Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η κατάθλιψη το άγχος σέ εποχές οικονομικής κρίσης

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μιλάμε, σχεδόν, καθημερινά για τον όρο οικονομική κρίση. Πράγματι, η έννοια αυτή έχει επηρεάσει, όχι μόνο τα οικονομικά μας αλλά και γενικότερα, την ψυχολογία μας. Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, η αύξηση της ανεργίας, οι απολύσεις, οι περικοπές στους μισθούς και η αδυναμία πληρωμών δοκιμάζουν σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσότερων Ελλήνων.
Αυτό που, κυρίως, απασχολεί όλους μας, ωστόσο, είναι ότι η κρίση «απειλεί» την επιβίωσή μας και, ασφαλώς, και αυτήν των παιδιών μας. Με λίγα λόγια, θα λέγαμε πως προδιαγράφεται ένα δυσοίωνο μέλλον για όλους μας. Το γεγονός αυτό, μας δημιουργεί, πολύ συχνά, την αίσθηση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης. Σε όλο αυτό το κλίμα αβεβαιότητας συντελεί και το ότι ερχόμαστε, σχεδόν καθημερινά, σε επαφή με πρωτάκουστους οικονομικούς όρους, όπως τα spreads, τα ομόλογα, οι κερδοσκόποι κ.α.
στη ζωή μας, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, κυρίως στους νέους μεταξύ 30-35 ετών. Σχετική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δηλώνει πως συμπτώματα γενικευμένης αγχώδους διαταραχής βιώνει πλέον 1 στους 5 Έλληνες και μάλιστα, κυρίως γυναίκες οι οποίες από τη φύση τους είναι πιο συναισθηματικές.
Παράλληλα, παρατηρούμε μια αύξηση των καρδιαγγειακών προβλημάτων περίπου κατά 20%, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν σε ουσίες, όπως το αλκοόλ, λόγω της δυσκολίας τους να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά οικονομικά τους προβλήματα. Τέλος, τα ερευνητικά δεδομένα δηλώνουν ότι το 68% των γυναικών μείωσαν τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών κατά τον τελευταίο χρόνο, μιας και ερωτική τους διάθεση έχει ελαττωθεί κατά πολύ.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ιδίως σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης σαφέστατα «ευνοεί» την εμφάνιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης. Το άγχος δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά μια προσπάθεια του οργανισμού να τεθεί σε μια διαδικασία εγρήγορσης και ετοιμότητας για δράση, προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες, την «απειλή», τους κινδύνους και να επιβιώσει. Είναι η ψυχοσυναισθηματική μας αντίδραση απέναντι στην πίεση που βιώνουμε, η οποία εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ταχυπαλμία, διαταραχές της όρεξης και του ύπνου, ευερεθιστότητα, σύγχυση, απώλεια ελέγχου, αίσθημα ζάλης, αδυναμία λήψης αποφάσεων και πολλά άλλα. Όταν, ωστόσο, βιώνουμε πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα δεν μιλάμε, απλώς, για άγχος αλλά, ενδεχομένως, για κάποιας μορφής αγχώδη διαταραχή.
Εκτος όμως από το άγχος, ο Έλληνας της οικονομικής κρίσης έρχεται αντιμέτωπος και με την πιο διαδεδομένη ψυχική πάθηση των τελευταίων δεκαετιών, την κατάθλιψη. Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να πούμε ότι περίπου το 15-20% του γενικού πληθυσμού θα βιώσει συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής του, ενώ η νόσος βάλλει τις γυναίκες δύο φορές συχνότερα από τους άντρες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας μας φανερώνει ότι 7 στους 10 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης λόγω οικονομικής κρίσης. Στην κατάθλιψη παρατηρούνται πολλά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως επίμονη κούραση, έλλειψη ενέργειας, ανηδονία, αίσθημα αναξιότητας, δυσκολία συγκέντρωσης, ακόμα και αυτοκτονικές τάσεις.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος και την κατάθλιψη όταν η χώρα μου αλλά και η ίδια η οικογένειά μου βρίσκονται μέσα σε τόσο δύσκολες οικονομικές συγκυρίες;
Ασφαλώς και μπορώ. Πρώτα από όλα, χρειάζεται να αντιληφθώ και να αποδεχτώ ότι οι κοινωνίες, μέσα στους αιώνες, πάντα περνούν από δυσκολίες και αναταραχές (πολιτικές, οικονομικές, πολέμους). Είναι, λοιπόν, θα λέγαμε, κατά κάποιο τρόπο, φυσική εξέλιξη η κάθε ευχάριστή ή δυσάρεστη αλλαγή στα κοινωνικοοικονομικά δρώμενα μιας χώρας. Ιδίως, η Ελλάδα, οι ίδιοι οι Έλληνες, γνωρίζουν καλά από δυσκολίες και έχουν αποδείξει, πολλές φορές, στο παρελθόν ότι ξέρουν να μάχονται και να ξεπερνούν με σθένος τα όποια προβλήματα.
Αξίζει, επίσης, να κατανοήσω ότι η οικονομική κρίση μάς «αγγίζει» όλους, την κάθε ελληνική οικογένεια και, πλέον, «χτυπά την πόρτα» και της κάθε ευρωπαϊκής οικογένειας. Δεν χρειάζεται να αποφεύγω το πρόβλημα και τις δυσκολίες που περνώ μέσα από την αντίληψη του «μην το σκέφτεσαι», «όλα θα πάνε καλά». Είναι απαραίτητο να βλέπω το κάθε ζήτημα που προκύπτει στην οικογένεια κατάματα και να προσπαθώ να το αντιμετωπίσω.
Προκειμένου να χαλαρώσω από το άγχος και την πίεση χρειάζεται καλή διατροφή, άσκηση, επαρκής ύπνος και καθημερινός χρόνος για ξεκούραση και χαλάρωση. Είναι απαραίτητο, με λίγα λόγια, να φροντίσω το σώμα μου και να σεβαστώ τα όρια και τις αντοχές μου. Δεχόμενος ότι «δεν εξαρτώνται όλα από μένα» πετυχαίνω να αναγνωρίσω τις δυνατότητές μου.
Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχω σε ευχάριστες δραστηριότητες, μέσα από μια γενικότερη προσπάθεια να ενισχύσω τις κοινωνικές μου επαφές και να δομήσω ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Είναι βασικό, επίσης, να καταφέρνω να εστιάζω σε όσα έχω πετύχει, στα δυνατά μου σημεία, να ζω το «εδώ και τώρα», την κάθε στιγμή και να αποφεύγω να κάνω σκληρή κριτική, με το παραμικρό, στον εαυτό μου.
Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως δε διστάζω να αναζητήσω βοήθεια όταν νιώσω ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο και πρώτα από όλα, ζητώ τη στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και αν δε βρω ανακούφιση εκεί, από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Πηγή

