Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Καπιταλόσφαιρο

Με αφορμή τη μεταγραφή του Κώστα Μήτρογλου έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ολυμπιακό στην αγγλική Φούλαμ, ας καταθέσω κάποιες σκέψεις περί του ποδοσφαιρικού νεοφιλελευθρισμού της τελευταίας 20ετίας.
Αν θέλει κανείς να δει το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού, δεν μπορεί να το δει πουθενά πιο καθαρά από το ποδόσφαιρο.
Είναι ο μικρόκοσμος της παγκόσμιας κατάστασης.
Και μάλιστα ακολουθεί κατά πόδας τις γενικότερες πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις. 
Μέχρι πριν 15-20 χρόνια, υπήρχε κατά κάποιο τρόπο ένας διευρυμένος καπιταλισμός στο ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα για "κάθετη κινητικότητα".
Δηλαδή στην Ευρώπη αναδεικνύονταν ομάδες που με ένα αξιόλογο μπάτζετ κατάφερναν να μεγαλουργήσουν ποδοσφαιρικά.

Εξάλλου, αυτό επιτυγχανόταν επειδή και οι νόμοι ακόμη προστάτευαν τους μικρούς και οι δυνατότερες και πλουσιότερες ομάδες συχνά δεν μπορούσαν με το έτσι θέλω να αρπάξουν τους παίκτες τους- επενδύσεις τους.

Οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες, όμως, και οι κανόνες ισονομίας που απορρυθμίστηκαν (κατά το γενικότερο πολιτικο/οικονομικό πρότυπο) έδειξαν τα αποτελέσματά τους την τελευταία 15ετία.
Και φυσικά και ο τζόγος του στοιχήματος, που αποτελεί την πυρηνική καταστροφή του αθλήματος.
Σα να λέμε "αγορές"!
Αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού νεοφιλελευθερισμού είναι η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης σε πέντε-έξι συλλόγους (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν, Μάντσεστερ, Τσέλσι) και η τεράστια απόσταση που τις χωρίζει πλέον από μικρότερους συλλόγους που άλλοτε είχαν τη δυνατότητα να κυριαρχήσουν (Άγιαξ, Μαρσέιγ, Πόρτο, Νότιγχαμ, Γκλάντμπαχ κλπ)
Κι όποιος σύλλογος, παρά ταύτα, πάει να ξεπεταχτεί και να κάνει κάτι σπουδαίο (όπως πέρσι η γερμανική Ντόρτμουντ), αμέσως πέφτουν πάνω του και τον διαλύουν οι μεγαλοκαρχαρίες (βλ. Μπάγερν), πριν καλά-καλά προλάβει να κάνει μια σπουδαία χρονιά.



Εκτός, αυτού, με αφορμή και την πώληση (καταμεσής της χρονιάς) του Μήτρογλου από τον Ολυμπιακό στην αγγλική Φούλαμ, διαπιστώνουμε και κάτι άλλο.
Αρχίζει μια ομάδα τη χρονιά με κάποιους παίκτες... και την τελειώνει με τελείως διαφορετικούς παίκτες!
Υπάρχει ένα ατελείωτο "μπες-βγες" στις ομάδες, που έχει ως αποτέλεσμα να αναρωτιέται ο κάθε φίλαθλος τελικά ποιοι είναι οι παίκτες της ομάδας του και για ποιο λόγο να την υποστηρίζει.
Ναι, το ποδόσφαιρο δεν έγινε χθες επαγγελματικό.
Είναι εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Αλλά λόγω της νεοφιλελευθεροποίησης του ποδοσφαίρου, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ζούγκλα.
Κάθεσαι να δεις έναν αγώνα και δε γνωρίζεις τελικά τους παίκτες της ομάδαας σου.
Και, αν εκείνη τη μέρα τους μάθεις, κάθεσαι μετά από ένα μήνα να ξαναδείς έναν αγώνα και βλέπεις μια... άλλη ομάδα με άλλους παίκτες!
Για ποιο λόγο να την παρακολουθήσεις, λοιπόν;
Με τι να δεθείς; Και γιατί;

Διαβρώθηκε τόσο πολύ το άθλημα, ώστε δεν αξίζει να το βλέπεις.
Αρκεί, άλλωστε, μια ματιά στους νικητές των πρωταθλημάτων και κυπέλλων της δεκαετίας του '80 στη χώρα μας και σ' αυτούς της δεκαετίας του 2000, και θα καταλάβει ο καθένας.
Το '80 πήραν τίτλους πέραν των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και οι Λάρισα, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Καστοριά, ΟΦΗ.
Τη δεκαετία του 2000 τα πήρε όλα ο Ολυμπιακός, με εξαίρεση μια-δυο φορές του Παναθηναϊκού.
Δηλαδή οι επιτυχίες των "μικρών" εξαφανίστηκαν. 

