Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πανελλήνιες.. Ένα νέο είδος παιδιού-υβριδίου

Πανελλήνιες εξετάσεις.. Μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει το καθαρτήριο του Δάντη με τις πιο σφοδρές ενδοοικογενειακές συγκρούσεις.. –«Μην βγαίνεις έξω.. διάβασε.. θα σε φάνε οι άλλοι.. Τι θα γίνεις στη ζωή σου; Ένα «τίποτα» θα γίνεις αν δεν περάσεις! Ένα «τίποτα» να το θυμάσαι»! Η ασίγαστη αγωνία του γονιού να κατακτήσει το παιδί του μια διακριτή και υψηλή κοινωνική θέση και δια μέσου του παιδιού ίσως να γίνει και ο ίδιος αυτό που δεν κατάφερε στη ζωή του.. Όλα για το παιδί λοιπόν ρε γαμώτο.. Για τον απόγονο που κουβαλά και τη δική μας ζωή, τις επιτυχίες ή αποτυχίες μας, τις επιθυμίες ή απωθημένα μας.. Φροντιστήρια, ολόκληροι μισθοί στην παραπαιδεία, κεφάλαια που επενδύονται σε ένα μέλλον όλο και πιο σκοτεινό, όλο και πιο άδηλο.. Σε ένα μέλλον των υπόγειων «μνημονίων» όπου ό,τι και να επενδύσει κανείς, σε ύλη ή συναισθήματα, προορίζεται για «αγοραία» ιδιοποίηση..
στη φωτό αγράμματοι με διδακτορικό έτοιμοι για την αγορά εργασίας..
Για ένα τέτοιο ξεπουλημένο μέλλον οι οικογένειες παλεύουν να θωρακίσουν τον αγαπημένο απόγονο με master και doctora και με όλο και πιο εξειδικευμένα πτυχία και γνώσεις, για να μπει αύριο το ..παιδί στον πιο βάρβαρο ανταγωνισμό ανθρώπου με άνθρωπο.. Κι ας έχει αποθηκεύσει στον «σκληρό δίσκο» του έναν τεράστιο όγκο μαθηματικών και οικονομικών τύπων κι ας στερείται παντελώς κάθε κλασικής και ανθρωπιστικής παιδείας που θα μπορούσε να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο.. Κι ας βγει αύριο στην αγορά εφοδιασμένος με τύπους, μόνο και μόνο για να φάει τους άλλους και να μην τον φάνε εκείνοι κι ας μην μπορεί να συντάξει ούτε μία πρόταση και ας μην μπορεί να πει ούτε μία καλημέρα στον γείτονα.. Αρκεί να έχει διακριθεί και να έχει «πετύχει» στην αγορά, αρκεί να γίνει “πετυχημένος” και ας αποτελεί ένα είδος νεο-αγράμματου με μεταπτυχιακό και διδακτορικό..

Και το καταδικασμένο παιδί σκύβει να διαβάσει κατατρομαγμένο και σκέφτεται το μέλλον του όπως ακριβώς καθορίζεται σήμερα από τους «άλλους», δηλαδή τα μνημόνια, τις «αγορές» και τα εγχώρια ανδρείκελα τους.. Και να φανταστεί κανείς ότι οι νεο-αγράμματοι με διδακτορικά είναι το μικρότερο κακό. Η μεγάλη φτώχια, η απελπισία και ταπείνωση, η κοινωνική αδικία στην οποία βυθίζουν ολοένα και περισσότερο τον τόπο αυτοί που έχουν αναλάβει να τον «σώσουν», δημιουργούν ένα νέο είδος παιδιού-υβριδίου που μεγαλώνει σιγά-σιγά δίπλα μας και μέσα στο σπίτι μας.. Δεν είναι ευτυχισμένο, δεν είναι δυστυχισμένο.. δεν είναι καν παιδί.. Είναι απλώς έξω από τη φύση του. Στα 16 σκέφτεται το ασφαλιστικό και στα 21 τρομάζει στην ιδέα τη μειωμένης σύνταξης. Στα 25 που θα βγει και αυτό στην «αγορά» έχει ήδη «ζήσει» τη ζωή του και όταν δεν «ζει» δεν θα το καταλάβει..

πηγή

1 σχόλιο :

  1. ΚΟΥΚΟΣ25/5/11 15:08

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΑΜΕ. ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ ΚΥΡΙΩΣ, ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΚΑΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΦΙΛΗΣΑΜΕ ΚΑΡΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΕΝΩ ΔΕΝ Τ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ.ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ. ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ.ΑΛΛΑ ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙ ΑΥΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.