σημαίνουν ότι αύριο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, η ημέρα δεν θα έχει διάρκεια 24 ωρών αλλά μόνο 23 ώρες, αν και την ώρα που θα «χάσουμε» αύριο θα την προσθέσουμε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οπότε η ημέρα εκείνη θα έχει διάρκεια 25 ωρών.

Ο διαχωρισμός της ημέρας σε 24 ώρες οφείλεται στους Βαβυλώνιους γιατί ο αριθμός 24 τους άρεσε πάρα πολύ αφού ήταν ένας «όμορφος» αριθμός που μπορούσε να διαιρεθεί ακριβώς με 7 άλλους αριθμούς: 1,2,3,4,6,8 και 12.  Εμφανώς ήταν ένας «μαγικός» αριθμός που συνέπιπτε με το συνολικό αριθμό των 7 «πλανητών αστέρων» του ουρανού: του Ήλιου, της Σελήνης, και των ορατών με γυμνό μάτι (πραγματικών) πλανητών Ερμή, Αφροδίτης, Άρη, Δία και Κρόνου.

Η υποδιαίρεση λοιπόν της ημέρας σε ώρες (όπως και οι ημέρες της εβδομάδας που πήραν τις ονομασίες τους από τους 7 ορατούς με γυμνό μάτι «πλανήτες») είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχει τις ρίζες του στο δωδεκαδικό σύστημα των Χαλδαίων.

Φυσικά η διάρκεια αυτής τούτης της ημέρας δεν είναι καθόλου αυθαίρετη και βασίζεται στην καθημερινή φαινόμενη κίνηση που κάνει ο Ήλιος από την Ανατολή προς τη Δύση, και είναι αποτέλεσμα της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ένα αντικείμενο που ζυγίζει έξι εξάκις εκατομμύρια τόνους περιστρέφεται ακριβώς σαν ένας τεράστιος τροχός με σταθερή ταχύτητα.

Παρ' όλα αυτά, σήμερα για την ακριβή μέτρηση του χρόνου βασιζόμαστε στις παλινδρομικές κινήσεις των ατόμων για να κατασκευάσουμε τα πιο ακριβή ρολόγια που «χάνουν» ένα δευτερόλεπτο σε 10.000 χρόνια.


Αλλά μία πλήρης περιστροφή της Γης μπορεί να μετρηθεί και με την απλή τοποθέτηση ενός ραβδιού στο χώμα. Στη διάρκεια της ημέρας μπορούμε να παρατηρήσουμε τη σκιά του ραβδιού και όταν θα έχει το μικρότερο μήκος της να σημειώσουμε τη θέση της με μια πέτρα. Την άλλη ημέρα όταν η σκιά επιστρέψει στην πέτρα μπορούμε να πούμε ότι πέρασε μία ολόκληρη ημέρα, και μάλιστα μια ηλιακή ημέρα αφού μετρήθηκε με βάση τον Ήλιο.

Αυτός ήταν πραγματικά και ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος επί αιώνες μετρούσε το χρόνο.  Είναι η μέθοδος του ηλιακού ρολογιού, που όμως παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα.

Γιατί το ηλιακό ρολόι δε μετράει μία μόνο κίνηση της Γης, αλλά δύο, ή μάλλον τη διαφορά μεταξύ της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της και της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο. Και ενώ η πρώτη κίνηση (η περιστροφή) είναι στην ουσία σταθερή, η δεύτερη (η περιφορά) δεν είναι.

Συνεπώς και η διαφορά τους δεν είναι σταθερή ολόκληρο το έτος γεγονός που σχετίζεται με την ταχύτητα με την οποία τρέχει η Γη γύρω από τον Ήλιο.

Γιατί η ταχύτητα με την οποία κινείται ένας πλανήτης γύρω από τον Ήλιο καθορίζεται αυστηρά από την απόσταση που έχει από αυτόν. Όσο πιο κοντά στον Ήλιο βρίσκεται, τόσο πιο γρήγορα κινείται, και όσο πιο μακριά τόσο πιο αργά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γη η οποία δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση σ’ αυτό τον κανόνα, αφού και αυτής η τροχιά γύρω από τον Ήλιο δεν είναι ένας τέλειος κύκλος αλλά μία έλλειψη.

