Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας για την χρεοκοπία

Να γιατί δεν θα μας άφηναν να χρεοκοπήσουμε...
ΔΝΤ:1 τρις ευρώ θα μπορούσε να ήταν η ζημιά από την χρεοκοπία της Ελλάδας...
(Reuters) -Μια άτακτη- ασύντακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα απαιτούσε πιθανόν εξωτερική υποστήριξη για την Ισπανία και την Ιταλία, για να σταματήσει την απειλή της μετάδοσης που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο από 1 τρις ευρώ ζημιά στη ζώνη του ευρώ, προειδοποίησε μια ομάδα των ομολογιούχων.
"Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και... καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν από μια άτακτη χρεοκοπία των ελληνικών κρατικών ομολόγων», αναφέρει μια μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών (IIF). "Είναι δύσκολο να προσθέσετε όλες αυτές τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις με μεγάλο βαθμό ακρίβειας, αν και είναι δύσκολο να δούμε πώς δεν θα υπερβαίνει τα 1 τρις ευρώ.".
Αρχίζει σήμερα ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου η δίκη του Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας και ηγέτη του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, που κατηγορείται ότι εξέθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2008 που τελικώς κατέληξε στη χρεοκοπία της.
Ο Χάαρντε είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2009, μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος διότι παρέμεινε άπρακτος όταν οι τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir κατέρρευσαν. Εάν κριθεί ένοχος, αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Στην δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 50 μάρτυρες, περιλαμβανομένων πρώην διευθυντικών στελεχών των τριών τραπεζών και μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Στην πορεία προς το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι τράπεζες της Ισλανδίας επισώρευσαν χρέη 10πλάσια του ΑΕΠ της χώρας, κατά ορισμένες εκτιμήσεις.

Η υπόθεση προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο Χάαρντε είναι το μόνο πρώην μέλος της κυβέρνησης που προσάγεται σε δίκη. Το κοινοβούλιο αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2010 να μην προσαχθούν σε δίκη τρεις υπουργοί για το ρόλο τους στην υπόθεση.

Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού και πρώην μέλη του κόμματός του προσπάθησαν να επιτύχουν την ακύρωση της δίκης, αλλά η τελευταία προσπάθειά τους γι΄ αυτό απορρίφθηκε την Πέμπτη.

Το ειδικό δικαστήριο αποτελούν πέντε μέλη του ανώτατου δικαστηρίου, ένας περιφερειακός δικαστής του Ρέικιαβικ, ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου και οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους νομικοί, που διόρισε η βουλή.

Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής της δίκης λένε ότι μπορεί να ρίξει φως στο γιατί το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε, σημείωσε η Στεφανία Οσκαρσντότιρ, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η κρίση έπληξε σοβαρά το πολιτικό σύστημα, εξήγησε, και πρόσθεσε πως «πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να τους προστατεύσει». Κατά την ίδια, η διαδικασία φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που εφαρμόστηκε την δεκαετία του 1990 πιθανότατα οδήγησε στα γεγονότα του 2008.

2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος7/3/12 15:35

    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.ΤΟΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/3/12 19:24

    Α ΡΕ ΓΛΑΝΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕΣ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.