12 σχόλια :

  1. αγαπημένο μας blog μη μας κάνεις τη ζωή μαύρη και συ με τέτοιες δημοσιεύσεις είναι που είναι ο κόσμος σαλταρησμένος και παραμηλάει.
    βάλτε κάτι ποιό ευχάριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/11/11 15:19

    Τήρα ρε που θα νομίσουν ότι λείπω για ελιές, όπως ο γερόλυκος και ο ρεντεζέλας.

    Εγώ μάγκες θα πεινάσω τώρα πούρχεται κατοχή, εσείς λαμόγια διαμαρτύρεστε εκ του ασφαλούς (αφού παντρευτήκατε γυναίκες με λιοστάσια) και μου το παίζετε και...αριστεροί.
    Γι΄αυτό έχετε εξαφανιστεί και ΄γω νόμιζα ότι λουφάζετε.....και όχι τίποτα άλλο αφήσαμε και το πεδίο λεύτερο στον αβαδαίο και... αναβαϊζει...

    πού ΄στε ρεε??/ γιατί δεν ...αρουλιόσαστε και έπεσε μουγκαμάρα, δεν αντέχω άλλο χωρίς...κόντρα.

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    Υ/Γ Αβαδαίε ας λέω εγώ εσύ συνέχισε να αναβαϊζεις, γιατί τόχουμε ανάγκη ούλοι μας.