Αυτή η ποδοσφαιρική πραγματικότητα αποτελεί και τη μικρογραφία του καπιταλισμού που στήνεται στα κεφάλια μας.
Μέχρι πριν μερικά χρονια, υπήρχε η κάθετη κινητικότητα και είχε βάσιμες ελπίδες ο καθένας να κάνει κάτι σπουδαίο, να αναγνωριστεί το έργο του και να ανέλθει κοινωνικά και οικονομικά.
Πλέον είναι αδύνατο.

Οι πρώην πολύ μεγάλοι γίνονται ολοένα και μεγαλύτεροι, ενώ οι πρώην μεγαλούτσικοι, μεσαίοι και μικροί συμπιέζονται, γίνονται ολοένα και μικρότεροι και συνωστίζονται στον πάτο της κοινωνίας.

20 σχόλια :

  1. Ανώνυμος1/2/14 03:32

    Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014
    Γ. Δελαστίκ: Γερμανοί και ΔΝΤ ετοιμάζονται να αρπάξουν τις περιουσίες μας!
    Σοκ προκάλεσε ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία η πρόταση της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της ηγεμονικής χώρας της ΕΕ, όταν μια χώρα βρίσκεται σε....
    οικονομική κρίση, αντί να τη δανείζουν (με το αζημίωτο, φυσικά) οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ, να επιβάλλει έναν έκτακτο φόρο 10% στις καταθέσεις όλων των πολιτών της, στην ακίνητη περιουσία τους και σε όλα τα ομόλογα ή μετοχές που κατέχουν. Να αρπάζουν δηλαδή οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ένα σοβαρό τμήμα της περιουσίας των πολιτών τους! Καλύτερα να καταληστεύει κάθε κυβέρνηση τον λαό της παρά να δανείζεται από τους Γερμανούς και την ΕΚΤ!

    Να κάνουν δηλαδή όλοι οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί που η χώρα τους βρίσκεται σε κρίση πολύ μεγαλύτερη κλοπή της περιουσίας των πολιτών τους από εκείνη που έκανε πέρυσι ο Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κύπρου, σε όσους είχαν την ατυχή ιδέα να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες του νησιού! Η Μπούντεσμπανκ προτείνει όχι μόνο αρπαγή του 10% των καταθέσεων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, αλλά ίδιο φόρο και στα ακίνητα!

    Εχεις δηλαδή ένα διαμέρισμα που κάνει 100.000 ευρώ, φέρε δέκα χιλιάρικα! Μιλάμε για κυβερνήσεις... ληστοσυμμοριτών! Αν υιοθετηθεί η πρόταση της Μπούντεσμπανκ, το νέο πολίτευμα της Ευρώπης θα είναι ο... ευρω-ληστοσυμμοριτισμός! Οι Γερμανοί, ως γνωστόν, είναι πολύ μεθοδικοί άνθρωποι. Δεν κάνουν προτάσεις του αέρα, έτσι για να πουν κάτι. Εκατσαν και έκαναν τους υπολογισμούς τους. Συνολικά οι 18 χώρες της Eυρωζώνης έχουν αθροιστικό δημόσιο χρέος που υπερβαίνει τα 9 τρισεκατομμύρια ευρώ.

    Oπως μας πληροφορεί το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας (DIW), ένας εφάπαξ φόρος 10% επί των τραπεζικών καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας όλων των πολιτών σε όλες τις χώρες της Eυρωζώνης θα απέφερε 3,85 τρισεκατομμύρια ευρώ! Αρα το δημόσιο χρέος των κρατών της Eυρωζώνης θα έπεφτε στα 5,1 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 55% του ΑΕΠ της Eυρωζώνης. Σωθήκαμε δηλαδή, πέσαμε και κάτω από το 60% του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ! Αλήθεια, το θυμάται κανείς εκείνο το 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος;

    Read more: http://www.oparlapipas.com/2014/01/blog-post_9063.html#ixzz2s1uVhqLN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/2/14 03:34

    Ρωτάμε επειδή το μεσοσταθμικό δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης το 2012, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (τα στοιχεία για το 2013 θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Απριλίου), ανέρχεται σε... 90,6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης! Πενήντα τοις εκατό δηλαδή μεγαλύτερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο που ορίζει το Μάαστριχτ ή 30 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από το όριο!

