Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Η δυστυχία το στρώνει γύρω μας, σαν χιόνι


Πέρυσι, όταν πρωτοεντοπίστηκαν πεινασμένα παιδιά σε σχολεία, κάποιοι έσπευσαν να διαψεύσουν το γεγονός· το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε: «Κάποιοι καταφεύγουν μέσω των ΜΜΕ και στο έσχατο μέσο της λαϊκίστικης προπαγάνδας». 
Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συνέβη πέρυσι τον Οκτώβριο στα σχολεία των αθηναϊκών συνοικιών· δεν θυμάμαι να είδα κάποιο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που να καταδεικνύει το μέγεθος και την ένταση του φαινομένου. Θυμάμαι εντούτοις ότι τον ίδιο καιρό σοβαρές ανθρωπιστικές οργανώσεις που δούλευαν πυρετωδώς στην Αθήνα περιέγραφαν τεκμηριωμένα ένα ογκούμενο κύμα ανθρωπιστικής κρίσης.

Οργανώσεις εμπειροπόλεμες και πραγματικά ανεξάρτητες, όπως οι Γιατροί του Κόσμου λ.χ., ανακοίνωναν μάλιστα ότι αναστέλλουν τις εξωχώριες δράσεις και αφιερώνουν όλες τους τις δυνάμεις στο εσωτερικό της δοκιμαζόμενης Ελλάδας. Τον ίδιο καιρό ―θυμίζουμε: φθινόπωρο 2011― γνωρίζαμε ότι στα μεγάλα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής και του Δήμου Αθηναίων εσιτίζοντο χιλιάδες Ελληνες νεόπτωχοι. Και όσοι περπατούσαν το ρημαγμένο κέντρο της πρωτεύουσας έβλεπαν πλάι στα κλειστά μαγαζιά, δεκάδες και εκατοντάδες νεοάστεγους. [Μηδενί συμφοράν ονειδίσης...]
                                                                                                                                               
Προχθές μια από τις σοβαρότερες και πιο δραστήριες ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Κλίμακα, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τους άστεγους στην Ελλάδα, το διάστημα από Σεπτέμβριο 2011 έως τον Φεβρουάριο 2012. Το πόρισμα είναι σοκαριστικό: 20 χιλιάδες συνάνθρωποι κοιμούνται στο δρόμο ή έχουν ανεπαρκή στέγη, 40% εξ αυτών δεν έχουν πρόσβαση σε μπάνιο και έχουν πέσει θύματα ληστείας τουλάχιστον άπαξ. Ενας στους πέντε είναι άστεγος πάνω από τέσσερα χρόνια. Η χιονοστιβάδα των αστέγων διογκώνεται από το πλήθος των ψυχασθενών που μένουν στο δρόμο, καθώς καταρρέουν οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Και τα λοιπά.

Ωστε ο πόνος και η ερημιά των συνανθρώπων μας ήταν εγκατεστημένα εδώ, πλάι μας, από καιρό. Κι όχι μόνο ανάμεσα στους άστεγους, τους ολοσχερώς ηττημένους, αλλά και ανάμεσα σε μαθητές σχολείων, σε μικραστικές συνοικίες, σε κρύα διαμερίσματα χωρίς σύνδεση τηλεφώνου, εκεί όπου η πείνα και η ανέχεια είναι ντροπή και σαν ντροπή αποκρύπτεται. Μας το έδειξε κι αυτό η συνταρακτική έρευνα της Σοφίας Παπαϊωάννου στους Νέους Φακέλους του Σκάι, τις προάλλες: ήρεμα, ανθρώπινα, διακριτικά, αλλά τόσο σπαρακτικά.

Αν είχαμε ανάγκη ντοκουμέντα για να πιστέψουμε τη σκληρή πραγματικότητα, τώρα έχουμε πολλά, υπερβολικά πολλά. Η δυστυχία το στρώνει γύρω μας, σαν χιόνι. Ας μην αποστρέφουμε το βλέμμα, την καρδιά, τον νου από τους ανθρώπους δίπλα μας που ατύχησαν, που υποφέρουν, που κρύβουν τον πόνο τους από ντροπή. [...Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον.]

