Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

3+1 Έξυπνοι Τρόποι να Ξεφύγουμε Από την Κρίση!

Πάντα προ των σημαντικών σημείων καμπής στην ιστορική ροή, όπως τα ζούμε σήμερα, αξίζει να βλέπει κανείς τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Πάμε να δούμε τρεις τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.
Η Μέθοδος του Γλυκού Αιφνιδιασμού
Πριν απορρίψετε ως ανόητη την συγκεκριμένη επιλογή, παρακαλώ διαβάστε τη μέχρι τέλους.
Πόσα χρωστάμε ως χώρα μέσω ομολόγων; Κοντά στα 360δις ευρώ πριν το κούρεμα. Λοιπόν, το ελληνικό κράτος αποφασίζει με νόμο ότι κάθε κάτοχος ελληνικού ομολόγου όχι μόνο κουρεύεται αλλά - κρατηθείτε! - κερδίζει πέντε ή δέκα φορές τα χρήματά του! Δηλαδή το χρέος αυτομάτως ανεβαίνει - με το δεκαπλασιασμό - στα 3600 δις ή 3,6 τρις! Αποτέλεσμα; Κανένα πρόγραμμα βοήθειας και κανένα Μνημόνιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα μπροστά στο ιλιγγιώδες ποσό. Ποιες όμως θα ήταν οι συνέπειες; Κατ' αρχάς θα προκαλούσαμε ένα τεράστιο, αβάσταχτο κύμα πληθωρισμού όχι μόνο στη ζώνη του ευρώ αλλά λόγω του μεγέθους του "νέου χρέους" σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού ουσιαστικά θα "εκτυπώναμε" χρήμα και μάλιστα χωρίς την άδεια της ΕΚΤ! Και εύλογα θα ρωτήσει κανείς "εντάξει, πήραμε την εκδίκησή μας από τους Ευρωπαίους, εμείς τι κάνουμε;" Οι δανειστές μας (τράπεζες, διεθνή κεφάλαια κλπ) θα είχαν δύο επιλογές: ή να αποδεχθούν το "μπούκωμα" με πληθωριστικό ευρώ δηλαδή μια χαρά θα μας ξαναδάνειζαν οπότε τέλος το πρόβλημα -γιατί το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν μας δανείζουν οι αγορές - ή να μην το αποδεχθούν και να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων. Όμως! Οι ζημιές που θα κατέγραφαν απλώς θα ήταν δεκαπλάσιες και ελάχιστοι θα άντεχαν. Να το πω απλά; Αν σήμερα οι τράπεζες και οι διεθνείς οίκοι που μας δανείζουν ζορίζονται γιατί καταγράφουν ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα ύψους -το πολύ- 360δις (γιατί τόσα θα χαθούν αν πτωχεύαμε), φανταστείτε τι θα πάθαιναν αν το χρέος ανέβαινε σε μια μέρα στα 3,6 τρις!

Η Μέθοδος του Τυχερού Παίκτη

Το ελληνικό κράτος συστήνει μια εξοχώρια -οφσορ! - εταιρεία τυχερών παιγνίων. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ας την πούμε "Το Χρυσό Δρεπάνι", έχει διαθέσιμο μόνο ΕΝΑ παιχνίδι τύπου λαχείο ας πούμε, με κόστος λαχνού 360δις - εξ' ου και η εξοχώρια έδρα της εταιρείας γιατί φανταστείτε να έπρεπε να πληρώσει κανείς φόρο για τέτοιο ποσό!- και το κέρδος του λαχνού είναι 1 τρις ευρώ! Ένας παίκτης - το ελληνικό δημόσιο - ένας λαχνός, και το κράτος "κερδίζει" 1 τρις. Θα μου πείτε τώρα ποιος θα το πληρώσει; Κανείς! Το κράτος θα προσφύγει δικαστικά εναντίον της εταιρείας (του κράτους!), στο ενδιάμεσο ο κερδισμένος λαχνός καταγράφεται στον προϋπολογισμό ως έσοδο, το έλλειμμα όχι μόνο μηδενίζεται αλλά καταγράφουμε και τρελά έσοδα και ξαναβγαίνουμε στις αγορές! Απλό;

