ΔΝΤ:1 τρις ευρώ θα μπορούσε να ήταν η ζημιά από την χρεοκοπία της Ελλάδας...
(Reuters) -Μια άτακτη- ασύντακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα απαιτούσε πιθανόν εξωτερική υποστήριξη για την Ισπανία και την Ιταλία, για να σταματήσει την απειλή της μετάδοσης που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο από 1 τρις ευρώ ζημιά στη ζώνη του ευρώ, προειδοποίησε μια ομάδα των ομολογιούχων.
"Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και... καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν από μια άτακτη χρεοκοπία των ελληνικών κρατικών ομολόγων», αναφέρει μια μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF). "Είναι δύσκολο να προσθέσετε όλες αυτές τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις με μεγάλο βαθμό ακρίβειας, αν και είναι δύσκολο να δούμε πώς δεν θα υπερβαίνει τα 1 τρις ευρώ.".
Στην δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 50 μάρτυρες, περιλαμβανομένων πρώην διευθυντικών στελεχών των τριών τραπεζών και μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.
Στην πορεία προς το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι τράπεζες της Ισλανδίας επισώρευσαν χρέη 10πλάσια του ΑΕΠ της χώρας, κατά ορισμένες εκτιμήσεις.
Η υπόθεση προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο Χάαρντε είναι το μόνο πρώην μέλος της κυβέρνησης που προσάγεται σε δίκη. Το κοινοβούλιο αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2010 να μην προσαχθούν σε δίκη τρεις υπουργοί για το ρόλο τους στην υπόθεση.
Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού και πρώην μέλη του κόμματός του προσπάθησαν να επιτύχουν την ακύρωση της δίκης, αλλά η τελευταία προσπάθειά τους γι΄ αυτό απορρίφθηκε την Πέμπτη.
Το ειδικό δικαστήριο αποτελούν πέντε μέλη του ανώτατου δικαστηρίου, ένας περιφερειακός δικαστής του Ρέικιαβικ, ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου και οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους νομικοί, που διόρισε η βουλή.
Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής της δίκης λένε ότι μπορεί να ρίξει φως στο γιατί το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε, σημείωσε η Στεφανία Οσκαρσντότιρ, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η κρίση έπληξε σοβαρά το πολιτικό σύστημα, εξήγησε, και πρόσθεσε πως «πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να τους προστατεύσει». Κατά την ίδια, η διαδικασία φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που εφαρμόστηκε την δεκαετία του 1990 πιθανότατα οδήγησε στα γεγονότα του 2008.
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.ΤΟΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ ΡΕ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕΣ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφή