Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ…»

«Θα έπρεπε να κοιμούνται εκεί που κοιμόμαστε εμείς. Να τρώνε όπως τρώμε εμείς. Πρώτα απ' όλα όμως να δουλεύουν. Έτσι θα μάθουν»
(Ερνεστ Χεμινγουέι - «Για ποιον χτυπά η καμπάνα»). 
«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα»
(Μπ.Μπρεχτ – από το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου»)
Τα αφιερώνουμε - ολόψυχα - στους σπουδαιοφανείς που πουλούν «μούρη» περί «υπευθυνότητας» απέναντι στους άλλους που εξαναγκάζονται να ζήσουν με τα 500 ευρώ μισθό και με τα 360 ευρώ σύνταξη. Στους μπιστικούς τους που διαδίδουν τον «ρεαλισμό» των Μνημονίων. Στους «ευπατρίδες» των ντόπιων και ξένων «οίκων» που με αναίδεια καλοζωισμένης Αντουανέτας κηρύττουν στους πεινασμένους τον «ορθολογισμό» της «εγκράτειας». 
Στους «εμβριθείς» κηφήνες που «ψέγουν» τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των ανέργων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα γιατί «δεν αντιλαμβάνονται» ότι οι ομαδικές απολύσεις τους και ότι η «διαθεσιμότητά τους» (δηλαδή η απόλυσή τους) συνιστά «πατριωτικό καθήκον», «εξορθολογισμό» και «αναπτυξιακό λίπασμα»!
Τα αφιερώνουμε – ολόψυχα – σε όσους ανεβαίνουν στο πολιτικό βήμα «κλαίγοντας» για το χαμένο εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο, τους ίδιους που με την πολιτική τους πετάνε στα χαμένα «6 χρόνια στο Δημοτικό, 6 χρόνια στο Γυμνάσιο, 6 χρόνια στο Πανεπιστήμιο» για χιλιάδες παιδιά που παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης. Στους υποκριτές που έχουν την ξετσιπωσιά να καμώνονται ότι νοιάζονται για τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα και που για να αποδείξουν την «ευαισθησία» τους απαιτούν μαζικές απολύσεις και στο δημόσιο τομέα! Στον εσμό των εκπροσώπων ενός πολιτικού συστήματος που τα έκαναν όλα ίσωμα και τώρα το παίζουν από πάνω και «σωτήρες»! Που ψάλουν «ωσαννά» για την «ευλογία των Μνημονίων» αλλά πουλάνε «αντιστασιακά» φούμαρα περί «κόκκινων γραμμών» στα νιτερέσα τους με την τρόικα. Σ’ αυτούς που επέβαλαν την αρχή του «κανιβαλισμού» στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς, στα δικαιώματα - και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα - και μετά ισχυρίζονται ότι αυτή η «εξίσωση» με όρους νεκροταφείου συνιστά ...«ισονομία» και «αλληλεγγύη»!
Τα αφιερώνουμε – ολόψυχα – στον θίασο της περιφερόμενης αυθάδειας που οικοδόμησε έναν «δημόσιο» τομέα κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση της κομματικής του αθλιότητας, αλλά έχει το θράσος να ζητά ευθύνες για το δημιούργημά του από τους εργαζόμενους. Στην πασίγνωστη εκείνη μερίδα του εκδοτικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου, τους απαστράπτοντες «αστέρες» της σαπίλας που χορτάτοι οι ίδιοι, μια ζωή «ειδήμονες» και «ειδικοί», βαφτίζουν σαν «ενημέρωση» την εργολαβία που έχουν αναλάβει να ξεσκονίζουν τους ισχυρούς και να διατηρούν στον αφρό τον κάθε «πετυχημένο» και «καπάτσο» που με την πολιτική του προκαλεί άστεγους, συσσίτια, πλειστηριασμούς και καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα!