Γι' αυτό και η απόσταση της Γης από τον Ήλιο στη διάρκεια του έτους δεν είναι σταθερή αλλά κυμαίνεται από 147 έως 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η Γη φτάνει στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο, που ονομάζεται «περιήλιο», στις αρχές Ιανουαρίου, και στην πιο απομακρυσμένη της απόσταση, που ονομάζεται «αφήλιο», στις αρχές Ιουλίου.

Καθώς λοιπόν η Γη πλησιάζει τον Ήλιο η τροχιακή της ταχύτητα αυξάνει έτσι ώστε στο περιήλιό της η ταχύτητα περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο φτάνει περίπου τα 31 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (112.000 χλμ. την ώρα).

Καθώς όμως η Γη απομακρύνεται από τον Ήλιο, την άνοιξη και το καλοκαίρι, η ταχύτητά της ελαττώνεται και στο αφήλιο φτάνει περίπου τα 28 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (101.000 χλμ. την ώρα).

Το γεγονός αυτό επηρεάζει και το χρόνο που απαιτείται ανάμεσα σε δύο διαδοχικά περάσματα του Ήλιου από το Μεσημβρινό, από δύο δηλαδή διαδοχικά μεσημέρια.

Γι’ αυτό, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η λύση του προβλήματος είναι η «εφεύρεση» ενός φανταστικού Ήλιου που δεν επηρεάζεται από την τροχιακή ταχύτητα της Γης.

Ο φανταστικός αυτός Ήλιος ονομάζεται «μέσος Ήλιος» και η ημέρα όπως έχει καθοριστεί σήμερα βασίζεται σ’ αυτόν τον μέσο Ήλιο, γι' αυτό και ονομάζεται «μέση ηλιακή ημέρα».

Ο πραγματικός ή αληθινός Ήλιος, στη διάρκεια ενός έτους, φτάνει να είναι καθυστερημένος στο ημερήσιο ραντεβού του με το Μεσημβρινό, ή ακόμη και να προτρέχει αυτού, έως και 16 λεπτά.

Η διαφοροποίηση αυτή είναι κάθε χρόνο η ίδια για κάθε ορισμένη ημερομηνία του έτους, και ονομάζεται εξίσωση του χρόνου. Έτσι αν κατά τη διάρκεια ενός έτους φωτογραφίζαμε τον Ήλιο το μεσημέρι, κάθε μερικές ημέρες με μια φωτογραφική μηχανή που παραμένει στημένη στην ίδια πάντα θέση, και αποτυπώναμε τις εικόνες αυτές πάνω στην ίδια φωτογραφική πλάκα, οι διαδοχικές εικόνες του Ήλιου θα σχημάτιζαν ένα παράξενο σχήμα με την μορφή του αριθμού «8».

ανάλλημα
Ανάλημμα στον Ναό του Απόλλωνα. Ο ο Αντώνης Αγιομαμίτης έχει φτιάξει μερικές απο τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του αναλλήματος με φόντο γνωστές ελληνικές αρχαιότητες.
Το ίδιο αυτό σχήμα το βλέπουμε μερικές φορές αποτυπωμένο στις επιτραπέζιες γήινες σφαίρες, τοποθετημένο στη μέση περίπου του Ειρηνικού ωκεανού. Το σχήμα αυτό ονομάζεται «ανάλημμα» και δεν είναι παρά η θέση του Ήλιου, σε σχέση με το Μεσημβρινό, τα «μεσημέρια» των μέσων ηλιακών ημερών.

Είναι, δηλαδή, η γραφική αναπαράσταση της εξίσωσης του χρόνου πάνω στον ουρανό. Στη διάρκεια ενός έτους ο αληθινός Ήλιος συμπίπτει με το μέσο Ήλιο μόνο 4 φορές: στις 26 Δεκεμβρίου, στις 16 Απριλίου, στις 14 Ιουνίου, και στις 2 Σεπτεμβρίου.  Όλες τις άλλες ημερομηνίες ο αληθινός ηλιακός χρόνος είναι είτε μεγαλύτερος είτε μικρότερος του μέσου ηλιακού χρόνου.

Για να αποφευχθούν λοιπόν τα διάφορα μπερδέματα στις μικρές αποστάσεις έχουν καθιερωθεί διεθνώς οι λεγόμενες ωριαίες άτρακτοι. Κάθε μία τέτοια άτρακτος ή ζώνη έχει πλάτος 15 μοιρών, αν και μερικές φορές είναι ακανόνιστες και διορθώνονται για πρακτικούς λόγους σύμφωνα με τα σύνορα μιας χώρας.

