Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τα νέα παγκόσμια πρότυπα για τη μη ασφάλεια των καταθέσεων


Είναι οι καταθέσεις πράγματι σε κίνδυνο στην Ελλάδα;
Ούτε συζήτηση!
Αν τις μεταφέρω σε άλλες τράπεζες στην Ευρωζώνη κινδυνεύουν κι εκεί;
Ούτε συζήτηση!
Εκτός Ευρωζώνης, στη Μ. Βρετανία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Ν. Ζηλανδία; Κι εκεί;
Ούτε συζήτηση!
Δεν ήταν λοιπόν η Κύπρος μια μοναδική περίπτωση, μια ανωμαλία, μια γκάφα, μια παρέκκλιση, ή έστω μια εξαίρεση στα μέχρι τώρα σχέδια διάσωσης κρατών και τραπεζών;
Ούτε συζήτηση! 
Δεν θα σταθούμε στα είπα-ξείπα του Ντάισελμπλουμ για τη μοναδικότητα του εγχειρήματος και στα ήξεις-αφήξεις του Μπαρόζο και των άλλων παιδιών για το απαραβίαστο της ιερής γραμμής των 100,000 ευρώ της Ευρωζώνης, αλλά σε ντοκουμέντα, ντιρεκτίβες και νομοσχέδια που λίγο αργά και εκ των υστέρων αρχίζουν ένα-ένα να αναδύονται απ’ το βυθό του διαδικτύου σε Ευρώπη, Β. Αμερική και Ωκεανία, και να ξερνάνε το βρώμικο μυστικό:
Ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη επίσημη εφαρμογή της ήδη από καιρό προσυμφωνημένης μετάβασης από την εποχή του bail-out των τραπεζών στην εποχή του bail-in. Το δόγμα bail-out, που υιοθετήθηκε σαν εργαλείο πυρόσβεσης της κρίσης με τη χορήγηση αμύθητων ποσών, ($1.45 τρις για τις ΗΠΑ, κι αυτά είναι μόνο τα φανερά), στα ξοφλημένα τραπεζικά ιδρύματα, ποσά που επωμίστηκαν οι πολίτες μέσα από θηριώδεις ασκήσεις λιτότητας, μετατρέπεται πλέον σε δόγμα bail-in, όπου τη διάσωση των τραπεζών-ζόμπι αναλαμβάνουν με το στανιό οι καταθέτες, χάνοντας όλες ή μέρος των αποταμιεύσεών τους. Κι αυτό στο όνομα πάλι του «μέσου φορολογούμενου πολίτη», για να ελαφρυνθεί υποτίθεται από το βάρος μιας περαιτέρω λιτότητας, ως εάν ο «μέσος φορολογούμενος πολίτης» και ο αποταμιευτής να είναι δυο εντελώς διαφορετικές και αποκλίνουσες οντότητες. Κοντολογίς, αφού τον ξεζούμισε το bail-out, έρχεται τώρα καπάκι το bail-in να τον αποτελειώσει.

Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστοι συλλογισμοί για να κατανοήσει κανείς ότι το δυτικό παρακλάδι του παγκόσμιου καπιταλισμού έχει ξεμείνει από πυρομαχικά, οι φούσκες που πρέπει να μαζέψει ανέρχονται σε εκατοντάδες τρις, οπότε από δω και πέρα για να κρατηθεί στον αφρό, και στην αναμονή μιας επικείμενης οικονομικής κατάρρευσης, όλα γίνονται δυνατά, από τα πλέον εξωφρενικά έως τα άκρως αδιανόητα.

Για να γίνουμε συγκεκριμένοι:

Στις 10 Δεκεμβρίου 2012, (δηλαδή πριν από την κυπριακή «διάσωση»), η Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BOE), και το Αμερικάνικο Ταμείο Εγγυοδοσίας Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation), δημοσίευσαν κοινή 15-σελιδη ντιρεκτίβα [1], υπό τον τίτλο «Resolving Globally Active, Systemically Important Financial Institutions», σχετικά με τον τρόπο διάσωσης από δω και πέρα των τραπεζών, μέσα από τη μετατροπή των καταθέσεων σε ευτελούς αξίας ριψοκίνδυνο μετοχικό κεφάλαιο, προφανώς ανασφάλιστο. Καλά θα μου πείτε, οι καταθέσεις δεν είναι ασφαλισμένες μέχρι ενός ορισμένου ποσού, €100,000 στην ΕΖ, ₤85,000 στη Μ. Βρετανία, $250,000 στις ΗΠΑ και $250,000 στην Αυστραλία; Αυτά, «last year», καθότι στο εν λόγω ντοκουμέντο δεν γίνεται καμιά διάκριση από την αμερικάνικη πλευρά ανάμεσα σε ασφαλισμένες και ανασφάλιστες καταθέσεις, φυσικά όχι από αβλεψία, ενώ από τη βρετανική, ενώ γίνεται μνεία περί ορίου ασφάλισης στην υπάρχουσα νομοθεσία, εν τούτοις υπάρχει συμπλήρωση για τροποποίηση αυτής ή ακόμα και κατάργησή της.

