Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Αναμένονται νεότερα

«Σαν έτοιμη από καιρό», εδώ και έξι μήνες, εδώ και έναν χρόνο, θα έπρεπε να είναι η ομάδα των
στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελούσε το Υπουργικό Συμβούλιο εις ό,τι αφορά κυβερνητική στρατηγική και νομοσχέδια. Αλλοι υπουργοί φαίνεται να είναι έτοιμοι κι άλλοι όχι. Χωρίς να λείπουν και κάποιες προχειρότητες (τελείως απαράδεκτες και άκρως ανησυχητικές). Βεβαίως είναι ακόμα πολύ νωρίς (η κυβέρνηση είναι μόλις ενός μηνός), αλλά θα είναι αργά αν η κυβέρνηση συνεχίζει να σπεύδει βραδέως προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Χρόνο (και το Χρήμα) που επιπίπτει εναντίον της. Απ’ την άλλη, ο λαός (κατ’ αντίθεσιν με πολλούς Συριζαίους) δεν βιάζεται να κρίνει την κυβέρνηση, περιμένει να δει το κυβερνητικό έργο για να το πράξει.
Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση μάχεται σε δύο μέτωπα: της διαπραγμάτευσης και της διακυβέρνησης. Που οι εξελίξεις στο ένα επηρεάζουν τις εξελίξεις στο άλλο.

  
Ας πάρουμε όμως λιγάκι το πράγμα απ’ την αρχή. Στο Κοράνι υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές στη Βίβλο. Σημαίνει αυτό ότι Κοράνι και Βίβλος είναι το ένα και το αυτό; Οχι, για κανέναν εχέφρονα. Στη Δανειακή Σύμβαση υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές στο Μνημόνιο. Σημαίνει αυτό ότι Δανειακή Σύμβαση και Μνημόνιο είναι το ένα και το αυτό; Οχι, για κανέναν εχέφρονα άνθρωπο, εκτός κι αν είναι ο Σόιμπλε (και όλο το σύστημα που αυτός ο άνθρωπος σημαίνει). Κι εξηγούμαι: η Δανειακή Σύμβαση είναι μια οικονομική συμφωνία η οποία για να συναφθεί και να τηρηθεί προϋποθέτει και συνεπάγεται μια πολιτική συμφωνία, το Μνημόνιο - που με τη σειρά του είναι Συνθήκη. Μια Συνθήκη που «παράγει δίκαιο» για τα συμβαλλόμενα μέρη - εν προκειμένω για τη χώρα μας σε δύο επίπεδα: το διεθνές και το εθνικό. Εις ό,τι αφορά το διεθνές επίπεδο, το Μνημόνιο (παρ’ ό,τι ουδέποτε ψηφίσθηκε από τη Βουλή με την προβλεπόμενη πλειοψηφία) θέτει τη χώρα υπό Καθεστώς Εντολής και Ελέγχου των δανειστών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τραπεζών) με άρση της Ασυλίας της. Εις ό,τι αφορά το εθνικό επίπεδο, το Μνημόνιο υπαγορεύει εφαρμοστικούς νόμους - μάλιστα νόμους που μπορούν να κινούνται και εκτός του συνταγματικού πλαισίου.

Η διαφορά της Δανειακής Σύμβασης (ή όποιων άλλων δανειακών συμβάσεων) από το ή τα Μνημόνια (όπως το Μεσοπρόθεσμο που ακολούθησε) ήταν (και είναι) εκείνη που επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ (ή σε οποιαδήποτε άλλη εθνικά ανεξάρτητη κυβέρνηση) να μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τη Δανειακή Σύμβαση στο οικονομικό της περιεχόμενο χωρίς τα πολιτικά της παράγωγα. Οπως κάνουν όλα τα κράτη μεταξύ τους, αν το ένα δεν είναι σε καθεστώς υποτέλειας από το άλλο.

Αντιθέτως, η ταύτιση των Δανειακών Συμβάσεων με τα Μνημόνια (το Γερμανικό Δόγμα) είναι ακριβώς εκείνη που επέτρεψε στη Γερμανία (και τους δορυφόρους της) να θέσουν σε καθεστώς (διαφορετικού βαθμού) υποτέλειας σειρά ευρωπαϊκών χωρών (τύποις ισότιμων), όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και άλλες.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για εξέταση και διαγραφή μέρους του χρέους, για επανεξέταση της Δανειακής Σύμβασης και για κατάργηση του Μνημονίου (και στη συνέχεια των εφαρμοστικών νόμων) είχε νόημα μόνον εφόσον Δανειακή Σύμβαση και Μνημόνιο δεν ήταν, δεν εννοούνταν και δεν εκλαμβάνονταν ως ένα και το αυτό.