Έτσι ο χρόνος μέσα σε ολόκληρη τη ζώνη θεωρείται ότι ισοδυναμεί με το μέσο τοπικό ηλιακό χρόνο του κέντρου της ζώνης.  Ένα μηχανικό λοιπόν ρολόι δε μετράει το μέσο ηλιακό χρόνο, αλλά απλώς εντοπίζει το χρόνο που έχουμε κοινά αποδεχτεί και καθιερώσει με βάση την συνεχή εναλλαγή νύχτας και ημέρας.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ,  επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου


30 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η αλλαγή της ώρας δεν έγινε, όπως μας λένε, για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά για να απορυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι. Είναι ακόμη μια απόδειξη πως το κέρδος μετράει περισσότερο από τους ανθρώπους, αλλά και επίδειξη δύναμης του συστήματος, με μιαν απόφαση του αλλάζουν βίαια τους ρυθμούς της ζωής μας
Χριστίνα

Ανώνυμος είπε...

Από τον περσινό Απρίλιο μέχρι σήμερα οι πιλότοι της Lufthansa έχουν πραγματοποιήσει 13 απεργιακές κινητοποιήσεις, με κύριο αντικείμενο τις περικοπές κόστους που στοιχίζουν ακριβά όσον αφορά την ασφάλεια των επιβατών που συνοδεύεται και με τη συνεχή χειροτέρευση των όρων εργασίας των πιλότων και του υπόλοιπου προσωπικού.
Αυτό δεν τ άκουσα απο τα Ελληνικά ΜΜΕ όμως.

Ανώνυμος είπε...

πάντως μεταξύ υποβάθμισης από τον Fitch και βροχής, νομίζω ότι το δεύτερο με χαλάει τελείως

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι πλάκα:
Mάζεψα όλα τα "στοιχεία" από τα ΜΜΕ που αφορούν τις "ιδιαιτερότητες" του Aντρέας Λούμπιτς. Τα μεταφέρω αυτολεξεί...
1. Έλεγε στην πρώην καλή του ότι "ήθελε να αλλάξει το σύστημα".
2. Ήταν παθιασμένος με τη δουλειά του αλλά εξαιρετικά στρεσσαρισμένος λόγω χαμηλών αμοιβών.
3. Εκνευριζόταν πολύ με τις συνθήκες εργασίας και θεωρούσε ότι τον εκμεταλλεύονταν.
4. Έβλεπε συχνά εφιάλτες το βράδυ με ...θέματα της δουλειάς του.
5. Φοβόταν μη τυχόν και τον απολύσουν όταν λήξει η σύμβασή του.
6. Δεν ήθελε να μιλάει για την φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε.
7. Στη δουλειά του ήταν πολύ ανοικτός κι ευγενικός.
8. Στις προσωπικές σχέσεις του ήταν πολύ τρυφερός.
9. Ενδιαφερόταν πολύ να τον αγαπάει η σύντροφός του. (ήταν πολύ σημαντικό γι' αυτόν)
10. Δεν ανοιγόταν εύκολα σε τρίτους.
11. Χώρισε με τη γκόμενα.
Εμένα ρε παιδιά αυτό το παλληκάρι δεν μου κάνει για «τρελός». Για έλληνας μάλλον μου κάνει. Διότι όλα αυτά που περιγράφονται παρά πάνω, λίγο ως πολύ αποτελούν την καθημερινότητα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού. Διαβάζοντάς τα ένα προς ένα προσεκτικά και αποκομμένα από τη δημοσιοκαφρική τους δραματοποίηση δηλαδή μη ενταγμένα σε ένα πλαίσιο εξ αρχής δοσμένο και υποβολιμιαίο, δεν βλέπουμε τίποτε απολύτως μη... «νορμάλ». Αντιθέτως, μια χαρά άνθρωπος μου φαίνεται. Όσο για τα «αντικαταθλιπτικά» που έπαιρνε, αφ' ενός μεν δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να ήταν αυτά και αφ' ετέρου αν ήταν τόσο επικίνδυνη η κατάστασή του, μάλλον ο γιατρός της εταιρείας θα έπρεπε να το πει στην... εταιρεία. Έλεος. Άρα, ούτε και ο ίδιος ο γιατρός του αξιολόγησε την κατάσταση ως κάτι τόσο σοβαρό...
Και εν πάση περιπτώσει, πώς είναι δυνατόν να μη μπορεί ένας γιατρός να διαγνώσει κάτι τόσο σοβαρό σε έναν ασθενή που έχει ολοζώντανο μπροστά του και την ίδια στιγμή να μπορούν να το... διαγνώσουν μέσα σε ελάχιστες ώρες, δημοσιοκάφροι, αστυνομικοί, ντεντέκτιβ, εισαγγελείς και όλο το σχετικό σκυλολόι...
Τέλος πάντων, αν όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν αποτελούν ενδείξεις «ψυχικών διαταραχών», τότε φοβάμαι πως, το 95% του πληθυσμού που μάλλον έχει τα ίδια (απολύτως συνήθη) ψυχικά χαρακτηριστικά, ίσως θα χρειαστεί να μάθει να πετάει αεροπλάνο..

