Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ τα τραπεζικά χρέη μόλις οκτώ ομίλων!

ΠΟΤΕ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΤΡΙΚ, ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί κρύβεται στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και γενικότερα της οικονομίας της χώρας. Οκτώ επιχειρηματικοί όμιλοι χρωστούν πάνω από 10 δις στις ελληνικές τράπεζες, μέσω συσσωρευμένων δανειακών υποχρεώσεων που δεν εξυπηρετούνται είτε στο σύνολο είτε στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Πετρελαϊκές και κατασκευαστικές εταιρείες, όμιλοι με ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, με διασυνδέσεις και με μέσα ενημέρωσης κυριαρχούν στον κατάλογο των υπερχρεωμένων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου. Τα τρανταχτά ονόματα των ολιγαρχών, λόγω της ισχύος τους αλλά και των μηχανισμών που μπορούσαν να ενεργοποιήσουν, αποτελούσαν κίνδυνο για τις τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας. Ως εκ τούτου, απολάμβαναν «προνομιακές σχέσεις» με το τραπεζικό σύστημα και κατόρθωναν να εξασφαλίζουν ανεξέλεγκτη κατ” ουσίαν δανειοδότηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου επιχειρηματικού κονσόρτσιουμ, που με τη μέθοδο των συνεχών αναχρηματοδοτήσεων δανείων αλλά και των δανείων-πακέτων από κοινοπρακτικό τραπεζικό σχήμα έφτασε να έχει άνοιγμα κοντά στο 1 δις ευρώ, το οποίο σχεδόν διπλασιάζεται με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του σε ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ. Επίσης, ισχυρότατη εταιρεία, με μεγάλη συμμετοχή στα δημόσια έργα στα χρόνια της «κοσμογονίας», στις δύσκολες εποχές δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τις τραπεζικές υποχρεώσεις της. Τα χρέη της ξεπερνούν το 1,7 δις ευρώ.

Οι διάττοντες αστέρες

Στη λίστα των οκτώ ομίλων συμπεριλαμβάνονται και άλλοτε κραταιά ονόματα, που στην πορεία εξελίχθηκαν σε… φούσκες. Ως εκ τούτου, η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Παράδειγμα αυτής της κατηγορίας αποτελεί αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που εκτοξεύτηκε την εποχή των παχιών αγελάδων, αλλά που τα δίσεκτα χρόνια των Μνημονίων δεν απέφυγε την ελεύθερη πτώση. Τα τραπεζικά χρέη του εκτιμώνται περί τα 800 εκατ. ευρώ και τα συνολικά (προς ασφαλιστικά ταμεία, οφειλές σε εργαζόμενους πέραν του έτους) ξεπερνούν το 1 δις.

Άλλη, ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί επιχειρηματικός όμιλος που δραστηριοποιήθηκε κατά καιρούς σε διάφορους παραγωγικούς τομείς άσχετους μεταξύ τους, κάνοντας κύκλο εργασιών δεκάδων δις ευρώ και απασχολώντας χιλιάδες εργαζόμενους. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος, που εμφανιζόταν ως κολοσσός με ισχυρούς συμμάχους εκτός Ελλάδας, εμφανίζεται να έχει τραπεζικές υποχρεώσεις άνω των 2 δις, με τα περιθώρια εξυπηρέτησής τους να είναι μηδαμινά.

Ακόμη, παρά την επιτυχημένη πορεία εταιρείας στον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας, η ηγεσία της έλαβε την απόφαση να «μεταναστεύσει» μέσα στην κρίση. Άφησε πίσω της «φέσια» σε τρεις τράπεζες που ξεπερνούν το 1 δις, όμως, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπάρχει μερική μόνο εξυπηρέτηση.

Ο πόλεμος με τα συμφέροντα

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Συνασπισμός παλαιότερα ήταν ένα κόμμα που οριακά έμπαινε στη Βουλή, οι καταγγελίες του για συσσώρευση πλούτου σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά χέρια αντιμετωπίζονταν ως υπερβολές ρομαντικών ακτιβιστών που αδυνατούσαν να κατανοήσουν τις ανάγκες του ελληνικού καπιταλισμού. Μετά τις εκλογές του 2012 όμως, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καθώς η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, οι αποκαλούμενοι «ολιγάρχες» άρχισαν να αισθάνονται απειλή για τα συμφέροντα και την εξουσία τους. Και τώρα έφτασε η ώρα του απολογισμού: της απόδοσης ευθυνών αλλά και του… λογαριασμού. Για να δοθούν οι απαντήσεις που περιμένουν οι πολίτες για το πού πήγαν τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων και των πακέτων στήριξης προς τις τράπεζες, για το πώς υποστηρίχθηκαν δέκα ονόματα του επιχειρείν και αφέθηκαν στη μοίρα τους εξακόσιες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι.