    Οσο για την ίδια τη Γερμανία, το δημόσιο χρέος της το 2012 (το 2013 είναι μεγαλύτερο) ανερχόταν στο 81,9% του ΑΕΠ της, υπερβαίνοντας τα 2,16 τρισεκατομμύρια ευρώ. Της Γαλλίας το δημόσιο χρέος ήταν «μόνο» 1,83 τρισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ανερχόταν στο 90,2% του ΑΕΠ της! Βάσει των μόλις προαναφερθέντων στοιχείων, η Γερμανία και η Γαλλία θα συμπεριληφθούν άραγε στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση; Οχι, φυσικά! «Πριν οι ανήσυχοι Γερμανοί τρέξουν με την τσάπα στον κήπο για να θάψουν τις αποταμιεύσεις ή τις ράβδους χρυσού τους και έτσι να τις διασώσουν από την αρπαγή της εφορίας, πρέπει να σταματήσουν για λίγο. Πρώτα απ' όλα δεν πρόκειται για φόρο επί της περιουσίας στη Γερμανία», ξεκαθαρίζει αμέσως σε άρθρο της η εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και συνεχίζει: «Η Μπούντεσμπανκ μετά βίας τολμάει να υπαινιχθεί για ποια κράτη τέθηκε το θέμα, για παράδειγμα για την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Ιταλία»!

    Των Ελλήνων, των Ισπανών, των Ιταλών θα κατασχεθεί δηλαδή τμήμα της περιουσίας τους, σε καμιά περίπτωση των Γερμανών! Με τη δημόσια υποβολή μιας τέτοιας πρότασης, η Μπούντεσμπανκ υπονομεύει εσκεμμένα τα τραπεζικά συστήματα όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης! Ποιος Ελληνας, Ισπανός ή Ιταλός σοβαρός καταθέτης δεν θα πάρει τα λεφτά του από τις τράπεζες των χωρών αυτών για να τα πάει για σιγουριά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία ή έστω στη Γερμανία, άντε και τη Γαλλία; Τρελός είναι να αφήσει τα λεφτά του στη χώρα του για να του τα αρπάξουν οι κυβερνήσεις κατ' εντολήν των Γερμανών; Είδαμε άλλωστε τη ληστεία των καταθέσεων στην Κύπρο. Αποδυναμώνοντας όμως τις τράπεζες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, οι γερμανικές τράπεζες ενισχύουν την ηγεμονία τους σε όλη την Ευρώπη!

    Το Τέταρτο Ράιχ απαιτεί όλοι οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στα δίχτυα των δικών του, των γερμανικών τραπεζών! Το χειρότερο είναι την ίδια πρόταση της «εφάπαξ» δήθεν αρπαγής μέρους της ατομικής περιουσίας όλων των πολιτών της ΕΕ είχε κάνει και το ΔΝΤ (όπως αναλύαμε σε άρθρο μας στις 17 Οκτωβρίου) προ τριών μηνών. Τα σημάδια πληθαίνουν ότι ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία της ανθρωπότητας!



    Read more: http://www.oparlapipas.com/2014/01/blog-post_9063.html#ixzz2s1v03wwW
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/2/14 20:31

    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    επιδοτησούλες της άγονης γραμμής......ρε ντεεεεεεεεε βγάλτετις τσίμπλες!!!!


    ποσο ΜΑΛΑΑΑΆΚΑΣ μπορεί να εισαι?