Ρε ντεεεεεεε Που βγάλατε το πόρισμα πριν ακόμη πέσει το αεροπλάνο

Ανώνυμος είπε...

Η αλλαγη του ημερολογιου λενε οι παλαιοημερολογητες ειναι εργο του διαβολου κατι τετοιο θαναι και η αλλαγη της ωρας...............................................πολλα παρα πολλα αποσιωποιητικα

Ανώνυμος είπε...

o χψ γιατι δεν έχει άποψη σήμερα?

Ανώνυμος είπε...

«Δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για ρήξη

μήπως υπήρχε εντολή για το ουδείς αναμάρτητος;

νομίζω ότι η εντολή που δόθηκε στις τελευταίες εκλογές είναι πιο κοντά στη ρήξη παρά στα τέσσερα όπως εκφράστηκε στις εκλογές του 12.

αυτό που μεταφράζουμε πάντα κατά το ατομικό μας συμφέρον μας με τρελαίνει. θα μου πεις τα πάντα είναι ταξικά αλλά απέχει πολύ η αστική τάξη, που εκφράζεται από την καθαρόαιμη δεξιά, από την ύπαρξη μιας καταθεσούλας ,ώστε να συμπεριφέρεται ο καταθέσας σαν ρακοσυλλέκτης που φυλάει τα αργύρια της δυστυχίας τους κάτω από το κρεββάτι.
με το καλό η θερινή ώρα με τα τραπεζάκια έξω τις καρδιές μας και τα μυαλά μας ελευθερα .

Ανώνυμος είπε...

4,9 Δις ευρώ σε 1.300 θαλασσοδάνεια της ΑΤΕ – «Είναι σκάνδαλο – γίγας! Μπροστά του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton Bank και οι άλλες γνωστές υποθέσεις είναι νάνοι!».

άντε να φύγει η "παρένθεση" να έρθουν τα σωστά παληκάρια,
κοιμηθήκαμε 2 μήνες,

Ανώνυμος είπε...

σκιαζεται μην τον ψεκασουν με την αλλαγη της ωρας και φυλαγεται................

Ανώνυμος είπε...

Κάνει Ρεπο σήμερα

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΠΛΑ ΔΕ ΒΑΝΕΙ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ..ΤΑ ΒΛΑΚΩΔΗ

Ανώνυμος είπε...

βετουλι η βεργαδι εχει ψηλα λιπαρα??gerolykos

Ανώνυμος είπε...


Οι περισσότεροι τον μυκτηρίζετε, αλλά από την άλλη τον αποζητάτε, γιατί είναι το άλας!
"Τί θα κάνατε χωρίς βαρβάρους";

Ανώνυμος είπε...

θα ανέβει πιο πολύ η αξία του Σόλωνα

Ανώνυμος είπε...

Θα σε παρει και θα σε σηκωσει με το σουβλακι αν δε συνηθισεις την καραβιδα και τον αστακο οπως ο γιανης......

Ανώνυμος είπε...

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (χα χα χα) ο πρωθυπουργός περνάει φοροδιαγραφές σε μεγαλοπαράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων.......

(για πρώτη φορά αριστερά!!!!!!!!)

Ανώνυμος είπε...

Η αλλαγη της ωρας εγινε για το προγραμμα των ψεκασμων......

Ανώνυμος είπε...

Μα πόσο λεβεντομ@@@@@@@ας μπορεί να είναι κάποιος που αντιδρά στον ενιαίο ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά?????