Στον επικοινωνιακό κυκεώνα που ακολούθησε μετά την 25η Ιανουαρίου και παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις αμέσως μετά, η Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο στάθηκαν πάνω απ’ το κεφάλι της χώρας ως ένα και το αυτό. Ηταν ο θρίαμβος του Γερμανικού Δόγματος. Αλλά και του επικοινωνιακού ολοκληρωτισμού. Σε μιαν τέτοια αρένα, αν πας να παίξεις με τους όρους των θηρίων, πας με τα χέρια δεμένα χωρίς να ’σαι ο Χουντίνι.

Υπ’ αυτήν την έννοια, στις διαπραγματεύσεις αυτές χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία (κι έγινε ένα στρατηγικό λάθος): Για πρώτη φορά η Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των οικονομικών της υποχρεώσεων (Δανειακή Σύμβαση) χωρίς πολιτικές υπαγορεύσεις (Μνημόνιο). Αυτός ήταν ο «τρόμος» της Γερμανίας και τον απέφυγε πολύ εύκολα. Κι αφού τον απέφυγε, ξεσάλωσε.

Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν έχουν πλέον το στίγμα τους. Και δεν είναι βέβαιον ότι το στίγμα αυτό μπορεί να αναιρεθεί, ακόμα κι αν η κυβέρνηση αλλάξει βηματισμό. Οι λόγοι είναι δύο και απλοί: α) Η πλουτοκρατική Γερμανία διαθέτει υψηλή στρατηγική, ενώ η πτωχή Ελλάς διαθέτει καλές προθέσεις και καφενεία. Και β) η πλουτοκρατική Γερμανία διαθέτει ισχύ, ενώ η Ελλάδα το χαμένο της δίκιο.

Λέει σήμερα ο κ. Βαρουφάκης ότι ορισμένοι απ’ τους Εταίρους μας «μας την είχαν στημένη και μας πήγαιναν για Κόσοβο, πράγμα το οποίον αποφύγαμε». Θα είχε δίκιο, αν η χώρα δεν είχε ήδη γίνει ειδική οικονομική ζώνη.

Απ’ ό,τι φαίνεται, στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει από πλευράς Γερμανικού Διευθυντηρίου αυξημένη αγριότητα. Πλήθος δηλώσεων -αρνητικών δηλώσεων- για όλα απ’ όλους τους θεράποντες της Σιδερένιας Φτέρνας, για το χρέος, για τη ροή των χρηματοδοτήσεων, για τον τρόπο των ελέγχων -για όλα- γεμίζουν τον διεθνή Τύπο. Από την

άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα πρέπει επειγόντως να ανταποκριθεί σε ένα ελάχιστο πρώτο μέρος των -μίνιμουμ άλλωστε κι όχι μεγάλων- προσδοκιών του λαού. Ομως αυτό το μίνιμουμ είναι σήμερα για τον λαό η τελευταία σανίδα σωτηρίας.

Κατά τη γνώμη πολλών σοβαρών διεθνών παραγόντων (καθόλου αριστεροί οι περισσότεροι), την τυχόν «σύγκρουση την άντεχε η Ελλάδα, δεν την άντεχε η Ενωση». Ωστόσο, αυτό το κεφάλαιο έκλεισε - το πουλί πέταξε. Η πολυτέλεια για «βόλτες χωρίς ατζέντα» τέλειωσε επίσης. Το μόνον στο οποίον μπορεί να χτίσει πλέον η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την άγρια επίθεση των δανειστών για να την τελειώσουν, είναι τα φιλολαϊκά μέτρα που μπορεί να πάρει. Με έναν λόγο, πρέπει να αρχίσει να κυβερνά για (να μπορεί) να συνεχίσει να διαπραγματεύεται...


Ο ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ

13 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΩΦΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΣΥΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΛΑΒΟΠΑΖΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανώνυμος είπε...

εχει αυτοκινητα ο οδδυ να πανε να παρουν παλια και να τα συντηρησουν ..να καταργησουν τις εθνικα επικινδυνες μηκυο οσες ειναι και στις υπολοιπες ουτε δραχμη..να σταματησουν τα δημοσια εργα και να κανουν απλη συντηρηση των δρομων..να αναταξουν την γεωργικη οικονομια και την αλιεια με οργανωτικες κι οχι δραχμοβορες μεθοδους(ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΧ) να κλεισουν τα καπη τους κοινωνικους τουρισμους και καθε αηδια..να κανουν προσιτους στο λαο τους γιατρους καταργωντας τις ανοησιες του λοβερδου με το μπλαφον ν αφησουν τους συνταξιουχους ελευθερους να δουλεψουν να κοψουν το επιδομα ανεργιας προς ολους και να ενισχυσουν την εργασιακη θεση των ελληνων πολιτων και τελος ν αποκαταστησουν τους μισθους και τις συνταξεις σε λογικα κατα πρωτον πλαισια..τελος να προστατευσουν την πρωτη κατοικια απολυτως...και να ενισχυσουν τις ενοπλες δυναμεις και διαρθρωτικα με στρατιωτικα συμβουλια στη κορυφη..οχι οι ενοπλες δυναμεις στα χερια ενος στρατηγου

Ανώνυμος είπε...