    2:21 μ.μ.
    εκ μεταφοράς για επικαιροποίηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/2/14 21:23

    κτυπούν αντιφασίστες ,κκ- σύριζα ποιούν τη νήσσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/2/14 22:00

    ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΕΧΕΤΕ ...ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΓΕΡΟΛΥΚΟΙ ΝΑ ΝΟΓΑΜΕ ΤΙ ΛΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/2/14 22:01

    ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΡΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος1/2/14 22:18

    για το πορταλ 902 δεν έχει συμβει τιποτα στο μονασρηρακι, κριμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/2/14 22:22

    τελευταία ενημερωση οφη παο ισοπαλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΠΟ ΚΟΥΡΠΟ1/2/14 22:25

    Τα μνημονια θα στειλουν πολους στα ψυχιατρια και μη το γελατε ο χ.ψ ειναι ο πρωτος απο χωριο μας που κραταει τη σημαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος1/2/14 22:30

    Σοβαρά τραυματισμένος από χτυπήματα των ΜΑΤ είναι ένας αλλοδαπός, σύμφωνα με πληροφορίες Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας.

    «Γλίστρησε κι έπεσε» έλεγαν διμοιρίτες των ΜΑΤ σε βουλευτή που ζητούσε εξηγήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος1/2/14 23:19

    Η πρώτη νίκη ενάντια στον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές είναι γεγονός!
    Υπερψηφίστηκε χθές από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, για την απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα υποχρέωνε τους έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σπόρους των πολυεθνικών.

    Σχεδόν ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος – που είναι η μεγαλύτερη νομοθετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - είπε ένα ηχηρό «όχι» στον κερδοσκοπικό έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές. Παράλληλα, οι Ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την τροπολογία, αντιτάχθηκαν στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο, ενώ υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.

    Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:
    «Δώσαμε μια μάχη απέναντι σε μια πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόταση που υποχρέωνε τους έλληνες και όλους τους ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους αποκλειστικά από τις πολυεθνικές. Αν χάναμε θα ήταν πρακτικά αδύνατο για τους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν σπόρους όπως έκαναν από την εφεύρεση της γεωργίας έως σήμερα. Κερδίσαμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και τώρα θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ‘μπλοκάρουμε’ τη νομοθεσία και στην Επιτροπή Γεωργίας. Όταν το Δεκέμβριο κατέθεσα την τροπολογία απόρριψης δεν περίμενα ότι αυτή θα υπερψηφιζόταν από όλους τους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής.

    Η πρώτη αυτή νίκη είναι το προϊόν εντατικής δουλειάς αλλά και μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλεισαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νίκη αυτή δείχνει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή και δεν εξαντλείται την ημέρα των ευρωεκλογών. Απομένει τον ερχόμενο Φεβρουάριο η κρίσιμη ψήφος της Επιτροπής Γεωργίας, στην οποία επίσης έχω καταθέσει πρόταση απόρριψης. Είμαι αισιόδοξος ότι σε λίγες ημέρες θα ‘μπλοκάρουμε’ οριστικά τη νομοθετική αυτή πρόταση, που έθετε σε κίνδυνο το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στους παραδοσιακούς σπόρους, επιβάλλοντας τον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συγκεκριμένη πρόταση έχει προτείνει τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εμπορία των σπόρων. Οι νέοι κανόνες θα είναι ένα από τα τελευταία θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τις ευρωεκλογές.

    Στόχος των πολυεθνικών είναι η επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά -η εμπορική αξία της οποίας υπολογίζεται στα 45 δισ. δολάρια και της ευρωπαϊκής στα 9 δισ. δολάρια ετησίως. Παράπλευρος στόχος, η απαλλαγή δια παντός από τους «ανταγωνιστές» της (αγρότες, βιολογικούς κτηνοτρόφους, παραγωγούς παραδοσιακών σπόρων - ελεύθεροι από δικαιώματα ιδιοκτησίας).

    Σήμερα, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ελέγχουν το 58% της παγκόσμιας αγοράς, οι 10 μεγαλύτερες το 73% και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ωστόσο οι πολυεθνικές ισχυρίζονται πως χάνουν το 40% των εν δυνάμει αγορών, λόγω ‘παράνομης αναπαραγωγής’, αλλά και καλλιέργειας μη καταχωρισμένων ποικιλιών σπόρων».

    kritonarsenis

    Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/01/blog-post_8859.html#ixzz2s6jMC1OS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ2/2/14 12:07

    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
    .................................
    ΕΚΤΑΚΤΟ: Νίκη Μαριά-Πέρασε από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής η άρση ασυλίας της Τρόικας!
    Ἀναρτήθηκε στὶς 31 Ἰανουαρίου 2014 ἀπὸ τὸν/τὴν seekandfound