Μα πόσο στρατόκ....βλος μπορεί ναι νιώθει κάποιος που θέλει να συνεχιστεί η συνταξιοδότηση των περισσοτέρων στρατιωτικών από τα 45???????

Μα πόσο συντεχνιακό λαμόγιο πρέπει να είναι κάποιος για να θέλει να συνεχιστεί να βγαίνουν στη σύνταξη 50άρηδες στις ΔΕΚΟ???

Μα πόσο σούργελο μπορεί να είναι κάποιος να αγωνίζεται για μειωμένο ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά???? και να επιχειρηματολογεί για τον τουρισμό τάχα μου δήθεν μου????

Μα πόσο τσούκι μπορεί να είναι κάποιος όταν θέλει να μην γίνουν ιδιωτικοποιήσεις πχ στο ελληνικό και να αγωνίζεται για λαϊκό λαχανόκηπο ενώ το παιδί του δίπλα είναι άνεργο?????

Μα πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι κάποιος που αντέδρασε για τον ΕΝΦΙΑ, αντί να επιμείνει να διατηρηθεί και να είναι κλιμακωτός και αθροιστικός και να γκλαφουνάει με τα μίσθαρνα όργανα των πρωινάδικων εναντίον του ΕΝΦΙΑ???? (καλά δεν πήρε μυρουδιά ότι το μαύρο χρήμα αν δεν βγήκε έξω ξεπλύθηκε στα ακίνητα???)

Μα πόσο κρετίνος μπορεί να είναι κάποιος αν δεν βλέπει ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπόγραψε ο πρωθυπουργός, εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και χοντρά χρέη μεγαλοπαραγόντων ποδοσφαίρου και ίσως και νταβατζήδων????? Ποιος θα απαντήσει στο ερώτημα το απλό. Γιατί ρε μεγάλε ρυθμίζεις χρέη και οφειλές πάνω από ένα εκατομμύριο???? Είναι μέτρο υπέρ του λαού αυτό???????????

Μα πόσο νάρκισος μπορεί να είναι κάποιος να φωτογραφίζεται για δική του φιγούρα ενώ η χώρα θέλει δουλειά και άγχος να τα βγάλει πέρα????

Μα πόσο μικρόνοος και άσχετος μπορεί να είναι κάποιος να του λένε για ρήξη και να μην ορμά να τα κουτουπώσει ή τουλάχιστον να τα ρωτήσει. Και μετά τι??????

Αυτά τα απλά πράματα γιατί δεν τα καταλαβαίνει?????

Όλες οι χώρες χρωστάνει και ξεπληρώνουν τα χρέη τους με το να δανείζονται πάλι (μόνο ηλίθιοι αντιμάχονται αυτό)

Εμείς δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις περίφημες αγορές. ΄Αρα πρέπει να μας δανείσουν οι εταίροι μας, γιατί οι άλλοι μας έχουν φτυσμένους. Και για να το κάνουν αυτό και να πάρει μπροστά η οικονομία μας (για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους δηλαδή) μας ζητάνε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις όπως τις παραπάνω....

Και αυτοί τι κάνουν????? Μαζεύουν ζεστό χρήμα από τα ταμεία (όπου βρουν) και τα δίνουν στο ΔΝΤ!!!!!

Όλοι στονν κόσμο που χρωστάνε δανείζονται για ξεπληρώσουν τα παλιά χρέη εκτός από τους εθνικολαϊκιστές για να μην τους μαλώσει ο Τόλιος, ο Λεουτσάκος, ο Λαφαζάνης ή ο Τάκης (στρατούλης)???

Ο Στρατούλης δεν έχει να πληρώσει το μετοχικό των δημοσίων υπαλλήλων και απειλεί την άρτα και τα γιάννενα ότι θα δόσει και αυξήσεις και 13ο μισθό και καμία μείωση κλπ


Όχι, το ξέρουν αλλά σου ετοιμάζουν (πατρωναρισμένα από τη μαφία της δραχμής) την μετάβαση στη δραχμή, αλλά είναι τόσο αφελείς που έχουν την εντύπωση ότι τα πράματα θα είναι πάνω κάτω τα ίδια..............και εδώ είναι η αφέλειά τους ή ο κυνισμός τους......