Παραμονή στο ευρώ και εθνική ανεξαρτησία δεν γίνετε! Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν όχι 1, αλλά 2-3 πλάνα εναλλακτικά απέναντι στην αναγκαία έξοδο από την ευρωζώνη γρήγορα οι απαιτήσεις και οι εκβιασμοί των τοκογλύφων δανειστών θα ενσωματώσουν την πολιτική της κυβέρνησης στα δικά του μέτρα και θέλω! Αυτοδύναμη ανάπτυξη χωρίς εθνικό νόμισμα δεν γίνεται! Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει είναι με την παγκόσμια διακυβέρνηση? η με τα κράτη έθνη? Από εδώ ξεκινούν και τελειώνουν όλα! Να είστε καλά ψυχραιμία!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΗ, αυξήσεις 8-10%....για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης!!!!!!!!......πώς να μην αισθάνεσαι υπερήφανος και αξιοπρεπής!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

προκλήσεις της Τουρκίας...

Τα διαβήματα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην πράξη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά γεννά κινδύνους και βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιεί το πρόγραμμά της. Άρχισε να δίνει κουπόνια αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ξεκίνησε από τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ....

τι δεν καταλαβαίνεις??????

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 28.11.2014
Δεκαεπτά φορές πάνω η κερδοφορία του ομίλου της ΔΕΗ στο εννεάμηνο

"ΜΑΛΟΝ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ"

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στο σύνολο του λογαριασμού, με βάση τα παραδείγματα που έδωσε χθες το υπουργείο, κυμαίνονται από 8,62% ως 12,73%
03 12 2013 | 10:56


ΕπιβάΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ "Η" 14/1/2013

Αυξήσεις από 8,6% έως 25,2% στα τιμολόγια της ΔΕ
6.800% για τους καταναλωτές από το τέλος ΑΠΕ
"Η" 14/1/2013
επιβάρυνση 6.800% για τους καταναλωτές μέσα σε 3 χρόνια από το τέλος ΑΠΕ κατήγγειλε στον Αlpha 989 ο Γιώργος Μπίντζας, πρόεδρος διοικητικών υπαλλήλων της ΔΕΗ.
Όπως είπε, επιβαρύνεται ο καταναλωτής για να αποπληρώνεται αυτός που έχει κάνει τα φωτοβολταϊκά.
Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί δεν κόβουν το ρεύμα στα γραφεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μεγάλες οφειλές στη ΔΕΗ.

Ανώνυμος είπε...

Ουτε ο Φωτοπουλος ουτε ο ζερβος ειναι του συρζα Περιμενε λιγακι ακομη να δουμε α θα κυρωθει η συμβαση Μην βιαζεσαι να λοσπολογησεις κανοντας μικροπολιτικη

Ανώνυμος είπε...

που ητανε αυτος ο συνδικαλισταρας τα 3 προηγουμενα χρονια ρε ντεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

Ανώνυμος είπε...

εκείνος ο ρίζος ρίζος .....ήτανε σύριζα???........

Ανώνυμος είπε...

Οι θεσμοί συμφώνησαν για τις αυξήσεις στη δεή????

Ο βασικότερος....ο φωτόπουλος, ναι!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ζημιά που θα κάνει ο σύριζα στην έννοια της αριστεράς θα είναι ανυπολόγιστη..........

Τα αμπέχωνα της υπουργάρας και της ....."ένα βήμα πίσω όλοι" στο ελικόπτερο σήμερα είναι ...κλαυσίγελος ολκής....

Για πρώτη φορά αριστερά με κυβέρνηση ΚΑΜΕΝΟΥ-τσίπρα.....

Ανώνυμος είπε...

ασε μας ρεεεεεεεεε....που ησουνα το καλοκαιρι που εγινε αυξηση 40% για να πανε στο μερκελισμο κατ ευθειαν κι οχι σε ανθρωπιστικη κριση που θα πανε τωρα..γιατι δε μιλαγες ρε λαμογιο...σκασε και πλερω και μακαρι αφου σε ψαξουνε που τα βρηκες να στα κουρεψουνε κιολας