Σύμφωνα με δημοσκοπικά δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής από τα μείζονα πολιτικοοικονομικά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, ως βασικών συνεπειών της σχέσης επιχειρηματιών με το κράτος, έγιναν σημαία του ΣΥΡΙΖΑ τόσο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου όσο και κατά την προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουάριου, επέλεξαν ως συνοδοιπόρο στην εξουσία αλλά και στη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Στο συμβολικό επίπεδο αλλά και σε αυτό της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, ο πρωθυπουργός δημιούργησε υπουργικό χαρτοφυλάκιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς με πολιτικό προϊστάμενο τον έντιμο και άτεγκτο πρώην δικαστικό Παναγιώτη Νικολούδη. Ητοποθέτησή του σε αυτή τη νευραλγική κυβερνητική θέση σήμανε συναγερμό σε όλους εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν να νέμονται την πολιτικοοικονομική εξουσία.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το καθεστώς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας το οποίο βύθισε τη χώρα μας στην κρίση και είναι υπεύθυνο για την απαξίωση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο». Κατηγορηματικός για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση θα καταστρέψει την ολιγαρχία». Ο κ. Νικολούδης, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μια χούφτα οικογενειών που θεωρούν ότι το κράτος υπάρχει για να υπηρετεί τα συμφέροντά τους», ενώ σε συνέντευξή του στο Reuters διευκρίνισε με σαφήνεια ότι δεν επιτίθεται εναντίον των πλουσίων, αλλά εναντίον αυτών που παρανόμησαν για να γίνουν πλούσιοι.

Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, έχει τρομάξει τους ολιγάρχες. Το στοίχημα που έχει βάλει ο Αλέξης Τσίπρας να «καθαρίσει» την ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή από μια «στρέβλωση» που οδηγούσε σε αδιαφάνεια, μόλυνε την πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα και δημιούργησε κράτη εν κράτει συσπειρώνει εναντίον του όλους αυτούς που προσβλέπουν στη διαιώνιση της πρότερης κατάστασης. Οι περίφημοι «ολιγάρχες» φοβούνται τον έλεγχο του τρόπου σύναψης δημόσιων συμβάσεων, που τους απέδιδαν όχι μόνο μεγάλα κέρδη, αλλά και τη διαχρονική αποκλειστικότητα, αφού κάθε φορά «πουλούσαν» ως μεγάλο προβάδισμά τους το καλύτερο «know how» και την «εντοπιότητά» τους. Αλήθεια, πόσο πατριώτες μπορεί να είναι αυτοί;


Όπως και να “χει, μεγαλοεργολάβοι, μιντιάρχες και άλλοι επιχειρηματίες, που επί της ουσίας μέσω «θαλασσοδανείων» συντηρούσαν την εξουσία τους ή νέμονταν με την ανοχή και τη συνδρομή της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας τα έργα ή τα κονδύλια, νιώθουν πλέον την ανάσα των ελεγκτικών μηχανισμών. Γι’ αυτό και προσπαθούν λυσσαλέα να υπονομεύσουν την εικόνα της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως περί προνομιακής μεταχείρισης για συμμετοχή σε ΕΣΠΑ ή περί «αμέλειας» που οδήγησε σε φαινόμενα όπως η γιγάντωση του λαθρεμπορίου καυσίμων σφίγγουν τον κλοιό
ΕΠΙΚΑΙΡΑ 

12 σχόλια :

  1. Ανώνυμος7/3/15 19:37


    Αποσπασματα από το κειμενο( του 2015.).. τσιτάτα που διαβαζω από 1980 ακριβώς τα ιδια
    …συμπεριλαμβάνονται και άλλοτε κραταιά ονόματα..
    …ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί επιχειρηματικός όμιλος
    …στον κλάδο της βαριάς βιομηχανίας, η ηγεσία
    …πλούτου σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά χέρια
    … «η κυβέρνηση θα καταστρέψει την ολιγαρχία»
    …έχει τρομάξει τους ολιγάρχες.
    …χει, μεγαλοεργολάβοι, μιντιάρχες και άλλοι επιχειρηματίες

