Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ;

 Καθώς η θεατρική παράσταση “Διαπραγμάτευση με την Τρόικα” διανύει τον τέταρτο κύκλο της όντας πολύ πετυχημένη, αφού και σασπένς και αίμα και μελόδραμα διαθέτει, κάποιοι ακόμα προσδοκούν σε “ανάπτυξη” και ελαφρύνσεις. 
Με αγκάθια τους πλειστηριασμούς, τις νέες περικοπές και του που θα βρεθούν εκ νέου θύματα για θυσία στον βωμό του Μολώχ, την δημόσια Υγεία να τρέμει υπό το βάρος απολύσεων, ελλείψεων φαρμάκων και πιθανού “ξαφνικού θανάτου” του ΕΟΠΠΥ, με την Παιδεία να βγάζει ρόγχους και ξαφνικά πολλούς να ενδιαφέρονται αν τα παιδιά θα χάσουν το εξάμηνό τους (sic). 
 Με οικογένειες να βιώνουν εφιάλτες και την απαισιοδοξία να μεταφράζεται και σε δείκτες που συνεχώς πληθαίνουν. Θύματα του κρύου με μαγκάλια και σόμπες, περιστατικά που θυμίζουν την Ελλάδα 2 αιώνες πίσω ή μετά από πόλεμο. Και που αν δεν υπήρχαν κάποιες πρωτοβουλίες και δομές, το πιθανότερο τα κανάλια να είχαν αναφορά καθημερινή σε θύματα. Είναι ντροπή για μια κοινωνία να ανέχεται σπίτια που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Ωστόσο ακόμα υπάρχει ένα κομμάτι που περιμένει ξαφνικά οι τύραννοι ν’ αλλάξουν πρόσωπο. Η μόνη εκτόνωση του Έλληνα πλέον περιορίζεται στο να βρεθεί σε πλατό τηλεοπτικής εκπομπής για να ξεσπάσει σε καλεσμένο υπουργό ή να είναι στο σαλόνι του και να χαίρεται, “καλά του τα ‘πε“, “έτσι θα του τα’ λεγα κι εγώ“. Βέβαια όταν ο άλλος είναι εκλεγμένος ποσώς έρχεται σε δύσκολη θέση, ειδικά όταν απολαμβάνει τόσα προνόμια.

Δεν μπορείς να απαιτείς αξιοπρέπεια από κανέναν υπουργό για να παραιτηθεί. Oύτε από στον Άδωνι για την Υγεία, ούτε από τον Αρβανιτόπουλο για την Παιδεία κ.ο.κ. Το παιχνίδι παίζεται αλλού. Είναι στον τρόπο που επικοινωνούν την φτώχεια. Προετοιμάζουν το έδαφος για να αποδεχόμαστε ως την πλέον φυσιολογική την ύπαρξη αστέγων. Ως φυσικό φαινόμενο τα παιδιά που υποσιτίζονται. Ως σταθερά την μη κάλυψη αναγκών που ήταν αυτονόητες. Όλα τα παραπάνω που κανονικά θα προκαλούσαν οργή και θλίψη, απογυμνώνονται από κάθε έννοια ηθικής.

Ο στόχος είναι η σχετικοποίηση της αξιοπρέπειας. Το να συνηθίζουμε την ανημποριά ως παρενέργεια μιας συνταγής που δίνεται δια της βίας, μόνο και μόνο για να επιβιώσει μια συγκεκριμένη κοινωνική\οικονομική τάξη, που πλέον δεν κρατά ούτε τα προσχήματα.

