Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Επαναστάτες από αιτία

Ο διευθυντής της Φιλαρμονικής μας υποδέχτηκε ευγενικά.
 «Τι μπορώ να κάνω για σας;» ρώτησε.
 «Μας οφείλετε εκατό χιλιάδες!»
«Πολύ πιθανόν. Αλλά θυμίστε μου ακριβώς για ποιο λόγο;»
«Είναι προκαταβολή» του είπαμε. 
«Μάλιστα. Πολύ λογικό. Προκαταβολή για τι πράγ­μα:» 
«Για τη συναυλία μας στη Φιλαρμονική!» 
«Μάλιστα. Πολύ καλός λόγος! Αλλά συγχωρέστε με αν κάνω λάθος, νομίζω ότι δεν έχουμε ξανασυναντηθεί. Έχουμε υπογράψει ίσως κάποιο συμβόλαιο;» 
«Όχι ακόμα, αλλά μπορούμε να υπογράψουμε τώρα!»
  «Αναμφίβολα μπορείτε. Αλλά θα είχατε την καλοσύνη να μου δώσετε μια γενική ιδέα της πρότασής σας; Είστε ορχήστρα;»

«Όχι ακόμα, αλλά θα γίνουμε!»

«Και το ρεπερτόριό σας, σε γενικές γραμμές, αν επιτρέπετε;»

«Θα το διαμορφώσουμε όταν μάθουμε να παίζουμε».

«Να παίζετε;»

«Τα όργανά μας φυσικά!»

Η ηλιθιότητα αυτού του τύπου άρχισε να μου τη δί­νει.

«Κύριοί μου, δεν ξέρετε ακόμα να παίζετε;»

«Είτε ξέρουμε, είτε δεν ξέρουμε, ποια είναι η διαφο­ρά. Το μέλλον μας ανήκει, δεν το βλέπεις;»

«Α, ναι! Ασφαλώς! Αλλά επιτρέψτε μου να κάνω μια πρόταση. Γιατί δεν μαθαίνετε πρώτα να παίζετε, μετά να κάνετε εξάσκηση για κάποιο διάστημα κι ύστερα να το συζητήσουμε. Αφού, βεβαίως, το μέλλον σας ανήκει, χωρίς αμφιβολία!»

Κι αυτό το φασιστικό γουρούνι δεν μας έδωσε την προκαταβολή. Φύγαμε νιώθοντας την κοινωνική κατα­πίεση στο πετσί μας. Έξω ήταν μια αφίσα που διαφήμι­ζε κάποιον Μότσαρτ.

«Ποιος ειν' αυτός;» ρώτησε ένας μας. Δεν θυμάμαι  ποιος. Δεν έχω πολύ καλή μνήμη, ειδικά το πρωί.

«Κάποιος αρχαίος!»

Σταματήσαμε να συλλογιστούμε για την τέχνη και πήγαμε να φτιάξουμε μια μπόμπα, να την βάλουμε στη Φιλαρμονική.

Πάνω απ' όλα το δίκαιο του αγώνα.

  ~ Σλάβομιρ Μρόζεκ (Slawomir Mrozek) - Πολωνός δραματουργός, συγγραφέας και σκιτσογράφος

17 σχόλια :

  1. Ανώνυμος9/4/14 09:02

    τι να ξέρει ο πολωνός σκιτσογράφος από ανάπτυξη?
    εμείς υπογράφουμε συμβόλαια και πληρώνουμε προκαταβολικά τα διόδια στο μπομπολα για να μας φτιάξει τους δρόμους .
    ως εκ τούτου δεν υπάρχει αιτία επαναστασης, καθότι ο μπόμπολας ξέρειτο Know-How καλύτερα από τη ΜΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/4/14 13:39

    Για να καταλάβετε το μέγεθος της κοροϊδίας αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εάν η Ελλάδα επιχειρούσε πραγματική έξοδο στις αγορές και όχι αυτή τη μαϊμού διαδικασία που επιχειρείται τώρα, και με δεδομένο πως το χρέος μας είναι στο 170% του ΑΕΠ, το επιτόκιο θα ήταν γύρω στο 40%. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε χρηματιστές και άνθρωποι της αγοράς.
    Ούτε στις μπανανίες τέτοιο δούλεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/4/14 18:39

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Να τι σημαίνει το Αγγλικό Δίκαιο που η Ελλάδα σήμερα πουλάει ΟΜΟΛΟΓΑ και πανηγυρίζει ο Στουρνάρας - Είδηση που ΔΕΝ θα διαβάσετε πουθενά αλλού!!!
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Να τι σημαίνει το Αγγλικό Δίκαιο που η Ελλάδα σήμερα πουλάει ΟΜΟΛΟΓΑ και πανηγυρίζει ο Στουρνάρας - Είδηση που ΔΕΝ θα διαβάσετε πουθενά αλλού!!!

    Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης αποκαλύπτει τι σημαίνει η αλλαγή του δικαίου για τα νέα ομόλογα

    Με το ελληνικό οι κανόνες λειτουργούν υπέρ του οφειλέτη, ενώ με το αγγλικό υπέρ του δανειστή!

    Αν γίνει η αλλαγή που μας ζητάνε επίμονα οι δανειστές, δεν μπορείς να ζητήσεις μείωση του χρέους

    Απαράδεκτη είναι η τυχόν αποδοχή του αγγλικού δικαίου στη νέα δανειακή σύμβαση, υπογραμμίζει με συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ» ο έγκριτος συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης, παραθέτοντας ουσιαστικά επιχειρήματα. Ο κ. Κασιμάτης εξηγεί ότι οι δανειστές μας θέλουν να επιβάλουν το αγγλικό δίκαιο επειδή αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν πειραματόζωο και στο πλαίσιο μιας αντίληψης κατοχής του ευρωπαϊκού Νότου απ' τον Βορρά.

    Εξηγεί επίσης, και μάλιστα και με παραδείγματα, ότι η επιβολή του αγγλικού δικαίου λειτουργεί πάντα υπέρ του δανειστή και ποτέ υπέρ του οφειλέτη, ο οποίος όμως είναι το αδύναμο μέρος σε τέτοιες δανειακές συμβάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/4/14 18:40

    ι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας;


    - Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010 με τις χώρες της Ευρωζώνης και με το ΔΝΤ (το λεγόμενο Μνημόνιο) είχε περιλάβει τον όρο στο άρθρο 14 (1) ότι η Σύμβαση που υπογράφτηκε και κάθε υποχρέωση σχετική με αυτή «διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο». Αυτό το είχα καταγγείλει τότε αμέσως ως πολύ σοβαρό ζήτημα που είχε δεχτεί η κυβέρνηση. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω με απλά λόγια τι σημαίνει αυτός ο όρος: Σε όλες τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, οι κανόνες που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ του δανειστή και του οφειλέτη είναι πάντοτε υπέρ του οφειλέτη, γιατί ο οφειλέτης είναι το αδύναμο μέρος μιας δανειακής σύμβασης, ενώ ο δανειστής είναι το ισχυρό. Αυτό είναι μια κατάκτηση του ανθρωπιστικού δικαιϊκού πολιτισμού της Ευρώπης. Στην Αγγλία αυτό δεν ισχύει. Εκεί επικράτησε η αποικιακή νοοτροπία της αυτοκρατορίας και η νοοτροπία του Μεσαίωνα, που ήταν πάντοτε υπέρ του ισχυρού δανειστή και εις βάρος του φτωχού οφειλέτη. Αυτό ακριβώς είχε σατιρίσει ο Σαίξπηρ στο έργο του «Ο έμπορος της Βενετίας» με τον τύπο του τοκογλύφου Σάιλοκ. Σύμφωνα, λοιπόν, με το αγγλικό δίκαιο, ό,τι και αν συμφωνήσει και υπογράψει εις βάρος του ο οφειλέτης, ο οποίος βρίσκεται συνήθως στην ανάγκη να δανειστεί, ισχύει, έστω και αν είναι, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και με το δίκαιο των άλλων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αθέμιτο.


    Για να καταλάβουν καλύτερα οι αναγνώστες μας, μπορείτε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα;


    1ο παράδειγμα: Αν οδηγηθεί ο οφειλέτης, λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχει να δανειστεί χρήματα, σε υπερδανεισμό, να δανειστεί δηλαδή περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεται για να κερδίσει περισσότερα ο δανειστής, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο μπορεί να μειωθεί το δάνειο μέχρι το αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών του οφειλέτη. Αυτό με το αγγλικό δίκαιο δεν μπορεί να γίνει.


    2ο παράδειγμα: Αν ο δανειστής, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του οφειλέτη, αξιώσει μεγαλύτερο τόκο από εκείνον που ισχύει στις συναλλαγές, μπορεί ο οφειλέτης σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο να ζητήσει τη μείωσή του. Αυτό με το αγγλικό δίκαιο δεν γίνεται.