Επάνοδος στη δραχμή και καθολική φτωχοποίηση του 90 % του λαού δεν θα είναι μονάχα μια προδοσία που έκανε ένα κόμμα, αλλά θα είναι ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται και όποιος δεν το ξέρει ας διαβάσει λιγουλάκι ιστορία....

Ελπίζω οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και μέσα στο σύριζα (που είναι οι περισσότερες, τουλάχιστον απ' αυτούς που τους ψήφισαν) να κράξουν άγρια τους δραχμολάγνους ή ακόμα να τα σουτάρουν (3-4% του λαού αντιπροσωπεύουν) και να συνεργαστούν με τις πατριωτικές δυνάμεις (με τα όποια αμαρτύματα έκαναν στο παρελθόν) Εμείς και μεις είμαστε, δε θα φέρουμε εξωγήινους να μας κυβερνήσουν, ούτε να πιστεύουμε ότι αυτά γίνονταν επειδή μας ψέκαζαν και δεν αντιδρούσαμε........

Κοιτάξτε γύρω σας, κανένας δεν υπερασπίζει πλέον την τακτική τους, τρέμουν όλοι τη ρήξη, γιατί σκέφτονται απλά και πρακτικά....

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΤΙ????????

Θα τρώμε αστακό και καραβίδα που δεν έχει λιπαρά και θα έχουν λιγότερο ΦΠΑ??????

Μα πόσο μαλάκες μας περνούν οι κρετίνοι?????

Μην σκιαζόσαστε ρεεεε, εμείς είμαστε ο λαός και όχι αυτοί, εμείς είμαστε οι πιο πολλοί και αυτοί μια τυχάρπαστη ευκαιριακή μειοψηφία εκπροσωπούμενη από ένα απίθανο συνοθύλευμα βαρεμένων μυαλοκαμένων και στοκαρισμένων απόψεων...

Ανώνυμος είπε...

Κάτω τα χέρια από τον κ. Κατρούγκαλο, τον μεγάλο αγωνιστή της αριστεράς και των δικαιωμάτων των εργαζομένων!!!!!

Τον καλύτερο συνταγματολόγο της χώρας!!!!

Τι θέλετε ρεεεεεε, να πεινάσει ο άνθρωπος για να τον πιστέψετε, αφού απάντησε, η κυβέρνηση υπερκαλύφτηκε, ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται, ο ίδιος κατέφυγε στα δικαστήρια εναντίον των λασπολόγων, γιατί συνεχίζετε τη λάσπη εναντίον του?????

Θα μάθετε καλά τι σημαίνει αριστερό ήθος!!!!!!!!και όσο και να προσπαθείται να το προσβάλεται δεν θα το κατορθώσετε.

Αυτή είναι η αλήθεια!!!!! Εγώ πείστηκα από τις εξηγήσεις που έδωσε ο άνθρωπος και δεν πιστεύω τώρα πλέον τίποτα και ειδικά μετά την διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα!!

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη για τα ορθογραφικά μου λάθη, αλλά είναι τόση η οργή μου εναντίον των λασπολόγων που έχασα τον ειρμό μου, γραμματικό, συντακτικό, λογικό κλπ

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, μπορεί κάποιος από σας να περιγράψει με σαφήνεια τι στο διάολο περιέχει αυτό το σενάριο της ρήξης; Δεν τα βρίσκουμε, λέει, στη διαπραγμάτευση, οι χρηματοδοτικές ροές κλείνουν και ένα πιστωτικό γεγονός προβάλλει σαν ατομικό μανιτάρι. Εντάξει. Μετά, τι γίνεται; Έχουμε ανοιχτές ή κλειστές τράπεζες; Πλιάτσικο στα σούπερ μάρκετ και ουρές βενζινάδικα; Σχηματίζουμε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από ξένες πρεσβείες; Παίρνουμε βαθιές ανάσες αξιοπρέπειας στο Σύνταγμα; Τρίζουν οι παγκόσμιες αγορές και αρχίζουν να έρχονται C 130 με φουσκωμένες, από ευρώ, κοιλιές;

Έχω την αίσθηση ότι κανένας δεν γνωρίζει. Πιθανότατα τις ίδιες απορίες με μένα να μοιράζονται και στο Μαξίμου. Είμαι, όμως, βέβαιος, ότι διαθέτουν τη δική τους εκδοχή. Λογικά, θα έχουν συντάξει μία εκτίμηση για την αναμενόμενη ακολουθία των πραγμάτων μετά από ενδεχόμενη ρήξη. Ήρθε η ώρα να τη μοιραστούν και μαζί μας. Μια χαρά έχει διαμορφώσει ο Τσίπρας το πρωθυπουργικό γραφείο. Ας στήσει κάπου έναν πίνακα, ας φωνάξει τον Γιάνη και μια κάμερα και ας μας εξηγήσει πώς κυλάει το σενάριο της ρήξης. Γιατί εμείς ξέρουμε μόνο την αρχή και το τέλος.

