Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η Λατινική Αμερική μετά τον Τσάβες


Η επόμενη ημέρα για τη Βενεζουέλα και τη Λ. Αμερική μετά το θάνατο του ανθρώπου που τις έβγαλε από την «πίσω αυλή» των ΗΠΑ
Έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια από τη στιγμή που ο Ούγκο Τσάβες δέχθηκε μια περίεργη επίσκεψη στο κελί τους, στις φυλακές του Γιαρ στη Βενεζουέλα. Ένας νεαρός οδηγός λεωφορείου ζήτησε να το δει και στη συνέχεια ζήτησε άδεια από τη διοίκηση των φυλακών να τον επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ελάχιστοι άνθρωποι τολμούσαν να μιλούν τότε με ένα κρατούμενο που κατηγορούνταν για προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης. Ο Τσάβες είχε ηγηθεί ομάδας νεαρών αξιωματικών που επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Κάρλος Αντρε Πέρεζ, όταν αυτός διέταξε τη σφαγή εκατοντάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του
Ο Νικολάς Μαντούρα θα λάβει τελικά την άδεια να επισκέπτεται τον Τσάβες και από εκείνες τις επισκέψεις θα προκύψει μια ισχυρή φιλία, η οποία σήμερα έρχεται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.
Ο Μαντούρα από οδηγός λεωφορείου μετατράπηκε γρήγορα σε ένα από τα δυναμικότερα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος της Βενεζουέλας. Όταν ο Τσάβες βρέθηκε τελικά στην προεδρία έγινε υπουργός εξωτερικών και στη συνέχεια αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ήταν λοιπόν τουλάχιστον αναμενόμενο ότι ο Τσάβες θα έδινε το χρίσμα της διαδοχής στον παλιό του φίλο, όταν έγινε πλέον σαφές ότι έχανε τη μάχη με την επάρατη νόσο. Για μια χώρα όμως που αποτέλεσε για χρόνια ένα φάρο για την αριστερή στροφή της λατινικής Αμερικής και η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον, το χρίσμα του προέδρου δεν επαρκεί από μόνο του για να καθορίσει μια ομαλή διαδοχή. Το σύνταγμα προβλέπει τη διεξαγωγή νέων εκλογών σε χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 90 ημέρες από τη στιγμή που ο πρόεδρος δεν θα είναι σε θέση να κυβερνήσει. Ακόμη όμως και αν κερδίσει την εκλογική μάχη ο Μαντούρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον έτερο πολιτικό σύμμαχο του προέδρου, Ντιοσντάντο Καμπέλο, ο οποίος προέρχεται από την ομάδα των αξιωματικών που συμμάχησε με τον Τσάβες για την ανατροπή της κυβέρνησης το 1992. Ο Καμπέλο βρίσκεται πολιτικά στον αντίποδα του Mαντούρα παρά το γεγονός ότι αποτελεί και αυτός σάρκα από τη σάρκα του προέδρου της Βενεζουέλας.

Ουσιαστικά οι δυο σημαντικότερες προσωπικότητες στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκπροσωπούν και δυο εντελώς διαφορετικές τάσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει το εγχείρημα του Τσάβες και οι οποίες ενυπήρχαν στην προσωπικότητα και την πολιτική ιστορία του. Ο Καμπέλο εκπροσωπεί την τάση της «εθνικιστικής επανάστασης» η οποία στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στο ρόλο του στρατού. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τσάβες οι μισές θέσεις κυβερνητών στις επαρχίες της χώρας πέρασαν, με δημοκρατικές διαδικασίες, σε αξιωματικούς του στρατού οι οποίοι είχαν την στήριξη του προέδρου.
Αρκετοί από τους επικριτές του Καμπέλο λοιπόν θεωρούν ότι θα εκμεταλλευτεί τις νέες ισορροπίες και θα επιχειρήσει περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της κυβέρνησης. «Είναι ο Στάλιν της Βενεζουέλας» έλεγε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ακαδημαϊκός Χάιν Ντίντριχ, ο οποίος έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τους βασικούς θεωρητικούς της διακυβέρνησης Τσάβες. Ο Ντίντριχ προειδοποιεί ότι ο Καμπέλο θα επιχειρήσει να ανατρέψει πολιτικά τους αντιπάλους τους και να απαγκιστρωθεί με κάθε τρόπο από την επιρροή της Κούβας.