Ένα γενικευμένο κοινωνικό πένθος, χρειάζεται μια κοινή μαρτυρία. Ωστόσο καθώς ο “συνομιλητής” απουσιάζει και τα υποστηρικτικά δίκτυα δεν επαρκούν για την ανακούφιση των πάντων, αυτό το συναίσθημα καταπιέζεται. Η απώθησή του οδηγεί σε περαιτέρω αποξένωση.

kartesios221113Η κυβέρνηση μιλά με όρους ελεημοσύνης και ποντάρει στην φιλανθρωπία. Πλέον δεν “λαϊκίζει” με κοινωνικό κράτος πρόνοιας, αφού οι μεταρρυθμίσεις και τα εύσημα από την άρχουσα τάξη της Γερμανίας, αρκούν για να βγάλει τον χειμώνα. Επιπλέον, οτιδήποτε έχει δημόσιο χαρακτήρα θεωρείται σατανικό που πρέπει να εξορκιστεί, ενώ όπως δήλωσε και ο βουλευτής-Τραμπάκουλας της ΝΔ, “δεν είμαστε κομμουνιστικό καθεστώς για να είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε δουλειά και ένα πιάτο φαΐ στον κόσμο“.


Το νεοφιλελεύθερο λόμπι προσπαθεί να αποτινάξει ευθύνες και να μας παρουσιάσει την κρίση ως κατάσταση ανάγκης όμοιας μ’ αυτής που ακολουθεί μια φυσική καταστροφή. Κατά την λογική του, δεν μπορούν να έχουν όλοι φαγητό και δουλειά, πιθανώς ούτε και σπίτι. Αλλά δεν φταίει κανένας γι’ αυτό. Απλά πρέπει να είσαι πιο ισχυρός, αν δεν έχεις να πληρώσεις τότε είσαι άξιος της μοίρας σου και δεν άξιζες καλύτερη αντιμετώπιση από το κράτος. Η θεσμοθέτηση της ζούγκλας.

11 σχόλια :

  1. Ανώνυμος20/12/13 07:00

    “…ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε…”
    Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
    ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
    ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
    ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
    ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
    ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
    ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.
    Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
    ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
    παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
    σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
    Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…
    Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.
    Ζοζέ Σαραμάγκου (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1998)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/12/13 10:49

    Ο Λιάπης πάντως δεν έχει χάσει καμιά αξιοπρέπεια από τι καταλάβατε, διακοπές κάνει !
    η Ν.Δ δεν έχει χασει και αυτή τίποτα
    διαγραφές κάνει!
    ρεύμα καιχαράτσι απλήρωτο έχει !

    το πασοκ δεν έχει χάσει τίποτα, ο Κάντας λέει τα δικά του αλλά η Βουλή απεφάνθη , τα υποβρύχια είναι φθηνά και γέρνουν μάλλον από μαγγιά !

    είμαστε γενικώς μια ευχάριστη ατμόσφαιρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/12/13 12:33

    Αυτα να τα διαβαζει ο χψ που εχει την εντυπωση οτι η διαφθορα και η ατιμωρησια τελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/12/13 14:14

    Στην Ελλάδα η μεγαλυτερη κρίση είναι αυτής της δικαιοσύνης


    Πορτογαλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις περικοπές στις συντάξεις του δημόσιου τομέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/12/13 16:03

    Αυτος καλα τα γραφει εμεις δε διαβαζουμε καλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ Θ ΑΝΤΑΜΩΣΟΥΜΕ20/12/13 16:37

    "ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΩΠΟΔΥΤΗ ΕΜΠΟΡΑΚΟ Κ ΛΑΙΚΑΤΖΗ -ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ- ΚΑΠΕΛΑ ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΝΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ" ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ...ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΙΟΣΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΠΡΕΝΤ ΤΑ ΤΡΑΣΤ ΤΗΝ Κα ΜΕΡΚΕΛ "ΖΟΥΔΑΚΙΑ Ε ΖΟΥΔΑΚΙΑ" ........"ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩΣΤΕ" ΕΤΣΙ ΔΕ ΛΕΕΙ 4.03...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΗ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟ...ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.....ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΑΝ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΗΤΑΝ ΦΟΡΟΣ Η ΑΡΠΑΓΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ......Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος20/12/13 20:48

    τα γεννοσημα βιαγκρα ξερει κανεις πως λεγοντε;
    τα γνησια ειναι ακριβα να παρει η ευχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος21/12/13 19:21

    γαμοχαπα...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κουκος22/12/13 05:38

    πιπεριτσα ρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.