    12 Votes


    Αντιμέτωποι με ποινικές και αστικές ευθύνες πλέον οι Τροικανοί! Μία τεράστιας σημασίας απόφαση για την Ελλάδα και τον λαό της κατάφερε να αποσπάσει πριν από λίγο από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

    Ύστερα από επικοινωνία που είχε το SpiroSpero.gr μαζί του, μας ενημέρωσε πως και η Ολομέλεια έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για άρση ασυλίας των εκπροσώπων της Τρόικας σε όλες τις χώρες που έχουν επιβληθεί μνημόνια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι της ψηφοφορίας απείχαν, σύμφωνα με τον κ. Μαριά, οι Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά (άκουσον-άκουσον) και του ΣΥΡΙΖΑ(!!!)

    Πλέον, με αυτή την απόφαση όλοι όσοι έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε βάρος της Τρόικας, θα εξετάζονται οι υποθέσεις τους κανονικά και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα λογοδοτούν επίσης κανονικά και με τον Νόμο στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τις πράξεις τους!

    Είχε προηγηθεί η κατάθεση της τροπολογίας αυτής από τον Νότη Μαριά στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, όπου «τις εν λόγω τροπολογίες είχαν συνυπογράψει άλλοι τέσσερις βουλευτές μέλη της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κ.Σ.Σ.Ε. κ. J. Clappison.
    Επισημαίνεται ότι από ελληνικής πλευράς και στην χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο και ψήφισαν ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) και ο Κύπριος βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης (ΕΔΕΚ).

    Πηγή: http://www.spirospero.gr/index.php/politiki/93316-ektakto-niki-maria-perase-apo-tin-olomeleia-tis-evrovoulis-i-arsi-asylias-tis-troikas
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος2/2/14 13:14

    ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΙΛΑΝΕ .....ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΟΥ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΛΕΥΕΙΣ...ΜΙΛΑ ΡΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ...ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΒΡΙΣΙΔΙ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος2/2/14 13:18

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος2/2/14 15:17

    γερολυκε βρηκα κι αλλο γερολυκο...
    ...................................
    γερόλυκος πολίτης
    εσεις εκει στην Πελοποννησο
    μη ξεχάστε να ψηφιστε πασοκ - πολαν
    μεσω του ανεξάρτητου βουδουρη η του
    αλλου ανεξάρτητου τατουλη !!!

    για να δουμε, θα γινετε παλι τα κοροιδα του καθενος ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος2/2/14 17:09

    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΕΠΑΧΘΕΣ;

    ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

    ----------------- O ορισμός του «απεχθούς χρέους», εισήχθη στο Διεθνές Δίκαιο, κατά υιοθέτηση του ορισμού του Ρώσου Διεθνολόγου ΑΛΕΧΑΝDER NAHUM SHACH.

    Ως «απεχθές χρέος» νοείται, εκείνο, το οποίο είναι, σε βάρος, του Λαού μιάς χώρας. Για το οποίο, ο λαός, δεν έδωσε την ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ του. Αυτήν την έλλειψη συναίνεσης, γνώριζαν οι Πιστωτές.
    Η έμπρακτη εφαρμογή του, στις Διεθνείς σχέσεις, έγινε, στην περίπτωση του χρέους του Ισημερινού, (2008). Η, de facto όμως, εφαρμογή του, έγινε σε μία σειρά διακρατικών οικονομικών διενέξεων που ξεκίνησαν από τον 19ο αιώνα.

    Στην διευρυμένη έννοια του «απεχθούς» χρέους εντάσσονται, όλα τα δάνεια, που παραβιάζουν βασικές ΑΡΧΕΣ του Διεθνούς Δικαίου. (Αδικαιολόγητος πλουτισμός, τοκογλυφία, κατάχρηση δικαιώματος, δυσβάστακτο κόστος δανεισμού κ.λ.π.) Η έλλειψη συναίνεσης, κατά την σύναψη του δανείου, δεν επικεντρώνεται μόνο, στα Δικτατορικά καθεστώτα. Συντρέχει και όταν, η εκλεγμένη Κυβέρνηση, κατά παραβίαση, της λαϊκής εντολής και θέλησης, προβαίνει σε μη νόμιμες ενέργειες, κατά τον δανεισμό. Και το προϊόν του δανεισμού. (φαινόμενα διαφθοράς, προσωπικού πλουτισμού της διοίκησης, υπερτιμολογήσεις σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος κ.λ.π). Και αυτή η περίπτωση, δημιουργεί, «απεχθές» χρέος.