Αντίθετα ο Μαντούρο εκπροσωπεί την τάση της «σοσιαλιστικής επανάστασης» και διατηρεί στενές και προσωπικές σχέσεις με την κυβέρνηση στην Αβάνα. Για αρκετούς αναλυτές λοιπόν η διακυβέρνηση Μαντούρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμβάθυνση της προοδευτικής στροφής ενώ η αντικατάστασή του από τον Καμπέλο ίσως οδηγήσει σε απομονωτισμό της Βενεζουέλας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η παρακαταθήκη του Τσάβες φαίνεται ότι θα ταλαιπωρεί για πολύ ακόμη την προσπάθεια των ΗΠΑ να ανακτήσουν την επιρροή τους σε αυτό που ο πρόεδρος Μονρόε αποκαλούσε «πίσω αυλή» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τσάβες αφήνει πίσω του μια ριζικά μεταλλαγμένη Λατινική Αμερική η οποία κινήθηκε δυναμικά προς πιο αριστερές κατευθύνσεις. Ακόμη και το στρατόπεδο της λεγόμενης «μετριοπαθούς» αριστεράς της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Γουατεμάλας σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες να εκφράσουν τη στήριξή τους στη διακυβέρνηση του Τσάβες μαζί με τους εκπροσώπους της λεγόμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Οι πρόεδροι Χοσέ Μουγίκα της Ουρουγάης και ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας βρέθηκαν στο Καράκας στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για την εκλογική νίκη του Τσάβες. Η πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντεζ Κίρχνερ ταξίδεψε στην Αβάνα για να δει τον Τσάβες ενώ η Βραζιλία έριξε το πολιτικό της βάρος για να αποτρέψει την εκδήλωση ανατρεπτικών κινήσεων από την αντιπολίτευση όταν πλέον ήταν σαφές ότι ο Τσάβες δεν θα καταφέρει να επανέλθει.

Ενδεικτικό, όμως, της επιρροής που είχε ο Τσάβες είναι ότι ακόμη και οι πλέον ορκισμένοι αντίπαλοί του στο εσωτερικό της Βενεζουέλας ένιωσαν την ανάγκη να αντιγράψουν στοιχεία της πολιτικής του για να επιβιώσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βασικός του αντίπαλος στις τελευταίες εκλογές αν και προέρχεται από το χώρο της άκρας δεξιάς παρουσιάστηκε στους ψηφοφόρους σαν μετενσάρκωση μετριοπαθών αριστερών ηγετών όπως ο Λούλα στη Βραζιλία. Ο Ενρίκε Καπρίλες υποσχέθηκε να διατηρήσει τα κοινωνικά προγράμματα που δημιούργησε ο Τσάβες μεταφέροντας ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων από το πετρέλαιο στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν δωρεάν ή πολύ φτηνή κατοικία χάρη σε αυτά τα προγράμματα ενώ εκατομμύρια παιδιά απέκτησαν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση.

Παρά τις τάσεις αυταρχισμού που εμφάνισε, ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησή του, ο Τσάβες αποτέλεσε για τουλάχιστον μια δεκαετία ένα πρότυπο στη μάχη κατά του νεοφιλελευθερισμού, που είχε επικρατήσει για δεκαετίες στη λατινική Αμερική. Οι πολιτικοί που ακολούθησαν το παράδειγμά του, στην εθνικοποίηση επιχειρήσεων και στην αναδιανομή εισοδήματος προς τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, κατάφεραν να ανασύρουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την απόλυτη φτώχεια. Σε μια περιοχή του πλανήτη όπου είδε τους περισσότερους προέδρους της Κόκα Κόλα να καταλαμβάνουν τον προεδρικό θώκο, η εικόνα του Τσάβες θα κατατρύχει για χρόνια την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στην περιοχή.
Άρης Χατζηστεφάνου
Επίκαιρα Ιανουάριος 2013

16 σχόλια :

  1. Ανώνυμος6/3/13 17:50

    άνοιξε δρόμους,έδωσε ελπίδα στη φτωχολογιά σε όλη την υφήλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/3/13 17:59

    comantate.............gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/3/13 20:54

    ζει! δείχνει τον δρόμο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/3/13 21:44

    Γιατί το δυτικό πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο μισούσε τον Τσάβες
    Αναδημοσίευση απο mao.gr
    alfavita
    Ο Τσάβες έδωσε μια νέα προοπτική του πιθανού. Πολλοί πρόεδροι των ΗΠΑ θα ξεχαστούν, όμως η μνήμη του Ούγκο Τσάβες θα παραμείνει ζωντανή στη Λατινική Αμερική, όπως έμεινε του Σιμόν Μπολίβαρ και του Τσε Γκεβάρα. Θα τον θυμούνται σαν έναν σπουδαίο ηγέτη που υποσχόταν πολλά, αλλά ο θάνατος τον πήρε στα μισά του δρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/3/13 21:58

    Ρε χάθηκε ένας τέτοιος Ελληνας πολιτικος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/3/13 22:09

    thepressp ηλεκτρονικη εφημερίδα

    Τα επιτεύγματα του Ούγκο Τσάβες
    ................................
    ...............................

