Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Συμβάσεις μηδενικής αξιοπρέπειας έρχονται

Με την ανεργία να καλπάζει είδαμε να ξεφυτρώνουν 4ωρες εργασίες με πεντάμηνες συμβάσεις ενώ παράλληλα άρχισαν να ανεβαίνουν επικίνδυνα στην Ευρώπη οι συμβάσεις μηδενικού χρόνου ή μηδενικής αξιοπρέπειας. Με τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου ο εργαζόμενος πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος για να δουλέψει έστω και μια ώρα χωρίς καμία άλλη υποχρέωση από τον εργοδότη! 1.4 εκ. Βρετανοί ήδη νιώθουν στο πετσί τους αυτή την φρικτή εργασιακή πραγματικότητα και τα νούμερα αυξάνουν στο όνομα της ελαστικότητας και της τόνωσης των αγορών. (02.05.2014) Πρόκειται για το νέο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που λίγο- πολύ κάνει τον εργαζόμενο ζητιάνο για μια μπουκιά ψωμί

Ο δρόμος άνοιξε λοιπόν και δεν πρόκειται το φαινόμενο να περιοριστεί μόνο στην Αγγλία. Μια στρατιά εκατομμυρίων ανέργων είναι ήδη σχεδόν έτοιμη να καταναγκαστεί ουσιαστικά σε αυτό το αίσχος που μετά τις εκλογές (για ευνόητους λόγους) θα χτυπήσει προφανώς και τη δική μας πόρτα επίσημα.

Αυτό σε συνδυασμό με την απειλή εμπάργκο προς την ΕΕ από τη Ρωσία διαμορφώνει ένα ζοφερό τοπίο που δεν υπόσχεται τίποτα ευοίωνο. Το κλείσιμο των συνόρων της Ελβετίας μετά από δημοψήφισμα έρχεται να συμπληρώσει το παζλ απομονωτισμού και να μας κάνει να φοβόμαστε για συνέπειες που θα πλήξουν την ποιότητα ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και για καταστάσεις που πιθανά να προκαλέσουν ισχυρούς τριγμούς στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Είναι σαφές πως ο κεντρικός άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής διαφυλάττει πρωτίστως τις τύχες των τραπεζών πιέζοντας έτσι ασφυκτικά τις δομές εργασίας και πρόνοιας όλο και περισσότερο. Τι θα κάνει η Ελλάδα; Το σίγουρο είναι πως δεν ορίζουμε σχεδόν τίποτα, απλά εφαρμόζουμε κοινοτικές οδηγίες. Για πόσο είναι το θέμα. Η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ένα ευγενές όραμα που έχει αποδειχθεί τελικά εφιάλτης. Ως μέλος της ΕΕ θα υποστούμε κάθε συνέπεια των αποφάσεων που λαμβάνονται στη κεντρική σκηνή η οποία λίγο πραγματικά ενδιαφέρεται για το αν υπάρχει ανεργία στα κράτη μέλη της.

Μέσα σε όλο αυτό το στρόβιλο εξελίξεων έχουμε και την συνεχή άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων και την συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.


Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη στροφής και αλλαγής της πολιτικής της ΕΕ και αυτό σίγουρα δε μπορεί να γίνει με εξαρτημένες κυβερνήσεις που λένε μόνο ναι θέλοντας και μη. Όσοι από εμάς πιστεύουν στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες οφείλουμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα στέλνοντας στο ευρωκοινοβούλιο φωνές που θα αντισταθούν σε αυτές τις πρωτόγνωρα βάρβαρες και απάνθρωπες καταστάσεις. Το “μένω” μέσα στην ΕΕ a priori και μοιρολατρικά μας τελείωσε. Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να μιλήσουν διαμορφώνοντας ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα αντιταχθεί με σθένος και ψυχή στο ξεπούλημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

5 σχόλια :

  1. μη ξεχνάτε , ψηφίζουμε και για ε.ε.!
    έχετε ακουστά τη λευκή βίβλο ?ή μονο τα αντι ΕΕ κόμματα έχουν ενημερώσει΄γιαυτή τους φίλους ή οπαδούς?
    γιατί το αποσιωπούν τα άλλα κόμματα ?
    λευκή βίβλος σημαίνει μηδέν δικαιώματα, ξεκινάμε σαν να μη υπήρχαν ποτέ τα παραμικρά δικαιώματα και ότι ξέρετε μέχρι τωρα να το ξεχάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οσο πιο αντιμνημονιακα τοσο πιο καλα....ουτε μνημονιακο κουνουπι..οπου κι αν εχει τρυπωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο καλή επιτυχία.

    Στίχοι: Κίτρινα Ποδήλατα

    Γίναμε σκλάβοι δέκα τυπάκων
    που τον πλανήτη τον κρεμάνε σαν μπρελόκ
    θερίζουν πλούτη και σπέρνουν πείνα
    θέλουν να δουν να φτύνουμε αίμα στη ρουτίνα
    νοιάζονται τόσο για τα παιδιά σου
    τους ψηφοφόρους που ’χεις μέσα στην κοιλιά σου
    θα τους σπουδάσουν, δουλειά να πιάσουν
    και με ρουσφέτια υποκλίσεις να χορτάσουν.

    Μα εγώ θα ζήσω μέσα στη μέρα
    θέλω τα χέρια να σηκώνω στον αέρα
    θέλω τον ήλιο και οξυγόνο
    κι αυτό το μέλλον με ελπίδα ν’ ανταμώνω
    θέλω οξυγόνο, θέλω να ζήσω, θέλω να ζήσω, θέλω να ζήσω.
    .........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Μάρτη του 1994 ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί με ειδικό ένθετο φυλλάδιο του ΚΚΕ με τίτλο: «Λευκή Βίβλος η επιχείρηση επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα». Το φυλλάδιο ξεκινούσε με την κωδικοποίηση των αντεργατικών ανατροπών ως εξής:
    Σε κίνδυνο το 8ωρο, η κατάκτηση του αιώνα!
    Στο στόχαστρο η κοινωνική ασφάλιση και τα επιδόματα!
    Υπό κατάργηση συλλογικές συμβάσεις!
    Απολύσεις χωρίς όρια και χωρίς αποζημίωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.