Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πολυχρονοπουλαίοι Αμερικανοί τρίτης γενιάς επισκέφθηκαν το Χωριό

Του Βαγγέλη Κ.Χριστόπουλου
Γεννημένος το 1894 στο χωριό μας, έφυγε φτωχός και άσημος κάποια μέρα για την Αμερική.
Πρόκειται για τον Πυλυχρονόπουλο Όθωνα του Πάνου. Αδέρφια του ήταν ο Ανδρέας, ο Σειρήνης η Μαριόλο η Αστέρω και πατέρας τους ήταν ο εμπειρικός Γιατρός Πανέας .
Στην Αμερική που πήγε με την τιμιότητά του και την εργατικότητά του τίμησε τον εαυτόν του και στο Χωριό του φάνηκε χρήσιμος.
Το 1961 έστειλε χρήματα για τον ηλεκτροφωτισμό της έκκλησίας μας. Αυτό γράφει η μαρμάρινη εντοιχισμένη πλάκα που βρίσκεται στην Βόρια πλευρά του Ναού.
Στις 18 Σεπτεμβρίου απογευματάκι βρισκόμουν στο χαγιάτι του σπιτιού μου και αγνάντευα του Μητσιαίλα τις μπαλκονόπορτες και τον δρόμο προς την εκκλησία.
Είδα τρείς ξένους με χαρακτηριστικά στοιχεία τουριστών να ανεβαίνουν τον δρόμο.
_ Κύριε ψάχνουμε το σπίτι του Θωμά Πολυχρονόπουλου μου είπε η γυναίκα, ήταν παππούς μου. Σκέφθηκα Θωμάς ήταν ο μαθητής του Χριστού άπιστος και προδότης. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιόν μου έλεγε.
Στο άκουσμα ότι ο παππούς της είναι από εδώ και ενδιαφέρεται να γνωρίσει το σπίτι του, ξαφνιάστηκα , συγκινήθηκα, ένοιωσα περήφανος για τους ξένους.
Ανέβηκα τα σκαλιά γρήγορα και βρέθηκα κοντά τους στον δρόμο. Με ικανοποιητικά τα Ελληνικά της η Μαριλλένα έτσι την λένε επέμενε ότι τον παππού της τον λένε Θωμά Πολυχρονόπουλο και θέλει να ιδεί το σπίτι του.
_Αγγέλω ε Αγγέλω ξέρεις Θωμά Πολυχρόπουλο ποιόν λέγανε. Ρώτησα την Αγγέλω του Τσιριμόγιαννη που αγνάντευε από το σπίτι της.
_Από τους Πολυχρονοπουλαίους είμαι και εγώ αλλά Θωμά δεν ξέρω.
Σήμερα είσαι από τους Μπαζαίους είπα μέσα μου παρά από τους Τσιριμοπολυχρονοπουλαίους. Ο Μάγκας που ξανάφανε στο μπαλκόνι του , ρωτήθηκε σχετικώς και απάντησε:
_ Όθωνα ξέρω. Θωμά δεν ξέρω;
Η Μαριλλένα πιστοποίησε το όνομα από Θωμάς σε Όθωνα και έτσι συνοδέψαμε τους Αμερικανογλαντσιώτες { Την Μαριλλένα τον άντρα της Γιώργο και την Κόρη τους Αλεξία] στο σπίτι του Σειρήνη δηλαδή στο σπίτι του Παππού τους. Τους έβλεπα με συσπάσεις στο πρόσωπό τους με θαυμασμό όσο έβλεπαν το σπίτι. Ίσως ζούσαν κάτι διαφορετικό μέσα τους. Έβλεπαν ζωντανή την περιγραφή του παππού που θα τους είχε κάνει για το σπίτι του.
Ο Παππούς δεν θα είπε τίς ιστορίες στην εγγονή για τον πατέρα του που ξεγένναγε γυναίκες και προσδιόριζε το φύλλο του παιδιού; Για την πασίγνωστο εμπειρικό γιατρό της εποχής εκείνης τον αείμνηστο Πανέα. Λένε έβαζε την γυναίκα κάτω από ένα Καζάνι, χτύπαγε από πάνω και έλεγε:
Ντάγκα ντάγκα το καζάνι
σερνικό παιδί να κάνει.
Ποιος ξέρει πόσες σκέψεις πέρναγαν από το μυαλό της Μαριλλένας αυτές τις στιγμές.