    Με βάση τα παραπάνω, στο ερώτημα, αν, σημαντικό μέρος του συγκεκριμένου δημόσιου «χρέους», μπορεί να θεωρηθεί «απεχθές», η απάντηση δείχνει χωρίς αμφιβολία, προς την θετική κατεύθυνση.

    Ως αναμφισβήτητο «επαχθές» χρέος, μπορεί να αναγνωριστεί το «χρέος» της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, το οποίο τετραπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 1967 και 1974.
    Το σκάνδαλο υπερτιμολογήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι, ένα άλλο ένα σημαντικό θέμα, υπό εξέταση. Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή,προέβλεψαν αρχικά την δαπάνη, στο ύψος των 1,3 δις δολλαρίων. Το κόστος στη συνέχεια, τετραπλασιάστηκε και ανέβηκε στα 5,3 ΔΙΣ. Δολλάρια. Μετά τη λήξη των Αγώνων, αποκαλύφθηκε το υπερφουσκωμένο, πραγματικό κόστος. 14,2 ΔΙΣ δολλαρίων.

    Οι Συμβάσεις υπό διαφθορά, που υπογράφησαν διαχρονικά μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και μεγάλων Πολυεθνικών Κολοσσών, (Π.χ SIEMENS Γερμανικά ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ που «γέρνουν») είναι επίσης παραδείγματα, που, αποκλείουν την νομιμότητα του χρέους και επιβάλλουν άρνηση αυτού.

    Υφίσταται μεγάλο μέρος του χρέους, που έλκει την καταγωγή του, από κεφαλαιοποιήσσεις τόκων δανείων, που, γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω. Το κεφάλαιο αυτών των δανείων, έχει εξοφληθεί. Τα «πανωτόκια» πληρούν την έννοια του «απεχθούς» χρέους ως καταχρηστικά και επονείδιστα.
    Οι Δανειακές Συμβάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Τρόϊκα γέννησαν, αναμφίβολα «επαχθές» χρέος. Συνήφθησαν, υπό την απειλή και υπό τον εκβιασμό της χρεωκοπίας. Εκ μέρους των Δανειστών. Συνομολογήθηκαν με όρους φτωχοποίησης έως εξαθλίωσης του πληθυσμού. (Βίαιη κατάπτωση βιοτικού επιπέδου, αφαίρεση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, διάλυση της Παιδείας, της Ασφάλειας φτωχοποίηση και εξαθλίωση του πληθυσμού. Οδήγησαν τη χώρα στην υποταγή και στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Τα επιτόκια δανεισμού είναι τοκογλυφικά, πολλαπλάσια, από εκείνα που δανείζονταν τα Κράτη–Μέλη. Π.χ. Η Γερμανία στην αρχή, δανειζόταν η ίδια, με 0,25. Και στην συνέχεια δάνειζε την Ελλάδα, με σχεδόν 5%.

    Οι όροι των Δανειακών Συμβάσεων, και τα αποτελέσματα που έφεραν, και εξακολουθούν να σωρεύουν, παραβιάζουν Αρχές και Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου. Είναι αναμφίβολα επαχθή χρέη, στο σύνολό τους.

    Η Σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους, είναι απολύτως αναγκαία.

    Χωρίς το Πόρισμα τέτοιας επιτροπής, κανείς δεν δικαιούται να μιλά για ανυπαρξία «επαχθούς χρέους», ή να δίνει συγχωροχάρτι, στους Δανειστές. Και αν το κάνει, τελευταίος, θα εκφραστεί ο λαός.

    www.1millionsignatures.eu www.seisachtheia.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος2/2/14 18:39

    αρμενίζουμε στραβά?
    που πας ρε καραμήτρο με βουδούρη?
    ή μηπως είναι τροχιοδεικτικό μιας πορείας για όσους δεν την έχουν αντιλειφθεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος2/2/14 18:56

    και για οσους δεν κατάλαβαν.... που λέει και το γνωστό ανέκδοτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος2/2/14 20:38

    3.17 δωσε χαιρετίσματα στον ξαδερφο...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος2/2/14 21:38

    ΧΑΧΑΧΑΧΑτωρα με το χιονι δεν ξεμυτιζετε μπητι...ουλο κοτσοφελιά ειστε..κουκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.