Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Hμερίδα για την παρουσίαση του διατμηματικού ερευνητικού προγράμματος του δήμου Γορτυνίας στην παλιά βουλή

 «Ερμηνευτική προσέγγιση και δυνατότητες παρεμβάσεων στην περιοχή του ποταμού και της τεχνητής λίμνης Λάδωνα»
 Το ερευνητικό πρόγραμμα μελετά την παραλαδώνια περιοχή πολύπρισματικά. Καταγράφει και αναγνωρίζει δεδομένα και δυνατότητες που αφορούν βιοτικό και αβιοτικό περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή τον μνημειακό και φυσικό πλούτο, το οικιστικό δίκτυο και την απασχόληση των κατοίκων. Προτείνει μέτρα και παρεμβάσεις κατά τομέα με κριτήριο τις μεταξύ τους συνέργειες. Για παράδειγμα ο φυσιολατρικός/πολιτιστικός τουρισμός θα ενισχύσει τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και η διαχείριση των δασών θα δώσει νέα προϊόντα και έσοδα στην περιοχή. Οι προτάσεις του ερευνητικού προγράμματος μπορούν είτε άμεσα είτε με λίγη επιπλέον επεξεργασία σε επίπεδο εφαρμογής να υλοποιηθούν. Άλλες είναι έργα του Δήμου Γορτυνίας, άλλες συμπληρώνουν τις ελλείπουσες δυστυχώς, κρατικές παρεμβάσεις υποστήριξης  παραγωγικών τομέων, όπως ο αγροτικός.

Η πρόσκληση απευθύνονταν κυρίως στους Γορτύνιους της Αττικής αλλά και εκπροσώπους άλλων φορέων και παραγόντων της Πολιτικής με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού που διατηρεί σύνδεση με την περιοχή και ενεργοποίηση κάθε εμπλεκόμενου για την υλοποίηση των δράσεων.
Η παρουσίαση έγινε από μέλη της ερευνητικής ομάδας:
 Πορτάλιου Ελένη, καθηγήτρια, Αρχιτεκτονικής Σχολή ΕΜΠ
Ενιαία προσέγγιση, γενικές κατευθύνσεις και στόχοι του ερευνητικού προγράμματος. Οικιστικό δίκτυο, μνημεία της φύσης και του πολιτισμού
πληθυσμιακά/κοινωνικά δεδομένα, στόχοι ανασυγκρότησης.
 Ιωαννίδη Χαράλαμπο, καθηγητή, Σχολής Τοπογράφων ΕΜΠ
Τοπογραφικές εργασίες του Ερευνητικού Προγράμματος.
 Καρέτσο Γεώργιο, ερευνητή, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων
Αβιοτικό και βιοτικό περιβάλλον. Καταγραφή δεδομένων, προβλήματα / κίνδυνοι, προτάσεις.
Κουτσούρη Αλέξανδρο, αν. καθηγητή, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτογενής τομέας παραγωγής. Σημερινή πραγματικότητα, ανάγκες και προβλήματα των αγροτών, συμπεράσματα / δυνατότητες.
Έγινε επίσης σύντομη παρουσίαση από τον κ. Μαυρέλη της διαδικτυακής πύλης ανοικτών γεωχωρικών δεδομένων που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δήμο Γορτυνίας για να παρέχει  δωρεάν χρήση δεδομένων για αξιοποίηση από κάθε ενδιαφερόμενο.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε και την υπογραφή χρηματοδότησης δράσεων για την περιοχή, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Ζαχαριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τάκης Γατσόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι Γορτυνία, εκπρόσωποι πολλών συλλόγων των χωριών της Γορτυνίας.
Όλοι επεσήμαναν την ανάγκη για συνεχή και συλλογική προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος που δημιουργήθηκε με την εκπόνηση αυτού του προγράμματος.
πηγη


7 σχόλια :

Γιώργος Μπουρέκας είπε...

Εχω επισημάνει απο καιρό την ανάγκη δημιουργίας τουριστικού άξονα ιερό Γλανιτσιάς(Αγ.Παρασκευή)-Σούφη Πηγάδι-Μυγδαλιά-Κυράς Γεφύρι.Είμαστε το μοναδικό χωριό που έχουμε δυό τόσο παλιά ιστορικά μνημεία.Επομένως πρέπει να ξεκινήσει ο δρόμος προς Αγ.Παρασκευή πάνω στο ιστορικό μονοπάτι

Ανώνυμος είπε...

http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/arcadia-hist/topics/arhlousoi.htm

Ανώνυμος είπε...

http://www.inarcadia.gr/dd/kerpini/kerpistoria1.htm

Ανώνυμος είπε...

http://www.arcadians.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=393:q---&catid=99:q-

Ανώνυμος είπε...

ρε μπας και γινουμε αμφιπολη ?

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ?

Ανώνυμος είπε...

καλα τωρα μιλαμε..... προταση εχεις;