    Ε λοιπόν θα το πω ονόματα.
    Βασίλης Τσιβλής¨ πουλάει σκόρδα πάνω στο καπω του αυτοκινήτου σε πλεξουδες των 10 σκόρδων παράνομα στο τέλος των λαικών αγορών
    2 ευρώ η πλεξούδα. Ταμειακή μηχανή ουτε σκέψη .
    να ζωθώ με κάμερα για να το απολδείξω και να τημωρηθεί παραδειγματικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/3/15 09:30

    ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΟΜΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ,ΔΗΚΗΓΟΡΟΙ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ,ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ,ΑΓΡΟΤΕΣ,ΨΑΡΑΔΕΣ,ΛΑΙΚΙΤΖΗΔΕΣ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ,ΞΕΝΟΔΟΖΟΙ,ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ,ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ,ΤΕΖΝΙΤΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΑΣ ,ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΦΤΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΣΚΟΡΔΑ ΣΤΟ ΚΑΠΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ,ΑΣ ΤΟΝ ΧΑΡΙΣΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ.ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΤΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΒΟΥΤΑ ΤΙ ΓΛΩΣΑ ΣΤΟ ΜΥ.ΑΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/3/15 10:54

    O Nικολούδης εντόπισε 10 δις ευρώ καταθέσεις Ελλήνων πολιτικών σε τράπεζες του εξωτερικού
    Share →
    Share on Facebook 227


    Σοκάρει το ρεπορτάζ της Real News σύμφωνα με το οποίο βρίσκονται «στο μικροσκόπιο των Αρχών καταθέσεις πολιτικών στο εξωτερικό ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ που δεν έχουν δηλωθεί».

    Η συγκεκριμένη αποκάλυψη δημοσιεύεται στο ίδιο φύλλο που φιλοξενεί ρεπορτάζ για τον Χαρδούβελη που έβγαλε τα λεφτά του στο εξωτερικό.

    Εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών για τα 10 δις των Ελλήνων πολιτικών σε τράπεζες του εξωτερικού και μάλιστα σε καιρό Μνημονίων θα προκληθεί πάταγος στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Αυτοί δεν είναι πολιτικοί

    Σε περίπτωση που καταφέρει να τους ακουμπήσει ο Νικολούδης θα γίνει Εθνικός Ηρωας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/3/15 10:58

    για περισσοτερα
    http://www.real.gr/filescalendar/2015/March/398360/realmoney.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΠΟΣΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.ΔΕ ΛΕΩ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΟΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ ΚΑΙ ΛΕΩ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ...ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΣΥΝΟΨΙΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΤΕΙΛΩ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ..ΑΛΛΑ ΑΠ ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΣ ΜΗΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΕΧΕΙ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΝ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΠΙΣΩ.ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΙΔΙΩΣ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΦΕΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΑ Η ΣΩΣΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΑΛΤΕ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΟΣ ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/3/15 16:38

    νις βαλτου τραγουδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/3/15 19:11

    η διαφορά είναι ότι αυτοί αρνούνται να βάλουν τα κεφάλια μέσα.

    κάτι είναι και αυτό.
    παίρνουμε ανάσες ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/3/15 19:26

    τρέμουν στο άκουσμα δημοψήφισμα!
    η δημοκρατία στο απόγαιό της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/3/15 20:08

    το είπε και η ιερή αγελάδα, η ντόρα , ότι ένα δημοψήφισμα θα είναι πολύ μεγάλο λάθος.
    άρα τι γνώμη μπορεί να έχουν 10 εκ.λαός αφού η γνώμη της ντόρας είναι πάντα η σωστή ? λεφτά θα χαλάμε για εκλογεςσε αστείες ερωτήσεις σε ένα αστείο λαό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8/3/15 20:15

    Δημιουργία ευρω-στρατού, με το βλέμμα στη Ρωσία, ζητά ο Γιούνκερ
    προκειμένου να καταστεί σαφές στη Ρωσία πως «μιλάμε σοβαρά για την προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών

    ΝΑΤΟΟΟΟ! και κιμάς τα παιδιά μας για τους ναζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος8/3/15 20:37

    γυναικες.....μαζι δεν κανουμε και χωρια δεν μπορουμε............τιςευχες μου gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος8/3/15 20:46

    Ευχαριστούμε! Πάντα ιππότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.