Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η «συνταγή» της Ισλανδίας!

Επειδή όλοι έχουν πέσει πάνω μας για να μας πείσουν ότι η... υπερπαραγωγή των Μνημονίων (και 1 και 2 και όσα ακόμη ακολουθήσουν) είναι μονόδρομος, εμείς παρουσιάζουμε έναν άλλον δρόμο. Αυτόν της «χρεοκοπημένης» Ισλανδίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση και οι τράπεζες που ελέγχονται ακόμη εν μέρει από το κράτος της Ισλανδίας προχώρησαν σε «κούρεμα» χρεών. Μόνο που το δικό τους PSI δεν αφορούσε άλλες χώρες και ομόλογα, αλλά τους ίδιους τους πολίτες της Ισλανδίας. Οι τράπεζες διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούσαν στο 13% του ΑΕΠ και χρέη που ξεπερνούσαν το 110% της αξίας των ακινήτων.
Δεν στάθηκαν, όμως, μόνο σε αυτό. Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας θεώρησε παράνομα όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον τα νοικοκυριά να καλύπτουν τις όποιες απώλειες είχαν, από την όποια υποτίμηση της ισλανδικής κορόνας.

Ολα, όμως, είναι θέμα φιλοσοφίας και πολιτικής. Η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση της Ισλανδίας για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης ήταν να βάζει κάθε φορά τις ανάγκες του πληθυσμού της επάνω από εκείνες των αγορών. Η ανορθόδοξη αλλά επιτυχημένη (όπως ομολογεί ακόμη και ο οίκος Fitch) πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης οδήγησε σε ανάπτυξη την Ισλανδία. Ηδη η οικονομία της κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης 2,9% το 2011, 2,4% το 2012 και το 2013 (την ώρα που οι χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αναπτυχθούν μόνο κατά 1,6%!).

Αυτά για όσους εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι το φάρμακο-δηλητήριο που μας παρέχουν εδώ και δυόμισι χρόνια μπορεί να μας οδηγήσει σε θεραπεία. Μάλλον η Ελλάδα και η οικονομία της χρειάζονται κάποιου άλλου είδους σοκ. Και γιατί όχι, ας το κάνουμε όπως η Ισλανδία. Τουλάχιστον αυτή η «συνταγή» φαίνεται ότι παράγει αποτελέσματα

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος21/2/12 12:32

    ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΕΧΤΕΣ ΣΤΟ EUROGROUP.Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ,ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ!ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΔΙΚΟΣΜΗΤΙΚΗ,ΤΡΙΤΟΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΞΩΦΛΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ! ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 300-200 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2020 ΒΛΕΠΟΥΜΕ..ΑΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ..!!! ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΣΕ ΛΟΓΟΥ ΜΑΣ!Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΥΠΟΥ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ21/2/12 12:41

    ΡΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΠΗΓΕ; ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΥΡΩΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/2/12 12:42

    ΛΑΘΟΣ ΤΗ ΓΕΡΑΝΤΗΣΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/2/12 21:17

    Xαλίλ Γκιμπράν (1883-1931) "ο Κήπος του Προφήτη"

    "Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε. Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ' τη σοδειά του. Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του. Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή παρά μονάχα στη πομπή της κηδείας. Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες τα ερείπιά του. Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα. Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο, μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του. Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους."ΜΑΚΡΙΑ ΛΑΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.