    oσον αφορά αυτούς τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, η Βενεζουέλα είναι τώρα στην περιοχή η χώρα με το χαμηλότερο επίπεδο ανισότητας (που μετράται από το συντελεστή Gini) αφού έχει μειώσει την ανισότητα κατά 54% και τη φτώχεια κατά 44%. Η φτώχεια έχει μειωθεί από το 70,8% (1996) στο 21% (2010) ενώ η ακραία φτώχεια μειώθηκε από το 40% (1996) στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 7,3% (2010). Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα κατά της φτώχειας, που ονομάζονται «Misiones» (Αποστολές). Έως τώρα, 2,1 εκατομμύρια ηλικιωμένοι έχουν λάβει σύνταξη γήρατος - δηλαδή το 66% του πληθυσμού, ενώ μόνο 387.000 είχαν συνταξιοδοτηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6/3/13 22:37

    στον 9.58
    εμείς τους ηγέτες μας, τον καθρέφτη μας ,τους κλείνουμε φυλακή.
    που είναι ο τσοχ που είναι ο παπ που θα είναι σε λίγο ο ζορό , ο δούκας .......α ρε πατσιές που μας χρεάζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/3/13 23:03

    για σωπατε ρε παιδια .κατι επαναστατικο παει να φτιαξει ο κουβελης !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/3/13 23:06

    απε ας κουκουλοθουμε με κανα σαιζμα...μη μας παρει μπροσταρια η κουβελοεπανασταση....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος6/3/13 23:57

    xaxaxaxaxa πεστα gerolyke

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος7/3/13 01:00

    ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος7/3/13 12:54




    Τσίπρας και Καραμανλής έγιναν κολλητοί, χθες, στο Μέγαρο!

    Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έμειναν στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, συζητώντας και πίνοντας, ο πρώην πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας όσους ισχυρίζονταν πως μια νέα πολιτική φιλία γεννήθηκε!
    Οι δύο πολιτικοί άντρες σε στιγμή αλκοολούχας οικειότητας, χθές στο Μέγαρο, μετά την εκδήλωση, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.


    Το τραγούδι «Όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους», αυτόν τον ύμνο στην ανδρική φιλία, θύμισαν χθές το βράδυ - στην εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή - ο Αλέξης Τσίπρας και ο συνεπώνυμος του εθνάρχη, πρώην πρωθυπουργός.

    Οι δυο τους συζητούσαν τσουγκρίζοντας τα ποτά τους και ανταλλάσσοντας όρκους φιλίας μέχρι το πρωί, χωρίς να δίνουν σημασία στους παριστάμενους που σχολίαζαν τη νέα προσέγγιση των «καραμανλικών» με την Αριστερά και τους νέους συσχετισμούς που προκύπτουν.

    Αν και στην αρχή οι δύο άντρες αντάλλαξαν μια ψυχρή χειραψία, στη συνέχεια - μετά το τέλος της εκδήλωσης - και ενώ όλοι είχαν τελειώσει με τις προσευχές στον Εθνάρχη και είχαν αποθέσει τα τάματα στην εικόνα του, οι δυο τους κάθησαν παράμερα και άρχισαν να συζητούν, λέγοντας μάλιστα και ανέκδοτα που τους έκαναν να ξεσπάνε σε γέλια.

    Πιθανότατα, ο Κώστας Καραμανλής, συγκινησιακά φορτισμένος, βρήκε στον Αλέξη Τσίπρα κάποιον να μιλήσει, επιτέλους, για όσα τον απασχολούν. Το ίδιο και ο Αλέξης Τσίπρας, που βρήκε κάποιον να τον καταλαβαίνει. Μάλιστα, κάποια στιγμή, ακούστηκε να αποκαλεί τον Κώστα Καραμανλή «κολλητέ» και «man».

    Κανείς δεν ξέρει πώς τελείωσε η βραδιά για τους δύο άντρες που κάποια στιγμή - σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες - ακούστηκαν να λένε ότι θα πάρουν το φουσκωτό του πρώην πρωθυπουργού να την κάνουν για κανένα νησί.

    Την αίσθηση, πάντως, ότι δρομολογούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - πιθανότατα με τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού - επιβεβαίωσε και η κίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τους πρότεινε να ενταχθούν στον Κεντροαριστερό χώρο του.

    (Σημείωση: Το κείμενο αυτό αποτελεί προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε το υπεύθυνα)

    Κάντε Like στη σελίδα του Moufanet στο Facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/3/13 13:16

    Λες ο μουσχαρόκοπρος νάβαλε πλώρη για την προεδρία???? Εδώ είδαμε τόσα και τόσα, να μη δούμε και τούτο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος7/3/13 14:39

    μπα.... σκιαζεται μην κατηγορειθει για την κριση και φυλαει τον κ... του gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος7/3/13 16:16

    Πρώην οδηγός λεωφορείου και συνδικαλιστής ο άνθρωπος που παίρνει στα χέρια του την τύχη της Βενεζουέλας. Καλά δεν έχει και μεγάλη διαφορά. Και στις δυο περιπτώσεις προσέχεις μην τρακάρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι δεν καταλαβαίνεις? Εικόνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.