    3ο παράδειγμα: Η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα τον Μάη του 2010 είναι γεμάτη με όρους που ισχύουν μόνο για τον οφειλέτη, ενώ δεν προβλέπεται, για χάρη της ισότητας, να ισχύουν αντίστοιχοι και για τον δανειστή. Ο οφειλέτης (η Ελλάδα) μπορεί, σύμφωνα με το δίκαιο των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης (και της Ελλάδας), να ζητήσει τη ΜΗ εφαρμογή τους εις βάρος του. Σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, δεν μπορεί.


    4ο παράδειγμα: Ο οφειλέτης ενώ μπορεί, σύμφωνα με το δίκαιο της ηπειρωτικής Ευρώπης, να ζητήσει τη μείωσηdebt to debt του χρέους κατά το ποσό που είναι «επαχθές», δεν μπορεί σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο γιατί δεν αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα. Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς πολλά παραδείγματα, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα απέναντι στις χώρες της Ευρωζώνης και στο ΔΝΤ. Βεβαίως, όλα αυτά είναι αντίθετα προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να βρει η Ελλάδα ή άλλο κράτος-οφειλέτης το δίκιο του σε διεθνή όργανα. Αυτό το ξέρουν καλά οι δανειστές μας.


    Η κυβέρνηση, όταν υπέγραφε τη δανειακή σύμβαση, δεν το γνώριζε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/4/14 18:42

    - Ασφαλώς το γνώριζε, αφού κάθε κυβέρνηση έχει όλες τις δυνατότητες να γνωρίζει καλά τις νομικές συνέπειες αυτών που υπογράφει. Σήμερα, η κυβέρνηση Παπαδήμου οφείλει, κατά τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και με βάση το Σύνταγμα στο οποίο ορκίστηκε, να αρνηθεί την υπογραφή όρων που θα είναι αντίθετοι προς τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας μας.


    Γιατί τα κάνει όλα αυτά η Ευρώπη και το ΔΝΤ, αφού είναι σε αντίθεση με το δίκαιο των λαών της ηπειρωτικής Ευρώπης;


    - Τα κέντρα εξουσίας του χρηματοοικονομικού συστήματος που εκπροσωπεί το ΔΝΤ θέλουν να επιβάλουν και στην Ευρώπη αυτά που εφάρμοζαν στον Τρίτο Κόσμο. Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο. Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι της Ευρωζώνης υπέκυψαν σ' αυτές τις αξιώσεις και ανατρέπουν την ευρωπαϊκή νομιμότητα που καθιέρωσε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η κυρία Μέρκελ έχει ήδη διακηρύξει αυτήν την πολιτική, λέγοντας ότι θα προτείνει τη μεταβολή των Συνθηκών της ΕΕ, για να υποτάξει ο Βορράς τις χώρες του Νότου. Αυτό σημαίνει ότι, αντί για ένωση των λαών, επιχειρείται η κατοχή του Νότου από τον Βορρά. Αυτά όλα θυμίζουν έντονα την πορεία ανόδου του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού στη δεκαετία του 1930.

    πηγη: logo

    09/04/2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/4/14 18:42

    ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/4/14 18:44

    ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΤΗΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/4/14 18:45

    ΑΛΛΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟ 1,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος9/4/14 19:03

    μη με ανχονεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος9/4/14 20:35

    ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΤΟΣΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΛΕΣ..ΤΡΑΒΑ ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΖΑΤΖΑΚΗΣ ΝΑ ΧΑΛΙΟΥΡΑΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος9/4/14 21:07

    μη γράφετε πολλά.τα πολλά γραφτά ειναι φτώχεια, κουράζουν. επίσης τα μεγάλα κειμενα κουράζουν,
    λίγα λόγια και με νόημα.
    γερόλυκε μας λείπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος9/4/14 21:32

    ΑΜΑ ΒΡΕΙΣ ΝΟΗΜΑ Σ ΑΥΤΟΝ ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος9/4/14 22:25

    Δε γραφει αντιγραφει......δεν μπορει να γραψει και ας εχει τρια φτυχια ...... και λογω της κρισης ειναι και ανχομενος......το ανχος φταιει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος9/4/14 22:30

    ΠΟΛΥ ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1964

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος9/4/14 22:31

    ΑΝΧΟΣ ΡΕ ΕΧΕΙΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΘΕΙΤΣΕΣ ΑΓΚΟΥΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος10/4/14 00:28

    Ταχιά κλένε,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος10/4/14 00:33

    ΚΛΑΨΕ ΑΜΑ ΘΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙΣ..ΑΛΛΩΣΤΕ ΒΓΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.