Ανώνυμος είπε...

....άντε λύσσα τόκανα σήμερα ....έρριξα πολύ αλάτι....Ανώνυμος είπε...

Άκου ένα τρελό - τρελό σενάριο.....

Ιούνιος - Ιούλιος του 2015.

Οι τροϊκανοί (θεσμοί) για να χρηματοδοτήσουν τη χώρα μας με 30 και δις ζητούν 3ο μνημόνιο......

"...Και ποιος να πά και ποιος να μπει το δαχτυλίδι νάβρει....."

Τότε θα γίνουν οι μεγάλες ανακατατάξεις......

Τότε η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής παράταξης της ΝΔ (απόντος ίσως του σαμαρά), σύμπασα η παράταξη του ποταμιού, του πασόκ, η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του σύριζα (ευρωπαϊστές, πασοκογενείς και σοβαροί της κυβερνώσας αριστεράς) μαζί με εξωκοινοβουλευτικούς σοβαρούς κατά γενική ομολογία πολιτικούς, με τις ευλογίες του εργασιομανούς και δεν αποκλείω και του αθλητού τέως πρωθυπουργού ΓΑΠ, σίγουρα με τις ευλογίες του Σημήτη και το καθολικό πατρωνάρισμα του τύπου θα οδηγηθούμε σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας............

Δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω, τι θα αποφασίσει ο μικρός.......

Μήπως στο τέλος δεν έμαθα τι ήθελε ο Αλαβάνος.....ο Κουβέλης.......ο Αβραμόπουλος......


Υ/Γ Ο Κουβελάκος δεν το βάνει κάτω....έχει μυριστεί τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και θέλει να είναι παρών, εξ ου και η συνάντησή του με τον μικρό.....που αν αληθεύουν οι φήμες όιτ τον άδειασε, μάλλον δεν θάθελε να το δει στα μάτια του, αλλά η ρημάδα η ελπίδα....και νεκρούς ανασταίνει.......

Με λίγα λόγια. Ο Τσίπρα είναι χαμένος από χέρι με την όποια κατάληξη, με την όποια απόφαση πάρει......

Μία είναι η ελπίδα του και την έχω γράψει πολλές φορές εδώ μέσα...

Να σχεδιάσει και να κατευθύνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, αφού πρώτα σουτάρει τους έξαλλους, τους ψεκασμένους, τους βαρεμένους, τους μυαλοκαμένους και στοκαρισμένους (πολιτικά εννοείτε) τυχάρπαστους και ευκαιριακά αναδειχθέντες βουλευτές........

Έχετε υπόψη σας πάντως ότι οι επόμενες εκλογές είναι με λίίίστα........

Μικρέ, τόλμη θέλει, αλλά γιατί εμένα μου φαίνεται ότι ειδικά εσύ διακατέχεσαι από εμονές σταλινομεγαλοιδεατισμού?????

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ σας έγραφα παλιά, εμμένω και εγώ στις εμμονές μου...........(δαγκώνω τη γλώσσα μου, αλλά το βλέπω το ρημάδι νάρχεται κατα πάνω μας....)

Ανώνυμος είπε...

«Εμείς δημιουργούμε ασάφεια σκοπίμως για τις προθέσεις μας, γιατί πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι…».

Είχε αναφερθεί, ήδη, στην πρόθεση της κυβερνήσεως να έρθει σε ρήξη με την Ευρώπη εάν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για να διευκρινίσει αμέσως μετά ότι «ο κόσμος κατανοεί πλήρως ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει τη ρήξη, ενώ το βασικό της μέλημα είναι το θετικό σενάριο…».

Απόφοιτος της Οξφόρδης, κοσμοπολίτης, καθηγητής Πανεπιστημίου, ο οικονομολόγος υπουργός αποκλείεται να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών.