Τα αφιερώνουμε – ολόψυχα – σε όσους έχουν στείλει πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες στο κοινωνικό περιθώριο και, όμως, τολμούν να μιλούν περί «ανάπτυξης» που θα έρθει, τάχα, μέσω της έντασης της ίδιας εκείνης πολιτικής που προκάλεσε τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων! Σε αυτούς που έχουν οδηγήσει το 20% των εργαζομένων (σσ: των εργαζομένων, όχι των ανέργων) που ζουν (;) με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, μεικτά, όταν επισήμως το όριο της φτώχειας έχε οριστεί στα 475 ευρώ! Σε αυτούς που σουφρώνουν τη μυτούλα τους ενοχλημένοι από τον «λαϊκισμό» όσων τους ζητούν εξηγήσεις για τα μαγκάλια, για το κομμένο ρεύμα, για το ανύπαρκτο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αυτούς που βασιλεύουν σε μια ζούγκλα ακραίας βαρβαρότητας, ταΐζοντας ταυτόχρονα και τα ναζιστικά φίδια της ζούγκλας τους.
Όλοι αυτοί σας ζητούν - μας ζητούν - να ζήσουμε με ψίχουλα. Εκδίδουν οδηγίες για το πώς θα παραδίδουμε τα ...χρυσαφικά μας στα ενεχυροδανειστήρια, ή για το πώς θα τρεφόμαστε με… ληγμένα τρόφιμα, ή για το πως θα παρακαλάμε τη ΔΕΗ να μας συνδέσει το ρέυμα (αφού πρώτα μας το έχει κόψει). Ετοιμάζουν πλειστηριασμούς και «διαπραγματεύονται» για καταλύματα αστέγων με την τρόικα! Λένε ότι μόνο τότε θα έρθει η «προκοπή», αν συμφιλιωθούμε με τα 500 ευρώ και τα παιδιά μας με τα 300 ευρώ. Αλλά αφού αυτή είναι η «σωτηρία», γιατί δεν δοκιμάζουν να «σωθούν» οι ίδιοι με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι προτείνουν για τους άλλους; Εμπρός, λοιπόν: Ας παραιτηθούν από τα εισοδήματά τους. Ας παραιτηθούν από τις περιουσίες τους. Ας παραιτηθούν από τα προνόμιά τους. Ας έρθουν στην κατάσταση των μισθωτών σκλάβων. Κι ας ζήσουν - αυτοί - με τα 500 ευρώ καθαρά. Ας ζήσουν - αυτοί - με τα 360 ευρώ σύνταξη. Ας ζήσουν - αυτοί - με το επίδομα ανεργίας.
Τους κάνουμε, μάλιστα, την εξής πρόταση: Αντίθετα με μας, αυτούς θα τους απαλλάξουμε από χαράτσια και από φόρους. Δεν θα απειληθούν ποτέ με «διαθεσιμότητα». Θα έχουν δουλειά και 500 ευρώ «ολόκληρα», δικά τους, χωρίς χαράτσια, χωρίς φόρους. Που με αυτά θα πρέπει να φάνε, να μεγαλώσουν παιδιά, να ζεσταθούνε, να γιατρευτούνε. Ας ζήσουν έτσι. Ας εφαρμόσουν επάνω τους τα κηρύγματα λιτότητας και τις «θυσίες» που απαιτούν από εμάς. Εμπρός, λοιπόν! 

