Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

* Το 2013 θα συσταθεί η εταιρία Φυσικού Αερίου Πελοποννήσου

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη των διαγωνισμών για τις τρεις νέες ΕΠΑ, φιλοδοξώντας στην πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 156 εκατ. ευρώ, ενώ η κατασκευή των δικτύων και η λιανική πώληση του φυσικού αερίου θα δημιουργήσει σταδιακά έως και 5.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως από τις οικείες περιφέρειες.
Μιλώντας στην «Εργασία» ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτήρισε το 2012 ως «χρονιά – ορόσημο» για τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε ευρύτερες περιοχές της Ελλάδας, ενώ τόνισε πως η διαγωνιστική διαδικασία και για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του 2011, ώστε η ίδρυσή τους να έχει επιτευχθεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
«Σε πρώτο στάδιο θα γίνει η διεθνής πρόσκληση για την προεπιλογή των ενδιαφερόμενων και θα ακολουθήσει το στάδιο των προσφορών. Οι ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν μερίδιο τουλάχιστον 35% και το μάνατζμεντ, ενώ η ΔΕΠΑ θα διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό. Το επενδυτικό πρόγραμμα των τριών νέων ΕΠΑ θα ενισχυθεί με Κοινοτικούς πόρους ύψους 42,6 εκατομμυρίων και θα φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ συμβάλλοντας ουσιαστικά και στην οικονομική ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας. Επιπλέον, πάνω από 1.800.000 κάτοικοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνό καύσιμο».
Η καθεμία ΕΠΑ -σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη- θα απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση, ενώ περίπου 5.000 άτομα (υπαλληλικό προσωπικό, ανειδίκευτοι εργάτες, τεχνίτες, μηχανικοί, εμπορία εξοπλισμού) θα εργαστούν σε όλο το χρονικό διάστημα ίδρυσης και λειτουργίας τους.
Νέες επενδύσεις το 2013
«Οπως έχουμε ήδη νομοθετήσει με τον ν. 4001/2011, προβλέπεται η ίδρυση Εταιρείας Παροχής Αερίου και σε Ηπειρο – Δυτική Μακεδονία καθώς και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η πρώτη θα στηρίζεται στο σχέδιο κατασκευής του ελληνο-ιταλικού αγωγού Φυσικού Αερίου ITGI, που όχι μόνο θα διέλθει από την περιοχή, αλλά θα είναι και αγωγός έλευσης του φυσικού αερίου στην Ηπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία.
Ταυτόχρονα, μέσα στο 2013 σχεδιάζεται να προκηρυχθεί η ΕΠΑ Πελοποννήσου, αμέσως μετά την κατασκευή του αγωγού υψηλής πίεσης Αγ. Θεόδωροι – Κόρινθος – Αργος – Τρίπολη – Μεγαλόπολη, ο οποίος θα τροφοδοτήσει το εργοστάσιο των 800 Mw της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη», καταλήγει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.
Αγγελική Μαρίνου-www.imerisia.gr/

6 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Από τώρα κλείνω 2 θέσεις για το rooms to let. Θάχει μπόιλερ, αυτονόμη θέρμανση. Όσο για το μαγείρεμα θα πρέπει, δυστυχώς, ν' αλλάξεις τη κουζίνα που μ΄αρέσει.
Πες και του Μπαντέβα να βάλει στο κατώι και να το κάνει στούντιο για το Μπουμπούκο και τη δικιά του.
Ασε που μέχρι το 13 μπορεί να έχει γίνει υπουργός ανάπτυξης και να τον κάνει επιτηρητή του fast truck
Γιάννα

Ανώνυμος είπε...

Μπήκαμε σε τροχιά τουριστικής ανάπυξης
Νις

Ανώνυμος είπε...

το αεριο θαρχεται απο την κρητη??????gerolykos

Ανώνυμος είπε...

δια μέσου των ΗΠΑ
πκ ομως

Ανώνυμος είπε...

big brother...στην μεσογειο......gerolykos

Ανώνυμος είπε...

UA MEINOYN OLOI ANERGOI STH MEGALOPOLI OTAN STAMATISEI TO KARBOYNO KAI ERUEI TO AERIO