    τώρα αν εμφανιστεί ο γερόλυκος (και καταδεχτεί να μου απαντήσει, πού το πας φτούνο) θα μιλήσει για πουρνάρια που κέντρωσε σε ελιές, ότι τάχα μου δεν έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/11/11 21:08

    ti egine kai xa8hkane oloi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/11/11 22:17

    Που πήγαν όλοι ρε χψ?
    Πρώτη φορά που απουσιάζει από ανάρτηση ο gerolykos
    Ίσως του χάλασε το μηχάνημα.
    Πρέπει να γράψω κάτι για Σόλωνα να μαζευτούνε σαν μελίσσι
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/11/11 22:46

    τουλάχιστον νάναι καλά ούλοι τους και ας κάνουν τους πεισμωμένους, γιατί σίγουρα κάτι τους έχει πεισμώσει ή δεν καταδέχονται (σαν απόγονοι κολοκοτρωναίων...ελληναράδες γαρ) να συμμετέχουν σε ...χαμηλού επιπέδου αντιπαράθεση...

    Αλήθεια τι έγινε με την επιχειρηματική δραστηριότητα εις δημοτικον Σταυροκκλησίου??? τέως Γλανιτσιάς και Αμυγδαλέας και νυν ??????
    (αλησμόνηκα και το όνομα με κάτι Καλλικράτες) είναι δημοτικό διαμέρισμα, κοινοτικό, οικισμός τι είναι??

    Πάντως ο ένας.....συσκέπτεται μετά του Αντρέα πως να προωθηθούν οι ψήφοι του πάλαι ποτέ Μήτσιου Κωστόπουλου στον Λυκουρέντζο εις Αρκαδίαν και αντ' αυτών ο μέγας πολιτικός ανήρ Αντρέας θα βοηθήσει τον υιόν Κωστόπουλον εις Β΄Αθηνών. Τόμαθε που λέτε ο γιακουμάτος και το πλάκωσε στις σφαλιάρες το σκαντζο...χαρούμενο, λένε τώρα οι εθνικόφρονες νόες (παναγιωτοπουλαίοι, καμμεναίοι και λοιποί συγγενείς του ...γλογοβίτη...)

    Το δε παιντί κάνει αυτοκριτική και αναγνωρίζει ...λάθη. Πάει χάλασε κι' αυτό..

    Ο δε Καρατζαφέρης θα στείλει εις Εσπερίαν το φύλλον της Α1 εις το οποίον έχει δεσμευτεί για το πρόγραμμα που ζητούν. Είναι σαν την χαρτοπετσέτα που έγραψε τις περικοπές του προϋπολογισμού στη Λαγκάρντ (τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας) ο Υπουργός του Κόπρου, ο των Οικονομικών Παπαθανασίου!!!!

    Είδατε με πατσαβούρες σκουπίζουμε τα σάλια των Ευρωπαίων, εμείς έχουμε ήλιον, έχομεν τουρισμόν, έχομεν ορυκτόν πλούτον, είμεθα έξυπνοι, μεταδόσαμεν πολιτισμόν, είμεθα απόγονοι αρχαίων ελλήνων, είμεθα δημοκράτες ενώ αυτοί έτρωγον γρασίδιον και βελανίδια....τώρα δε έχομεν και αέριον....από τις ...πορδές που κόβουμε!!!

    (είδες αυτοθαυμάζουμαι)

    Ρε σας είπα και πάλε δεν υπάρχει σωτηρία...

    Τηράτε ποιοι και ποιοι σιουραδεύουν στην τιβι και άμα δε φρίξτε, μη μου ξαναμιλήσετε...

    Το αυγό του φιδιού έχει σπάσει.

    Ο Άδωνις έγινε υπουργός και τον στηρίζει το σοσιαλιστικόν κόμμα, προεδρεύοντος της Διεθνούς.....Σοσιαλιστικής......

    Το μόνο που με απασχολεί είναι να μου πάρει ένας χριστιανός το κεφάλι, αλλά πούντος????

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    Υ/Γ Είπα ν' αρχινίσω λιγουλάκι τα εξτρίμ μπας και .....καταδεχθούν οι ....σπουδαγμένοι....και ασχοληθούν, γιατί όπως πάει Νις θα πέσει μουγκαμάρα.