enikos.gr N. Μπογιόπουλος 

20 σχόλια :

  1. Ανώνυμος7/12/13 11:19

    ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ..ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ... ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ...ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/12/13 11:22

    Πού είναι ο λαλίστατος ...που λέει γκλαφουνάτε...να απαντήσει σ αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/12/13 13:42

    ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΝΕΤΑΙ ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΠΑΠΑΛΑ ΠΙΑΝΕΤΑΙ ΤΡΟΥΠΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ..ΚΑΙ ΤΗ ΤΡΟΥΠΑ ΑΛΠΟΤΡΟΥΠΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/12/13 16:07

    Οταν εισαι μεγαλωμένος στο Κερατσίνι και με το που έπιασες μια δουλεια παιρνεις δάνειο για να αγοράσεις σπιτι 100 τ.μ. στου Παπάγου δεν ειναι χαμηλού ρισκου και δεν φταίει η τράπεζα.
    Αν μετα απο 10 χρόνια δουλειας το μόνο που έχεις στην άκρη ειναι .... 5.000 σε καταναλωτικό δάνειο και αποφασιζεις να πάρεις στεγαστικό για να αγοράζεις σπίτι δεν φταιει κανένας άλλος.

    Τα τελευταια 3 χρόνια ειναι πολλοι αυτοι που δεν πληρωνουν τη δόση του στεγαστικού τους. Οι τράπεζες κάνουν ρυθμίσεις αλλα πολλοι δεν πληρώνουν ούτε τις ρυθμίσεις.
    Αλλα μένουν στα καινουρια σπίτια τους. Δωρεάν.
    Κάποιοι απο αυτους έχουν δυσκολίες, άλλοι βλέποντας οτι δεν συμφέρει να ριξουν λεφτα στο δάνειό τους επιλέγουν να κρατήσουν τα μετρητά.

    Κανένας όμως δεν ασχολείται με τον ακόμα πιο συντηρητικό εργαζόμενο που δεν ρισκαρε να πάρει δάνειο, μένει ακόμα στο νοίκι αλλα αν δεν πληρώσει το νοίκι θα μεινει στο δρόμο. Δεν ξέρω κανένα νοικάρη που να μένει δωρεάν στο σπιτι πάνω απο 6-7 μήνες.
    Αλλα ο φτωχός νοικάρης που κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο δεν απασχολεί κανένα, δεν πουλάει.
    ΠΟυλάει η συμπονεια στους δανειολήπτες και μάλιστα στη γενικότητά τους στην οποία συμπεριλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός λαμογιων.

    Ας κάνω μια προσπάθεια να φανταστώ τους λόγους που η "συμπονοια" μας περιορίζεται στους δευτερους και όχι στους πρώτους.
    -Αν πω "οχι στις κατασχέσεις", οι δανειολήπτες θα μπορούν να μένουν στα σπιτια τους δωρεάν και το κόστος θα το φορτωθούν οι πάντα κακές τράπεζες. Νομίζοντας φυσικά οτι δεν θα χρεωκοπήσουν, και οτι αν πάω να κάνω ανάληψη μετρητών θα μου δώσουν.

    - Αν πω "οχι στις εξώσεις των νοικαρηδων" τοτε ο νοικάρης μου θα σταματήσει να μου δινει το νοικι και αυτο δεν το θέλω (προς θεου δηλαδη, ειπαμε συμπόνοια, αλλα όχι εις βάρος μου!!!!). Ασε που ακόμα και αν δεν εχω περιουσια να νοικιαζω, με το που πάω να πω κάτι τέτοιο, θα βρεθει δίπλα μου κάποιος φιλος ή συγγενής και θα μου ριξει καμια λεκτική σφαλιάρα να συνέλθω του στυλ "μην εισαι τζάμπα μάγκας με το εισόδημα που εχω για να μεγαλώσω τα παιδια μου"

    Δανειολήπτης παίρνει δάνειο για να αγοράσει καινουριο σπίτι και το παλιό που ειχε το νοικιάζει.
    - αν δεν πληρώσει ο νοικάρης του το νοίκι, του κάνει έξωση
    - αν ο ιδιοκτήτης για 3 χρόνια δεν πληρώνει το δάνειο, δεν τρέχει κάστανο.

    μαμάτο??????

    Κι έτσι καταλήξαμε στο μη εύηχο συνθημα "οχι στους πλειστηριασμούς ωστε να μενουν τζαμπα οι δανειολήπτες, ναι στις εξωσεις γιατι στα φρύδια μας γράφουμε τους νοικάρηδες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/12/13 17:53

    γιαυτό τα δάνεια πρε΄πει να πουλήθούν στο 10% της αξίας τους στο εξωτερικο! να μάθει ο κόπανος που νόμιζε ότι η εργασία ειναι το πρώτιστο καθήκον του κράτους να τους ο εξασφαλίσει, και δεν έχει μάθει οτι το σύνταγμα στην Ελλάδα μόνο σε πλατεία βγαίνει.

    το άλλο με τον τυφλό στη ζάκυνθο το ξέρετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/12/13 19:17

    10% λες πολλα.......απορω με την large διαθεση σου...μην πιασουμε κοροιδα τα κορακια......και αφου πουληθουν, οι δανειοληπτες να πανε στην γυαρο...ετσι προς συμορφωσην.....και..... ψιτ...εχεις εγγυειθει για γυρω στα 250 δις που πηραν οι τραπεζες.....αγυριστα ενοειτε.......gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/12/13 19:38

    Με το συριζα και τους ανελ θα εφαρμοστει το σχεδιο

    ΤΖΑΜΠΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ.....

