Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

ο Κος Τσιαούσης επικοινώνησε μαζί μου να  πληροφορηθεί  για τον μακαρίτη Χρήστο Κωνσταντινόπουλο και το βιβλιο του ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΤΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και στην αναφορά που κάνει για τους  "Λαγκαδινους μαστόρους"  Σε επόμενη εργασία τους  για τα Άνθη της πέτρας θα συμπεριλάβουν  την ανεκτίμητη συμβολή του Χρ.Κωνσταντινόπουλου  για αυτό που κάνουν

Κάποιοι, ήδη, πλην της μετανάστευσης σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη, έχουν επιλέξει την επαρχία – είτε επειδή έχουν ρίζες είτε επωφελούμενοι από κάποια –λυμφατικά για την ώρα– επιδοτούμενα προγράμματα. Κι ας προστεθεί (κάτι που επανειλημμένα έχω επικαλεστεί), αρχοντικά οι εκεί περισσότερες κατοικίες σε σχέση με το παρελθόν. Βάλτε και τη συντόμευση των αποστάσεων.
Εχουμε λοιπόν εδώ μια ομάδα επιστημόνων, λογίων και πολιτών, που συνάχθηκαν και αποφάσισαν να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν το έργο και τη συμβολή των Λαγκαδινών μαστόρων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και την καταγραφή των Λαγκαδίων στη συλλογική συνείδηση ως εμβληματικού τόπου για την τέχνη και την προβολή της πέτρας, όχι μόνο ως δομικού υλικού, αλλά και ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Και, ας προστεθεί, μιας τέχνης που στον καιρό της οι κάτοικοι δεν την είχαν σε πολλή εκτίμηση, αφού ασβέστωναν τις θαυμάσιες πετροκατασκευές στο εξωτερικό των κτισμάτων, για να φαίνονται πιο… όμορφα. Είδη όμως η πέτρα έχει ανακτήσει την τιμή της σε κάθε… αξιοσέβαστη κατασκευή.
  «Ανθη της πέτρας» (που θυμίζει Σεφέρη) το όνομα της κίνησης που, σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δίνει ο πρόεδρός της, Γιάννης Τσιαούσης, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, προχωρά στη δημιουργία ενός Ιδρύματος– Μουσείου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, με έδρα τα Λαγκάδια. Το ίδρυμα αυτό σχεδιάζεται ν’ αποτελέσει το κέλυφος που θα φιλοξενήσει μια συστηματική προσπάθεια μελέτης και ανάδειξης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της χώρας μας, όπου διάφοροι επιστημονικοί φορείς (πολυτεχνικά ιδρύματα, πανεπιστήμια κ.λπ.) θα έχουν ενεργό ρόλο. Στο πλαίσιο του ιδρύματος προβλέπεται η διοργάνωση σεμιναρίων, θερινών σχολείων αλλά και λειτουργία σχολής μαθητείας και τέχνης της πέτρας.
Το πρόγραμμα
Για τη δημοσιοποίηση της προσπάθειας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Α. Δεληβορριάς (διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη), Σπ. Μερκούρης (πρόεδρος του Ιδρύματος Μ. Μερκούρη), Δ. Ταλαγάνης, Ν. Τάτσης, Μ. Φασιανού, Σ. Χηνιάδου – Καμπάνη, Τ. Παπαϊωάννου και άλλοι καθηγητές του ΕΜΠ, πανεπιστημιακών, λογοτεχνών κ.ά., στην οποία συνάντηση εκφράστηκε η θερμή υποστήριξη και η συμμετοχή στην όλη προσπάθεια.
«Εχουμε», λέει ο κ. Τσιαούσης, «προχωρήσει στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αρχειοθέτησης και ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού που έχει φτάσει στα χέρια μας (συμφωνητικά, συμβόλαια, φωτογραφίες κ.λπ.) και το αποτέλεσμα, όπως αρχίζει να φαίνεται, είναι πράγματι εντυπωσιακό». Ταυτόχρονα, οι επισκέψεις «αναγνώρισης» που έχουν ξεκινήσει τα «Ανθη της Πέτρας», σε περιοχές έντονης δραστηριοποίησης των Λαγκαδινών μαστόρων, δημιουργούν σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους και, σε συνδυασμό με την αναμόχλευση της συλλογικής μνήμης, διευκολύνουν το έργο των ειδικών επιστημόνων.
Η όλη προσπάθεια, προσθέτει ο κ. Τσιαούσης, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό. Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών, ενώ οι πρώτες χορηγίες αξιοποιούνται για την εκτέλεση των αρχικών βημάτων στις δράσεις που προαναφέρθηκαν. «Η συνεργασία με φορείς, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και διάφοροι ιδιωτικοί φορείς, σε συνδυασμό με την απόλυτη διαφανή και λιτή οικονομική λειτουργία, μας έχουν επιτρέψει να επιβιώνουμε και να προχωράμε σ’ αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό τοπίο».

Του Δημήτρη Γκιώνη από την εφημερίδα των συντακτών 

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος19/6/14 16:10

    Εχτιζε την βρυση στον πλατανο ο Αναστος και το ειχανε κουλουμπωσει καμποσει και ο καθενας εκανε την δικη του υποδειξη Εκει ητανε κι ο μακαριτης ο Θοικος (θεος συγχωρεστον,εχει πολλα καλα) ο Κωνστανιος
    και καποια στιγμη λεει : Καλος μαστορας ο Αναστος αλλα θελει κι ενα ανθρωπο να τον ορμηνευει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.