Παρ’ όλα αυτά οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να αισθάνονται πιο τυχεροί από τους αμερικανούς ομολόγους τους, ιδίως αυτούς που εμπιστεύθηκαν μεγάλες συστημικές τράπεζες, με τεράστια όμως έκθεση σε παράγωγα. Για παράδειγμα η έκθεση της Bank of America ανέρχεται στα $75 τρις, ενώ της JP Morgan στα $79 τρις, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ δεν ξεπερνάει τα $70τρις! Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τροπολογίες του νόμου περί πτωχεύσεων του 2005 [2], οι κάτοχοι παραγώγων σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τους καταθέτες, οι οποίοι θεωρούνται ανασφάλιστοι.

Η πλέον ειλικρινής ομολογία της δήμευσης καταθέσεων ως μέσον διάσωσης τραπεζών διατυπώνεται σε πρόσφατο ντοκουμέντο (21/3/2013) της Καναδικής κυβέρνησης με τίτλο «Jobs, Growth and Long Term Prosperity: Economic Action Plan 2013» [3], όπου ως αιτιολογία προβάλλεται η προστασία του «μέσου Καναδού φορολογούμενου»! Επιπλέον τονίζεται ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο για το bail-in εναρμονίζονται οι καναδικές μεταρρυθμίσεις με αυτές άλλων χωρών, σύμφωνα με τα νέα διεθνή πρότυπα, γεγονός που φανερώνει ότι το σχέδιο «Κύπρος» βρισκόταν στα σκαριά εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα σε συντονισμό με τις περισσότερες κυβερνήσεις της Δύσης. Το νομοσχέδιο έχει πολλές πιθανότητες να ψηφιστεί από την καναδική βουλή, όπου οι συντηρητικοί κατέχουν την πλειοψηφία.

Στο χορό και η Ν. Ζηλανδία. Η εθνική κυβέρνηση προωθεί μια παρόμοια λύση σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας, όπου τη ζημιά των συστημικών τραπεζών προβλέπεται να την επωμιστούν, στη σειρά μετά τους μετόχους, οι μικρο-καταθέτες με αυτόματη και οριζόντια μείωση των αποταμιεύσεών τους κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Το νομοσχέδιο με την επωνυμία «Οpen Bank Resolution» [4], βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας και με μερικές πινελιές ακόμα θα είναι έτοιμο να έρθει στη βουλή. Σύμφωνα δε με απόφαση του υπουργού οικονομικών το προσωρινό πλάνο προστασίας των καταθέσεων που είχε τεθεί σε ισχύ λόγω της κρίσης από τον Μάρτιο του 2011, παύει να υφίσταται οριστικά.
Τα συμπεράσματα: Η μεγάλη έκρηξη της φούσκας των εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων βρίσκεται μπροστά μας. Οι κυβερνήσεις, λακέδες των τραπεζών, θα φτάσουν στα άκρα για να προφυλάξουν τους μεγάλους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο. Οι αποταμιεύσεις των πολιτών, ανεξαρτήτως ποσού, δεν προστατεύονται πλέον πουθενά. Τι κάνουμε; 

Γιατί το όριο των €100,000 στις καταθέσεις σύντομα θα παραβιαστεί 

Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της ευρωελίτ, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα λόγια της δεν έχουν περισσότερη βαρύτητα από ό,τι οι πορδές της. 
Παράδειγμα 1ο.
Η απόφαση του 1ου eurogroup όπου σύσσωμοι και οι 17 ΥΠΟΙΚ επικύρωσαν με βουλοκέρι και χωρίς κανένα ενδοιασμό το κούρεμα κάτω των 100,000 στις κυπριακές τράπεζες ανεξαιρέτως. Αγνοούσαν την ύπαρξη ευρωπαϊκής συνθήκης που ορίζει το όριο προστασίας στις 100,000; Φυσικά και το γνώριζαν. Αλλά στο βαθμό που δεν υπάρχει κανένα σώμα να τους ελέγχει, και στο βαθμό που οι λαοί ακόμα ψάχνονται, η Γερμανία και οι υποτακτικοί της μπορούν να αλωνίζουν ελεύθερα. 
Παράδειγμα 2ο.
Μετά την κυπριακό ΟΧΙ, η επόμενη σκέψη που η ευρωελίτ κατέβασε άμεσα στο τραπέζι ήταν η προστασία των καταθέσεων μέχρι του ορίου των 20,000, ποσό, που κατά τη γνώμη μας αποτελεί και το defacto νέο όριο προστασίας. Οι όποιες συνθήκες, αναθεωρούνται είτε αυτοστιγμή, είτε εκ των υστέρων για τη διατήρηση του προσωπείου, τάχαμ δήθεν, της νομιμότητας. 
Παράδειγμα 3ο.
Εφ’ όσον το δόγμα bail-in αποτελεί πλέον γεγονός, διότι η λιτότητα, ως όπλο καταστροφής κεφαλαίων αρχίζει να πνέει τα λοίσθια, πολλοί σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίσουν την προστασία τους βάσει του ορίου των 100,000, με αποτέλεσμα, σε ενδεχόμενο μελλοντικό κούρεμα να μην βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια από τις ανασφάλιστες καταθέσεις για το bail-in. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστούν είναι απλά να κατεβεί το όριο ασφάλειας. Στοιχειώδες! 
Υπενθυμίζουμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, και λόγω του γεγονότος ότι οι περισσότερες τράπεζες στο δυτικό κόσμο είναι κατ’ ουσίαν πτωχευμένες, το να προσπαθήσεις να πιαστείς από λόγια, συνθήκες και υποσχέσεις, αποτελεί το άκρον άωτον της ηλιθιότητας.