Η Μέθοδος του "Διπλού Κράτους"

Προφανώς αυτή τη μέθοδο μπορεί και να μην την υποστηρίξουν όλοι για καθαρά συναισθηματικούς λόγους. Εξηγώ: Καταργούμε στα χαρτιά - μην πάει ο νους σας στο πονηρό! - το παρόν κράτος για ένα βράδυ και συγκροτούμε ένα νέο. Θες "Νέα Ελλάδα" να την πούμε; Όπως θες. Το παλιό κράτος όντως χρωστάει 360 δις! Βρείτε το και πάρτε τα. Το Νέο, δε χρωστάει τίποτα. Πως το έκαναν οι Γερμανοί; Σου λέει η Ναζιστική Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με την Νέα Γερμανία. Η Νέα Γερμανία δε χρωστάει αποζημειώσεις. Το είπε και η Χάγη. Η Νέα Ελλάδα δεν χρωστάει. Η Παλιά βεβαίως. Βρείτε τους εκπροσώπους και τους υπευθύνους και πάρτε τα. Καλό; Μας βοηθάει και το δεδικασμένο από τη Χάγη και προχωράμε!

Και μια μέθοδος μπόνους για όσους έκαναν τον κόπο να διαβάσουν το κείμενο!

Ιδρύουμε ένα μικρό κρατίδιο - δίκην Βατικανού - με έδρα μια βραχονησίδα. Το ονομάζουμε παράξενα, εξωτικά, ας πούμε "Ιερό Ελλάδιο" ή κάπως έτσι. Το κρατίδιο αυτό ως νεο-ιδρυθέν και παρθένο έχει αξιολόγηση ΑΑΑ οπότε δανείζεται μανιωδώς, μαζεύει ένα τεράστιο ποσό και στη συνέχεια μας περνάει το χρήμα ως δωρεά, το ίδιο πτωχεύει αλλά ποιος νοιάζεται; Αν δε του δώσουμε και μια χροιά θρησκευτικο-πολιτική, ποιος θα τολμήσει να πειράξει ένα θρησκευτικό παράδεισο; Το κρατίδιο έχει κι άλλα πλεονεκτήματα. Μπορεί να τυπώσει νόμισμα ας πούμε! Κανονικά και με ισοτιμία και με τα πάντα. Και βεβαίως μπορεί να δανείζεται σε δολλάρια ή σε ευρώ και να μας δανείζει σε νόμισμα δικό του! Φανταστείτε πάνω στη βραχονησίδα μια μηχανή να εκτυπώνει νυχθημερόν χρήμα! Να τυπώνει "δραχμόνια"! Δεν γυρίζει η Ελλάδα στη δραχμή! Απλώς δανείζεται από ένα μικρό κράτος! Και έχει και νόμισμα να κάνει τις δουλειές της και τα πάντα όλα!

(επειδή το νοητικό επίπεδο των Μεγάλων Διαπραγματευτών κινείται στα όρια της αμοιβάδας επισημαίνω ότι το κείμενο είναι χιουμοριστικό, μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!)

πηγή

4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος11/2/12 03:09

    Να γίνει εδω και τώρα η Γλανιτσά ανεξάρτητο κρατίδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/2/12 08:16

    Δηλ... όπως λέμε Σόλωνας?
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/2/12 08:39

    Διαβάστε ΕΔΩ Την σύμβαση πού πάνε να ψηφίσουν στην Βουλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντορης11/2/12 09:31

    Το ξέρετε οτι ο Σολωνας ανήκει στην ε εστία και θα μήνη χορις δουλειά? αίσχος μας ξεφτίλισαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.