Είναι αδύνατον να μη συναισθάνεται το βάρος των λέξεων, λίγες μόνο ημέρες μετά τον Μαραθώνιο του πρωθυπουργού στις συναντήσεις κορυφής, όπου προσπάθησε να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη, να ξαναβάλει το τρένο στις ράγες.

Ποιο είναι το νόημα, λοιπόν, να διαλαλεί αυτό το αγενές, αντιαισθητικό κόλπο με την περίφημη «ασάφεια»;

Γιατί αποκάλυψε τώρα αυτό το τρομερό… μυστικό μας όπλο;

Σε ποια σχολή διαπραγματεύσεων διδάσκονται τέτοιες ανοησίες;

Και ποιο ρίσκο παίρνει η κυβέρνηση, διά του υπουργού, να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις την ώρα που η χώρα επείγεται για συμφωνία και χρηματοδότηση;

Δύο τινά συμβαίνουν:

Το πρώτο, η κυβέρνηση να προσποιείται ότι διαπραγματεύεται με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά στην ουσία να οδηγεί μεθοδικά τα πράγματα σε αδιέξοδο και ρήξη, με στόχο να οδηγήσει τους Ελληνες σε δημοψήφισμα και ίσως εκλογές.
Με τη χώρα σε δεινή οικονομική κατάσταση, την οικονομία παγωμένη, και τις τράπεζες στο χείλος της καταστροφής, αυτή η μεθόδευση είναι τρεις φορές πιο ανατριχιαστική από μια συντεταγμένη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα…

Το δεύτερο, που μοιάζει πιο πιθανό, είναι οι παρόλες για ρήξη και η διαπραγματευτική δυστοκία να εντάσσονται σ’ ένα ευρύτερο επικοινωνιακό παιχνίδι του τύπου «Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε σκληρά, αλλά δεν γίνεται αλλιώς».
Τι κρίμα…

Ανώνυμος είπε...

Γράψτο και να το θυμάσαι......

Μια χώρα που πολεμάει μονάχα για τους συνταξιούχους και αδιαφορεί για τους νέους, είναι καταδικασμένη να πεθάνει.........

Δε θα πετάξεις τους γέρους στον καιάδα, αλλά δεν θα ακυρώνεις την όποια επένδυση και ιδιωτικοποίηση που μπορούν οι νέοι να βρουν δουλειά και .......δεν έχεις πάρει με τις λεμονόκουπες τα γελοία ανθρωπάκια που σου λένε ότι το ελληνικό πρέπει να γίνει λαϊκός λαχανόκηπος και να μην αξιοποιηθεί........και καθώς είναι κουτοπόνηρα σου λένε ότι ξεπουλήθηκε τζάμπα......για να δω ρε μεγάλε, θα το ιδιωτικοποιήσεις με περισσότερα?????

Ανώνυμος είπε...


και οι "αττικοί φουρνοι" επενδυση ίναι!

Ανώνυμος είπε...

-Να μην τολμήσουν αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ να πειράξουν την τηλεόραση, γιατί ακούω διάφορα. Η τηλεόραση είναι αυτή που μέσα στην κρίση επενδύει σε νέες σειρές κλπ...

EPENDYSEIS GENIKWS

Ανώνυμος είπε...

Σβηνουν προστιμα φορολογικες απατες και λαθρεμποριο...........

Για πρωτη φορα αριστερα!!!!!!!!!

Οχι εκθεσουλα ιδεων δεν ειναι αλλα κατι χειροτερο, ειναι ανεδαφικες αρλουμπες για το ηλιθιο ποπολο που νομιζει οτι μας ψεκαζουν και συνομοτουν ολοι εναντιον μας εκτος του ....ξανθου γενους.....

Ανώνυμος είπε...

Η υπουργαρα προσφερει το 70 στα 100 του αιγαιου στους αμερικανους......

Αυτο γινεται γιατι αυτος κυβερνα....

Η πρωτη φορα αριστερα ξεπληρωνει τους.....πατρωνες της???????

Ανώνυμος είπε...


Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ από τις μόνες παθήσεις που δεν έπασχε ο 28χρονος μοιραίος συγκυβερνήτης του αιρ-μπας ήταν η οστεοπόρωση. τα μητρικά και η γεροντική άνοια. Δεν μας διευκρίνισαν επίσης αν πήγε στο πιλοτήριο με φορείο ή πατερίτσες και ότι δεν ήξερε να πιλοτάρει