15 σχόλια :

  1. Καλημερα
    Αφιερωμένη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/4/13 10:50

    Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στον ελληνικό λαό η σκανδαλώδης ενέργεια των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν στα "μουλωχτά" τροπολογία, με την οποία χορηγήθηκε ποινική ασυλία στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια, ύψους περίπου 270 εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν χορηγήσει, με σχεδόν ανύπαρκτες εγγυήσεις, στα δύο μεγάλα κυρίως κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/4/13 12:35

    ξέχασα να υπογράψω πριν
    κουκουλοφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/4/13 13:14

    γιαυτό σας λέω ,κόψτε καμμία απόδειξη μη και μας λυπηθούνε και δεν κουρεψουνε τις καταθέσεις.
    αφήνετε τους λαϊκατζήδες και κάνουν κουμάντο στις τσέπες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/4/13 14:37

    Μίλα τώρα χψ ,γιατί δεν μιλάς σ αυτό που έγραψε ο κουκουλοφορος?
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/4/13 15:15

    Πέθανε η Θατσερ
    Οι πολιτικές της όμως παραμένουν πανίσχυρες και ακόμα χειρότερες...
    ο κουκουλοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/4/13 15:22

    ΟΥΤΕ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΤΕΣΙΝΑ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΧΨ

    ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΜΑΓΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Σ ΑΥΤΑ):1.ΒΛΑΦΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 3000000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ; 2)ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΖΗΤΗΣΕΣ ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΑΛΗΛΩΝ ΕΦΟΡΙΑΣ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ;3) ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΓΚΑΟΥΛΑΙΤΕΡ ΣΤΗ ΧΩΡΑ;4)ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ5) ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΗΣ Μ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;

    3:08 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/4/13 17:07

    ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΓΕΡΟΛΥΚΟΣ ΓΙΑ ΣΒΙΣΙΜΟ ΔΑΝΕΙΩΝ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ,ΜΙΑ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΕΣΟΥΡΝΕ ΜΙΑ ΡΟΥΜΠΕΛΙΑ,ΑΣ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ...ΠΛΑΚΑ, ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕΕΕΕΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/4/13 18:23

    Σβησιμο δανειων? Ωραιο ακουγεται. Και ειχα βαλει μια μεζονετα στα ΒΠ στο μάτι. Περιμεντε 2 βδομαδες να παρω το δανειο και μετα θα κατεβω και εγω μαζι στο Συνταγμα να φωναζω για σβησιμο δανειων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8/4/13 18:35

    ΤΑ ΛΕΦΤΑ; Ο ΤΑΜΙΑΣ ΕΙΔΕ ΤΟ ΛΗΣΤΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ.ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΓΚΙΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος8/4/13 19:46

    ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΜΙΑ ΜΕΖΟΝΕΤΑ ΚΑΠΟΥ,ΕΧΕΙ ΛΙΓΩΘΕΙ,ΛΥΠΗΘΗΤΕΤΟ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΘΕΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος8/4/13 19:54

    Αστα αυτα ,αν ηθελε νακανει κουρεμα δανειων οριζε το κουρεμα να γινει αναλογα με την αντικειμενικη αξια των σπιτιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος8/4/13 20:14

    ΓΙ ΑΥΤΟ, ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ,ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ,ΓΙΑΥΤΟΥΣ,ΛΕΦΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος8/4/13 20:21

    καλα του ειπε οgerolykosισια που μουτσιουλαει και φευγει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος8/4/13 22:04

    Το ξεπούλημα των προβληματικών ή μη δανείων σε ξένα συμφέροντα το δεχόμαστε και μάλιστα στην ευτελιστικό ποσό του 10% της αξίας τους ,για να έρθουν μετά να μας εκβιάζουν να το απόπληρώσουμε στην αξία που είχαν πριν τα αγοράσουν οι ξένοι εισπρακτικοί όμιλοι.
    Το κούρεμα στα δάνεια των νοικοκυριών που βρίσκονται σε απόγνωση δε το δεχόμαστε , σηκώνεται η τρίχα απ΄ότι αντιλήφθηκα σε μερικούς και μόνο στην ίδεα . είναι και αυτό μια όψη της ίδιας αντίληψης που έγραφε χτες -προχτές ο κουκουλοφόρος

    Αυτή την κλεψιά, την θεωρούν αυτονόητη, σχεδόν απαραίτητη! Ακριβως επειδή αυτή την κλεψιά την ευλογεί το σύστημα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.