    Γιώργη Μπουρέκα, πλερώνω για το κατώι (αυτό έμεινε από το παλιόσπιτο) ναι ή όχι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/11/11 15:47

    ρε χψ μη μαρτυρας θα ψαχνουν τα κατωγια να σε βρουνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ28/11/11 18:20

    ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΧΨ ΑΝ ΤΟΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΕΗ!ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΑΛΙ ΧΡΩΣΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ Σ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ.ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ.ΚΑΙ ΡΩΤΑ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ Λ.Χ ΠΑΝΟ (ΠΕΤΡΟΥΛΙΑ) ΝΤΑΡΖΑΝΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος28/11/11 21:44

    Ο Πανουριάς (και όχι Πάνος) είναι τούτο τον καιρό απασχολημένος με το κυνήγι των μεγαλο-οφειλετών, δεν αδειάζει να δώσει συμβουλές για μικρά ζητηματάκια.

    Γερόλυκε, θ' αρχινήσω να γράφω σα ¨γερόλυκος¨και θα απαντάω κιόλας σ' αυτά που θα γράφω και άϊντε μετά να ...γκλαφουνάς....γι' αυτό έχεις διορία μέχρι τέλος τουτουνού να...γράψεις, αλλά και γιατί ανησυχώ κιόλας και ας μη σε ξέρω ποιος είσαι, αλλά.....σίγουρα σε ξέρω και σαν πατριώτης πράγματι ανησυχώ.

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/11/11 15:13

    χψ σκιαχτηκα με αυτα που λες και ειπα να βγω απο το νοσοκομειο....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/11/11 20:01

    Σα.....ζαγάρι βγήκες από την πατουλιά!!! και αρχίνησες την ψευτο-ειρωνιούλα.

    Ναι ρε ανησύχησα για έναν πατριώτη που κάθε μέρα έδινε το παρόν. Κακό έναι????

    και μάλλον δεν ανησύχησα μόνο εγώ άλλα και άλλοι.

    Είδες που είσαι, όπως και παλιά σου έχω γράψει????

    Τέλος πάντων, καλώς τονα κι ας άργησες.

    Τ΄άλλο το βατοκρυμμένο το κρατάει μανιάτικο???? Που θα πάει, πόσο θ' αντέξει???κάποτε θα ξεμυτήσει και θ' αρχινήσει πάλι τα ...εθνικόφρονα, εκτός αν φτιάχνει τα πολυτονικά του Άδώνιδος...


    Αλήθεια το μονοτονικό δια νόμου εφαρμόζεται στην εκπαίδευση και τη δημόσια διοίκηση από το 1982.

    Δηλαδή ο μπουμπούκος έναι παραβάτης του νόμου????

    (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος29/11/11 20:11

    ευχαριστω για το ενδιαφερον....δε μαζευα ελιες...δεν ειμουνα πεισμωμενος..απλα κατοικησα για λιγο σε νοσοκομειο...απο οτι βλεπω εσυ αφηκες τα τσιτατα..αλλα εχεις χαθει..γραφεις σα να νοιωθεις ενοχος για το παρελθον...και μην βριζεις τον υπουργο που συγκυβερνατε....εκει ρε με το μπουμπουκο.....την αλλη φορα θα σας βαλουν χειροτερο...ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑΤΕ ΤΗΝ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ.....αι μαζω τσαμπιδες τωρα ...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/11/11 08:42

    τελικά δεν είσαι και πολύ σίγουρος, στην αναζήτηση βρίσκεσαι. Αν ήξερες πόσο μακριά είσαι θα παραιτιόσουνα της προσπάθειας ταυτοποίησης και θα ασχολιόσουνα με τα γραφόμενα, όπως σούλεγα παλιά!!!
    Ένοχος νιώθεις αν έχεις πράξει και έχεις βλάψει.

    Οργισμένος με ούλα όσα γίνονται γύρω μας και ποιος δεν είναι.

    Επειδή δεν καταλαβαίνω πότε τσιγκλάς και πότε τσιμπάς, για το νοσοκομείο, αν αληθεύει, περαστικά σου, νάσαι γερός.

    χψ

    Υ/Γ ξέρω ότι στα περισσότερα συμφωνούσες, αλλά δε σ' άφηνε ο ψωρο-εγωϊσμός να το παραδεχτείς και ψάχνεις λέξεις απομείωσής τους (πχ τσιτάτα, νιώθεις ένοχος, συγκυβέρνηση κλπ) εδώ σίγουρα τσιμπάς, αλλά για πές μου εσύ που ξέρεις από συγκυβέρνηση και μάλιστα με Μητσοτάκη, πώς ήτανε τότενες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.