Σάββατο 20 Απριλίου 2024

"Τελικά όλα τα κακά τα συνηθίζουμε…"

Ας θυμηθούμε το σύνδρομο του βραστού βατράχου

Ο Olivier Clerc εισήγαγε την έννοια του συνδρόμου του βραστού βατράχου με μια ιστορία. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τη βιολογία.

Ο βάτραχος, όταν τοποθετηθεί σε νερό που θερμαίνεται σταδιακά, προσπαθεί να προσαρμόσει για να αντεπεξέλθει στην αυξανόμενη θερμοκρασία του νερού. Όταν το νερό φτάνει στο σημείο βρασμού, ο βάτραχος, δεν μπορεί πλέον να προσαρμοστεί &προσπαθεί να βγει έξω από το νερό.

Αυτό δεν είναι πλέον εφικτό γιατί έχει εξαντλήσει την ενέργεια του για να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του νερού, δεν μπορεί να βγει και εν τέλη βράζει στο νερό. Αυτό που τελικά σκότωσε το βάτραχο δεν είναι το βραστό νερό αλλά η απόφαση του να προσπαθήσει προσαρμοστεί 
με αποτέλεσμα να εξαντλήσει όλη την ενέργεια του.
Το παράδειγμα μπορεί να ξενίζει, ωστόσο κι οι άνθρωποι πέφτουμε στην παγίδα του συνδρόμου του βραστού βατράχου.
Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε καταστάσεις, που κανονικά θα έπρεπε να φύγουμε τελείως από αυτές
Όταν πλέον παίρνουμε την απόφαση δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Την εξάντληση της ενέργειας του βατράχου μπορούμε να την παρομοιάσουμε με την συναισθηματική κόπωση

Όταν μια κατάσταση στη ζωή μας επιδεινώνετε αργά, την αγνοούμε με αποτέλεσμα να μην αντιδρούμε στη λάθος κατάσταση.
Αρνούμαστε να την αλλάξουμε & επιμένουμε να προσαρμοζόμαστε όπως ο βάτραχος
Ο άνθρωπος πρέπει να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις. Όμως πρέπει να αναλογιστεί σε ποιες καταστάσεις πρέπει να προσαρμοστεί & σε ποίες όχι γιατί είναι επικίνδυνες & θα του δημιουργήσουν ψυχική κόπωση

Αν οι αλλαγές αυτές ήταν απότομες η αντίδραση θα ήταν η πρώτη λύση. Αν πετούσαν το βάτραχο κατευθείαν μέσα στο βραστό νερό, τότε θα πηδούσε κατευθείαν έξω. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο & ο άνθρωπος θα αντιδρούσε αμέσως, για να αποτάξει από πάνω του την τοξική κατάσταση που βιώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.