Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Βόμβα στις συντάξεις - Θα μειωθούν με νόμο λόγω της «μαύρης τρύπας» στα έσοδα...

Νέο τσεκούρεμα στις συντάξεις αναμένεται να φέρει το επόμενο έτος η κάθετη πτώση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας μαύρης τρύπας ύψους 4,5 δισ. ευρώ το 2011.
Σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή, ο ...υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στο κόκκινο. «Τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε δύσκολη θέση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι απώλειες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και οφείλονται στην ύφεση, την εντεινόμενη ανεργία και την μη-πληρωμή εισφορών από τις επιχειρήσεις που δηλώνουν αδυναμία. Είναι χαρακτηριστικά η περίπτωση του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) των επαγγελματιών όπου το 37% των ασφαλισμένων δηλώνει αδυναμία να πληρώσει τις ίδιες του τις εισφορές.
Επομένως, κανείς δεν αποκλείει πλέον ένα νέο ασφαλιστικό νόμο μέσα στο 2012, που θα συμπληρώσει το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις (15% μεσοσταθμικά) από 1ης Ιανουαρίου, με στόχο να δοθεί μια μικρή ανάσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σάββας Ρομπόλης, από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, που έκανε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ένα νέο Ασφαλιστικό μέσα στο 2012 που θα φέρει νέες μειώσεις συντάξεων και νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μάλιστα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ συνέδεσε τις νέες μειώσεις στις συντάξεις με το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων του δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν ομόλογα του δημοσίου ύψους 24 δισ. ευρώ. Αν γίνει κούρεμα 50% τότε τα ταμεία θα χάσουν περιουσία ύψους 12 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν αναχρηματοδότηση για να είναι βιώσιμα.

Εφιαλτικές είναι όμως οι προβλέψεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και για την πραγματική ανεργία, που αναμένει να φτάσει στο ρεκόρ του 26% το 2012. Ακόμα και η επίσημη ανεργία όμως θα σπάσει το φράγμα το 21% και το ένα εκατομμυριο ανέργους, βάζοντας κυριολεκτική βόμβα στο ασφαλιστικό. Η ανεργία σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Τρόικα για μείωση δαπανώ θα φέρει νέο νόμο: «Με ειδικό νόμο θα ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο να μην υπερβαίνει το ύψος των δαπανών το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060» λέει ο κ. Ρομπόλης και υπογραμμίζει ότι η απλή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι αρκετή:«Για να καλυφθούν τα ελλείμματα, θα έπρεπε το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει στα 82 έτη»...

5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος7/12/11 15:40

    λεω να μαζεψουν ολους τους συνταξιουχους και να τους εκτελεσουν...ετσι θα σωθει η πατριδα...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κουκος7/12/11 18:25

    δεν ειναι καλυτερα να παει ο κουτρουμανης στο χωριο του χωρις καθολου συνταξη να μας απαλαξει μαζι με τον πολυπραγμονα λοβερδο και το λοιπο συναφι λεωωωωωωωωωωω!προτου τα παρω ρεεεεεεεεεεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/12/11 22:23

    το χωριο το ρωτησες αν τον θελει??????gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/12/11 22:57

    Αν κοτάει ας πάει
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/12/11 10:00

    σκληρα τα καλαβρυτοχωρια...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.