Το περιεργάστηκαν το σπίτι έβγαλαν φωτογραφίες και ο Μάγκας στην συνέχεια μας κάλεσε στο σπίτι του και μας κέρασε κουραμπιέδες και τσίπουρο δεχόμενος τα ευμενή σχόλια όλων μας. Φιλότιμος ,φιλόξενος πάντα έτσι φέρεται και στο καφενείο με το χέρι στην τσέπη σε δικούς και ξένους, τώρα θα έκανε πίσω στην γυναικοσυγγένεια.
Η Βάσω έλλειπε στην Τρίπολη και δεν γνώρισε την συγγένεια.
Με καμάρι μίλαγε η Μαριλλένα για τον παππού της και για την 92 χρονη σήμερα μητέρα της που ζει στην Αμερική.
Ο άνδρας της ο Γιώργος όπως συστήθηκε Ελληνοαμερικανός και αυτός ομιλητικός, χαμογελαστός, χαρούμενος και ευχάριστος συμμετείχε στην συζήτηση.
Στην συνέχεια τους ξεναγήσαμε για λίγο στο χωριό, στην εκκλησία και στον Άγιο Θόδωρο.
Καμαρώσανε και χαρήκανε την πανέμορφη θέα με την Λίμνη και τα Αρκαδικά βουνά και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες .
Ο ήλιος έγερνε επικίνδυνα , τους συνοδέψαμε στο Βαλτεσινίκο στο «ΘΟΛΟ» το Ξενοδοχείο του πατριώτη μας του Τσιαγκρή και στην συνέχεια τους Υψηλούς ξένους μας {Ο Κατσιόγιαννης, ο Μαγκογιώργης και ο υποφαινόμενος] τους κεράσαμε τσίπουρο με μπόλικους μεζέδες,
Χωρίσαμε αργά το βράδυ με αγκαλιές και φιλιά ναι με πραγματικά φιλιά.
Είμαι τυχερός που συνάντησα τέτοιους ανθρώπους με τέτοια αγάπη για το χωριό μας.
Ελπίζω να μας γράψουν.
Στις 10 Σεπτεμβρίου είκοσι και πλέον τουρίστες Σουηδοί ήρθαν στο χωριό μας με το
τουριστικό γραφείο του Πολυχρονόπουλου Χρόνη αν δεν κάνω λάθος Θείου της Μαριλλένας που ήρθε στο χωριό στις 18 Σεπτέμβρη. Πολυχρονόπουλος και αυτός, προοδευτικός με ιδιαίτερη αγάπη για το χωριό του που δεν την έχουμε επισημάνει όλοι.
Είναι να μην τους καμαρώνουμε!
Στην πιο πάνω φωτογραφία ο Παπαντώνης άλλαξε επάγγελμα ξεναγεί τους Σουηδέζους τουρίστες στο χωριό και την Εκκλησία του χωριού. Κι αυτός Πολυχρονόπουλος.
Πολλά τους τα Χρόνια.



B Girakas 2/10/2011






5 σχόλια :

  1. Ανώνυμος5/10/11 23:06

    Με μια ευχάριστη "νότα" για το χωριό μας έκαμε πάλι την εμφάνισή του ο Β Girakas. Συμπαθητικό το γεγονός της επίσκεψης των απογόνων του Όθωνα Π.στο χωριό καθεαυτό,πλαισιωμένο με χιουμοριστικά στοιχεία και ωραίες φωτογραφίες, είναι ένα καλό ρεπορτάζ από κείνα που έχει ανάγκη το χωριό μας. Ο Βαγγέλης με τους ανταποκριτές του μπορεί να πρωτοστατήσει και σ'αυτόν τον τομέα, είτε στο χωριό μένει είτε στην Αθήνα. Καλό Χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/10/11 10:46

    Τωρα πρέπει να είναι οκ τα σχόλια
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/10/11 18:17

    ωραιος σουηδος ο 2ος απο αριστερα....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/10/11 22:18

    εχει στυλ και φωτογενεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/10/11 22:20

    exoyne kai oi souidoi solwna?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.