Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Πολεμική γεωγραφία



Νουσεϊράτ, Χαντάιντα, Χαουάρα, Σουζάγια… Δεν είναι ονόματα πανέμορφων κοριτσιών της Ανατολής ή μαγικών τόπων από τις «Χίλιες και μια νύχτες». Είναι ονόματα που ακούμε και διαβάζουμε αυτές τις μέρες και αντιστοιχούν σε καταυλισμούς προσφύγων, κωμοπόλεις και χωριά της Γάζας και της Δυτικής Οχθης. Σε καθένα αντιστοιχούν μία ή και περισσότερες ιστορίες τρόμου, καθώς ο θάνατος, με τη μορφή βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού, πέρασε από δω αφήνοντας συντρίμμια, νεκρούς και σακατεμένους.Δύσκολο να συγκρατήσεις τα τόσα τοπωνύμια, δύσκολο και να τα βρεις στον χάρτη. Ο πόλεμος ανακατεύει την τράπουλα της μνήμης, φέρνει στην επικαιρότητα μια καινούργια (για εμάς τους άκαπνους) γεωγραφία. Από την εποχή του δεύτερου πολέμου στον Κόλπο απέκτησα τη συνήθεια να σημειώνω σε ένα τετράδιο τις «άγνωστες λέξεις» και να αναζητώ τη θέση τους στον χάρτη. Ισως επειδή είχα ακούσει ιστορίες της Κατοχής όταν κάποιοι είχαν κολλημένο στον τοίχο κάποιου δωματίου έναν χάρτη που έδειχνε την Ευρώπη, ένα κομμάτι της Ασίας και τη Βόρεια Αφρική και σημείωναν με αυτοσχέδια σημαιάκια ή με χρωματιστό μολύβι την εξέλιξη του πολέμου. Κρυφά, πολύ κρυφά, όπως κρυφά άκουγαν το ραδιόφωνο του BBC. Πώς προελαύνουν ή υποχωρούν τα στρατεύματα των ναζί. Πού πέφτει το Στάλινγκραντ και το Τομπρούκ. Μερικά χρόνια αργότερα, πολλοί έμαθαν πού πέφτει το Ντιέν Μπιέν Φου. Υστερα μάθαμε πού πέφτουν ο Τίγρης και ο Ευφράτης, μάθαμε τη Φαλούτζα και λίγα χρόνια μετά ακούγαμε για τη Ζαουίγια, την Αζεντάμπια και τη Μισουράτα της Λιβύης.

Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από χάρτες στον τοίχο. Ολοι πια έχουμε μάθει το σχήμα της Γάζας, ξέρουμε πού βρίσκονται η Ράφα ή η Ραμάλα. Ο Λίβανος έχει σειρά. Καιρός να περάσουμε βορειότερα, να μάθουμε τον θρυλικό ποταμό Λιτάνι και την κοιλάδα Μπεκαά, να μάθουμε και τον Αϊν αλ Χίλουα, τον μόλις πρόσφατα βομβαρδισμένο καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στον νότιο Λίβανο.

Ας παραφράσουμε ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη (στίχοι Μιχάλης Κακογιάννης): «Γάζα, σε ξεκληρίσανε / άπονες εξουσίες / ψυχή δε σου αφήσανε / μόνο ονομασίες». Εδώ οι «άπονες εξουσίες» έχουν ονοματεπώνυμο, είναι το κράτος του Ισραήλ, έχουν και την ευλογία του Μεγάλου Αμερικανού Αδελφού.
https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.