Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας


Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος8/3/13 13:55

    Μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας της, η γραμμή SOS 15900 για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών- θυμάτων όλων των μορφών βίας, έχει δεχθεί περισσότερες από 10.020 κλήσεις.

    Από τις κλήσεις αυτές, οι 7.909 αφορούσαν καταγγελία έμφυλης βίας (5.874 κλήσεις από τις ίδιες τις γυναίκες και 2.035 από τρίτα πρόσωπα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. geroylke πως τα πας με την γριά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/3/13 15:03

    εχει γουβριαξει νις...........gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. xaxaxaxa κι ας είμαι αδιάβαστος γι αυτή την λέξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NIS ...O GEROLYKOS THYMATAI TI LEGAME STO XWRIO GIA TIS GATES !!!!XAXAXAXXAXAXA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.