Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Γνωρίστε τους «σκλάβους» που μαζεύουν τις καρύδες σας

 Δεν είναι λίγοι οι vegan και φανατικοί φιλόζωοι που επιλέγουν να πίνουν γάλα καρύδας για να αποφύγουν το ζωικό γάλα λόγω κακοποίησης ζώων, όπως ισχυρίζονται, αλλά και τα παράγωγα της καρύδας που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια vegan διατροφή.

Ωστόσο το αγαπημένο ρόφημα των vegan δεν είναι παρά το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από πίθηκους κυριολεκτικά «σκλάβους».

Γιατί περί σκλαβιάς πρόκειται όταν είναι χιλιάδες οι μακάκοι που, αλυσοδεμένοι στην εξωτική Ταϊλάνδη, εξαναγκάζονται να σκαρφαλώνουν στα δέντρα για να μαζέψουν καρύδες, καλύπτοντας έναντι μηδαμινού κόστους την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση στην αγοράτου γάλατος καρύδας, αλλά και λοιπών παραγώγων.

Πρόκειται για δωρεάν εργατικά χέρια που υπό το άγρυπνο βλέμμα και το ραβδί του επιστάτη ανεβοκατεβαίνουν για πολλές ώρες καθημερινά στα δέντρα για να κόψουν και να κατεβάσουν τις καρύδες. Όσο για τους μη αποδοτικούς σκλάβους και αυτούς που δεν πειθαρχούν στις εντολές, προβλέπονται μαστίγωμα, βγάλσιμο των δοντιών ώστε να μην γίνονται επικίνδυνοι για τους επιστάτες και ενίοτε αγχόνη.

Είναι δεκάδες οι «σχολές» στην Ταϊλάνδη που εκπαιδεύουν μακάκους από μικρή ηλικία και στη συνέχεια τους πωλούν στις φάρμες της χώρας για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους συλλέγοντας καρύδες, με τις οποίες καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για αρσενικά ζώα που έχουν απαχθεί σε πολύ νεαρή ηλικία από τις οικογένειές τους και έχουν αποκοπεί από το φυσικό τους περιβάλλον και τη φυσική τους ζωή για να καταλήξουν σκλάβοι, φορώντας ένα μεταλλικό κολάρο στον λαιμό και μια αλυσίδα που θα τους συντροφεύουν στο υπόλοιπο της σκληρής και ενίοτε μαρτυρικής ζωής τους.

Είναι οι λεγόμενοι «σκλάβοι της καρύδας»

Ζώα καταδικασμένοι σε ισόβια καταναγκαστικά έργα και στη δούλεψη επιχειρηματιών που τους εκμεταλλεύονται βάναυσα, αντί να πληρώνουν εργάτες και ανυψωτικά μηχανήματα για να συλλέγουν τις καρύδες από τις κορυφές των πανύψηλων δέντρων. Και όλα αυτά σε μία χώρα που παράγει περίπου 1,3 εκατ. τόνους καρύδα κάθε χρόνο, με σημαντικό ποσοστό αυτής της ποσότητας να είναι αποτέλεσμα της εργασίας των πιθήκων σκλάβων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι πίθηκοι σκλάβοι μπορούν να μαζέψουν έως και 1.000 καρύδες την ημέρα, την ώρα που ο μέσος εργάτης δεν μπορεί να μαζέψει πάνω από 80 καρύδες. Η Wildlife Friends Foundation Thailand, ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που διαχειρίζεται ένα κέντρο για άγρια ζώα που βρίσκονται σε αιχμαλωσία, εκτιμά ότι οι Ταϊλανδοί αγρότες εκμεταλλεύονται 4.000-5.000 πιθήκους ως σκλάβους για τη συγκομιδή της καρύδας.

Τους αγαπάμε “σαν παιδιά μας”, λένε οι Ταϊλανδοί αγρότες, και ακούγεται λογικό, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι που εκμεταλλεύονται ακόμα και την παιδική εργασία…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.