    Θα το στηριξει ο ψιλοκαταθετης....

    Δωρεαν τα δανεια.....κουρεμα στον καταθετη.....ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.....

    Οχι φοροι οι ιδιωτες....απολυσεις και γονατισμα οι μισθωτοι και συνταξιουχοι.....

    ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.....

    Πως τόλεγες παλια γερολυκε....

    κωσταρεικια δικαιοσυνη..........

    Ο σκουπιδιαρης φταιεικαι ο δασκαλακος .....ΦΑΤΕ ΤΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/12/13 20:02

    Ο εσωτερικος δανεισμος του γκλεζου τι ειναι ρε παιδια.....η προστασια των καταθετων και το χαρισμα των δανειων του αλεξη;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος7/12/13 21:23

    ΑΠΟ 1.42 ΕΩΣ 8.Ο2 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΤ ΠΟΥΡΙ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΜΕΡΚΕΛΟΦΑΣΙΣΤΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7/12/13 21:32

    Κιτσιαρέϊκια δημοκρατία, μικρέ μου το λένε, αλλά δεν έχει σημασία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος7/12/13 21:51

    Καραμανλής, Ντόρα, Τσίπρας και στο βάθος σερ Βασίλειος......Τα λόγια είναι περιττά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος7/12/13 22:15

    ΟΧΙ ΜΕΡΚΕΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ...ΑΛΛΑ Η ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΝΕΙ ΘΑΥΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/12/13 22:50

    Ερωτημα για τον 4.07 αφου εκουρεψαν μισθους και συνταξεις ,μηπως πρεπει να κουρεψουν και τα δανεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ7/12/13 23:35

    ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΙΟΛΑ ΘΕΛΕΙ ΠΡΩΤΑ Ο 4.ΟΟ7 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος8/12/13 08:13

    Το κούρεμα δανείων θα οδηγήσει απλά και σίγουρα και στο κούρεμα των πενιχρών καταθέσεών σου (αν υπάρχουν) για ώρα ανάγκής.....

    Σου τόχουν πει με κάθε τρόπο. Όταν θα στο εφαρμόσουν και τότε θα στρέφεσαι κατά του τζαπατζή που θα πίνει στην υγειά των κορόιδων θα είναι αργά....

    Όπως είναι αργά τώρα και για τους φοροφυγάδες τους εισφοροφυγάδες κλπ κλπ ......ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!!!!! γι' αυτό ξέχνα τη συνταξούλα που ήξερες και ετοιμάσου για τα 300 ευρώ και να παρακαλάς να είναι και ευρώ....

    ΠΙΚΡΕΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ και λίγοι τις αντέχουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος8/12/13 10:36

    ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΠΟΥΓΚΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος8/12/13 18:50


    8:13 π.μ.

    άξιος ο μισθός σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος8/12/13 20:44

    Την αλήθεια κανείς δεν την θέλει και όποιος τη λέει βρήκε τον μπελά του...

    Εσύ παρηγορήσου με την αποκατάσταση των μισθών, συντάξεων, κατάργησης χαρατσιών, παροχή υγείας και παιδείας δωρεάν σε όλους, πετρέλαιο και ρεύμα τζάμπα σε όλους, διακοπές για όλους, αυτοκίνητα σε όλους, μετακινήσεις δωρεάν, φόρους ελαχίστους, κοινωνικό κράτος που ούτε στα ονειρά μας, κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες και τις ντόπιες παραγωγικές μονάδες .......όταν οι τράπεζες θα γίνουν κρατικές και ο σύριζα θα....ανορθώσει την οικονομία......Ναι έχεις δίκιο....άξιος ο μισθός μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος9/12/13 09:01

    ΜΟΥΡΗ ΓΑΙΔΟΥΡΙΝΗ ΖΩΗ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος9/12/13 09:15

    Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΕΙ.....ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΩ ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΝΩ ΕΛΕΓΕ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ....ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΒΡΙΖΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.