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος16/12/12 15:13

    Μήπως για την μικρή κοινωνία της Μυγδαλιάς πρέπει να μεριμνησουμε να λάβουμε τα μέτρα μας ορισμένοι για μια χούφτα αλεύρι έστω στους αδύνατους.
    Ποιός ξέρει την δυστυχία του άλλου σήμερα ΄πως είμαστε διασπαρμένοι
    Τι λέτε;
    Κ'αντε έστω σχόλια να πάρουμε μέτρα όποιος μπορεί
    Εγω λέγω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ομάδα που να ψάχνει να ενεργει και να βοηθάει,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κουκος16/12/12 16:03

    καλα τα λες,να μαζευτουμε να δωσουμε ενα τηλεφωνο κι οποιος π;ατριωτης εχει αναγκη να του στελνουμε τροφιμα και ρουχα τουλαχιστον ανωνυμα χωρις να το ξερει κανενας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΡΗΣ ΤΣΙΡΙΜΟΠΑΝΟΥ16/12/12 20:03

    ΚΟΥΚΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ή ΦΟΡΕΑ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΟΤΙ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙΝ . ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. ΤΟ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΑΝΩΝΥΜΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κουκος16/12/12 21:07

    ανωνυμα να τα δινουμε.να μην ντρεπονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/12/12 17:12

    17/12/2012 [16:43]

    Άρειος Πάγος: «Όχι» στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ


    Με απόφασή του, ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για έκδοση προσωρινής διαταγής που θα «παγώνει» την ισχύ της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κρίθηκε ότι η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

    Με το αίτημά του, ο κ. Στουρνάρας επεδίωκε να δώσει νομιμοποιητική βάση στην εντολή που έδωσε στη διοίκηση της ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει κανονικά το χαράτσι.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μια εβδομάδα το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφασή του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων -το γνωστό «χαράτσι«» στα ακίνητα- μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    Επίσης, με την ίδια απόφαση, που είναι προσωρινά εκτελεστή -σύμφωνα με τους δικηγόρους που χειρίστηκαν την υπόθεση- η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.

    Αύριο συζητείται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ο κ. Στουρνάρας κατά της ίδιας απόφασης του Πρωτοδικείου.

    Η προσωρινή διαταγή

    Το υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε αμέσως κατά της απόφασης αυτής στον Άρειο Πάγο. Το πρώτο ένδικο μέσο που άσκησε κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου ήταν η κατάθεση αίτησης στον Άρειο Πάγο για έκδοση προσωρινής διαταγής.

    Το αίτημα αυτό εξετάστηκε από τον Αρεοπαγίτη κ. Φουρλάνο. Το υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Χ. Θεοχάρης. Δικηγόροι καταναλωτών και ενώσεων ζήτησαν να μην εκδοθεί προσωρινή διαταγή, δεδομένου ότι αύριο αναμένεται να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο ή αίτηση αναστολής που κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας, ζητώντας να «παγώσει» προσωρινά η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, έως ότου συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης του υπουργείου.

    Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η πλευρά του υπουργείου κατά τη εξέταση του αιτήματος προσωρινής διαταγής ήταν ότι έχουν ήδη τυπωθεί από τη ΔΕΗ 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων και ότι η αποσύνδεση του «χαρατσιού» από τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό.

    Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι από την αποσύνδεση των λογαριασμών από την είσπραξη του τέλους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το δημόσιο θα χάσει έσοδα, αφού όπως έγινε γνωστό μετά την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου το τέλος ακινήτων θα βεβαιώνεται και θα εισπράττεται από τις εφορίες.

    Η αίτηση αναστολής

    Εκτός της αίτησης για έκδοση προσωρινής διαταγής, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει και αίτηση αναστολής της απόφασης του Πρωτοδικείου. Η αίτηση είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί σήμερα, αλλά τελικά θα συζητηθεί αύριο Τρίτη.

    Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτηση αναστολής ζητά να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης. Η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης αναίρεσης δεν έχει ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

    Στην αίτηση αναστολής το Δημόσιο υποστηρίζει ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.

    Μάλιστα, στην αίτησή του το Δημόσιο σημειώνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ένα τρισ. ευρώ, ποσό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει από το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.